Apple introduserer iOS 9

iOS 9 Multitasking

Med iOS 9 er Siri i ferd med å bli smartere.

Under dagens keynote på WWDC-konferansen kunne Tim Cook avsløre nye forbedringer til iOS 9. Blant de viktigste funksjonene er en stor oppdatering av Siri, deep-dive transit Maps og massevis av nyttige forbedringer av selve brukeropplevelsen.

Ifølge Craig Federighi, som ledet iOS-presentasjon, har Apple ønsket å legge til «intelligens i hele brukeropplevelsen» i iOS 9.

Siri

Med iOS 9 kan Siri dra frem bilder og videoer som er lagret på enheten. Siri vil bli en smartere assistent ved å se på hvordan du bruker f.eks. din iPhone på bestemte tidspunkter. Når du ser på en nettside i Safari kan du i iOS 9 opprette en Siri-påminnelse ved å si «minn meg på dette», og Siri vil trekke fram påminnelsen og nettsiden ved en senere anledning.

Videre har Siri blitt en mer «proaktiv» assistent som henter informasjon fra dine daglige vaner, tar hensyn til din posisjon, tid på dagen, programmet benytter og hva slags andre enheter du er koblet for å kunne bedre forutse sitt neste trekk for deg.

Når du kobler til hodetelefoner vil Siri foreslå å starte din mest spilte spilleliste. Når du kobler iPhone til bilen din med CarPlay vil Siri for eksempel foreslå en lydbok som du har lyttet til på din pendling hver dag. Den nye, mer intelligente Siri tar også invitasjoner du mottar i Mail og automatisk lager hendelser i kalenderen.

Siri vil også ta hensyn til annen informasjon fra programmer. For eksempel når du mottar en telefon fra et ukjent nummer vil Siri gå gjennom e-post og kontakter for å prøve å identifisere hvem det kan være som ringer til deg.

Spotlight

Søk i iOS 9 vil også være mer effektivt. Spotlight vil støtte videosøk fra Vevo, Vimeo og YouTube og du vil være i stand til å spille av videoer direkte i søkeresultatene. Et nytt Spotlight API vil også tillate utviklere å presentere deg søkeresultater med dyplenker til deres programmer. Ved å bruke Spotlight til å søke etter en oppskrift for eksempel, vil gi søkeresultater fra mat-apps og ta deg rett til den aktuelle oppskriften i appen.

iOS 9 Wallet

Apple Pay

iOS 9 erstatter Passbook med Wallet - en ny app som vil lagre din Apple Pay-informasjon samt kreditt- og debetkort-informasjonen fra din bank.

iOS 9 Notes

Notater

Ivrige notatfolk vil få en enklere måte å skrive ned sine tanker på ved hjelp av nye Notater. I iOS 9 støtter Notater grafiske lenker og en rask måte å slå notatene dine til en interaktiv to-do.

iOS 9 News

News

En annen ny app som bytter ut en gammel er News som erstatter Newsstand. News er et tilpasningsvennlig digitalt magasin som ligner på Flipboard. Apple har rekruttert utgivere som The New York Times, ESPN og Conde Nast til å lage en interaktiv lese-app. News viser innhold fra disse utgiverene i et vakkert grensesnitt som kan spille av lysbildeserier og video.

QuickType

For iPad bringer iOS 9 med nye funksjoner som gjør det enklere å komponere og redigere tekst. Det QuickType-tastaturet forbedrer forslag ved å legge til snarveier slik at du er i stand til å formatere tekst og få tilgang til vedlegg på en mer sømløs måte. Nøkkelfunksjonen til QuickType er evnen til å gjøre den skjermen til en styreflate ved å sette to fingre på skjermen og dra den markerte teksten rundt.

iOS 9 Split

Multi-tasking

iOS 9 gjør det også enklere å gjøre flere ting på en gang på din iPad. Med en ny Slide-Over-funksjonen kan du åpne en ny app på høyre side av iPaden. Den andre appen blir dermed låst til siden av skjermen uavhengig av hvilket program du åpner for å være din hoved-app. På den måten kan du vise forskjellige nettsider og programmer samtidig som du bruker for eksempel Notater festet på siden av skjermen.

Another kul funksjon til Multi-Tasking på iPad er hvordan du kan gjøre en video til en flytende skjerm som kan skaleres og dras rundt på skjermen. Du kan også flytte den helt til siden av iPad-skjermen hvis du bare ønsker å høre på lyden mens du arbeider i en annen app.

Generelt

iOS 9 bringer også all-around forbedringer til din enhet. For eksempel en ny strømsparingsmodus som skal kunne forlenge batterilevetiden med 3 timer ved å «trekke spaker du ikke engang visste eksisterte».

iOS 9 utvikler-beta er tilgjengelig i dag mens en offentlig beta vil være tilgjengelig i juli med en gratis oppgradering høsten.

Les mer om iOS 9 på apple.com/ios/ios9-preview

Joker

Siri har Norsk støtte med iOS 9 :)

lazor

Noen som har problemer med multitasken på ipad? Får den ikke til..

iphonefan

Noen som vet om iOS 8.4 støtter norsk Siri?

dodie

Hvor er News appen på iPhone??

DADDY

God artikkel, hva med ios 10?

krokan

ipod1.no er ikke det det engang var dessverre

suleman

ipod.1 moderatør trolig lever ikke lenger/flyttet til utlandet!!!!, artikelen har ikke blitt engang opdatert, fremdeles lever den 3rdje verden ios 9. Er det noen som kan fjerne ipod1.no fra nett?