Hei Svar.
Tenkte jeg skulle gi deg noen svar på spørsmålet ditt om valg av espresso maskin. Selv har jeg jobbet som barista i flere år og har gode kunnskaper på området.
Hvis du er interesert i kaffe og vil utforske kaffens spennende verden på hjemmebane har du et par valg slik jeg ser det.
Beste valg i forhold til resultat
Isomac Zaffiro fra nettbutikken
Cortado.no er en fantastisk espressomaskin for hjemmebruk. Med en E61 gruppehode sikrer den varmestabilitet og en perfekt espresso. I tillegg har den meget gode steame muligheter og alt man kan forvente av en proffesjonel maskin til hjemmemarkedet. Med denne maskinen kan du virkelig lage god kaffe. Den store fordelen er at det med en slik maskin kun er du som bruker som er hindringen for hvor god kaffen blir. Test finner du
her. Maskinen gikk forøvrig ut som vinner av Norsk Kaffeinformasjons sin test av espressomaskiner.
Beste valg med tanke på pris og resultat
Rancilio Silvia er den mest kjente og mest anerkjente espressomaskinen for hjemmebruk. Det skyldes nok neppe designet, men utelukkende dens kvaliteter i forhold til pris. For ca 5000,- får du her en maskin med en enorm tilhengerskare verden rundt som vil kunne lage fantastisk kaffe i flere år. Reservedeler er enkelt å skaffe i Norges største byer, selv om du neppe vil trenge det. Maskinen er ikke like gjennomført som Zaffiroen men det er fult mulig å lage like god kaffe og melk. Noen vil kanskje til og med hevde bedre
Denne maskinen selges hos mange forhandlere i Norge:
Dromedar Kaffebar (Trondheim, Bergen og Jessheim), Stockfleths og
Temperato.no. Et tips her kan være å tråle bruktmarkedet siden disse maskinene er slitesterke og tar ikke skade av å gå et par år. Har selv sett maskiner neg mot 1500 kroner på
Finn.no.
Beste alternativ hvis en espressomaskin blir for dyrt
Det er det alternativet du valgte med en Bialettikanne og en melkesteramer. Husk at du aldri får en espresso som du kan lage en fullgod cappucino eller latte av denne løsningen, men en kruttsterk kaffe. Derimot finnes det
ingen kaffemaskiner eller andre kaffe løsninger mellom Bialettikannene og Rancilio Silviaen som det er verdt å bruke penger på. Du kan avskrive samtlige maskiner på markedet som tilbys under 5000,- kroner etter min mening. Grunnene er mange, men for å nevne noen kan jeg si at
- de har alt for dårlig varmestabilitet
- tar feil mengde kaffe i bajonetten
- feil trykk
- dårlige komponenter
- de fleste har ikke noe godt samspill mellom pumpen og steamfunksjonen
- de klarer ikke å lage en tilfredstillende espresso (bevist i tester etter tester)
Men husk før du kjøper maskin
Kursing og opplæring er veldig viktig for å kunne nyttigjøre seg av maskinen. Snakk med forhandleren og sug til deg all mulig informasjon.
Og viktigst en god maskin
MÅ ha en god kaffekværn og løsvekt kaffe for å kunne forsvare den høye prisen. Dette er et punkt mange glemmer når de kjøper seg maskin. Dermed blir de utrolig skuffet når espressoen fra ICA renner gjennom på 4 sekunder og smakker gjørme. Gode kværner som kan nevnes er
Rancilio Rocky og
Mazzer Mini
Om Pods maskiner som Nespresso
Glem det! Det er selvfølgelig helt ok å like kaffen disse maskinene produserer, men espresso er det ikke. Ovenfornevte punkter gjelder også for disse maskinene samt at kan ikke kan få fersk kværnet kaffe fra de.
Håper du ble litt klokere av dette og at det hjelper deg på veg. Forøvrig er jeg ikke tilknyttet noen forhandler for tiden siden jeg er i Drilltroppen, så dette er ikke reklame men personlige betraktninger
Hvis du vil leke deg litt med Bialettien din kan du blande 50/50 med varmt vann slik at du får en Americano. Eller med 2/3 tykkt steamet melk slik at du får en Cappucino eller kanskje 5/6 passe tykk melk + kaffe og flytende sjokolade slik at du får en hjemmelaget Mocca. Lykke til