iOS blir ny og flat med iOS 7

iOS

I dag lanserte Apple iOS 7, den største iOS-oppdateringen siden første iPhone, med et helt nytt grensesnitt. Ryktene stemte og Apples Jonathan Ive har endelig også fått lov til å legge sitt preg på grensesnittet i iOS. iOS 7 er helt nydesignet med diskré bevegelser, en ny fargepalett og typografien har blitt endret for å skape en renere, enklere stil. Samtidig har treverket, filten og alle de andre teksturene forsvunnet ut og flere nye nyttige funksjoner har kommet inn. iOS 7 slippes denne høsten - sikkert samtidig med ny iPhone - men utviklere kan prøve en beta allerede i dag.
 
I tillegg til å ha et helt nytt grensesnitt, har Apple også introdusert en del nye funksjoner. Flere av dem kjenner du helt sikkert igjen fram Jailbreak-miljøet og det er svært interessant å se at Apple faktisk følger med på hva jailbreakere gjør og får ut av telefonen sin.

Control Center er en av de nye funksjonene i iOS 7 som man har hatt mye tilsvarende løsninger for i jailbreakmiljøet. Nå ligger alle kontrollene du vil ha rask tilgang til, på ett praktisk sted. Ved å dra oppover fra bunnen av skjermen får du tilgang til kontroller for Flymodus, Wi-Fi, Bluetooth eller Ikke forstyrr, muligheten til å justere lysstyrke, sette en sang på pause eller spille den av, gå videre til neste spor eller strømme musikk med AirPlay. Control Center gir deg også direkte tilgang til apper som Klokke, Kamera, Kalkulator og lommelykt. Der døde lommelyktmarkedet?

iOS

Varslingssenter har også fått en oppdatering og er nå tilgjengelig fra Lås opp-skjermen, slik at du kan se alle varsler med en enkel bevegelse. Og New Today-funksjonen i Varslingssenter gir deg rask oversikt over dagen med en oppsummering av blant annet vær, trafikkforhold, møter og arrangementer. Med forbedret fleroppgavekjøring i iOS 7 kan utviklere gi alle apper muligheten til å kjøre i bakgrunnen ved hjelp av en ny API. Brukere har muligheten til å bytte mellom appene på en mer visuell og intuitiv måte. iOS 7 følger også med på hvilke apper du bruker mest, og holder automatisk innholdet oppdatert i bakgrunnen.

iOS
 
AirDrop er en helt ny funksjon for rask og enkel deling av innhold med personer som befinner seg i nærheten. Når du har noe du vil dele, viser AirDrop deg kontakter som er i nærheten. Du velger bare hvem du vil dele med, så gjør AirDrop resten. AirDrop-overføringer er «peer-to-peer», så det kan brukes hvor som helst, det krever verken nettverk eller konfigurering, og overføringene er krypterte slik at innholdet er beskyttet og privat. Det ser ikke ut til at AirDrop fungerer mellom Mac og iPhone enn så lenge?

iOS 7 har også en helt ny Bilder-app der den nye funksjonen Moments automatisk organiserer bilder og videoer etter tid og sted. Du kan zoome ut for å se alle bildene dine sortert etter Moments, Collections of Moments og Years. iOS 7 inneholder iCloud Photo Sharing, slik at du kan dele de bildene du vil, med de personene du vil. Med iCloud Photo Sharing kan familie og venner legge inn sine egne bilder og videoer i dine delte bildestrømmer, og i den nye Activity-visningen får du oppdateringene fra delte strømmer samlet på ett sted. Kamera-appen i iOS 7 har filtre som kan legge til bildeeffekter i sanntid og har nå også et alternativ for firkantede bilder eller Instagram-modus som vi også kan kalle det. Du bruker bare en enkel bevegelse til å bytte mellom de fire kameraene – video, bilde, firkantet og panorama.
 
iOS 7 er tilgjengelig i beta for utviklere allerede i dag, mens vi vanlig dødelige må vente til høsten før oppgraderingen er her. Den blir gratis for alle brukere og vil fungere på iPhone 4 og iPad 2 eller nyere modeller.

Du kan lese mer om iOS 7 hos Apple.

Tags:

exenpipp

Aye, den er flatere, men det ser dypere ut for det.

Nydelig design tvers igjennom. Gleder meg veldig.

espenmb

Jeg skal innrømme at det frister å gå over til iPhone når jeg ser det nye designet...

missilecathcer

Må si meg positivt overrasket over at iPhone 4 også støttes! Fint å se at Apple tenker på brukere med eldre modeller.

jerry.c.bush

Det er det som er det fine med iOS. Bakoverkompatibilitet til eldre modeller.
Synes det hele så flott ut og gleder meg til å prøve det ut når det kommer på høsten en gang. Men jeg er mer interessert, pr i dag, på Maverick til Macene. Sitter her og venter på at Developer skal bli tilgjengelig så jeg får lastet ned.... Ennå ikke tilgjengelig. =-O

svano

Litt skuffet over at det ser ut til at de har klipt og limt vilt fra flere av de eksisterende, og bedre, appsene fra 3.partsutviklere i app store ispedd sterke googlereferanser .. hadde håpet på noe mer nyskapende fra Apple og det virker som de ligger etter trenden nå framfor å sette den.

At de strammer opp og kvitter seg med tanken om at grensesnitt skal ligne fysiske objekter er jeg derimot helt for.. håper OS X går i samme retning også sånn sett da det grensesnittet har gått helt over styr i de siste utgavene.

MacLet

Hva tror dere om batteritiden? Batteriet på 4Ser jo helt tragisk, men disse funksjonene som feks mer aktiv bakgrunnskjøring av apper. Hvordan vil dette bli?

jerry.c.bush

@Svano:
Det har de da også gjort i Maverick. Bare følg med på kommentarene når han demonstrerer feks kalenderapplikasjonen: Ca 44:30:
"And what is really amazing: Even without the stitching, window still sticks right there on the screen. I doesn't fall off without the stitching. I don't know how they did it. Maybe it's an engineering thing."
Det er tydelig at det er flere i leiren der som ikke har vært veldig imponert over denne designstrategien. Og jeg er helt enig.

svano

Godt å høre, og det har jo lenge vært kjent at Ive ville bort fra dette. Har ikke sett videoen, men sett noen screenshots og det ser jo i hvert fall ut som det fortsatt har en OS X-identitet, i motsettning til iOS som ser ut til å falle i den grå, identitetsløse "generesik smarttelefon-grensesnitt-boksen".

(men det er kanskje bare jeg som ikke har sansen for det Apple har kopier.. jeg mener designet for iOS, folk ser jo ut til å like det?)

Vegard1

Er det mulig å bli en betatester med en gang om det er mulig da? Hadde vært veldig gøy å være en av de første som prøvde dette. :)

edyrli

Må si meg positivt overrasket over at iPhone 4 også støttes! Fint å se at Apple tenker på brukere med eldre modeller.

Forventet at de skulle fortsette å oppdatere iPhone 4 minst et år til. Jeg synes det er veldig bra de har holdt iPhone 3Gs oppdatert i 4 år! Noen andre mobilprodusenter som kan vise til det samme?

SRD

"I tillegg til å ha et helt nytt grensesnitt, har Apple også introdusert en del nye funksjoner. Flere av dem kjenner du helt sikkert igjen fram Jailbreak-miljøet og det er svært interessant å se at Apple faktisk følger med på hva jailbreakere gjør og får ut av telefonen sin."

Kunne vel egentlig byttet ut Jailbreak med Android i dette avsnittet ;-) . Det ser ut som Apple har hentet en del inspirasjon fra Android 4.x:
https://lh4.googleusercontent.com/-TGRdusX_vBc/UbZzpErswQI/AAAAAAAAC_M/uPsfRS87PG8/w1046-h777-p-o/ios7.jpg

Ellers synes jeg det var på tide med en større oppgradering av Ios.

arildsd

Digger det nye designet og svarte til mine forventninger det her! :D prøve å skaffe meg en utviklerkonto asap så man får testet!

osbl30

Kanskje på tide å oppdatere fra iOS 4, haha :)

Gjertus

Hei!

Har et stort problem og trenger sårt hjelp!
Hvis noen er developer, venligst ta kontakt!

mvh Kristian Johan Gjertsen

mcmurphy

Hmm.. Ser veldig bra ut dette, men hva med alle andre apper? Hvis ikke disse får nytt flat design, vil vel hjemmskjermen se ganske lik ut, da 9 av 10 apper jeg bruker, ikke er fra Apple...

AllFather

Ser rett og slett grusomt ut, og ikonene ser ut som noe en pjokk i barnehagen laget med en nevefull av fargestifter.

Funksjonsmessig ser det dog fornuftig ut.

martol1ni

Etter å ha prøvd det kan jeg meddele at jeg ikke merker stor forskjell i batteritiden.

Skilpadde

Jeg liker virkelig ikke designet... Synes det ser billig ut. Ligner på android. Nei, er nesten ikke sikker på om jeg gidder å oppdatere. Liker ikke at de har gjort det så "flatt". Jeg likte faktisk, og jeg veit jeg er i mindretall, "filten, treverket og teksturen". Ingen vinner for meg.

Svupp

Jeg har jailbreaket min telefon, og er glad for at funksjonaliteten blir bedre. Men det jeg ser av bildene her i artikkelen, synes jeg designet er vanskeligere å se. En dag ute i sollys, huff... :-( Håper virkelig man kan justere farger og kontrast så det blir lettere å se...

Wolf2

Grelle farger, spør du meg! Spesielt grønnfargen ser ille ut. Minner meg mye om en overmetta Samsung TV med såkalt dynamisk fargevalg... :-)
Syns også ut som om mange logoer og fonter har blitt tynnere og mindre tydeligere.
Om det er så ille som det ser ut, har jeg fått én grunn mindre til å velge iPhone - og én grunn mer til å velge en Sony Xperia av den vanntette typen...

Nikoraisan

For min del kunne ikonene vært som før (I don't really care) , men frostet glass-utseendet er jeg veldig fan av. Funksjonsmessig har de lagt til alt det som gjorde at jeg gikk for Android, så jeg er fristet til å bytte tilbake da jeg ikke har noen tro på at Google kommer til å fikse på det jeg savner med iOS.

Martin Ekse

Liker designet. Har oppdatert til iOS 7 Beta 1 på iPhonen, er selvfølgelig noen bugger, men det er en beta. Jeg tror Apple vil gjøre dette bra, og sluttresultatet vil bli noe annet enn alle versjoner av iOS opp til iOS 6. Noe av det jeg håper de endrer er noen av ikonene, noen er rett og slett stygge. Jeg liker konseptet med at nesten allt er basert på gjennomsiktighet. Jeg synes også det er litt for lite farger.

s.b.h

Må si meg enig med AllFather og Skilpadde, ser billig og barnslig ut. Noe en av mine kolleger umiddelbart uttrykte da jeg viste ham telefonen med et bilde av "hjemskjermen" på IOS7. Og de bakgrunnene da, går de på syre? Tror Steve hadde vemmes hvis han hadde sett dette. Dog skal jeg innrømme at f.eks e-post og meldingssenter er blitt penere.

Kontrollsenter er ok, men jeg slår ikke disse funksjonene av/på hele tiden.
Ville heller hatt et mer funksjonelt tastatur med egne taster for å flytte marør frem og tilbake og svært gjerne en angreknapp.
(iThoughtsHD for iPad har et genialt tillegg for tastaturet i så måte)
En form for widgets hadde også vært knall.

Ser på IOS7 som et krampaktig forsøk på å gi brukerne et "nytt" OS, og beklageligvis har de feilet. Her deler Apple ut knapper og glansbilder til sine indianere i håp om at de fortsatt skal være trofaste. Lykkes de? Neppe.

butare

Jeg byttet bakgrunn nesten med en gang. Klarte ikke den som var default. Nå er det bedre.

japasu


….
Ser på IOS7 som et krampaktig forsøk på å gi brukerne et "nytt" OS, og beklageligvis har de feilet. Her deler Apple ut knapper og glansbilder til sine indianere i håp om at de fortsatt skal være trofaste. Lykkes de? Neppe.

Jeg er faktisk litt fascinert over de som kommer med disse påstandene om at Apple har feilet. Det er helt greit å ha egne meninger, men det er nok litt drøyt av deg å påstå at Apple har feilet - spesielt siden du uttaler deg om en Developer preview. Personlig har jeg nok en liten følelse av at Apple vil lykkes godt med dette (også)...

s.b.h

Du har din mening, jeg har min :-)
Nå kan selvsagt ting endres underveis men hvorfor skulle de avvike kraftig fra konseptet sitt denne gangen?