TEST: iPod shuffle 1GB

Apples iPod shuffle har vært på det norske markedet en god stund nå, og den lille hvite MP3-spilleren ute skjerm har blitt svært så populær. Vi har tatt den ut på en test for å se om den er noe for alle.

iPod shuffle ble lansert i januar 2005 i to utgaver, en versjon på 512MB og en på 1GB. Begge spillerene er identiske i utseende og omtrentlig like stor som en litt stor tyggispakke.

Tekniske spesifikasjon
Produsent: Apple
Lagringsplass: 1GB
Formatstøtte: MP3, AAC, AAC med Fairplay DRM, AIFF, WAV, Audible

Design:
Design er alltid subjektivt, men allikevel kan man ofte enes om hva som er bra og dårlig. iPod shuffle har allerede havnet på Museum of Modern Art og det er etter vår mening ikke helt uten grunn. Shufflen har et minimalistisk utseende, hvor alt utover de nødvendige knappene og lysene er fjernet. Spillerene er helt hvite og har ingen skjerm, kun et navigeringshjul på forsiden med knapper som lar deg hoppe mellom sanger, spole, spille og pause musikken. Dens hvite og rene linjer og smale form gjør at den passer perfekt rundt halsen, i hånden eller i lomma. Apple har valgt å inkludere et halsbånd til iPoden slik at du kan ha den hengende rundt halsen. Vi tror at Apple med shufflens design har prøvd å nå den jevne mann i gata. Brukere som ikke har stor erfaring med tekniske produkter og ønsker noe som er enkelt og greit. Har du med deg din shuffle har du alt du trenger for å kunne lade og fylle opp musikk hos venner og kamerater. Du trenger ingen ekstra ledning, ingen lader og heller ingen spesiell erfaring eller kunnskap for å bruke iPod shuffle.

Det store ankerpunktet på iPodens design er manglen på skjerm. Du har ingen måte å kontrollerer hvilken sang du spiller og du kan heller ikke velge spillelister. For mange er ikke dette noe problem og mange bruker heller ikke deres skjermer på sine større iPod. Allikevel er dette en vesentlig mangel da mange brukere faktisk ønsker en form for skjerm eller tilbakemelding på hvilke sanger som spilles. Apple burde ha inkludert en skjerm, selv om vi ikke kan se hvor den skulle vært uten å ødelegge shufflens ekstremt rene linjer.

Innpakning:
En av Apples virkelig sterke sider er deres sans for design og ekslusivitet. Dette gjenspeiles ikke i like stor grad i innpakkingen til iPod shuffle. På tidligere iPod modeller var innpakningen ganske så ekslusiv og man fikk et inntrykk av å ha kjøpt et "bra" produkt bare ved å åpne esken. iPod shuffel innpakkingen gir oss ikk det samme inntrykket. Esken er ikke stygg, men den skiller seg ikke nevneverdig ut fra deres konkurrenter. Vi vil kanskje karakterisere innpakkingen som en smule "glorete" og den ga oss ikke de gode vibbene vi fikk ved tidligere iPod modeller. Allikevel et par hakk over kopiproduktene fra Asia.

Lyd
Lyden i iPod shuffle er svært god. Selv med de medfølgende øretelefonene høres lyden veldig bra ut, og bytter man disse med noen høretelefoner i den høyere prisklassen får man virkelig god lyd. Lydbildet er rikt og bassen er både dyp og god, selv med standard høretelefoner.

Funksjon
iPodens funksjoner er svært enkle. På baksiden finner man en skyveknapp som lar deg slå på iPoden eller sette den i "shuffle modus", dvs. at iPoden spiller dine sanger i vilkårlig rekkefølge. Du finner også en knapp som viser deg batteristatus på iPoden. Når du trykker ned denne knappen lyser led lys i iPoden i forskjellige farger etter hvor mye batteri den har igjen.

Knappene og systemet med lystilbakemelding fungerer veldig bra når du har blitt litt vant til dem, men det er en liten responstid på knappetrykk som Apple burde fjerne i fremtidige versjoner. Det tar et halvt sekund eller mindre fra man trykker på knappene til de faktisk reagerer.

Programvare
iPod shuffle leverers selvfølgelig med Apples baby, iTunes. Hvis du har en shuffle og bruker iTunes vil du få opp noen nye alternativer som kalles "Autofill" eller "Autofyll" på norsk. Dette er en funksjon som lar iTunes ta ansvaret med å fylle opp iPoden din. Denne funksjonen er litt avhengig av at du bruker "rating" taggingen i iTunes hvor du gir låtene dine en rating etter hvor bra de er. iTunes bruker nemlig denne informasjonen sammen med antall ganger du har spilt en sang til å fylle din shuffle. Dette fungerer overraskende bra. Du kan selvfølgelig også overføre sanger manuelt ved å bare dra og slippe sanger på iPoden i iTunes.

iPod shuffle støtter også Apples iTunes Music Store som gir deg muligheten til å handle massevis av musikk via iTunes til 8kr per låt.

Konklusjon
iPod shuffle er en meget bra MP3-spiller og en fin start for Apple i flash-markedet. Spilleren har et veldig flott og brukervennlig design, samtidig som vekt og pris ikke er avskrekkende. Med sine 22 gram og 12 timers batterilevetid er det intet problem å ha den med overalt. Lyden er det som overrasket oss mest, og på en positiv måte. Lyden er faktisk utrolig bra, noe av det absolutt beste vi har hørt av MP3-flashspillere. Spillerens integrering med iTunes gir også brukerene en svært brukervennlig og enkel måte å synkronisere, organsiere og kjøpe musikk, enten om du bruker Windows eller Mac.

Det store ankerpunktet til denne iPoden er selvsagt at den mangler en skjerm. Mange ønsker seg en skjerm slikat de kan få noe mer detaljert feedback fra spilleren og velge sanger selv. Det er absolutt noe iPod shufflen kunne hatt, selv om vi som nevnt har problemer med å se hvor en skjerm skulle vært uten å ødelegge iPodens allerede flotte design. Vi synes også Apple burde ha gitt brukerne muligheten til å justere lengden på halsbåndet som inkluderes med spilleren, vi er ikke alle "one size".

Alt i alt er dette en meget bra spiller, og sannsynligvis et godt tegn for fremtidige flash-spillere fra Apple. Vi velge å gi den 4 av 6 mulige stjerner. Vi trekker litt for manglende skjerm, litt trege menyknapper samt manglende justeringsmuligher.

Tags:

TopDog

Jeg bruker min 512MB Shuffle hver eneste dag på toget til og fra jobb (med PortaPro headset), og elsker denne lille dingsen. Den er så liten at den sklir helt ubemerket ned i lomma, uansett om jeg har en trang olabokse, eller en dressbukse jeg er rett for merker i.

Autofyll funksjonen er også deilig. Jeg har ikke satt ratings på sangene mine, så hver gang jeg kjører en ny autofyll får jeg et helt annet utvalg på Shuffle'n og jeg gleder meg til å dra på jobb for å høre hva slags musikk jeg får denne gangen.

Shuffle er ikke for alle, eller alle formål, men for meg er den perfekt. På lengre turer f.eks. strekker den ikke helt til, da drar vi med oss Mini'en til dama, men i det daglige er Shuffle'n topp.