Eie eller leie musikk?

Apple har fått en tidlig ledelse i slaget om nettmusikk. Gjennom iTunes Music Store (iTMS) kan man enkelt og greit kjøpe låter til 99 cent stykke. Men om Microsoft klarer å overbevise folk om at det er mer spennende og rimeligere å leie musikk, så kan Apple nok en gang måtte bite i det sure eplet. Microsoft er klar over at de fleste i dag ikke liker tanken på å leie musikk. Musikkfans har siden slutten på 1940-tallet hatt et ?stofflig? forhold til musikk, representert enten ved lp, kassett, cd eller dvd-audio ? som man kan eie og samle på. Samtidig er det et eierskap med store begrensninger; dypest sett eier man kun coveret og rettigheten til å spille av albumet. Nettmusikk leveres som kjent uten cover, og derfor er det heller ingen grunn til å tro at man ?eier? noe annet enn rett til å spille av musikken ? og dette ønsker Microsoft å utnytte gjennom en ny låneordning for musikk.

Last ned så mye du klarer
Tanken er å gi publikum tilgang til en enorm musikksamling (over én million forskjellige spor), som man kan laste ned ubegrenset fra ? mot en fast avgift. Dette prosjektet går under navnet MSN Music USA (som ikke må forveksles med den europeiske versjonen av MSN Music, som allerede er i drift). MSN Music USA skal lanseres i løpet av sommeren eller høsten.

Låtene blir utstyrt med den nye kopibeskyttelsen Janus DRM. Denne gjør det mulig å flytte låter med DRM fra PC-en og over på bærbare spillere. Låtene er utstyrt med en ?datostempling?, og de vil ikke la seg avspille når denne er utløpt. Så lenge man betaler abonnement, vil man få tilsendt nye lisenser til musikken man har lastet ned. Brukere av Dotmusic og HMV Digital Downloads, som drives av det britiske selskapet OD2, har allerede fått prøve en slik leieordning, men uten støtte for bærbare spillere.

?For oss betyr Janus DRM at vi kan utvikle et nytt produkt for kundene våre,? sier Zack Zalon i Virgin Music. ?Vi tror at publikum ønsker seg ubegrenset tilgang mot en fast avgift. Det vil gi folk et nytt syn på musikk.?

Men David Card i analysebyrået Jupiter Research er ikke sikker på om dette vil bli Microsofts iPod-killer. ?Jeg synes Janus DRM er en god idé, men det kommer neppe til å ødelegge musikkmarkedet for Apple. ?

Det store spørsmålet er om folk er interessert i å frotse musikk heller enn å eie en håndfull album. Om du er vant til å kjøpe et par cd-er i året, og ikke laster ned noe fra nettet, så er sikkert ikke Microsofts tilbud noe for deg. Da vil det heller lønne seg å bruke Apple iTMS. Men om du i øyeblikket heller laster ned ti album på en god kveld, fra diverse FTP-er og P2P-programmer, så er du i målgruppen for Microsoft. Det er tross alt ?mer praktisk? å betale 70 kr måneden for ubegrenset musikktilgang av beste merke ? enn 70 000 i bot til RIAA? Det er i hvert fall dét industrien håper på.

På samme måte som at platebutikkene neppe legger ned med det første, så kommer heller ikke musikklån på nettet til å ta av innen kort tid. Men hele bransjen er i endring ? og folk er i større grad enn før villige til å prøve nye teknologiske løsninger. Sikkert er det at både Apple og Microsoft kommer til å kjempe hardt for å kapre nettopp deg som musikk-kunde.

Kilde: itpro/pcmedia

Tags: