Slik blir den neste iPhone?

Slik blir den neste iPhone

Neste måned vil Apple mest sannsynlig introdusere og vise fram den neste versjonen av iPhone. Ryktene har florert den siste tiden og antallet lekasjer før lanseringen har aldri vært høyere. Vi har gått gjennom alle de relevante ryktene og kommer med et «educated guess» på hvordan neste generasjons iPhone vil bli.

Interessen for Apple og deres iPhone har blitt så stor at det har blitt stadig vanskeligere for selskapet å holde sine produkter hemmelige før lansering. I år har det lekket et stort antall deler som antas å tilhøre en ny iPhone og disse har gitt oss et svært godt innblikk i hva Apple vil introdusere den 12. september.

Datoen 12. september er så godt som bekreftet selv om vi ikke har fått se en offisiell invitasjon fra Apple. Både annerkjente Wall Street Journal og iMore har bekreftet datoen 12. september som datoen Apple vil holde en «Special Event». Videre hevder iMore at iPhonen blir å finne i butikkene uken etter - 21. september. I Norge kan vi ikke forvente å få iPhone i butikken før oktober.

Utsiden/Design

Siden det har lekket et stort antall deler fra en rekke forskjellige kilder kan vi denne gangen være ganske sikker på hvordan Apples neste iPhone vil se ut. Noen hevder selvfølgelig at dette ikke er slik telefonen blir og at delene er falske, men sannsynligheten for det er heller minimal. At kvaliteten på delene er så høy, deler fra helt forskjellige kilder passer sammen og det faktum at man har greid å sette sammen en tilnærmet komplett telefon taler for at dette er så ekte som det kan bli.

Delene har så langt vist en telefon som designmessig ligner på dagens iPhone 4S, men som er tynnere og lengre. Tykkelsen på hele telefonen er omtrent lik metallbåndet på dagens iPhone 4S og lengdemessig er den noe lengre grunnet en «høyere» skjerm. Baksiden er i den nye modellen delt, dvs. bunn og topp er i glass mens midten er i et foreløpig uavklart metall - mest sannsynlig eloksert stål eller aluminium.

iPhone 5

De lekkede delene viser at at Apple nå har tatt sin «Unibody»-filosofi også til iPhone og hele telefonen (minus skjerm) er et «stykke». Baksiden og innsiden av telefonen er frest ut av et stykke metall og kan dermed gjøres tynnere uten å miste stabiliteten og styrken. Telefonen blir dermed mer solid og tåler en trøkk bedre enn hva dagens glassbakside gjør. Kompromisset er at Apple må gjøre plass til antenner ettersom disse ikke fungerer gjennom metallet og de to stripene i glass vi ser i topp og bunn er der nok for å slippe gjennom Wifi, Bluetooth og 3G/LTE-signalene.

Apple ser ut til å ha gjort som Apple ofte pleier å gjøre, rafinere et eksisterende design til det bedre. Gjennom alle år har Apple aldri endret designet kun for å endre det og hvis det har blitt endret er det fordi selskapet mener de har greid å produsere noe bedre. Apples designsjef, Jonathan Ive, fortalte nylig om disse designprinsippene i et intervju i The Evening Standard.

De fleste av våre konkurrenter er interessert i å gjøre noe annerledes, eller ønsker å fremstå som nye. Det tror jeg er helt feil mål. Et produkt må være genuint bedre. Dette krever reell disiplin og det er det som driver oss - en oppriktig, ekte appetitt å gjøre noe som er bedre.

Design er i Apples verden ikke hvordan det ser ut, men hvordan det fungerer og historisk ser vi at dette er måten Apple endrer sine produkter på (eksempel iMac, MacBook, Mac Pro).

Animasjonen under er laget med utgangspunkt i delene vi så langt har sett og viser hvordan en endelig telefon kan se ut.

Skjermen

Det nye designet viser en telefon som åpenbart er lengre og lengden bruker Apple til en lengre skjerm. Den lengre skjermen har ifølge ryktene en oppløsning på 1136 x 640, er i 16:9-formatet og størrelsen er på 4". Hvis ryktene stemmer, blir dette blir den første gangen Apple endrer størrelsen på skjermen til iPhone. Oppløsningen har Apple endret på da de introduserte Retina i iPhone 4, men den fysiske størrelsen på skjermen har ellers alltid vært lik.

Skjermen på ny iPhone

Spørsmålet er hvorfor Apple ønsker å endre størrelsen på skjermen. Apples designfilosofi tyder på at selskapet ikke endrer skjermstørrelse bare for å endre skjermstørrelse - ulikt hva som skjer i Android og Windows Phone-verden.

Ved å endre størrelsen på skjermen introduserer Apple nemlig ytterligere kompleksitet for utviklere. De må tilpasse sine applikasjoner til en ny skjermoppløsning og må da totalt forholde seg til tre forskjellige skjermer for iPhone. Dette er selvsagt barnemat i forhold til å utvikle mot Android hvor det finnes tusenvis av skjermstørrelser. I iOS 6 har Apple lagt til rette for at utviklere lettere skal kunne jobbe med flere forskjellige skjermstørrelser ved hjelp av noe Apple kaller Auto Layout.

Vi må anta at noen av årsakene til at Apple vil endre skjermstørrelse er softwaremessig. Det vil si at vi enda ikke har sett hva Apple ønsker å introdusere i iOS 6 som kan bruke den økte lengden i skjermen på en fornuftig måte. I tillegg er jo en av de store fordelene med å endre skjermstørrelsen er at Apple går over til 16:9-formatet og som kjent distribueres alt av TV-serier, filmer og videoklipp stort sett i 16:9.

At man får mer plass når man leser nettaviser, bruker applikasjoner og tar film eller bilder er selvsagt også et pluss, men det er nok ikke her Apple føler at skoen trykker.

Det vi derimot sannsynligvis vet om skjermen er at Apple hiver ut Samsung som skjermprodusent og bytter til den nye «In Cell»-skjermteknologien. Skjermen skal produseres av Sharp Corp., LG Display Co. og det nye selskapet Japan Display Inc.

iPhone In cell

Fordelen med «In Cell»-teknologien er at den skal ha touch-sensorene innebygd i LCD-skjermen, noe som gjør at det ikke lenger kreves er ekstra lag på skjermene. I tillegg blir skjermene tynnere og bildekvaliteten forbedret. Samtidig får man ikke den grusome oversatureringen som er synlig AMOLED-skjermene som brukes av for eksempel Samsung i sine Galaxy-serie.

I tillegg må vi anta at den nye iPhone nå benytter Gorilla Glass 2 i skjermen. Apple har selv erkjent å bruke Gorilla Glass i dagens iPhone og den nye versjonen av Gorilla Glass vil være en veldig naturlig oppdatering for Apple. Glasset skal være vesentlig sterkere enn dagens.


Gorilla Glass 2 blir benyttet i den nye iPhone

Ny Dock Connector

Slik blir den neste iPhone

Allerede i februar begynte de første ryktene om en ny 19-pins port å svirre og i mai så vi de første lekkede delen av en iPhone med en mindre port.

Apples 30-pins port i bunnen av din iPhone, iPad eller iPod ble først introdusert av Apple i 2003 og har vært en sentral del av økosystemet rundt disse produktene siden da. Produsenter av ekstrautstyr, høyttalere og alt mellom himmel og jord har hevet seg inn i økosystemet og benytter Apples 30-pins port. At denne porten nå har sett sine «siste» dager har i løpet av året blitt ganske så klart.

Ny dock

Funksjonsmessig er det lite som tyder på at Apple vil tilføre noen nye funksjoner til en slik port. Årsaken til endringen er heller å tilby en port som ikke fyller like mye som dagens port. Dagens 30-pins port er unødvendig stor og tar mye plass i en iPhone, iPad eller iPod. En ny 9-pins port skal være utviklet for å kunne benytte denne plassen til andre formål - deriblant batteri.

Det var nettstedet iMore som originalt avslørte at Apple ville bytte ut porten og det samme nettstedet hevder at Apple vil tilby en adapter fra 30-pin til 9-pin port. Adapteren vil enten bli levert med alle nye iPhone eller selges til en lav pris - ikke ulikt hvordan Apple gjør det med den nye MagSafe-adapteren på de nye MacBook-maskinene.

Brukere som har utstyr som krever 30-pins port vil dermed sannsynligvis kun trenge en adapter for fortsatt å kunne bruke sitt utstyr. Noen produkter vil dette åpenbart ikke fungere for, spesielt produkter som er tilpasset den nøyaktige størrelsen til dagens iPhone.

Apple vil tilby adapter for ny iPhone-dock

Mange stiller ofte spørsmål til hvorfor Apple ikke ønsker å kun gå for en standard mikro-USB-port fremfor sin egen port. Dette er absolutt et godt spørsmål, men det finnes tre relativt enkle forklaringer for hvorfor Apple ønsker å benytte sin egen port - funksjonalitet, økosystemet og profitt.

Dagens 30-pins port tilbyr nemlig audio in, audio ut, kompositt video og serial in og ut gjennom en og samme kabel. Dette er analoge signaler som ikke ville kunne gå gjennom en USB-standard uten at mottakerapparatet også implementerer en USB-host funksjonalitet. Dette ville gjort ekstrautstyr mer komplekst og fordyrende.

Den andre åpenbare årsaken er at Apple er svært tjent med at tredjeparts leverandører lager produkter som «passer» med iPhone, iPod og iPad - ikke alle andre produkter som tilbyr mikro-USB. Apple har en stor fordel av at det finnes tusenvis av produkter som utelukkende passer til Apple-produkter. For tredjeparts leverandører er det også enklere å kunne tilpasse mot Apple.

Den tredje årsaken er at Apple tjener penger på å lisensiere ut «Made for iPhone»-merkene som offisielle tredjeparts leverandører benytter i sin markedsføring av sine iPhone-kompatible produkter. Hver gang du kjøper et «Made for iPhone»-produkt får Apple penger.

NFC

Slik blir den neste iPhone

Da Apple i 2010 ansatte Benjamin Vigier, en NFC-ekspert, tolket mange dette som at neste iterasjon av Apples produkter ville inneholde NFC-teknologi. Google har som kjent introdusert denne teknologien, og mange lurte på hvordan Apple ville svare. Men både iPad 2, iPhone 4S og iPad 3 kom og gikk - uten noen form for NFC-støtte.

NFC, som står for Near Field Communication, er en måte for elektroniske enheter å raskt og enkelt kommunisere med hverandre ved at de føres nær hverandre. Typiske eksempler er nøkkelkort o.l. som åpner dører ved å føres over en leser, men i mobilsammenheng har teknologien mest blitt omtalt som en standard for fremtidige betalingsløsninger. Google har allerede lansert Google Wallet som foreløpig ikke kan sies å være noen stor suksess. Et knippe Android-telefoner har NFC-støtte, men det finnes ikke noe ordentlig økosystem for NFC. Mange håper at Apple er selskapet som vil sparke i gang en NFC-revolusjon.

NFC

Med introduksjonen av iOS 6 har Apple tatt de første stegene mot å bygge noe som kan ligne på en betalingsløsning eller plattform for NFC i mange forskjellige sammenhenger. Ideen heter Passbook og er i første utgave av iOS 6 en «lommebok» for digitale billetter, fordelskort og kuponger. Veien videre til å faktisk støtte NFC-betalinger over iTunes-kontoen din er ganske kort og med over 400 millioner aktive iTunes-kontoer knyttet opp til et kredittkort er dette garantert noe Apple tenker på.

Vil Apple introdusere NFC i neste iPhone?

Nettstedet 9to5Mac har undersøkt en rekke data og kilder og hevder at iPhone-prototyper som har blitt testet den senere tid faktisk har støtte for NFC. Den skal både ha en NFC-brikke koblet rett på strømkontrolleren (PMU) og egne antenner for NFC-singnalene.

Nylig dukket det også opp bilder på Apple.pro av skjermen til den neste iPhone som viser en foreløpig uidentifisert brikke bak skjermen og siden av høyttaleren.

NFC på iPhone?

NFC patent

Denne brikkens plassering passer «tilfeldigvis» også godt med et NFC-patent som Apple har sikret seg som blant annet skal dekke det man kan kalle en mer avansert Passbook.

Det kan være en tilfeldighet, men samtidig begynner det så smått å bli litt bevegelse i NFC-markedet og Apple ønsker garantert å være en aktør i dette markedet. NFC ville være en naturlig del av Passbook, men om det er i år det skjer er vanskelig å vite.

Apple har interessant nok også kjøpt et selskap som spesialiserer seg på avlesing av fingeravtrykk og sikkerhet. Sikker identifisering er et veldig viktig steg på veien mot en optimal NFC-løsning.

Oppdatering
Skal vi tro Jim Dalrymple (og ofte bør vi gjøre det) er det ikke NFC-støtte i den neste iPhone og den uidentifiserte brikken har ingenting med NFC å gjøre.

LTE, Prosessor og minne

Så over til det mer kjedelige - spesifikasjoner. Det er en stund siden spesifikasjoner var spesielt interessant på mobiltelefoner. Det er stort sett programvaren som selger telefoner, ikke hastigheten på prosessorer eller minne.

Vi vet foreløpig veldig lite om hva som vil være på innsiden av den nye iPhone, men i iOS har man sett referanser til en ny versjon av prosessoren som finnes i den nye iPad. Det er en A5X produsert på 28nm og med to eller flere kjerner på 1GHZ eller høyere. Vi vil anta at navnet på prosessoren blir A6 og denne systembrikken har 1GB minne. Dette vil gi en god hastighetsforbedring sammenlignet med dagens iPhone 4S.

Slik blir den neste iPhone

Det store spørsmålet og det mest interessante hva gjelder spesifikasjonene er hva Apple gjør med LTE eller 4G som vi også kaller det her i Norge. Apple introduserte LTE i den nye iPad, men som kjent benyttet Apple ikke en LTE-frekvenser som støttes i Norge eller Europa. Siden introduksjonen av den nye iPaden har Qualcomm kommet med en LTE-brikke som skal fungere på flere LTE-frekvenser. Hvis Apple benytter denne brikken vil LTE fungere også her til lands. Alternativt kan Apple lage flere versjoner av telefonen, men dette vil man anta at Apple vil unngå.

Videre så er noe som også tyder på at vi må forberede oss på et nytt SIM-kort. Apple ser ut til å introdusere nano-SIM - en ny SIM-kortstandard som Apple har vært med på utvikle og introdusere. Den reduserer størrelsen på SIM-kortet enda mer og Europeiske mobiloperatører skal allerde ha begynt å storhandel nano-SIM-kort før lansering.

Slik blir den neste iPhone

Lansering

Lanseringen av den neste iPhone ser etter alle rykter ut til å være 12. september og deretter tilgjengelighet i butikker fra den 21. september. I Norge må vi belage oss på å vente til oktober hvis ryktene stemmer.

Som vanlig er ingenting avklart hva gjelder Apple, men i år er overraskende mye deler og annen informasjon lekket på forhånd. Hva Apple faktisk lanserer neste måned gjenstår å se og som vanlig vil programvaren spille en enda viktig rolle. iOS 6 lanseres rundt samtidig som iPhone og her er det nok flere «godbiter» utelukkende for den nye iPhone.

iPhone 5 Renderings Based on Leaked Parts (version 2.0) by Bryce Haymond, Director, Blackpool Creative is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License

Tags:

macsam

Er spent nå kan du si...

krsk0

Bestiller så fort det lar seg gjøre, gleder meg :)

MacLet

Meget god artikkel. Er veldig spent på dette NFC systemet.. jeg syns det ser ut som om vi står på trappene til en revolusjon.. Tenk om Apple blir de som pensjonerer bankkortet. Jeg har high hopes!

E. Skrott

DA de introduserte Retina i iPhone 4

petter_jorgensen

Gleder meg som ett lite barn! (Forhåpentligvis) ny mobil og MoP i slutten av neste mnd :)

Wackhy

DA de introduserte Retina i iPhone 4
Punktum i slutten av alle setninger. Vanskelig det der.

Etwas

"13" MacBook Pro med Retina er i produksjon?

Slik blir den neste iPhone?" - To av de mest nylige overskriftene på i1.

Ikke for å være kjip, men vet ikke om det å bruke slike påstander for så å avslutte med et spørsmålstegn for å understreke rykte-aspektet er den beste måten å lage overskrifter på, rent norskfaglig. Prøv å lese det høyt og samtidig få fram spørsmålet i setningen, blir fort litt snålt. :)

Aphelion

Håper de oppgraderer home-knappen også, så den ikke går på dunken etter et halvt år...

nilsi60

hvis det ikke kommer mye nytt nå, så går jeg over til galaxy

s.b.h

Var det noe her som tilsier at man burde si "wow"?
I tillegg er IOS 6 døll lik 5.x.
Hadde forventet mer endringer i design både på HW og SW. Skuffende.

ggt667

Har dem fått låne designerne til HP for anledningen?

Men kommer der noe nyttig? Siden første iPhone har jeg benyttet: SMS, telefon, synkronisering av kontakter og kalender.

Etter at jeg fikk meg iPhone 4 har jeg også benyttet GPS.

daggad

Intet nytt på kamerafronten ?