av Sunden » fre 20.05.2011 11:21
Gjærlås
Gjærlåse er et lite bøyd rør i plast, som er fylt med vann. Den settes på ballongen igjennom en gummipropp/foring. Ballongen skal være helt tett utenom åpningen i gjærlåsen. Gjærlåsen har følgende funksjoner:
*Den hindrer at insekter og andre forurensingskilder kommer i kontakt med vinen.
*Den holder karbondioksyden på et "gunstig" nivå. D.v.s. at den holder karbondioksyden på plass inne i beholder, slik at den beskytter vinen mot påvirkning fra oksygenet i luften. Samtidig slipper den ut en del slik at ikke trykket blir for stort.
*"Blopper" det i gjærlåsen vet vi at vinen gjærer.
*Det er også en indikator for hvor i gjæringsprosessen vi er, når det blir lengre og lengre mellom hvert "blopp" betyr det at gjæringen avtar, og vinen begynner å bli ferdig.