Apple lanserer smartklokke

Apple lanserer smartklokke

I flere år har ryktebørsen hevdet at Apple vil lansere en klokke og i dag ble det virkelig. Tim Cook tok en «One More Thing» på scenen og annonserte ikke iWatch, men Apple Watch eller Watch som Apple kaller den.

Apples klokke er en smartklokke som er tett knyttet til din iPhone og utvider telefonens funksjonalitet. Apple Watch er også en egen plattform for apputviklere og er ifølge Appled et mest "personlige" produktet selskapet har introdusert. Klokka blir først tilgjengelig i 2015.

Apples klokke introduseres i en rekke forskjellige varianter, men med tre hovedserier - Apple Watch, Apple Watch Sport og Apple Watch Edition. Apple Watch er standard-modellen, Apple Sport er sportsmodellen og Apple Watch Edition er luksusmodellen i 18-karat gull. Apple tilbyr også et stort utvalg av forskjellige klokkeremmer i skinn, plast, stål og aluminium og alle de forskjellige modellene har en svært enkel måte å skifte rem på. Markedet for klokkeremmer vil eksplodere. Apple Watch posisjonerer seg med andre ord som noe mer enn bare teknologi - dette er mote.

Apple Watch

Apple Watch kjører hva Apple har kalt for Watch OS og dette er antagelivis en superlett variant av iOS. Gjennom WatchKit skal utviklere få lov til å utvikle applikasjoner og funksjonaltiet til klokken og Apple demonstrerte funksjonaltiet for både Facebook og Twitter under dagens presentasjon. Apple presenterte også en helt ny tenkemåte hva gjelder interaksjon med en smartklokke og introduserte navigasjon via klokkens digitale krone samt touch. Du snur på kronen og telefonen reagerer. I tillegg har den en liten vibrasjonsmotor som vil gi deg fysisk feedback.

I tillegg til å kunne utvides med ny funksjonalitet, har den selvsagt også masse funksjonaltiet allerede på plass. Du kan få meldingene dine inn på klokka, du kan svare på meldinger ved hjelp av diktering fra Siri, du kan lese mail, du kan svare på telefonsamtaler og få retningen med kart.

Apple Watch er også stapp full av sensorer og selv om Apple ikke ville røpe alt for mye, så posisjonerer Apple Watch seg som en perfekt kamerat for de som trener mye. Gjennom egen treningsapp på klokka skal du kunne få full historikk over hjerterytme, hvor langt du har løpt og hvor hardt du har trent. Dette kobles også opp mot en ny treningsapp på iPhone.

Det er vanskelig å beskrive Apple Watch som noe annet enn utrolig imponerende sett ut i fra hva man har sett av smartklokker i dag. Apple er igjen langt, langt forran sine konkurrenter og har laget et produkt som vanskelig kan lages av andre enn Apple. Dette er begynnelsen på en helt ny produktkategori hos Apple og resten av teknologiverden. Det er upløyd mark og for mange er det kanskje ikke åpenbart nøyaktig hva en slik klokke skal hjelpe deg med. Ikke ulikt lanseringen av både iPhone og iPad.

Det er også en masse ubesvarte spørsmål om batterilevetid, priser, materialer, funksjoner, sensorer og mye mye mer. Noe får vi nok vite i de nærmeste dagene, men mye må vi vente på til klokka faktisk er i våre hender. Det er uansett helt utrolig hvor langt vi har kommet siden lanseringen av den første iPhone for kun 7 år siden. Det er fortsatt noen måneder igjen til vi får lov til å prøve Apple Watch ettersom Apple først lanserer den i begynnelsen av 2015. Prisen begynner på $349 og når klokka er å finne i Norge vites foreløpig ikke.

Hufse

Klokken er stygg!
Mulig den ser bedre ut "live", men her så den ikke bra ut.

Den hadde også et billig preg og så litt klumpete ut.

Ingen av delene bør overraske. Smartklokker er en ny ting, mye elektronikk og finesser som skal inn i en begrenset størrelse.

Også en nedtur at den er så avhengig av iPhone.

Noen år, og klokkegenerasjoner, frem i tid vil Apple Watch, og andre smartklokker se bedre ut.
Med ny teknologi som kan gjøre de tynnere, og kanskje forme seg mer etter håndleddet.

Så inntil videre blir min Tag Heuer hvor den er.

Cybbe

Jge kan ikke si at jeg ble veldig imponert, og artikkelens formaninger om at klokken ligger "langt forran [sic] sine konkurrenter" er det vanskelig å være ubetinget enig med.

For det første er ikke klokken til salgs, og man kan ikke være foran eksisterende produkter med et ikke-eksisterende.

For det andre er designen skuffende, den er verken spesielt imponerende eller nyskapende, selv om byggekvaliteten sikkert holder et høyt nivå.

For det tredje synes jeg ikke programvaren lå noe særlig langt foran Android Wear. Apple legger opp til mer interaksjon med klokken, men ikke noe revolusjonerende. Android Wear vil også få en rekke oppdateringer før Apple Watch i det hele tatt er på markedet.

Slik status er nå kan jeg ikke se at Apple Watch vil være en viktig grunn til å velge Apples økosystem. Jeg kan heller ikke se at dette vil være såpass revolusjonerende at de fleste iPhone-eiere vil ha en. Til det er produktet for umodent, for førstegenerasjons, og for stygt.

s.b.h

"Switzerland is in trouble" sa Jony Ive. Neppe, tror jeg.

svar

Så dere forventet dere at den kom til å bli telefon uavhening?
Sa vell seg selv at denne kom til å kreve iPhone.
Synes ikke den er så stygg som alle vil ha det til, men er spent på hvordan Watch2,3,4 blir.

anserigs

Er enig dette er slett arbeid ifrå Apple sin side. Greit den er kobla ihop med iPhone, det er også Android baserte klokker. Problemet her er at iPod Nano faktisk funker bedre og er stiligere som klokke. Eg har en Certina klokke som med et rist lader seg sjølv, eg ser ikkje at eg skal kjøpe en klokke for å lade hver kveld. Som igjen etter 2 år er avleggs når klokka mi til 5000.- nå funker for 5 året på rad.

Det Apple gjorde igår var å hype opp til en gedigen skuffelse. Knapt noko om iOS8 og null og niks om OS X. Noko de burde ha klart og han som snakte om klokka var jo dørgende kjedelige å høyre på. Sovna jo nesten, etter 21 år med Apple har eg nå ennå til gode å sjå Cook levere noko skikkeligt bra.

Største tabben de gjorde var å sparke Forstall og ansette Cook som CEO. To gedigne tabber.

tak

Jeg har ventet på en skikkelig treningsklokke. Som måler puls og i tillegg har GPS osv.
Men man må altså ha med seg iPhonen på sin joggetur?

Cybbe

svar: jeg tror ingen forventet at den skulle være uavhengig av iPhone. Men jeg tror mange forventet seg noe mer revolusjonerende, enten ved design eller ved UI/OS.

Om noen år kan dette være interessant kjøp. Men i motsetning til første generasjons iPhone, eller iPad for den saks skyld, ser jeg få må-ha grunner til å kjøpe produktet.

svar

anserigs: Nå var det vell SJ som ga Tim sjefsjobben.
Du får det også til å høres ut som Tim har vært toppsjefen de siste 21årene.

anserigs

Svar: Beklager hvis du misforstod det om Cook. Men Apple gikk ut og sa dette var beste produktlansering siste 25 år og eg syns det var for dårligt når eg tenker på de siste 21 årene og den definetive bunnen når det kjem til Cook sin sjefstid. Klokken er meir etter mitt syn som det Newton var, en tabbe.

MacTitan

Kan de som synes denne er stygg, ser billig ut og er lite nyskapende vennligst komme med fasitsvaret på hvordan den burde ha vært?

Stygg - fordi den ikke ser ut som en Tag Heuer?
Stygg - fordi den ikke er like macho som en Casio G-Shock?

Lite nyskapende fordi den ikke svever av seg selv 1 tomme over håndledded, mens den er i stand til å projisere NetFlix i 4K på nærmeste vegg?

Slik jeg ser det er det urealistisk at den skal erstatte "alle andre dingser" og samtidig ha noenlunde fornuftig utforming, prisnivå, etc.

Desto færre radiosendere man må ha strappet til kroppen kontinuerlig, desto bedre - så det er bare en fordel at det ikke er noen mobilradio i den. Forhåpentligvis har de klart å nøye seg med bare Bluetooth.

Hvis man MÅ ha en iPhone i nærheten HELE tiden, er det et minus - joggeturer var nevnt her. Samme med andre former for trening. Telefonen er ikke noe man drar med seg overalt.

Dette er uansett et for spesielt produkt til at det kan apellere til alle - men like dorky som Google glass er det ikke.

budbringeren

Slutte å bruke klokke på armen som liten gutt, syns det var bedre å bruke tlf-en til det. Men når jeg er ute og trener eller går i fjellet hadde det vært fint med en slik klokke. Da Apple sa at den må være tilkoblet iPhone svant ideen om muligens å anskaffe meg en. Da ble, etter mitt behov, hele poenget borte.

Men kanskje engang..

nosey

Ble det sagt noe om hvordan avstanden må være mellom iPhone og  Watch for at den skal fungere?
Med iOS 8 nå så skal jeg kunne sitte på hytta med iPad-en på fanget, tilkoblet Wi-Fi eller ved bruk av mobildata, og svare på eller foreta et anrop ut, via min iPhone som kan ligge hjemme.
Mulig jeg roter, det blir antakeligvis ikke helt det samme mellom iPhone og  Watch, men jeg kan ikke huske at de sa noe om at den var eller ikke var avhengig av iPhone i umiddelbar nærhet (noen meter?) (så Keynoten på nytt dagen etter, pga. dårlig live stream).