Tips og råd ved kjøp/salg

Tips og råd ved kjøp/salg

Innleggav admin » ons 01.09.2010 12:13

De aller fleste som handler og legger ut sine annonser på nettet er ærlige, seriøse og ønsker å oppfylle sine plikter som selgere eller kjøpere. Likevel finnes det alltid brukere som ikke opptrer på riktig side av loven og i alle handler finnes det en risiko for å bli lurt. For å unngå dette har vi nedenfor gitt dere noen gode tips slik at din handel går som forventet.

Vær obs på følgende:

- Unormalt lave priser
- Tilbud hvor selger nekter å oppgi serienummer på forespørsel
- Tilbud hvor selger nekter å vurdere noe annet forskuddsbetaling
- Tilbud fra selgere/kjøpere fra utlandet - spesielt utenfor Europa
- Tilbud hvor mottaker av varen ikke er den samme som kjøperen
- Tilbud hvor teksten er på dårlig norsk
- Forespørsler om å fungere som mellommann/stråmann
- Forespørsler på engelsk, og da spesielt dårlig engelsk
- Forespørsler hvor kjøper vil betale med sjekk

Personlige opplysning
Oppgi aldri kredittkortnummer eller personnummer til selgere/kjøpere. Dette kan svært lett misbrukes. Vær oppmerksom på henvendelser fra andre land enn Norge, og spesielt kjøpere som vil betale med sjekk og vil ha produktet sendt ut av landet.

Tyvegods
Virker prisen for god er den ofte det. Vær oppmerksom på at tyvegods ofte prøves å bli omsatt over Internett. Produkter som ikke inneholder vitale deler, som f.eks. en bærbar som selges uten lader, er ofte tyvegods. Spør etter kvitteringer og serienummer. Har selgeren ikke oppgitt serienummer eller nekter å gi deg serienummer bør du være obs. Dobbeltsjekk gjerne serienummeret med politiet for å forsikre deg om at produktet ikke er stjålet.

Serienummere
Oppgir selgeren serienummer, bør du sjekke dette nummeret på Apples supportnettsider da du kan få verifisert at nummeret stemmer med modelltype, samt omtrentlig alder på maskinen som selges. Hvis det ikke gjelder Apple-produkter, bør du sjekke om produsenten har lignende systemer på sine nettsider.

Det er alltid lurt å ha en kjøpskontrakt når man selger eller kjøper verdifulle produkter. En kjøpskontrakt vil regulere løsørekjøp og dermed også kjøp via annonsører på Mac1. Løsøre kjøp reguleres av to forskjellige lover; forbrukerkjøpsloven av 2002 og kjøpsloven av 1988. Kjøpsloven gjelder kjøp og salg mellom privatpersoner, mens forbrukerkjøpsloven gjelder når kjøper er forbruker og selger er næringsdrivende. Annonser her faller inn under en av disse lovene, normalt sett kjøpsloven da det i de fleste tilfeller er kjøp og salg mellom privatpersoner som foregår på Mac1. Det er dog annonsørens og selgers ansvar å finne ut hvilken lovgivning som gjelder dem.

Forhåndsbetaling
Forhåndsbetaling anbefales absolutt ikke hvis ikke du kjenner selger svært godt. Betaler du på forskudd tar du en risiko selv om du har riktig og korrekt informasjon om selger. Vi anbefaler at du enten bruker postoppkrav eller møter personen som du kjøper fra for kontant oppgjør. Et møte vil alltid være det tryggeste da du må betale for varen før du får sjekket den ved postoppkrav.

Feil og mangler på varen
Feil og mangler på varen reguleres av kjøpsloven så fremt du har skrevet en kjøpskontrakt og kan dokumentere kjøpet. Det er derfor viktig å undertegne en kjøpskontrakt.

Selgers rettigheter
Hvilke rettigheter selger har ved kjøpers kontraktsbrudd vil i utgangspunktet avhenge av kjøpskontrakten. Dersom kjøperen ikke betaler eller oppfyller sine øvrige plikter etter avtalen eller loven, kan i utgangspunktet selgeren enten:

1. kreve oppfyllelse av kjøpet, eller
2. holde ytelsen tilbake, eller
3. kreve heving ved vesentlig kontraktsbrudd, og/eller
4. kreve erstatning for økonomisk tap samt rente.

Administrator
Brukerens avatar
medlem i 209 måneder
 

Re: Tips og råd ved kjøp/salg

Innleggav eivbratter » fre 29.03.2013 17:23

Denne burde vel være "sticky" i hele "Kjøp og Salg"-forumet?
medlem i 158 måneder
 


Returner til AnnetHvem er i Forumene

Registrerte brukere: Google [Bot]