- Apple tjener over 11,5 milliarder kroner på iTunes Store

Apple har ved flere anledninger sagt at iTunes Store mer eller går i null og at den brukes til å kunne lokke til flere hardwaresalg, men en ny rapport viser at selve butikken også er, vel, god butikk.
 
Helt siden iTunes Store ble lansert for ti år siden har Apple uttalt at tjenesten ikke er ment for å gjøre en egen fortjeneste, men ha en merverdi for selskapets øvrige produkter som iPod, Macintosh samt nå også iPhone og iPad.

Ifølge en rapport fra Asymco av Horace Dediu er ikke dette nødvendigvis lenger tilfelle. Han anslår at Apple tjener rundt to milliarder dollar, eller rundt 11,5 milliarder kroner totalt på salg av programvare, musikk, apper, bøker og filmer.

Dediu nevner at et flertall av produktene som selges i iTunes Store vil knapt gi noen profitt etter at utgiftene er trukket ifra. Ved salg av musikk for eksempel beregner han en fortjenestemargin på kun én prosent, og apps med bare rundt to prosent, skriver Asymco

iTunes Store

Men der pengene virkelig renner inn er via Apples egne programvareprodukter som nå er slått sammen med resten av iTunes gjennom App Store i OS X - der noen av de mest populære titlene i butikken er Apples egne. Asymco anslår at selv med kun de produktene i regnestykket ser Apple på en omsetning på rundt 3,6 milliarder dollar i 2012, og da med en mye høyere margin enn produkter de selger for andre.

As you can imagine, this is a high margin business which grows at nearly 20%/yr. Although I estimate that the software business has been overtaken by the Apps and Music businesses in gross revenues, it keeps an operating margin similar to that of Microsoft or about 50%. This means that iTunes inclusive of Apple’s own Software generates as much as 15% operating margin on gross revenues. That’s over $2 billion a year. So much for breaking even.

ipodtouchfever

Tror nok de vil tape på musikkmarkedet etterhvert hvis de ikke skaffer seg en streaming tjeneste. Men hvis de ikke skaffer seg det, har de ihvertfall holdt det de lover med å ikke tjene på salget. Dette vil selvfølgelig ikke gjelde for app-salget, som bare øker og øker :-)