TEST: iPod med video (30GB)

iPod med video 30GB er 103,5 x 61,8 x 11 mm stor og veier 136 gram. Den har fått en 2,5-tommer stor fargeskjerm og et litt mindre klikkehjul enn den forrige modellen. Selv om iPod med video virker betydelig bredere enn den forrige modellen, har nok det å gjøre med at den har et mindre klikkehjul og skarpere hjørneavrunding enn den forrige – i virkeligheten er den nye iPod faktisk mindre.

Prisen for vidunderet er 2800 kr for 30 GB-, eller 3700 kr for 60 GB-varianten. I esken, som er på størrelse med tre CD-plater, følger det med ørepropper, USB-kabel, docking-innlegg, programvare og innføringsanvisning, i tillegg følger det med et tynnt trekk, som Apple har valgt å kalle bæreveske. Du kan lade iPod fra datamaskinen via USB-kabelen, men separat lader er ekstrautstyr som må kjøpes i tillegg (den koster 250 kr).


Førsteinntrykk
Det første som slår meg når jeg pakker opp nye iPod er hvor elegant alt er pakket inn. iPod kommer i en liten eske, ikke større en tre CD-plater oppå hverandre, er mattfoliert og føles som om den er laget av Gothic Silk-papir eller noe i den duren. Det er bare å finne frem saks, for her kommer hver minste del omhyggelig pakket inn og forseglet i plast med sitt eget lille serienummer.

Bygge- og materialkvaliteten på iPod er eksepsjonell. Alle deler er perfekt støpt og glanspolert til tusen – man får virkelig følelsen av å holde i et dyrbart smykke, når man tar i iPod, og det er stor fare for at man i tiden fremover kommer til å utvikle sykelig angst for riper.
Forsiden på iPoden er laget i hvit plast, med et lag gjennomsiktig klar plast utenpå, klikkehjulet er matt og lysegrå. Baksiden av iPod er laget av glanspolert forkrommet stål. Av erfaring fra tidligere vet jeg at Apple sin hvite plast holder seg kritthvit i mange år, den falmer altså ikke, slik det ofte er med andre grå og hvite dataprodukter.


Brukergrensesnitt
Skjermen på iPod er nydelig. Den har en oppløsning på 320 x 240 punkter fordelt på 2,5-tommer. Selv om skjermen er liten, gir den et overraskende detaljert bilde når man ser på fotografier eller spiller av en videosnutt. iPod kan også kobles til en TV med Apple sin audio-videokabel, som er ekstrautstyr. Selv om du ikke har planer om å se på bilder eller video med iPoden, er den store skjermen en fordel når du skal navigere i musikken din. Det er plass til flere bokstaver per linje, og dette gjør at artist- og albumnavn, med mer, kan vises i sin helhet på en linje mye oftere enn før. En bakdel med stor bakgrunnsbelyst fargeskjerm, er at den bruker mer strøm og at det er vanskelig å se hva som står på skjermen i dagslys med belysningen av. På sort-hvittskjermene kunne man se hva som var på skjermen i dagslys, uten å bruke bakgrunnsbelysningen på skjermen. Dette var en klar fordel med de gamle skjermene.

Klikkehjulet til Apple er berøringsfølsomt. Du navigerer ved å snurre fingeren rundt på hjulet og ved å klikke hjulet ned i fire retniger (opp, ned, høyre og venstre), samt knappen i midten. Dette betyr at i tillegg til berøringsføleren og låseknappen, har iPoden bare fem knapper (!) – og med Apple sitt geniale navigasjonskonsept kan du betjene hele iPoden med disse knappene. Her trengs det ikke noen bruksanvisning og det tar ikke mange minuttene med prøving og feiling før du har lært deg hvordan den fungerer – og da kan du alt.


Musikk, podcasts, lydbøker og lydkvalitet
Med iPod kan du nyte både musikk, poscasts og lysbøker, mens iTunes-programvaren automatisk holder iPod oppdaterf for deg. Ved hjelp av iTunes Music Store (iTMS), som du åpner fra iTunes-programmet, kan du kjøpe musikk, musikkvideoer, film-trailere og lydbøker, og få alt rett inn i ditt iTunes-bibliotek. Det finnes også store mengder med podcasts, som du kan laste ned og abbonere på gratis via iTMS. iPod husker automatisk hvor langt du har kommet i podcasten, lydboken eller videofilmen sist du brukte den.

Lydkvaliteten på iPod er veldig bra, når du kobler den til et stereoanlegg, eller bruker ordentlig bra hodetelefoner. Desverre er ikke øreproppene som følger med noe særlig å skryte av, men det gjelder også de fleste andre ørepropper som følger med slike spillere. Det finnes mange utrolig bra tredjeparts øretelefoner og ørepropper du kan kjøpe i tillegg, og iPod bruker en standart mini-jack-kontakt. Jeg har testet iPod både med de medfølgende øreproppene og mine AKG270 studiomonitorer. Sistnevnte høretelefoner koster omtrent like mye som iPod og gir en fenomenalt god lyd. De medfølgende øreproppene er meget lettdrevne og gir meget høy lyd, men med tungtdrevne øretelefoner, som AKG270, må du ha lydvolumet på fullt for å få brukbart nivå. iPod har meget god bassforsterkning når du bruker den med hodetelefoner og via EQ-funksjonen kan du velge den profilen som passer deg mest.


Diverse
iPod har også en kalender med gjøreliste, notatviser, verdensklokke med flere alarmmuligheter, stoppeklokke med rundetidsliste og en stilig skjermlås. iPod støtter også norsk som språk.

Når du har installert iTunes-programvaren, som følger med, kobler du iPoden til datamaskinen via USB-kabelen som følger med, og iPoden begynner automatisk å lade. Fra iTunes-programmet kan du laste over musikk, bilder, videoer, lydbøker og podcasts. For at dette skal gå smertefritt trenger du en USB2.0-kompatibel datamaskin – det er mulig å bruke USB1.0, men da tar overføringen mange timer.


Konklusjon
Jeg gir iPod 6 av 6 mulige poeng. iPod er en fantastisk digitalmusikkspiller, med mange funksjoner og med et suverent brukergrensesnitt – i tilegg er det den desidert beste digitalmusikkspilleren på markedet i dag. I tillegg til musikk, podcasts, lydbøker og digitalfotoer får du video som en bonus. Ingen annen digitalmusikkspiller er i nærheten av å gi deg det du får i en iPod, og prisen er absolutt konkurransedyktig.

Se bilder av selve iPod i høy oppløsning

Skjermbilder:

Tags:

TopDog

Dette var ikke den mest objektive testen jeg har lest... det skinner igjennom en generell forkjærlighet for iPod's her.

Når det er sagt, så er jeg stort sett enig. Fikk min 60GB iPod (svart versjon) igår. Helt konge! Og siden den er svart og krom står den perfekt i stil med Koss PortaPro headset'et mitt.

Eneste jeg egentlig har å utsette, er at den godt kunne vært litt "rundere" i sin akseptanse av videoformater. Med QuickTime Pro tar det nesten 20 minutter å konvertere en 3 minutters filmsnutt til "iPod format".

Det var også litt skuffende at det kun er video og bilde som kan overføres til TV'n (Jeg har kjøpt dockingstasjon). Jeg kunne veldig godt tenkt meg å kunne styre hele iPod'en via TV'n.

Der kommer da siste ankepunkt jeg har... Apple Remote. På iPod får denne fjernkontrollen meget begrenset funksjonalitet. Den kan kun brukes til å skippe sang frem og tilbake og justere volum. Den kan ikke brukes til å navigere i menyene med. "Menu" knappen har null funksjon mot iPod'en, kun mot iMac.