Apple hadde mer tid til å forbedre kartløsning

Apple hadde mer tid til å forbedre kartløsningLanseringen av iOS 6 har i all hovedsak gått problemfritt for de fleste brukere, men mange har klaget over Apples nye kartløsning.

I iOS 6 har Apple nemlig kuttet ut Google Maps til fordel for sin egenutviklede kartløsning som fram til nå ikke fungerer i nærheten så bra som Google sine kart. Nå viser det seg at Apple hadde mer tid enn først antatt til å forbedre kartløsningen før lansering.

Apples nye kartløsning har måtte tåle mye fortjent pepper for å inneholde feil og ikke minst ha et dårlig søk sammenlignet med Google Maps som tidligere var inkludert i iOS. Kartløsningen Apple har utviklet er et resultat av flere oppkjøp av kartselskaper, lisensiering av kartdata fra TomTom (og en rekke andre) og utvikling over et par år.

Mye kan tyde på at Apple muligens har lansert sin kartløsning litt for tidlig, men har tidligere antatt at Apples avtale med Google var utløpt og at selskapet dermed ble presset til å lansere sin karttjenste før den var så klar som den kunne bli. Ifølge en artikkel på The Verge stemmer ikke dette og Apple hadde faktisk et helt år igjen på kartavtalen med Google. Apple kunne dermed ha utsatt sin kartløsning et helt år og heller introdusert dette i iOS 7. Spørsmålet er dermed hvorfor de har sluppet løsningen et år før de faktisk måtte?

Det er en rekke åpenbare årsaker til dette hvor de mest åpenbare er at Apple ønsker å ha kontroll over en så sentral del av smarttelefonen som kart og ikke ønsker å være avhengig av en av sine største konkurrenter. Apple opplever stadig sterkere konkurranse fra Google og Android-telefoner og ved å ikke ha kontroll over sin egen kartløsning vil Apple ikke kunne introdusere løsninger som de selv vil ha inn i kartløsningen. Samtidig kan Google også holde funksjonalitet tilbake - noe de har gjort med «turn-by-turn»-navigering som lenge har vært tilgjengelig på Android-telefoner, men som Apple ikke har fått tilgang til.

Den andre åpenbare årsaken til at Apple ikke ønsker Google velkommen inn i varmen på iOS er brukerdata. Google er som kjent ikke et kartselskap, men verdens største annonseselskap. Deres inntektsmodell er tilnærmet utelukkende annonsebasert og jo mer informasjon de vet om sine brukere, jo bedre annonser kan Google servere. Google fikk betydelige mengder med brukerdata fra iOS sin kartapplikasjon og Google skal ha ønsket ytterligere brukerinformasjon for å gi Apple nye kartfunksjoner. Apple har ikke ønsket å dele ytterligere informasjon med Google og har som en «takk for at dere kopierte iOS» heller kastet ut alt som heter Google på iOS. Dette får åpenbart ganske store konsekvenser for Google sitt mobilprodukt ettersom 2/3 av Googles mobilesøk og inntekter kommer fra iOS - ikke Android. Dette er også årsaken til at Google nesten garantert kommer til å lansere en egen Google Maps-applikasjon til iOS i løpet av månedene som kommer.

Forbedring gjennom bruk?

Hovedårsaken til at Apple har valgt å lansere kartapplikasjonen et år før de absolutt måtte er nok allikevel at kart, som stemmeassistenten Siri, er en type tjeneste som trenger massive datagrunnlag for å kunne forbedres. Den beste måten å skaffe denne typen datagrunnlag er å la brukere faktisk bruke tjenesten.

Apple er nok fullt klar over at karttjenesten ikke er så god som den bør være og selskapet har selv uttalt at de er klar over at dette er en langssiktig satsning og ikke noe som vil være perfekt over natta. På samme måte som med Siri, så vil Apple kunne forbedre produktet fortløpende og uten programvareoppdateringer til iOS. Med over 100 millioner iOS 6-installeringer allerede er det mange brukere som nå deler med seg av brukerdata om kartbruk tilbake til Apple.

Dette vil være til god hjelp for Apple når selskapet skal forbedre sin karttjeneste, men de har en stor jobb forann seg. Google har holdt på med kart i 8 år. Apple har såvidt begynt. Apple har dog oddsen på sin side og med over 100 milliarder dollar på bok og millioner av aktive brukere er dette et problem de har gode forutsetninger til å løse, men hvor lang tid vil det ta?

Tags:

eirikaav

1 år utsettelse hadde vært å foretrekke for deres egne brukere sin skyld. Og deres egen skyld, med det ryktet kartet til Apple har fått nå.

mobil12

Kartet er nydelig, perfekt og prffesjonelt, noen steder. Men, der jeg bor, Sandnes, er det overhodet umulig å tenke seg at noen kunne publisere et lignende kart. Det er nemlig i svart hvitt! Det svarte og hvite kartet starter litt over Bergen, og strekker seg helt ned til Moi. Derfor foretrekker jeg Googles fargede kart.

Jeg er jo selfølgelig klar over at flyover bare finnes i de mest kjente byene. Men det er jo ikke noe fly-over-kart i hele Norge. Noe som kan tyde på at Norge (Oslo) snart vil få fly-over, er at våre gode nabo, Sverige har fått denne fynksjonen i Stockholm :D

Ellers er kartet brukenes, men ikke perfekt hvor det trengs.

thomas_norge

Kartet til Apple er, dessverre, helt elendig! Det finner svært få steder jeg søker etter, og velger ofte kjøreruter som er helt idiotiske, eller rett og slett umulige. I Bergen foreslår den stadig vekk å kjøre veier som kun er åpne for kollektivtransport. Andre steder velger den store omveier, som gjerne dobler kjøretiden. Det hele gjør kartet ubrukelig. Og ja, hvor i alle dager har de fått tak i flyfotoene? Snakk om hastverksarbeid!

Mika71

Jeg har ingen problemer med dette kartløsning. Hvorfor være avhengig av andre når Apple kan bygge selv ett kartløsning. Greit det er langt fra perfekt, men det vil jo bli bedre med tid. All info om bruk å sånn som brukeren sender til Apple hjelper Apple og oss bruker selv senere.

KlodrikMcKr

Jeg tok meg litt tid til å sammenligne og der Apple, virkelig har begynt og satse, er det ofte mye bedre en google, det er et positivt tegn :)

http://imageshack.us/photo/my-images/253/skjermbilde20120924kl22.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/19/skjermbilde20120924kl22.png/

Øystein Hermansen

Hadde en rar opplevelse med kartet denne uken. Var på Bryne (Rogaland) og skulle finne frem til en adresse. Er ikke der ute særlig ofte, så jeg tenkte å gi IOS6 sin nye kartapplikasjon en sjangs.

Søkte opp gatenavn og nummer, og det fikk greit. Startet navigasjon (turn-by-turn, bil) og fulgte alle anvisninger. Det som var merkelig var at alle gatenavn, med unntak av første (hvor jeg startet) og de 2 siste (inklusiv ankomst), var feil når de ble opplest. Men så lenge jeg kjørte dit hvor pilen ba meg kjøre, så gikk alt ok. Jeg kom frem på raskeste måte, og uten noen feilkjøring. Men gatenavnene som ble opplest var feil i mange tilfeller.

Så moralen må være følg piler og info om retninger, men ikke hør på gatenavnene som blir opplest :-)

lovhoiden

Det kan se ut som også andre hensyn har veid tung for Apple. I følge Anthony Drendel er Apples kartløsning vesentlig bedre enn Google Maps i Kina. Så det er mulig Tim Cook og gutta skjeler litt til hvor de kan få solgt flest nye telefoner også.

Mika71

Kartet til Apple er, dessverre, helt elendig! Det finner svært få steder jeg søker etter, og velger ofte kjøreruter som er helt idiotiske, eller rett og slett umulige. I Bergen foreslår den stadig vekk å kjøre veier som kun er åpne for kollektivtransport. Andre steder velger den store omveier, som gjerne dobler kjøretiden. Det hele gjør kartet ubrukelig. Og ja, hvor i alle dager har de fått tak i flyfotoene? Snakk om hastverksarbeid!

Hasteverk ? ja, einig, men er nok bedre å for dette såfort som mulig ut på marked, bare da kan man sammle inn info og levere etterhvert oss ett kartsystem som funker. Tror neppe at Google var så mye bedre i sin tid når man kom ut med google maps.

thomas_norge

Jeg synes godt de kunne ventet en god stund til. Gjerne ett år. Og hvis ikke Apple hadde vært bedre i dag enn Google var da de lanserte sitt kart for flere år siden, ville det ikke vært annet enn TOTAL FIASKO! For all del, jeg er glad i Apple og produktene deres, men denne gang skuffet de, stort.

GakkNet

De første ukene jeg brukt Apple sin nye kartløsning (iOS 6 beta) likte jeg den ikke, men nå liker jeg den bedre enn Google sin løsning. Integrasjonen mot Yelp, navigasjon med turn-by-turn, vektorbaserte pene kart, mange steder mer oppdaterte satellittfoto enn Google (hvertfall på Østlandet).

Jeg tror de fleste som som klager vil roe seg ned innen kort tid, dette er nok som hver gang facebook gjør en liten endring; alle klager, men innen få uker så bruker alle den nye funksjonen. Menneskehjernen er laget sånn at den ikke liker endringer :-)

Tkima1

Jeg synes faktisk apple sitt kart er mye bedre en google sitt kart. Hvor jeg bor fungerer det veldig bra! Den finner plassene jeg vil til, gjerne med like god eller bedre presisjon enn Google sitt kart. Når det gjelder navigering fungerer den MYE bedre, med denne turn-by-turn.

Alt i alt er jeg veldig fornøyd med apple sitt valg om å bytte ut google sitt kart. Til tross for at 3D funksjonen ikke fungerer. Jeg bryr meg ikke egentlig over denne, og håper de ikke prioriterer denne i videreutvikling av appen.

Det skal sies at jeg dog savner Street View. Det var VELDIG kjekt!

Manx

Det er jo tilgang til Google-kartet via Crome-appen!

(jeg har ikke sjekket om alle "funksjonene" er de samme som i tidligere Googlekartet)

thomas_norge

Stilig gjort av Cook og gå ut å beklage kartappen sin. Det var på sin plass.

Jeg ser poenget med at folk ikke liker endringer, men nå er det imidlertidig ikke endringer folk flest klager over, men direkte feil i kartet. Jeg tror ikke min hjerne vil godta feil bare fordi det går noen uker...

Halion51

Hvor skal jeg trykke for å få til "fly over" funksjonen?

Mika71

Nede på venstre skjerm finner du 2 ikoner, den ene er til 3D blant annet.

Halion51

Vel, når jeg klikker på det andre ikonet (pil), så går den tilbake til der jeg bor..........

Mika71

Testet " Turn by Turn" i dag. Ingen problem med å finne frem. Den fortalte meg hvor jeg skulle kjøre, akkurat som jeg hadde tenkt å kjøre. Jeg prøvde å lure den med å kjøre en annen vei, dette gjorde jeg med hensikt, for å teste hvordan turn by turn ville reagere, etter 200 m valgte den å beregne en ny rute. ( begge løsninger er likt i fra kjøretiden og kilometer ) Er veldig positiv til apple sin kartløsning.

Lafael

Den nye kartløsningen lastet ned mye raskere enn googles. Jeg prøvde turn by turn i Oslo-området, og det fungerte uten problemer. Ledet meg sikkert og presist fram. Rutene var ikke vanskelige i form av midlertidige omkjøringer etc, men jeg oppdaget heller ingen feil. Jeg kjører lite på fremmede steder, og har ikke hatt egen bil-gps. Nå har jeg fått en gratis. Foreløpig virker kartløsningen i IOS 6 som et framskritt til mitt bruk.

Det gjelder også integrasjonen med Ruter-appen, der adressene overføres til reiseplanleggeren, og kollektivforslaget er greit tilgjengelig.

Halion51

Jeg vet at "Fly Over" ikke kan brukes i annet enn store (Amerikanske) byer enda, men om jeg skriver San Fransisco i søkerfeltet for så å trykke på "Fly Over" så tar den meg umiddelbart til mitt hjemmsted i Norge.....er dette en feil som vil bli rettet eller hva om jeg faktisk hadde vært i San F?

TheRealChristoffer

Stockholm har det også;)