Apple lanserer iPhone 6 og iPhone 6 Plus

Apple lanserer iPhone 6 og iPhone 6 Plus

Apple lanserte i dag, som forventet og som ryktene hadde avslørt, iPhone 6 og iPhone 6 Plus. For første gang introduserte Apple to forskjellige iPhone toppmodeller med nytt design, raskere prosessorer, forbedret kamera, NFC og helt nye skjermstørrelser. Forskjellen mellom iPhone 6 og iPhone 6 plus er skjermstørrelsen, kamera og batteri.

Allerede 26/9 blir de nye modellene tilgjengelig for bestilling i Norge og prisen begynner på 5790,- for iPhone 6 og 6690,- for iPhone 6 Plus.

To modeller - samme design

Apple lanserer iPhone 6 og iPhone 6 Plus

For første gang er iPhone er tilgjengelig i to forskjellige størrelser, 4.7-tommer og 5.5-tommer og Apple har dermed fulgt trenden i markedet for større skjermer. Større skjermer har de senere årene blitt mer og mer populære, særlig i Asia hvor veksten er enorm. Fram til i dag har Apple hatt de minste skjermene på markedet, men etterhvert som både bruken av telefonene og konkurransen har utviklet seg har Apple også sett det nødvendig å endre skjermstørrelse. Å endre skjermstørrelser er ikke noe Apple, i motsetning til konkurrentene i Android-leiren, tar lett på og dette er første gang Apple gjør noe med skjermstørrelsen siden introduksjonen av iPhone 5 som var hakket lengre enn iPhone 4 og iPhone 4s.

iPhone 6 deles inn i to forskjellig modeller, iPhone 6 som har 4.7-tommer skjerm og iPhone 6 Plus som har 5.5-tommer skjerm. Skjermen på iPhone 6 har en oppløsning på 1334 x 750, noe som gir 38 prosent større visningsområde enn iPhone 5s, mens iPhone 6 Plus har en enda større 5.5- tommers skjerm med en oppløsning på1920 x 1080 oppløsning. Dette gir 88 prosent større visningsområde og nesten tre ganger så mange bildepunkter som iPhone 5s. I tillegg lover Apple høyere kontrast, bedre innsynsvinkel og enda bedre kvalitet på skjermene.

Designmessig ser iPhone 6 ut til å være inspirert av arbeidet som begynte med iPod touch i 2012 og fortsatte med iPad mini og iPad Air. Telefonen har en aluminiums unibody som er avrundet i kantene og har dermed slående likheter med dagens iPad. Samtidig kan man heller ikke unngå å trekke paralleler til den første iPhone som ble lansert i 2007 og som mange (meg inkludert) mener var den peneste iPhonen til dags dato. Apple har beholdt samme farger som i iPhone 5s, dvs. grå, svart og gull, men telefonen har blitt vesentlig tynnere enn forrige modell og er nå kun 6.9mm og 7.1mm (iPhone 6 Plus) tykk. Det er ned fra 7.6mm på dagens iPhone 5s. iPhone 6 har en høyde på 13.81 cm og bredde på 6.7 - noe som ikke er mer enn 1.43 cm høyere og 0.84 cm bredere enn dagens iPhone 5s. For iPhone 6 Plus er det derimot vesentlig større forskjeller og overgangen fra iPhone 5s blir nok relativt stor. Er du derimot en Samsung Note bruker som vil bort fra Samsung sitt plasthelvete, er størrelsen kanskje perfekt?

Bedre kamera og raskere prosessor

Ingen ny iPhone lansering er heller for uten en oppgradering av prosessoren og kamera. Prosessorer er jo egentlig ikke særlig spennende og om de har en, to eller fire kjerner er helt likegyldig så lenge brukeropplevelsen av telefonen er på topp. iPhone 6 har fått Apples nyeste prosessor som, ikke overraskende, har fått navnet A8. A8 er Apples andre generasjons 64-bitprosessor og skal vi tro Apple er prosessoren 25% raskere og 50% mindre batterikrevende enn sin lillebror A7 som finnes i iPhone 5s. Prosessoren har over 2 milliarder transistorer og er produsert på 20nm. Noe som gir et lavere strømforbruk, mindre størrelse og høyere ytelse. I tillegg oppgraderer Apple også M7 prosessoren til M8 og dette inkluderer nå muligheten for å måle høydeforskjeller gjennom et nytt barometer.

Apple lanserer iPhone 6 og iPhone 6 Plus

Et nytt kamera er selvsagt også en av hovedattraksjonene i en ny iPhone-modell. Det ser ut til at Apple dessverre ikke har greid å redusere kameramodulen like mye som de har redusert tykkelsen på telefonen og for første gang stikker linsen noe ut fra resten av iPhonen sin kropp. Designmessig ser dette defintivt ikke like pent ut. Apple har beholdt kameraet på 8 megapiksler, men har en helt ny sensor som skal gi forbedret bildekvalitet. Velger du en iPhone 6 Plus får du også en optisk bildestabilisator som skal hjelpe deg med å ta bedre bilder når du beveger på hendene. Video er også et områdene som har blitt kraftig forbedret og iPhone 6 tar nå opp video i 1080p på 30fps, 60fps og hele 240fps i slow-mo funksjonen.

Batteri, nettverk og NFC

Den største fordelen med en større telefon er også muligheten for større batterier. Med et vesentlig større batteri på iPhone 6 Plus lover Apple 80 timer med musikkavspilling, 14 timer videoavspilling, 12 timer Wifi eller 3G/LTE-surfing og 24 timer taletid samt 16 dagers standby. På iPhone 6 er batteriet mindre og der lover Apple 50 timer med musikkavspilling, 11 timer videoavspilling, 11 timer Wifi-surfing, 10 timer 3G/LTE-surfing og 14 timer taletid. Erfaringsmessig har Apples batteriestimater vært ganske korrekte og konservative i forhold til andre produsenter.

Ryktene om NFC-støtte var også mange før presentasjonen og selv om vi har hørt dette mange ganger før så stemte det faktisk denne gangen. Apple introduserte for første gang NFC-støtte i telefonen, men det er foreløpig uklart om denne støtten er utvidet til å gjelde noe annet enn ApplePay. NFC ble nemlig ikke omtalt i selve telefonlanseringen, men ble omtalt kun sammen med lanseringen av Apples eget NFC-baserte betalingsløsning ApplePay.

ApplePay er en ny betalingsløsning fra Apple hvor Apple har fått med Visa, Mastercard og American Express. Målet er å tilby kontaktløs NFC-basert betaling og allerede fra oktober skal dette støttes i over 220 000 utsalgssteder i USA. Dette lanseres først i USA, men Apple lovet at dette ville bli tatt videre ut i verden med tiden. Norge står nok ikke øverst på agendaen, men hvem vet? Det blir uansett interessant å se om Apple vil gjøre NFC tilgjengelig for andre app-utviklere eller om NFC kun er tilgjengelig for ApplePay i første omgang. Hvis det siste er tilfellet er dette en stor skår i gleden hos DNB og Telenor som prøver å rulle ut betalingsløsningen Valyou i Norge - foreløpig uten stor sukess, men uten tilgang til NFC i iPhone kan det bli vanskelig.

Priser på iPhone 6

Telefonene kan ifølge Apple Store bestilles fra den 26/9. Det vites foreløpig ikke hvor lang leveringstid telefonene vil ha.

iPhone 6

  • 16GB - 5790,-
  • 64GB - 6690,-
  • 128GB - 7590,-

iPhone 6 Plus

  • 16GB - 6690,-
  • 64GB - 7590,-
  • 128GB - 8490,-

Josh82

Ved å se på den norske Apple siden kontra Amerrikanske så mangler den en egen fane for Watch, kan det tyde på at Apple watch vil drøye før den kommer i salg i Norge?

monica1970

Dessverre svarte ikke denne mot mine forventninger. Det burde hvertfall på den store utgaven iphone 6+ en smart penn. Slik man finner hos S Note 3 og 4, sist nevnte kommer. Dessuten syns jeg Apple burde ha kommet med andre viktigere apper enn de som er på kommende modell. Likevel skal jeg ha begge utgavene gr. jobb. Prisene var heller ikke så ille, som man finner med andre tilsvarende produkter innen Android.
Da er det bare vente til butikkene får den, ved sett seg på venteliste. Noe som spennende blir om det blir rift om den...

Remix90

Var det safirglass på iphone 6?

s.b.h

Fin telefon men skjerm er vel enda mer utsatt nå enn tidligere :-0

En ting som irriterer er at selv med større skjerm og høyere oppløsning er det fremdeles bare 4 ikoner i bredden. Så hva er da vitsen når man bare blåser opp bildet? Jævlig mye tomrom da.
Nå kan jo seff programmene utnytte dette, når de oppdateres, men synes også IOS8 burde gjort det samme.

anserigs

Må bare sei at det frister absolutt ikkje. Det er heller ikkje første gang en selger iPhone med 2 forskjellige størrelser på skjerm. En gjorde det lenge etter at 4S var i salg når 5 kom. Nå har de 3 størrelser 4", 4,7" og 5,5" skjerm. Ingen av dei frister i det heile og konferansen var dørgende dårlig. Tim Cook leverte absolutt ikkje varene. Beklager men nå blir det tilbake til gamle tastatur telefoner.

monica1970

En ting til, jeg savner mer enn 8 mpix på kameraet, og denne iphonen må en nok være forsiktig med. Den var jo veldig tynn, og jeg er meget nyskjerrig om det er nano simkort denne gangen.
Er spent om denne hele tatt kommer ut før jul, og såfall blir det flott julegave for de yngre garder som ønsker seg en ny iphone til jul.
Hører rykter at iphone 4s er fremdeles skaffes og den er visst veldig bra iflg teleoperatørene.
Hadde det ikke nok at de kom ut med kun iphone 6+ samt en oppdatering på ipad fronten ? Noe som vet når neste conferanse blir i 2015 ?

eicster

Det som skremmer meg mest, er jo prisen! Den er jo helt hinsides! 8490,- for største 5,5"? Det burde jo ikke gå an en gang. Får jo en VW Polo for samme prisen. Det er tross alt bare en telefon. Å ja! Jeg digger Apple. Å det er kun det jeg bruker på alt av enheter. Men den prisen der kan de virkelig ikke mene de kan forsvare?

ameneon

Er i New York i neste uke. Noen som kan si ut fra erfaring om hvor vanskelig det er å få tak i en ny ulåst iPhone rundt launch i USA? 8 timer køståing?

budbringeren

Lenge håpet på en større iPhone, har lenge brukt iPhone med bluetooth tastatur til skriving og annet. Større skjerm gledet meg veldig. Men enig med eicster, prisen er ganske stiv. Og når det starter med 16 gb er man nesten nødt til å gå for den med 64 gb. Syns det er noe underlig at det ikke starter på 32 hvilket jeg forventet som minste versjon.

Noe som fanget oppmerksomheten min var kameraet som stod noen millimenter ut av enheten. Ser ut som noe man lett kan ødelegge om man ikke bruker etui?