Apple lanserer iPhone 5s

Apple lanserer iPhone 5s

Som forventet lanserte Apple i dag også iPhone 5s - sin neste generasjons iPhone. Telefonen fikk som forventet en ny farge (gull), men det er en fingertrykkleser i hjemknappen og 64-bits prosessor som virkelig imponerer.

Apple annonserte i dag iPhone 5s og den store overraskelsen i dag var en en helt ny A7-chip som gjør iPhone 5s til verdens første smarttelefon med fullverdig 64-bits-arkitektur for høy ytelse. Apple har også lagt mye energi i å forbedre kameraet og for første gang har Apple produsert sin helt egen linse på 8 megapiksler og introdusert en True Tone-blits. Hjemknappen er også byttet ut med en ny og litt større hjemknapp som inneholder Touch ID, som gjør det mulig å låse opp telefonen på en enkel og sikker måte ved hjelp av et fingertrykk.

iPhone 5s er den mest framtidsrettede smarttelefonen i verden med en arkitektur i stasjonærklassen. iPhone 5s setter en ny standard for smarttelefoner. Den elegante utformingen inneholder banebrytende og nyttige funksjoner, som Touch ID, som brukes til å låse opp telefonen med bare en lett berøring.

uttalte Philip Schiller, Apples Senior Vice President of Worldwide Marketing i en pressemelding i dag.

Apple lanserer iPhone 5s

Dagens store positive overraskelse var at Apple har gjort store fremskritt med den nye A7-brikken som styrere hele telefonen. Den helt nye A7-brikken i iPhone 5s sørger for fullverdig 64-bits arkitektur i en smarttelefon for første gang - ingen annen telefon støtter dette. Med opptil dobbelt så høy prosessor- og grafikkytelse, er nesten alt du gjør på iPhone 5s vesentlig raskere enn tidligere. Dette uten å gå på bekostning av batteritid eller å skru opp gigahertzen på eldre prosessorer slik konkurrentene gjør.

For å dra nytte av 64-bits arkiktekturen må applikasjoner rekompileres med en ny versjon av Xcode og Apple har skrevet om hele iOS 7 til å nå bli et fullstendig 64-bits system med bakoverkompatabilitet til 32-bits applikasjoner. Ikke ulikt hvordan OS X fungerer i dag. Alle dagens programmer vil fungere smertefritt og nye og rekompilerte programmer vil bli raskere.

Overraskelse nummer to i dagens iPhone lansering var at Apple har hatt akkurat samme planer som Motorola. Moto X som Motorola lanserte for et par uker siden hadde nemlig en egen dedikert prosessor for å holde styr på sensorer uten å måtte bruke hele prosessoren - noe som skal spare mye batteri. Apple har tenkt i akkurat samme baner og har med iPhone 5s introdusert en ny koprosessor med navnet M7 (Nei, det er ikke Apples BMW).

M7 er en ny bevegelses-koprosessor som samler inn data fra akselerasjonsmåler, gyroskop og kompass for å avlaste A7-chipen og oppnå bedre strømeffektivitet. M7 kan gjøre dette konstant uten å nevneverdig redusere batterilevetiden ifølge Apple og dette vil være essensielt for en del apputviklere som trenger tilgang til sensorer. Utviklere kan nemlig bruke nye CoreMotion-API-er som benytter seg av M7, slik at de kan lage enda bedre trenings- og aktivitetsapper. M7-koprosessoren registrerer bevegelser konstant, også når enheten er i dvalemodus, og reduserer batteribruken for skrittellere og andre treningsapper som bruker akselerasjonsmåleren hele dagen.

Apple lanserer iPhone 5s

Den tredje store nye funksjonen var ikke en like stor overraskelse. iPhone 5s introduserer Touch ID, som gjør det mulig å låse opp iPhone på en enkel og sikker måte med et enkelt fingertrykk. Touch ID er innebygd i hjem-knappen og bruker laserkuttet safirglass, i tillegg til en berøringsfølsom sensor, til å ta et høyoppløselig bilde av fingeravtrykket ditt og skape en analyse som sørger for nøyaktig avlesning fra alle vinkler. Ifølge Apple krypteres alle fingeravtrykk og oppbevares trygt i en «Secure Enclave» på A7-chipen i iPhone 5s. Informasjonen oppbevares aldri på Apples servere og sikkerhetskopieres heller aldri til iCloud. Et stort pluss i disse NSA og Snowden-tider.

Touch ID kan brukes til mer enn bare å låse opp telefonen og kan brukes som en sikker metode for godkjenning av kjøp fra iTunes Store, App Store eller iBooks Store. Man trenger heller ikke å være veldig opplyst for å forstå at Apple lett kan utvide funksjonaliteten på Touch ID når først dette er i hendene på millioner av mennesker. Touch ID er nesten garantert Apples start på en fullstendig betalingsløsning.

iPhone 5s

Apple har også gjort forbedringer på kameraet på iPhone 5s og for første gang har Apple selv utviklet hele kameralinsen. Det er fortsatt på 8 megapiksler, men det har en større blenderåpning på f/2,2 og en ny og større sensor med 1,5 μ bildepunkter for bedre følsomhet og ytelse i dårlig lys og resultatet er bedre bilder. Ifølge Apple gir disse forbedringene, sammen med en Apple-designet bildesignalprosessor i A7-chipen og den nye kamera-appen i iOS 7, opptil dobbelt så rask autofokus, raskere bildetaking, automatisk bilde- og videostabilisering og bedre dynamisk område. iPhone 5s introduserer nye True Tone-blits som justerer farge og intensitet for mer enn 1000 kombinasjoner, slik at bilder som tas med blits ser mer naturlige ut. iPhone 5s har også en ny serieopptaksmodus, sakte film med 120 bilder per sekund, et nytt FaceTime HD-kamera med bedre kvalitet under dårlige lys- og lydforhold og FaceTime-lydsamtaler i iOS 7.

Apple lanserer iPhone 5s

iPhone 5s har støtte for opptil 13 LTE-bånd, mer enn på noen annen smarttelefon, men det er fortsatt uklart om Apple støtter både 2600MHz og 1800Mhz som benyttes i Norge. Apple oppgir nemlig to forskjellige ting på sin nettside. I spesifikasjonene til iPhone 5S nevnes ikke 2600Mhz-båndet, mens på Apples LTE-side nevner de 2600MHz-støtte i flere LTE-land. Om iPhone 5s støtter det mer utbredte 2600Mhz-nettet i Norge vites med andre ord foreløpig ikke. Apples pressetalsmann i Norge har ikke besvart spørsmål om dettte enda.

Utover LTE-støtten har iPhone 5s tobånds 802.11a/b/g/n Wi-Fi-støtteog Bluetooth 4.0. iPhone 5s gir 10 timers taletid på 3G-nettverk, opptil 10 timers nettbruk på Wi-Fi- og LTE-nettverk og opptil 8 timer på 3G-nettverk, opptil 10 timers videoavspilling og opptil 40 timer med lydavspilling.

Pris og tilgjengelighet er fortsatt uklart i Norge, men telefonen vil bli tilgjengelig et sted mellom oktober og desember 2013. Prisen vil mest sannsynlig ligge på det samme som dagens iPhone 5. Du kan lese mer om iPhone 5s hos Apple.

Tags:

Welix

Hei

Er det støtte for NFC på denne modellen?

admin

@Welix

Nei, ingen NFC. Apple ser ut til å prioritere Bluetooth 4 fremfor NFC.

Welix

Takk for svaret. Og ikke minst gode og informative artikler på mac1/ipod1. :-)

z06norway

ER det noen som vet om T-Mobile sin versjon fra USA ulåst kan benyttes i Norge ?

TVK

http://www.apple.com/iphone/LTE/

Her er full oversikt.

z06norway

hvilken modell passer i Norge da ? A1533 eller A1457 ?

monodrive

Kan noen forklare ha vi kan forvente av hastigheten for eksempel i forhold til Sony Z1 ?

iBård

Hmm... Den har ikke ac Wi-Fi.

admin

@iBård

Det finnes meg bekjent ikke noen ac-brikker fra Broadcom (de Apple benytter) som er passende for mobileenheter enda dessverre.

trondhh

passer til norge
Model A1530

lazor

Noen som veit om SIRI kommer på ios7 (på norsk altså)? tenkte kansje dette kom fram i gårsdagens pressekonferanse? bruker de ikke og introdusere nye språk på slike release`s?

Mac Lovin

De har ikke sagt noe om SIRI på flere språk. Vet at apple så etter folk som kunne jobbe med skandinaviske land for et år siden. Synes selv at Siri på flere språk har dradd ut alt for langt. 2 år siden det kom, og jeg mener nå at Siri fortsatt er et beta software om de ikke lager det for de språkene telefonen støtter. Veldig synd egentlig, kunne godt tenke meg å begynne å bruke det litt. Men, foreløpig er det ingen som vet om det noen gang kommer Norsk Siri.

Jeg synes også det er rimelig patetisk av apple å gi ut to nye telefoner og ikke opplyse om dato for noen andre land enn de største landene. For alt vi vet, så kan apple selge kun 4s i Norge fram til Jul. Ganske latterlig egentlig.

Hakkern

Yess, både 5S og 5C supporterer alle LTE bånd som brukes i Norge :)

Kan leses rett ut av tech spec: http://www.apple.com/no/iphone-5s/specs/ og http://www.apple.com/no/iphone-5c/specs/
Disse er vel de europeiske variantene tolket utifra de øvrige ytelsene:

5S: Model A1457*: UMTS/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz); LTE (Bands 1, 2, 3, 5, 7, 8, 20)

5C: Model A1507*: UMTS/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz); LTE (Bands 1, 2, 3, 5, 7, 8, 20)

LTE bånd som brukes i Norge er 3 (LTE1800), 7 (LTE2100) og 20 (LTE800 - kommer på lufta så snart samferdselsdepartementet har fått satt igang den lovede frekvensauksjon).
Les mer om frekvensbånd på http://en.wikipedia.org/wiki/E-UTRA

Så da er Apple endelig også på høyde, på dette punktet, med Samsung, HTC, Nokia osv.

Hilsen en som jobber med LTE

Hakkern

Trykkleif : Bånd 7 er LTE2600, det best utbygde i Norge hittil.

mac_31

Spørsmål: Blir fingeravtrykket sendt inn og lagret hos Apple, som igjen videresender alle iPhone5-brukernes fingeravtrykk til NSA og andre likenende institusjoner?

haakonks

Spørsmål: Blir fingeravtrykket sendt inn og lagret hos Apple, som igjen videresender alle iPhone5-brukernes fingeravtrykk til NSA og andre likenende institusjoner?
Nei, blir kun lagret lokalt i telefonen.

Morberg

Er det mulig å kjøpe en slik ulåst i USA som funker her hjemme i Norge?

Ogga

Ja, hvis du kjøper en unlocked GSM-versjon.

Stikk innom en Apple Store.

Arild Holtet

Synes prisen muligens er litt høy.

haakonks

Er det mulig å kjøpe en slik ulåst i USA som funker her hjemme i Norge?
Merk at den versjonen du får kjøpt i USA vil ha begrenset funksjonalitet i norske LTE (4G) nett.

Hakkern

@admin din påstand at

Apple oppgir nemlig to forskjellige ting på sin nettside.

stemmer ikke. LTE Band 7 (= 2600 MHz) er nevnt i tech spec for de vest-europeiske modellene. Reguleringen av frekvensressurser i Norge for mobilkommunikasjon er den samme som resten av Vest-Europa. Så modellene som nevnes for UK, Frankrike og Tyskland er de samme som vil bli solgt i Norge. Dog bestemmer Apple vha operatørinnstillingene som de sender ut til iPhone hvilke kapabiliteter telefonen får. Det har ikke mobiloperatørene full kontroll over. Derfor kan de ikke bekrefte noe før Apple har sagt hva de vil åpne for. Men det er vel svært trolig at både bånd 3, 7 og 20 blir åpnet ganske raskt så snart Apple har fått testet telefonen i de norske nettene. Alle deres konkurrenter har jo allerede støtte for dette.

Morberg

Er det mulig å kjøpe en slik ulåst i USA som funker her hjemme i Norge?
Merk at den versjonen du får kjøpt i USA vil ha begrenset funksjonalitet i norske LTE (4G) nett.

Hva menes med begrenset funksjonalitet?
Jeg bor godt oppi nord, men vi får vel 4G etterhvert vi også, å da hadde det vært fint om det funket.

Hakkern

@morberg: de nordamerikanske versjonene iPhone 5c Model A1532 (GSM) og iPhone 5s Model A1533 (GSM) kan muligens virke (de for AT&T abo). CDMA versjonen kan nok gi mer trøbbel. (Verizon abo.)

MEN ingen av de har ikke støtte for band 7 LTE 2600 MHz. Det kan jo være litt kjasse på denne siden av dammen... Og om du får aktivere de med en norsk operatør vet jeg ikke. Og hvordan operatørinnstillingene fra Apple for norske abo vil styre disse? Vet ikke. Jeg hadde ikke tatt sjansen med en så kostbar telefon.

Morberg

@morberg: de nordamerikanske versjonene iPhone 5c Model A1532 (GSM) og iPhone 5s Model A1533 (GSM) kan muligens virke (de for AT&T abo). CDMA versjonen kan nok gi mer trøbbel. (Verizon abo.)

MEN ingen av de har ikke støtte for band 7 LTE 2600 MHz. Det kan jo være litt kjasse på denne siden av dammen... Og om du får aktivere de med en norsk operatør vet jeg ikke. Og hvordan operatørinnstillingene fra Apple for norske abo vil styre disse? Vet ikke. Jeg hadde ikke tatt sjansen med en så kostbar telefon.
Da er vel den saken lagt død. Har familie på jobb over dammen nå, men da får jeg heller vente til den slippes i Norge.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om Apple iPad

Følg oss på Twitter!

Følg i1 på Twitter

Nettradio i iTunes
100 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai.