Fjern målrettet reklame fra Apple og andre

Fjern målrettet reklame fra Apple og andreArtikkelen for deg med en iOS enhet i lomma og som er bittelitt bekymret for hvem som vet hva om deg til en hver tid og vil ha litt bedre kontroll på personvernet ditt.

Det blir vanskeligere og vanskeligere og bli kvitt målrettet reklame. Her er stegene for å fjerne det i iOS og noen generelle tips.

Det beste tipset har Apple allerede gjort for deg. Apple har nemlig slått av tredjeparts cookies/informasjonskapsler som standard i deres nettleser Safari. Tredjeparts informasjonskapsler benyttes stort sett av annonsører for å spore dine bevegelser på Internett og er spesielt mye brukt i målrettet interessebaserte annonser.

Hvis du er usikker på om dette er på eller ikke kan du gå til Innstillinger > Safari > Godta infokapsler og sjekke at denne er satt som Fra besøkte. du vil da kun motta informasjonskapsler fra nettsteder du besøker og ikke annonsenettverk som viser annonser på disse nettsidene. Du bør ikke endre denne til Aldri da dette kan redusere funksjonalitet på nettsider du besøker ofte.

Det er verdt å merke seg at hvis du benytter Google Chrome eller Opera på iOS så er standarden derimot å motta denne typen informasjonskapsler fra annonsenettverk og dette må endres manuelt i nettleserens innstillinger.

Flere tips

  1. Slå av Innstillinger > Generelt > Om > Annonser > Begrens annonsesporing. Siden iOS 6 kan ikke tredje parts programutviklere bruke iOS enheten sin unike identifikasjonsstreng. Som en erstatning har Apple introdusert en annonseidentifikasjonsstreng. Denne kan brukes til å spore deg gjennom bruksstatistikk- og annonsenettverk på tvers av programmene du bruker. Dette valget er nytt i iOS 6.
  2. Besøk oo.apple.com. Dette er for annonsenettverket til Apple, iAds, som brukes i mange programmer. Valget slår av interessebaserte annonser på tvers av programmer og basert på kjøp gjennom brukerens iTunes-konto. Dette valget var nytt i iOS 5.1.
  3. Slå av valgene Innstillinger > Personvern > Stedstjenester > Systemtjenester (helt nederst): Stedsbaserte iAd-annonser og Genious for programmer. I tillegg til interessebaserte annonser gjennom iAd må du velge bort stedsbaserte annonser. For eksempel kan du få en annonse for Kaffebrenneriet på Karl Johan om du er like ved. Genious for programmer gir deg Genious-anbefalinger for hotell- og flyplass programmer når du er på reise. Dissee valgene er nye i iOS 6. Merk at det også kan være lurt å slå av stedstjenester for tredjeparts-applikasjoner som ikke trenger dette.
  4. Slå av målrettet reklame i nettleseren ved å besøke nettsidene til følgende annonseinteresseorganisasjonen NIA. Må gjentas regelmessig for alle nettleserne du bruker.
  5. Hvis du virkelig er bekymret for personvern og hvordan din informasjon benyttes bør du også hold deg unna iOS-applikasjoner fra selskaper som driver annonsetjenester. Dette inkluderer blant annet applikasjoner fra Google, Facebook og Microsoft ettersom disse kan benytte informasjonen du gir dem i reklameøyemed - inkludert målrettet reklamen.

Disse valgene tilbakestilles etter hver systemoppdatering, så sett et bokmerke på denne artikkelen så du husker hvordan til neste gang.