Microsoft Office365 endelig for iPad

Microsoft Office365 endelig for iPadMicrosoft har netopp sluppet den etterlengtede Office pakken for iPad og iWork fra Apple er ikke lenger enerådende hva gjelder kontorapplikasjoner på iPad.

Pakken består av Word, Excel, Powerpoint og OneNote sydd sammen ved hjelp av av skytjenesten OneDrive. Microsoft har sørget for at Microsoft Office 365 har blitt en del av Apple sitt øko system.

Rent umiddelbart er det to ting som fremstår som nytt;

 • OneDrive implementeringen er gjort på en gjennemført og elegant måte som fyller ett vakum etter MobileMe. Endelig får vi et filunivers å forholde oss til, noe Apple valgte ikke å implementere i iCloud. De som konverterterte fra PC verden til Apple var nok aldri helt inneforstått med dette valget, og objektlagringen i iWork fremstår idag som litt kronglete for de som er vant til filsystemer
 • Microsoft lanserer en enhetlig og gjennomtenkt pakke. Ikke uten mangler men med det du trenger som tar nytten av iPad til et nytt nivå.

Hva består Office for iPad av?

Office for iPad er fire forskjellige frittstående applikasjoner som kan lastes ned gratis fra App Store. Applikasjonene er gratis å bruke hvis du kun vil lese Office-dokumenter, men hvis du skal lagre og opprette nye dokumenter må du betale.

WORD

word

Det mest komplettet produktet. Her har man lagt vekt på enkelhet, og har fått med det det aller meste man forventer i Word, bortsett fra norsk stavekorrektur. Funksjonsmessig på høyde med Pages, men fungerer bedre opp mot Microsoft sitt økosystem enn hva Pages gjør.

EXCEL
Excel

Støtter de aller meste, men Excel eksepertene finner sikkert noe som mangler. Alle de formlene en gjennomsnittlig bruker trenger er der. Excel går Apples Numbers en høy gang for de som er vant til Excel og igjen er integrasjonen mot Microsofts økosystem et plus slik at man slipper å rote med forskjellige filformater.

POWERPOINT

Powerpoint

Her er det meste på plass, men om du er opptatt av animasjoner på element nivå kommer man til kort. Her er Apples Keynote vesentlig bedre og det er slik det også er på Macen.

ONENOTE
OneNote er solid utfordrer til Evernote og aNote på iPad. Fordelen til OneNote er at den er lansert på både iPad, iPhone og Mac sammen med Windows, og dette gjør løsningen til svært attraktiv. Enkel implementert som fungerer.

Kopiering mellom applikasjonen ser også ut til å fungere tilfredstillenede.

MANGLER
Det er ikke tvil om at MS har en strategi bak lanseringen, men med følgende mangler ser jeg frem til kommende versjoner;

 • Manglende norsk ordliste for stavekontroll.
 • Manglende mulighet for å skrive ut dokumentene til printer.
 • Manglende mulighet for å lagre i PDF format.
 • Manglende mulighet for å produsere dokumenter i landscape modus
 • Manglende støtte for direkte airplay støtte.
 • Manglende generell sharepoint støtte (kun for ”Office365 SharePoint”).
 • Manglende støtte for VBA.
 • Fraværet av Outlook er overraskende men dukker forhåpentlig opp etterhevert.

Utover dette er det verd å merke seg at Microsoft endelig har tatt touch teknologien på alvor, der nye server produkter åpenbart implementers ved hjelp av HTML5, og det gjør at man f.eks kan operere MS-Project server 2014 gjennom en iPad med en letthet. Møteløsningen Lync 2013 for iPad (gratis) - som ikke er en del av Office365 - har også fått et skikkelig løft og er verd å se nærmere på.

PRIS
For å kunne dra nytte av all funksjonalitet i MS-Office365 for iPad må man ikke overraskende betale. For $99 får du - utover full tilgang de nevnte software pakkene – 20 GB fra Onedrive (utover de 7 GB man får gratis + 3 GB for kamera upload) og 60 ringeminutter i måneden fra Skype. Disse minuttene kan også benyttes for å aksessre wifi hotspots i utlandet vefd hjelp av tillegs appen Skype Wifi. I tillegg vil du kunne installere lisensen på 5 PCer (2014 versjon) eller Mac maskiner (2011 versjon).

Til sammenlikning koster 100 GB fra DropBox $99 i året.

Aeyoun

 • Stave- og gramatikkontrollen er veldig dårlig selv på engelsk sammenlignet med fullversjonene. Se over dokumentene på en PC før du sender de til noen.
 • Dokumentformatstøtten er stusselig i forhold til Windows-versjonen og til og med Office Online.

espen007

 • Sharepoint fungerer om man benytter VPN (f.eks AnyConnect). Problemet er da bare at Lync ikke funger. Løsningen er da å slå VPN av og på avhengig av hva man skal gjøre.