Apple vil tilby adapter for ny iPhone-dock

Apple vil tilby adapter for ny iPhone-dock

Den neste versjonen av iPhone, som mest sannsynlig blir lansert i løpet av et par måneder, vil ha en helt ny «dock connector». Allerede i februar begynte de første ryktene om en ny 19-pins port å svirre og i mai så vi de første lekkede delen av en iPhone med en mindre port. Kilden som først avslørte den nye porten, hevder nå at Apple også vil tilby en adapter slik at gammelt iPhone-utstyr vil kunne brukes på den nye iPhone.

Apples 30-pins port i bunnen av din iPhone, iPad eller iPod ble først introdusert av Apple i 2003 og har vært en sentral del av økosystemet rundt disse produktene siden da. Produsenter av ekstrautstyr, høyttalere og alt mellom himmel og jord har hevet seg inn i økosystemet og benytter Apples 30-pins port.

At denne porten nå har sett sine «siste» dager har i løpet av året blitt ganske så klart. Allerede i februar fikk vi høre de første ryktene om at Apple planla å introdusere en ny og mindre 19-pins port for å erstatte dagens 30-pins port, men ryktene ble først virkelig troverdige etter at deler av den nye iPhonen ble lekket og disse viste en vesentlig mindre port i bunnen av telefonen.

Det var nettstedet iMore som originalt avslørte at Apple ville bytte ut porten og det samme nettstedet hevder nå at Apple vil tilby en adapter fra 30-pin til 19-pin port. Adapteren vil enten bli levert med alle nye iPhone eller selges til en lav pris - ikke ulikt hvordan Apple gjør det med den nye MagSafe-adapteren på de nye MacBook-maskinene.

Brukere som har utstyr som krever 30-pins port vil dermed sannsynligvis kun trenge en adapter for fortsatt å kunne bruke sitt utstyr. Noen produkter vil dette åpenbart ikke fungere for, spesielt produkter som er tilpasset den nøyaktige størrelsen til dagens iPhone.

Funksjonsmessig er det lite som tyder på at Apple vil tilføre noen nye funksjoner til en slik port. Årsaken til endringen er heller å tilby en port som ikke fyller like mye som dagens port. Dagens 30-pins port er unødvendig stor og tar mye plass i en iPhone, iPad eller iPod. En ny 19-pins port skal være utviklet for å kunne benytte denne plassen til andre formål - deriblant batteri.

Hvorfor ikke mikro USB?

Mange stiller ofte spørsmål til hvorfor Apple ikke ønsker å kun gå for en standard mikro-USB-port fremfor sin egen port. Dette er absolutt et godt spørsmål, men det finnes tre relativt enkle forklaringer for hvorfor Apple ønsker å benytte sin egen port - funksjonalitet, økosystemet og profitt.

Dagens 30-pins port tilbyr nemlig audio in, audio ut, kompositt video og serial in og ut gjennom en og samme kabel. Dette er analoge signaler som ikke ville kunne gå gjennom en USB-standard uten at mottakerapparatet også implementerer en USB-host funksjonalitet. Dette ville gjort ekstrautstyr mer komplekst og fordyrende.

Den andre åpenbare årsaken er at Apple er svært tjent med at tredjeparts leverandører lager produkter som «passer» med iPhone, iPod og iPad - ikke alle andre produkter som tilbyr mikro-USB. Apple har en stor fordel av at det finnes tusenvis av produkter som utelukkende passer til Apple-produkter. For tredjeparts leverandører er det også enklere å kunne tilpasse mot Apple.

Den tredje årsaken er at Apple tjener penger på å lisensiere ut «Made for iPhone»-merkene som offisielle tredjeparts leverandører benytter i sin markedsføring av sine iPhone-kompatible produkter. Hver gang du kjøper et «Made for iPhone»-produkt får Apple penger.

Det ville ikke skjedd hvis mikro-USB var standarden - samtidig ville vi kanskje ikke hatt de samme funksjonene.

Tags:

K.D.G

thunderbolt iphone :D

tg

Jeg har med vilje aldri kjøpt no særlig utstyr med 30-pin connector, siden jeg visste den ville bli erstattet av noe mindre med tiden. Det tok mye lengre tid en jeg hadde trodd men....

nilsi60

Vil prisen være den samme som den pleier med release? eller blir den nye dyrere eller billigere?