Apple lanserer iPhone 5 - i Norge 28. september

Apple lanserer iPhone 5 - i Norge 28. september

I dag lanserte Apple som forventet iPhone 5. Mye var avslørt på forhånd og det var ikke alt for mange overraskelser når Tim Cook og resten av Apple-ledelsen presenterte verden for iPhone. Den har blitt verdens tynneste mobil, lengre skjerm, raskere og fått bedre batterilevetid.

Mye av hemmelighetene rundt Apples iPhone var på forhånd røpet etter at en rekke deler til iPhone 5 var blitt lekket fra Kina. Vi viste omtrent hvordan den ville se ut, at den skulle ha en lengre skjerm og bli vesentlig tynnere. Når iPhonen til slutt ble presentert på dagens event var det dermed ikke så mye mer igjen enn å få bekreftelsen fra Apple.

iPhone 5 er den vakreste forbrukerenheten som vi noen gang har laget. Vi har pakket en utrolig mengde av innovasjon og avansert teknologi i en tynn og lett, juvel-lignende enhet med en imponerende 4-tommers Retina-skjerm, lynrask A6 chip enda lenger batterilevetid og vi tror kundene kommer til å elske det.

uttalte Apples Philip Schiller i en pressemelding.

Apple lanserer iPhone 5 - i Norge 28. septemberiPhone 5 er ifølge Apple nå den tynneste smarttelefonen i verden. Den er 18% tynnere enn dagens iPhone 4S og hele 20% lettere - noe du absolutt kjenner i lomma.

Hele telefonens er frest ut av et stykke aluminium og Apple har dermed tatt sin
«Unibody»-filosofi også til iPhone. Baksiden og innsiden av telefonen er frest ut av et stykke aluminium og kan dermed gjøres både tynnere og lettere uten å miste stabiliteten og styrken. Telefonen blir dermed mer solid og tåler en trøkk bedre enn hva dagens glassbakside gjør. Kompromisset er at Apple må gjøre plass til antenner ettersom disse ikke fungerer gjennom metallet og de to stripene i glass vi ser i topp og bunn er der for å slippe gjennom Wifi, Bluetooth og 3G-signalene.

Designmessig ligner telefonen på dagens iPhone 4S og Apple har dermed gjort som Apple ofte pleier å gjøre, rafinere et eksisterende design til det bedre. Gjennom alle år har Apple sjeldent endret designet kun for å endre det og hvis det har blitt endret er det fordi selskapet mener de har greid å produsere noe bedre. Apples designsjef, Jonathan Ive, fortalte nylig om disse designprinsippene i et intervju i The Evening Standard.

De fleste av våre konkurrenter er interessert i å gjøre noe annerledes, eller ønsker å fremstå som nye. Det tror jeg er helt feil mål. Et produkt må være genuint bedre. Dette krever reell disiplin og det er det som driver oss - en oppriktig, ekte appetitt å gjøre noe som er bedre.

Ny og lengre skjerm

SkjermDen store nyheten på iPhone 5 er utvilsomt at Apple har endret lengden på skjermen. Apple har siden den første iPhone holdt seg til en skjermstørrelse, men i dag var det som forventet tid for å endre dette. iPhone 5 og iPod touch fikk en ny 4" Retina-skjerm i 16:9-formatet.

Apple mener at ved å gjøre den lengre fremfor bredere blir like enkelt å bruke telefonen med én hånd slik at du kan trykke, skrive og bla samme måte som du alltid har gjort, mens du nyter enda mer av innholdet, inkludert apps som er optimalisert for en større Retina skjerm, widescreen HD-video og mer av hver nettside.

Dagens skuffelse hva gjelder skjermen er at Apple ikke egentlig kom med noen fornuftige løsninger for hva den større skjermen skulle brukes til - utover å forklare oss at vi fikk mer plass. Vi er svært glad for at de ikke gikk i bredden som mange av sine konkurrenter har gjort og fortsatt har holdt telefonen på et lommevennlig nivå, men trenger vi egentlig en rad til med applikasjoner eller lengre nettsider? 16:9-formatet er et godt argument, men vi savner fortsatt litt kreativ tenking på hvordan Apple bruker de ekstra pikslene i lengden. Kanskje noe for iOS 7?

Raskere nett, men ikke i Norge

Som forventet introduserte Apple også LTE/4G i iPhone 5, men også denne gangen ser det dessverre ut til at vi nordmenn ikke får glede av LTE-støtten. Apples nye telefon støtter en lang rekke LTE-nettverk og frekvenser og fungerer i store deler av verden, men foreløpig ikke i Norge.

I Norge bruker Netcom og Telenor i all hovedsak frekvensen 2600MHz til sitt LTE/4G-bånd og dette støtter ikke Apples nye iPhone 5. Netcom og Telenor bruker også 1800MHz-frekvensen utenfor de store byene og denne frekvensen støtter derimot Apple. LTE/4G er foreløpig ganske vanskelig å få til å fungere optimalt på tvers av landegrensene og Apple har laget tre forskjellige varianter av iPhone 5 for å kunne støtte flest mulig land. Norge og norden er foreløpig ikke på listen.

Vi skal derimot ikke være helt på gråten. Vi har nemlig fått DC-HSDPA og dette støttes i Norge og vil gi oss en raskere dataoverføring enn hva vi opplever i dag, men helt LTE-opplevelse blir det nok ikke. Nytt med iPhone 5 er også støtte for dual-band 802.11n Wi-Fi som gir trådløs overføring på opptil 150 Mbps.

Varianten som selges i Norge er mest sannsynlig med UMTS/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz) og LTE (Bands 1, 3, 5). LTE/4G kan da ikke brukes her. Telefonen bruker også den nye Nano-SIM-standarden og du må ha et nytt SIM-kort fra din operatør for å kunne bruke telefonen.

Ny prosessor og lengre batterilevetid

Apple har også gitt oss en oppdatering på prosessorfronten og introduserer A6 i iPhone 5. Apple går som vanlig ikke alt for dypt i spesifikasjonene på sitt eget utviklede brikkesett, men lover opptil dobbelt så rask ytelse. Det kan tyde på at dette er en quad-core prosessor, men foreløpig har Apple ikke opplyst om dette og kjenner vi dem rett er dette ikke noe de vil fokusere på.

Med A6-prosessoren lover Apple også lengre batterilevetid og skryter av 8 timer taletid, 10 timer videoavspilling, standby i 225 timer og musikkavspilling i 40 timer. En forbedring fra iPhone 4S.

Nytt kamera og ny dock

Nytt kamera

Sist, men ikke minst, så kom det også en oppdatering til kameraet på iPhone 5. Det nye kameraet er ifølge Apple fullstendig redesignet med forbedret optisk ytelse, samtidig som det er 25 prosent mindre enn kameraet i iPhone 4S. Apple lover bedre bilder og sier samtidig at kameraet er 42% raskere enn iPhone 4S - du skal med andre ord kunne ta bilder meget raskt.

Den største nyheten på kameraet er dog i programvaren og en ny panoramafunksjon hvor du kan ta panoramabilder på hele 28 megapiksler ved å bevege kameraet over en scene i en jevn bevegelse. Kameraet på forsiden har også blitt oppgradert til FaceTime HD og 720p. FaceTime-samtalene blir dermed en smule bedre.

Som ryktene avslørte tidligere i år hadde Apple også en ny dock-connector på plass. Den nye inngangen på telefonen har fått navnet «Lightening» og er vesentlig mindre og med en adapter blir den kompatibel med den gamle 30-pins connectoren.

Pris og tilgjengelighet

Prisen er foreløpig ikke kjent i Norge, men i USA har den fått samme pris som iPhone 4S. Man må anta at dette vil gjelde i Norge også, men med en eventuel justering for lavere dollarkurs.

28. september er lanseringsdatoen for iPhone 5 i Norge. Både i Apple Store og i butikkene som selger telefonen. Butikkene vil sannsynligvis ikke kunne selge telefoner som ikke er bundet til Netcom/Telenor.

Macini

...men uten støtte for LTE i Norge
http://www.apple.com/iphone/LTE/

Joker

Vil det være mulig å bestille iPhone 5 ulåst på 28.sep? Var det mulig med 4S?

tore.m

Når kan man forhåndsbestille ?

Alfred.Woodden

Gleder meg som en unge. Kult å se deg på TV2 Mats, du er jo rene kjendisen, nå :)

Prentom

Forhåndsbestilling er vanligvis uken før, så da bør du/dere bare følge med 21. september.

Wavelength

Er egentlig litt skuffet over hva Apple leverte denne gangen. Burde ikke vært det siden Apple ikke klarer å holde tett lenger. Telefonen er sikkert veldig bra, men mangler flere av de teknologiene andre leverer. Eksempelvis induksjonslading. iOS 6 er også ingenting nytt for meg. 3D-kart som jeg aldri kommer til å bruke, forbedret Siri som er ubrukelig uten norsk støtte, bedre Facebook-integrasjon og ikke minst muligheten til Facetime over 3G. Seriøst, det kunne jeg med min Nokia for 6 år siden også.

Poenget er at jeg har brukt iOS i fire og et halvt år, og opplegget er så godt som identisk. Ikonene er nærmest identiske og oppsettet er helt identisk. Jeg savner virkelig litt forandring, i det minste muligheten til å tilpasse litt etter brukerens behov.

Men det kommer ikke til å skje. iOS er veldig bra, og Apple endrer som kjent ikke noe som allerede fungerer. Jeg derimot vurderer for første gang på fire år å kjøpe telefon fra Samsung.

djhalleu

Apple er rare som lager telefonen tynn istedet for å ha flere 4G-frekvenser. Men ellers er dette den første normale iphone, som har hardware-specs som det går an å være fornøyd med fullt ut. Gratulerer Apple. Den første iPhone eg ville ha kjøpt for fullpris, dersom eg hadde gidda å bruke så mykje penger.

lassiss

Det gikk rykter i forkant av lanseringen at iphone 5 skulle få en ny sterkere type "glass" (polykarbonat) kalt gorilla 2.
Har fulgt med men ikkje sett noke om dette, noken som har fått med seg dette?

Hakkern

LTE:
http://www.apple.com/iphone/specs.html

GSM model A1429*: UMTS/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz); _LTE (Bands 1, 3, 5)_

Se så Wikipedia om LTE: http://en.wikipedia.org/wiki/E-UTRA
Tabell "Frequency bands and channel bandwidths".
Band 3(1800MHz), 7(2600MHz) og 20(800 MHz) brukes i Europa og Norge. Iphone støtter bare band 3. Underlig at de ikke lager en ordentlig europeisk versjon av iphone 5. :(

Ståa i norge idag er at 1) Samferdselsdep har brukt to år på tildeling av 800mhz frekvenserblokker og det er fortsatt uavklart. Netcom står bokstavelig klar med antenner og sendere for 800.. 2) 1800 brukes til GSM i storbyene. Utenfor disse vil Netcom bruke dette båndet. Vet ikke om telenor har planer om det. 3) 2600 brukes i storbyene av begge. Dette båndet ble tildelt myndighetene for dette formålet for tre år siden.

Gitman

Vurderer sterkt å oppgradere til 5'ern. Har 4 i dag og har vært utrolig fornøyd. Både Samsung og Nokia, og andre også, lager gode telefoner men jeg holder meg til Apple rett og slett fordi den funker fantastisk for meg. Jeg gidder ikke klage på det som ikke kom men gleder meg over det som er. Videophoni (Face time) over 3g tok vel aldri av siden kvaliteten var heller dårlig da den kom etter hva jeg forsto. Så det er vel heller et pluss til Apple som ikke heiv seg på noe som egentlig ikke funket :)

crazysteppy

Føler det er litt for lite nytt til at man skal gidde å oppgradere.. Større skjerm da, det er jo en ting, men som artikkelen sier, hva skal den brukes til? Gikk fra iPhone 4S til Samsung Galaxy S3, og hadde tenkt til å selge S3-en og kjøpe iPhone 5.. Men tror nesten jeg blir mer fornøyd med Galaxyen enn den nye iPhonen.. Er ikke sååå forskjell fra 4S, og vil påstå at S3 knuser iPhone 4S...

iEdvard

Får man kjøpt Iphone 5 i London f.eks uten binding?

a_man

Det er noe som skurrer her med LTE, fordi i den ene PPT sliden viste de bilde av Europa, og med logo av de operatørene som skulle støtte LTE med den nye iPhonene. Over Norge og Sverige stod det, tydelig, TeliaSonera og Telenor. Altså NetCom og Telenor.
Og de har heller ikke listet opp noen andre "Små" land som Sverige og Danmark i den listen, så det kan hende at de ikke bare har oppdatert den enda?

Jan Fredrik

Hvis du så nederst på den sliden stod det HSPA og ikke LTE.

daggad

Hva er hastigheten på HSPA kontra 3G, og hvordan er dekningen i Norge ?

ruvinn

Ser og skjønner litt at mange er litt skuffet over denne lanseringen,telefonen kan tilsynelatende se ut til å ha små endringer, selv tror jeg mange vil endre synspunkt når de tar den nye telefonen i bruk.
Vekten er redusert med 20% dvs 112gram, jeg har i dag 4s , hadde en liten periode en galaxy s2 og det var en fornøyelse å drasse med seg denne i forhold til iphone 4 selv om den bare var 18gram lettere.
Nokia 920 er 185g, bare 73gram ekstra vil mange si , men dette vil merkes betydelig i skjortelomma..
Konkurrentene til iphone som ofte har større batteri har også vesentlig lengre ladetid, for dere som har oppgradert fra ipad 2 til 3 har sikkert merket dette , ipad 3 tar jo en liten evighet å lade..
Så oppdateringen fra 4s til 5 er kjedelig men ganske god..
Jeg ser ingen konkurrenter med så liten skjerm som leverer tilsvarende ytelser
Selv hadde jeg håpet på en større skjerm på nærmest samme fotavtrykket som 4S og gorilla glass 2 selvfølgelig, er litt skeptisk til 16/9 formatet som er på den nye iphone 5

Sverrepad

Sverre Aune

En stor skuffelse iphone ,er og blir en gammeldags telefon.hadde ventet mere nytt ja må æ si

satheesh.net

Nei, dette var triste saker. Tror jeg heller fortsetter å satse på Windows Phone og nye WP8 som lanseres snart... :)

http://www.satheesh.net/2010/08/16/what-its-like-to-own-an-apple-product/

www.satheesh.net

cybervision_

Windows Phone? Har de drukket? Er så glad jeg ble kvitt det rælet.

Er det enda vanlig microsim i den nye 5-ern?

Noen som har peil når man kan bestille?

Sercox

cybervision Det er nano-sim i 5-ern. -->[url">http://www.engadget.com/2012/09/12/iphone-5-confirmed-to-use-nano-sim-current-sims-not-compatible/

Regner med at det er 21. sept man kan begynne med forhåndsbestilling...

eirikaav

iPhone har nano sim

AllFather

Denne hopper jeg glatt over, like håpløs oppdatering som 4S.

Ville heller ha sagt dette er iPhone 4S v2.

Green

Tykkjer det er underleg å lese alle desse kommentarene der folk er SÅ skuffa...

Sikkert berre eg som er rar... men når man tenkjer at man ikkje gidder å oppgradere fra 4S til 5, så må nå det vere eit kvalitetsstempel til iPhone 4S og ikkje noko å kritisere Apple for? Er det slik at kvar gong Apple kjem med ein ny telefon, så SKAL man kjøpe ein ny? Bør ein iPhone berre ha levetid på 1 år?

Sjølv har eg ein iPhone 3GS. Eg har vore kjmpenøgd med den telefonen. Den beste telefonen eg har hatt, og ja, eg har prøvd Samsung og Android telefoner. Dei er fine dei og, men eg er utruleg nøgd iOS 5. Synest det fungerer kjempebra. Ting trenger ikkje være "nytt" heiletida. For meg er det viktigere at det fungerer bra, enn at designet skal bli forandra annakvar måned.

Eg kjem mest truleg til å kjøpe iPhone 5. Eg er kjempenøgd med at iPhone 3GS har halde så lenge, men no begynner den å bli slitt. Eg håper at min neste telefon (om det då f.eks. blir iPhone 5) faktisk virker like godt etter 3,5 år som iPhone 3GS... og for de som lurer... eg bruker telefonen min masse...

E. Skrott

DA Tim Cook og resten av Apple-ledelsen presenterte

Hakkern

@daggad
HSPA og HSDPA-DC er en videreutvikling "turbo3G".
5ern har fått HSDPA-DC. Det er siste nytt på 3G.
Den hurtigste man får til på en 5 MHz radiokanal (carrier) i 3G nettet pr idag er 21 Mbit/s. HSDPA-DC betyr Dual-Carrier. Dvs man spleiser to radiokanaler.
Dette er aktivert i deler av NetComs 3G nett allerede og utrulling pågår.
Det finnes teknologi på tegnebrettet for å øke hastigheten ytterligere i 3G nettet i årene fremover. Denne utviklingen tar nok ikke slutt med det første. Potensiellt kan 3G etterhvert komme opp i dagens LTE hastigherer, men LTE har et enda større potensiale for økning fremover. En vil også se at disse to nettene vil "smelte sammen" og dele på frekvensressurser. Og når kommer 5G...?

BEB

Et greit produkt, og ikke noe mer fra Apple denne gang. Synd at de har endret dock-konnektoren. Man kan få kjøpt en såkalt Lightning Adapter som kan brukes mot den gamle 30-pins kontakten utstyr. Men det betyr, nær sagt selvfølgelig, IKKE at man kan gjenbruke alt utstyret man har anskaffet gjennom mange år. Spesielt gjelder dette audio utstyr som har behov for analogt signal. Mao utstyr som bruker audio signal vil rett og slett ikke fungere. For meg betyr dette at jeg en god stund fremover vil bruke min fantastiske 4s. At de også har erstatte googlemaps med en selvutviklet løsning er etter mitt syn et steg tilbake, og ikke å forglemme - manglende 4G støtte til bruk i norge. I sum synes jeg at iPhone 5 faktisk ikke var særlig inovativt denne gangen og er skuffet.

Aphelion

Høyttaleren da? Hadde vært kjekt å endelig kunne høre hva folk sier når jeg snakker i tlf...

Martin Jensen

Haha, merker veldig godt at det er bare de som er "skuffet" som kommenterer.
Føler at dere som kommenterer mangler kunnskap om produktet, og hvordan
Apple jobber med og utvikle sine produkter. Vist dere hadde vært oppdatert så
er denne lanseringen som forventet. Eneste som kommer som en skuffelse er
at det ikke er LTE støtte i Norge. Hva hadde dere foventet dere? En iPhone som
har muligheten til å svare og prate for seg selv?

Kan garantere at flertallet av dere kommer til og kjøpe dere den nye iPhone'en
om noen uker og være fulle av begeistring.

Blir spennende med den nye teknologien som Apple har avlet fram, og gleder meg
til og stå først utenfor butikken 28.september å ikke se noen av ansiktetene deres.

HA EN FORTSATT FIN DAG! :)

fridge29

Apple-økosystemet funker så godt sammen, alt fra iPhone4S, iPad, MBP og Apple TV´n...savnet større skjerm på mobilen, ellers kjempefornøyd med den. Derfor skal jeg ha iPhone5. Kona arver 4S. Har hatt HTC´er og jr med Samsung S2 og nå S3. Gode telefoner, men for meg så funker nettopp dette økosystemet til Apple så godt sammen, og med større skjerm på iPhone, så blir det toppers for meg. Kunne tenkt meg litt større en 4 tommer, men det får nå så være. Går an å jailbreake så de blir enda "friere".

E. Skrott

Ja, jeg digger Apple og jeg digger Mac og jeg digger iPhone. Jeg kommer selvsagt til å kjøpe 5'ern fordi jeg vet det er en strålende mobil som passer meg som hånd i hanske – jeg kunne ikke tenke meg noe annet. Jeg forstår også at vi ikke kan vente oss revolusjonerende nyskapninger hver eneste gang – og jeg forlanger det heller ikke.

Men – og det er med stor beklagelse – jeg er inderlig enig i dette:

http://www.bbc.com/news/technology-19557497

Så er det sagt, liksom.

Martin Jensen

E. Skrott:

Jeg er fullstendig enig med deg, trist, men er 100% enig i linken du delte.

macsam

For min del, kunne iPhone5 hatt innmaten til iPhone(1),og jeg hadde fortsatt kjøpt den!!! It´s all about the looks, peeps!

Så er det sagt, liksom.

KlodrikMcKr

Jeg ser heller ikke at dette er en telefon å være skuffet over.

Får å ta en sammenligning med Samsung og demes oppgradering

iPhone 5 har 0.5" større skjerm med høyere oppløsning, kraftigere prosessor, bedre kamra osv enn sin forgjenger (iPhone 4s)
Galaxy s3 har 0.5" større skjerm med høyere oppløsning, kraftigere prosessor, bedre kamra osv enn sin forgjenger (Galaxy s2)

Wavelength

Ja, men Samsungen har et OS som fornyer seg i mye større grad enn hva iOS gjør.
Det er ikke selve telefonen jeg er mest skuffet over, men iOS som forblir gørr kjedelig.
For meg er det OSet som gjør telefonen. Selv om iOS er ekstremt bra, så mener jeg at det er på tide med en oppgradering av spesielt førstesiden. Widgets og muligheten til egendefinering savner jeg.

Jeg vurderer som nevnt Samsung, og ikke minst Nokia Lumia 920. Men jeg vet også at jeg er for avhengig av Apple sitt økosystem, så blir vel en iPhone 5S til høsten igjen.

famouskenneth

Har Iphone 4, vurderer å kjøpe Iphone 5, men føler ikke at den hadde mye nytt å bringe.

Jeg har ikke lyst til å vente i to år til apple kommer med Iphone 6, da vil telefonen min være 4 år gammel. jeg regner med at de kommer med en 5s modell i neste år.

neste år slutter de å oppdatere iphone 4. lurer på om den blir tregere av å oppdatere til IOS 6.

SM411

Bare jeg som elsker designet til den nye sorte iPhonen? Den er helt nydelig, og slipper forhåpentligvis å pakkes inne i bumbere for å overleve.

Snarkhild

Jeg vil nok ikke skaffe meg denne mobilen uansett, i og med at jeg er møkklei touch-tastatur. I neste omgang skal jeg skaffe meg en med FYSISK tastatur, bare synd det nesten ikke finnes noen av dem på markedet. Jeg blir mindre og mindre MAC-fan, siden mange aktører har klart å snik-kopiere alle fordelene Maczene har.

Mvh Snarrrkhild

Criz

Er det bare meg, eller ser den matte baksiden på iphonen ut som den er farlig utsatt for riper?

daggad

Jeg er strålende fornøyd med iPhone 5. Den ble nesten alt jeg ønsket meg.
Noen ting savnes som kortinngang, mer minne. Men samtidig er det imponerende hardware i den.
Skjermen i 16:9 virker perfekt. Ny kontakt på docken burde kommet på iP4, den gamle var det på høy tid å erstatte.
Det som ble en overraskelse for meg var vekten. 112 gram er 20% lettere enn iP4. Når telefonen har vokst rundt en cm i høyde så vil den føles veeeldig lett.

Og utseendet er flott. Jeg har hele tiden synes det tåpelige glassdekselet på baksiden av iP4(s) har vært meningsløst. Det er en plastplate med glass utenpå. For de som fikser slike telefoner er det ok å skru ut 2 skruer for å bytte et knust glass for alt for mye penger. Men jeg fatter ikke hvordan Apple kunne gå for en slik tung løsning som i tillegg gjorde telefonen tykkere. iP5 er akkurat like tykk som en iP4/s uten denne platen. Og akkurat like tung (eller skal vi si lett..) også.

Det skal forøvrig bli gøy å se hvordan denne vil bli å jobbe med for hjemmefiksere som meg selv.

(For de som har iP4/s med knust glass på baksiden: Det spiller ingen rolle. Det er en plastplate som beskytter telefonen bak. Kjøp nytt glass for 50kroner på Ebay og skift det selv. Pass på at der følger med et "pentalobe" skrujern.)

kurka

Veldig enig med det Green sier. Det er klart at det hadde vært morsomt med en WOW eller to, men vi har vel rett og slett blitt litt vel bortskjemte og kravstore.

Det er naturlig at nå som Apple har ledet an og vist vei såpass lenge, så er det naturlig at konkurentene virkelig har tatt innpå (og evt. tatt igjen eller gått forbi). Det gjør ikke iPhone dårligere, men mindre i teten. Og det er jo ingen krise. Jeg synes det er å overdrive kraftig å kalle iPhone for en gammeldags telefon. Jeg synes min to år gamle iPhone 4 er et herlig produkt fremdeles, men nå ønsker jeg meg mer plass (64gb) og bedre kamera. Og litt mer hastighet.

Selvsagt er det ting som mangler i iOS6 som jeg virkelig hadde ønsket meg, men det kommer jo nye versjoner der også, så man kan håpe.

Se på Mac-produktene som Mac Pro og vanlig Macbook Pro. Det er jo ikke noe fryktelig spesielt med dem annet enn at de ser bra ut. Men gode produkter er det lell.

Green

Eit lite oppfylgingsspørsmål:

På min iPhone 3GS så kan eg halde inne "home"-knappen (eller knappen på handsfree-settet mitt) og så kan eg sei til iPhonen: "Ring Ole Olsen", og så ringer iPhonen Ole Olsen. Det fungerer fantastisk bra for meg!

Korleis er dette når ein har Siri (4S). Forstår den ikkje Norsk med oppringing heller, eller er det kun med andre oppgåver som spørsmål rundt ulike tema?

TheEdge24

Noen som vet om forhåndsbestilling sjer kl 12:01 på Apple.no?

Edit: Det skjedde ikke noe nei, men håper på rundt 12 tiden idag?

torsteng

Ser ikke ut til at det blir noen forhåndsbestilling denne gang..

-Torsten G

Ramius

Jeg pratet med eplehuset om mulig prising på telefonen. De sa at den blir dyrere i Norge på grunn av inflasjon. Men jeg skjønner ikke dette.

Jeg skjønner at moms og en minimal fortjenste kan drive prisen litt opp. Men i USA koster altså 16gb versjonen 1200 kroner.

Eplehuset sa den vil ligge på i underkant av 5000 kroner her til lands. Kan noen forklare meg hvorfor den blir så mye dyrere i Norge?

gvalstad

199$ + sales tax + 36$ i activation fee + 40$ pr mnd i 24 mnd

Eller ca kr 5000,- cash.

torsteng

@Ramius - de 1200kr for 16GB-versjonen i USA er med telefonabb.. koster mye mer uten abb.

Vær også obs på at i USA er moms aldri oppgitt som en del av prisen. I Norge MÅ man oppgi prisen med moms, mens i USA kommer sluttpris først frem når du skal betale. Dette er nok bl.a fordi momsen varierer fra stat til stat.

-Torsten G

Ramius

Men det er greit. 199 dollar er fortsatt prisen for produktet. Jeg tok jo høyde for moms.

199 dollar = 1140 etter dagens kurs.
25 prosent moms av 1140 kroner tilsvarer 285 kroner.

1140 + 285 kroner = 1425 kroner. Dette er er produktets verdi i Norge.

Skal dere altså ha det til at teleselskapene skal ha 3500 kroner til i form av abonomentsavgift osv?

Jeg har aldri helt skjønt hvorfor de skal ha så mye ekstra. Er det fordi telefonen egentlig koster mer enn 1200 kroner? Når Apple kunngjør en pris på en verdenskjent pressekonferanse, er det en pris de har kommet fram til i en avtale med amerikanske teleselskaper?

Er det i såfall slik at teleselskapene betaler litt av prisen for telefonen også? Er det noen som jobber på Eplehuset, Humac, Elkjøp eller andre steder som selger iPhone her? Jeg skulle gjerne likt å visst; "Hvor mye betaler butikken for en telefon dere skal selge?" Hva er innkjøpsprisen rett og slett?

torsteng

Poenget mitt var at både i Norge og USA selges telefonen med eller uten abonnement, og prisen er mye lavere med abb i begge land. Så skal du sammenligne så bør vel sammenligningen være på samme vilkår begge land, altså sammenligne prisene uten abb mot hverandre og prisene med abb mot hverandre. Finnes sikkert gode tall for iPhone 4/4S som sier noe om hvordan man historisk sett kan sammenligne iPhone-priser i USA med Norge.

Ifølge gvalstad litt lengre opp binder med seg til 199$ + sales tax + 36$ i activation fee + 40$ pr mnd i 24 mnd = $1195 (!), så da snakker vi ikke akkurat om at telefon koster i nærheten av 1200kr. Nå skal man jo selvsagt ha et abb uansett så man må regne ut hvor dyrt abb man trenger for å komme til sin egen kost for telefonen.

Jeg vil vel tro at med 24 måneders binding til dyrt abb i Norge så blir vel lokkeprisen ikke mye dårligere enn $199

torsteng

..og for å svare på spørsmålet om telefonen egentlig koster mer enn 1200kr, så er svaret JA. Det er "sponset" av telefonselskapet for å kapre kunder. I praksis blir det jo en slags avbetaling i og med at du binder deg til dyre månedsavgifter i 12 eller 24 måneder.

Ramius

Jeg har aldri sett to års bindingstid her i Norge. Er det i det hele tatt lov?
Mens 12 er jo vanlig.

Men går det an å kjøpe telefonen ulåst i USA da? Hvor mye koster den isåfall der?

Jeg skjønner at teleselskapene på et eller annet vis sponser telefonen. Men fortsatt skjønner jeg det ikke. Betaler de Apple?