Apple introduserer iOS 8

Apple introduserer iOS 8

Som forventet presenterte Apple i dag neste versjon av iOS og mange nyheter ble presentert. Apple lover at iOS 8 gjør brukeropplevelsen enklere, raskere og mer intuitiv, blant annet med et iCloud-bildebibliotek, som gir deg enklere tilgang til bilder og videoer på alle enhetene dine. En helt ny helseapp gir deg god oversikt over helse- og treningsinformasjon på ett og samme sted.

Størst av alt er allikevel nyhetene for utviklere som nå får et nytt programmeringsspråk i fanget og massevis av nye APIer og muligheter. iOS 8 lansers til høsten og er helt gratis.

En av de mye omtalte ryktene før Apple lanserte iOS 8 var introduksjonen av «Healthbook» - en «Passbook» for helseinformasjon. Ryktene stemte ganske bra og Apple introduserte «Health» som er en egen app for aggregering av helseinformasjon fra forskjellige kilder. Den nye helseappen samler den informasjonen du velger, fra de ulike helseappene og treningsenhetene dine. Målet er å gi deg en tydelig og oppdatert oversikt på ett og samme sted.

HealthHealth

iOS 8 gir utviklere av helse- og treningsapper mulighet til å kommunisere med hverandre. Med din tillatelse kan hver app bruke bestemt informasjon fra andre apper, slik at du får en mer omfattende måte å organisere helse og trening på. Nike+-apper som bruker NikeFuel, kan for eksempel registrere viktig informasjon fra HealthKit, for eksempel om søvn og kosthold, for å lage en tilpasset brukerprofil for bedre idrettsprestasjon.

Det mest interessante er allikevel hvorfor Apple gjør dette. I fjor introduserte Apple M8-sensoren som sporer fysisk bevegelse på iPhone 5S uten å drepe din batteritid, nå introduserer Apple en app som holder styr på informasjon fra M8-sensoren og ryktene vil jo ha det til at Apple planlegger å introdusere iWatch som er stapp full av sensorer som måler alt fra skritt og puls til søvn og bevegelse. Health-appen ser ut til å passe perfekt til denne strategien.

HealthHealth

I iOS 8 introduserer Apple også en masse spennende nyheter med tanke på deling og lagring av bilder, videoer og filer. iOS 8 introduserer nemlig en Dropbox-killer hvor du tilgang til alle bildene og videoene dine når og hvor som helst. Med iCloud Drive kan du lagre, få tilgang til og redigere alle typer dokumenter på alle enhetene dine. Når du gjør endringer på én enhet, blir den mest oppdaterte versjonen av dokumentene dine tilgjengelig på alle enhetene dine, uansett om det er en iOS-enhet, Mac, Windows PC eller på iCloud.com. iCloud Drive gir et helt nytt nivå av samarbeid mellom apper, med sømløs tilgang og mulighet til å jobbe med samme fil i flere apper.

iCloud Drive

Dette er kanskje mest tydelig med Bilder-appen og iCloud-bildebiblioteket. Apple tilbyr nemlig å ta vare på absolutt alle dine bilder i iCloud Drive og automatisk oppdatere disse fortløpende. Det er enkelt å finne bildene, og de organiseres kontinuerlig på alle aktiverte enheter. Bilder-appen kan rette ut horisonter automatisk, og med smarte redigeringsverktøy kan du raskt justere lys og farge eller bruke enkeltverktøy for finjustering. Alle justeringer og effekter oppdateres automatisk på alle enhetene dine via iCloud-bildebiblioteket.

Lettere for familien

iOS 8 introduserer en ny funksjon som kalles «Familiedeling» og dette skal gjøre det enklere for familien å dele kjøp, bilder og kalendere. Familiemedlemmer kan finne og laste ned hverandres kjøp på iTunes, iBooks eller App Store. Opptil seks medlemmer kan delta, hver med en egen Apple-ID. Foreldre kan opprette Apple-ID-er for barna med funksjonen Ask to Buy, der barna må ha foreldrenes tillatelse for å kjøpe. Familiedeling sørger automatisk for at familien holder kontakt via en delt bildestrøm, delt kalender og mulighet for å lokalisere familiemedlemmer og enhetene deres.

Samhandling mellom iOS og OS X

Mange Mac-brukere har vært redd for at Apple skal slå sammen iOS og OS X og dermed låse ned systemet, men Apple har heller sørget for vesentlig forbedret samhandling mellom de to systemene. I Yosemite introduserer Apple det de kaller for «kontinutet» som sørger for at Macen og dine iOS-enehter spiller på lag. Når iPhonen eller iPaden ligger i nærheten av Macen, kan du starte en aktivitet på én enhet og sende den videre til en annen via Handoff. Skriver du en e-post på telefonen kan du enkelt fortsette på samme e-post på Macen og omvendt. Airdrop er også støttet mellom Mac og iOS - endelig!

Instant Hotspot gjør det like enkelt å bruke tilgangspunkter på iPhone som å koble til et Wi-Fi-nettverk. SMS- og MMS-meldingene som du før bare kunne se på iPhone, vises nå i Meldinger på alle enhetene. Du kan til og med sende SMS- eller MMS-meldinger direkte fra Macen og foreta eller motta iPhone-anrop med Macen som høyttalertelefon. Mac og iOS snakker med andre ord sammen og du kan utføre handlinger som tidligere var begrenset til en av dem på begge enheter. Alt dette ser ut til å fungere over Bluetooth.

Masse nytt for utviklere

WWDC er en utviklermesse og som vanlig er det masse nyheter for utviklere. Helseapplikasjonen som introduseres i iOS 8 har også en medfølgende API for utviklere som lar applikasjoner kommunisere med «Healt»-applikasjonen og legge data inn i applikasjonen eller ta den ut. Apple kaller dette for HealthKit og er en av funksjonene utviklere kan dra nytte av. Men det er ikke bare HealthKit som er interessant for utviklere.

På samme måte som HealthKit kombinerer helsedata slik at du kan ta bedre vare på helsen din, gjør HomeKit det mulig for deg å sømløst koble sammen utstyr hjemme for bedre styring av hjemmet. HomeKit omfatter en felles protokoll med sikker sammenkobling og muligheten til styring av enkeltenheter eller grupper av enheter i huset, inkludert integrering med Siri. For eksempel kan du fortelle Siri at du «skal legge deg», og lyset vil da slås av, døren vil låses, garasjedøren vil lukkes og termostaten vil justeres. HomeKit er et sett med verktøy for utviklere som lager applikasjoner og maskinvare for huset - f.eks. Phillips Hue sine lamper, termostater og andre funksjoner i hjemmet.

Utviklere kan ytterligere tilpasse brukeropplevelsen ved hjelp av iOS-utvidelser, blant annet nye delingsalternativer, tilpassede bildefiltre, tilpassede handlinger og dokument-API-er. Utviklere kan nå legge til egne widgeter i Varslingssenter, og tredjepartstastaturer gir tilgang til flere layouter og inndatametoder.

Størst av alt for utviklere er nok allikevel det helt nye programmeringsspråket Swift som Apple introduserer med iOS 8. Swift er et kraftig, nytt programmeringsspråk for iOS og OS X som gjør det enklere for utviklere å skape apper. Swift er utviklet for Cocoa og Cocoa Touch og kombinerer ytelsen og effektiviteten til kompilerte språk med enkelheten og interaktiviteten til populære scriptspråk. Swift er utviklet for å hjelpe utviklere med å skrive sikrere og mer pålitelig kode ved å eliminere hele kategorier med vanlige programmeringsfeil. De første reaksjonene hos utviklere ser ut til å være positive.

Lanseres til høsten

iOS 8 ble tilgjengelig for utviklere i dag, men for oss vanlig dødlige må vi vente til høsten med å få bruke iOS 8. Oppdateringen er helt gratis og støtter alle iOS-enheter fra iPhone 4S og oppover. iPhone 4 er ikke støttet.

Tags:

Rub1k

Skuffende at de ikke introduserte brukerkontoer for ios. Hadde vært praktisk på ipad, og er et tilbud android og Windows har. Familiedeling var derimot en gledelig overraskelse

SM411

Noen av dere utviklere som har testet stabiliteten til beta versjonen av iOS? Fungerer den til dagligdags bruk?

iBoy

Siden jeg driver med foto er jeg mest opptatt av iCloud bildebiblioteket. Det høres ut som en drøm å kunne ha alle bilder tilgjengelig overalt i originalformat. Håper bare inderlig at dette også vil fungere sømløst sammen med Aperture, for oss som bruker det. Og jeg er litt spent på hvordan bildedelingen vil se ut på nettet, for dem som ikke har en iOS-enhet eller Apple TV.

Bjornebassen

Noen som vet om det berømte spørsmålet blir besvart og hørt i dette ioset? Får vi endelig "hvem ringer"?

Wolf2

Spennende med iCloud Drive!
Håper virkelig den vil fungere like enkelt som Dropbox, og at det blir mulighet til å ha filene på flere Macer.