Apple introduserer iOS 6

iOS 6

Apple forhåndsviste som forventet i dag iOS 6 og introduserte over 200 nye funksjoner. iOS 6 vil være tilgjengelig for iPhone, iPad og iPod touch-brukere denne høsten som en gratis programvareoppdatering. Blant de mest spennende nye funksjonene i iOS 6 er en helt ny kart-applikasjon med Apple-designet kartografi, turn-by-turn navigasjon og en ny «Flyover»-funksjon, full Facebook-integrasjon og «Photo Streams» for enkel deling av bilder mellom venner. Siri har også blitt oppdatert, men norsk språk er fortsatt ikke inkludert.

iOS 6

Den største, og mest interessante nyheten i iOS 6, er at Apple omsider har hevet ut Google sin Google Maps fra iOS. Den store striden som oppstod mellom Google og Apple etter at Google introduserte Android, har fått Apple til å utvikle en Google Maps konkurrent som ser ut til å være svært, svært bra. Gjennom en rekke oppkjøp av kartselskaper de siste årene har Apple jobbet hardt for å distansere seg fra Google og utvikle en egen løsning for kart. Disse oppkjøpene og videreutviklingen har hjulpet Apple til å realtivt raskt kunne etablere en troverdig konkurrent.

Kartfunksjonen gir vektorbaserte kartelementer som gjør grafikk og tekst jevn, og panorering, tilting og zooming veldig «flytende». Demonstrasjonen Apple gjorde under WWDC viste en løsning som Google burde være nervøs for. Apple introduserte også en ny turn-by-turn navigasjon som guider deg til din destinasjon med talte retningsbeskrivelser som en GPS. Det mest imponerende var allikevel «Flyover»-funskjonen som gir deg fotorealistiske interaktive 3D-visninger. Sanntids trafikkinformasjon holder deg oppdatert på hvor lang tid det vil ta å komme til din destinasjon, og tilbyr alternative tidsbesparende ruter dersom trafikkforholdene endres vesentlig. I tillegg er mer enn 100 millioner restauranter, butikker, cafer og andre interessante steder indeksert gjennom Apples samarbeid med Yelp. Yelp ble nylig lansert i Norge.

iOS 6

Facebook rett i iOS

Som forventet introduserte også Apple en tett integrasjon med Facebook. Ifølge Apple er Facebook-integreringen den beste noensinne i en mobilenhet. Facebook-vennene sine opplysninger blir holdt oppdatert på tvers av alle iOS-enheter helt automatisk. Endrer noen sitt telefonnummer vil dette også oppdateres i adresseboka og på iCloud. Det samme gjelder arrangementer du har sagt ja til å delta på i Facebook. Du kan også "Like" innhold direkte fra App Store og iTunes og se hva vennene dine anbefaler.

Andre nye iOS 6 funksjoner inkluderer:

  • Safari får nå støtte for iCloud faner, fullskjermvisning, offlinelesing og fotoopplastninger direkte fra Safari
  • Støtte for FaceTime samtaler over mobilnettverk
  • Muligheten til å sette opp en VIP postkasse, noe som gjør det enklere å raskt vise meldinger fra viktige personer du angir som VIP-er
  • Muligheten til å avslå innkommende anrop med en rask melding og angi en påminnelse om tilbakeringing

iOS 6

Tags:

Hwikene

Noen som har en liste over de nye funksjonene som kommer i ios 6 til apple tv?

Leikvin

Facetime over 3g ?

Christoffer Staib

jepp!

wellendorf

Ser bra ut hittil :) Likte veldig godt "Ikke forstyrr" så den skal skrues på inatt =) Likte også veldig godt nye layouten til kamera :)

Voodoosurf

Det jeg syntes er kulest er at Facetime nå også går over mobilnettet…men OBS dette kommer til å dra mye på surfe abonnementet !

Berg

Svært fornøyd med Keynoten.
Regner med at det ikke er noen mulighet for lokale kart dersom man skal bruke turn by turn funksjonen?

bzzlink

Spent på om turn-by-turn fungerer utenfor USA...

Og om man kan forhåndslaste kart, slik man vil kunne på neste versjon av Google Maps. Dette er dypt savnet når man er ute å reiser.

Uansett så ville jeg ikke kjøpt så mye aksjer i TomTom akkurat nå.

Christoffer Staib

Det jeg syntes er kulest er at Facetime nå også går over mobilnettet…men OBS dette kommer til å dra mye på surfe abonnementet !
Må vel bare erkjenne at å ha iPhone uten fri data er litt som å demontere 2 av 6 sylindre på en V6'er. Når det er sagt er jeg veldig happy med bare å betale 348,-/mnd for 500 ringeminutter, 500 sms, 500 mms samt fri databruk og Spotify Premium hos Chess (Sjakk Matt)
:)

JasKo

Synes generelt ikke det var mye her som var "revolusjonerende". Hver gang har apple kommet med noe nytt som er et stort trekkplaster. Her er det fint lite. Mange av disse funksjonene burde ha vært med å en iPhone for lengst.

FaceTime over 3G f.eks hadde jeg for 2 år siden, dog via Jailbreak.

VIP kasse? WTF... Er dette virkelig noe så bra at man annonserer det som en ny revolusjonerende ting? :P

Par av de Sarafi tingene de innkluderer er dog ganske kule. Har en del år hatt "read it later" (de bytta navn nylig), så det med offline lesing har vært på markedet en del år....

Dette var kjipe greie synes jeg.

Yogi

Psst, JasKo. Ingen bryr seg om hva du hadde for to år siden.

sveintore78

Samsung S3, here I come :)

Jeg er rett og slett skuffet over nyhetene i iOS 6 :(

Christoffer Staib

Lykke til med det - du blir sikkert kjempefornøyd! Kjenner flere som er det med Samsung :)

foxter

Ser ut til at det blir å bytte ut ipaden med et Windows basert nettbrett i løpet av høsten.
Meget skuffende at de ikke kan komme opp med et skikkelig filsystem.

Etter hvert følger nok telefonen og etter...

KlodrikMcKr

Filsysten på iPad vil du aldrig få uten jailbreak...

Og, er enig, med flere av dere. Skuffende oppgradering. Ingen nye "must have" fungsjoner, bortsett fra kartet da. Det så dritbra ut :)

oyrist

Jeg syns dette var en Keynote med mange nyttige funksjoner for iPhone. Eneste skuffelse er at vi må vente helt til høsten før iOS6 kommer. Filsystem mener jeg er for datanerder. Jeg har overhodet ikke behov for det. Derfor elsker jeg Apple.

s.b.h

Yogi "Psst, JasKo. Ingen bryr seg om hva du hadde for to år siden."
(dustete kommentar forresten)

Det var vel kanskje for å illustrere at Apple burde fått ræven i gir og gjort dette for to år siden. For ikke å snakke om vedlegg i e-poster, og SIRI er fremdeles ikke tilgjengelig på Norsk.

Hadde virkelig håpet på en del andre endringer, som f.eks GUI og multitasking, noe som kunne gjort produktet mer moderne. Widgets kanskje. IOS6 er jo like døllt som før, enkelt, men kjedelig.
Hvis det skal fortsette slik vil ingen bry seg om hva Apple gjør...

andycap85

Hei. lurer på en ting angående iOS6.
Siden Siri funksjonen ikke ble støttet på iphone 3gs og iphone 4, men iphone 4s. Men nå virker det som den kommer til iphone 4 og 3gs alikevel? Siden iOS6 skulle støtte disse og Siri er en av funksjonene i iOS6.

Noen som har tenkt på dette? De sa nemlig ingen ting på keynoten om at noe ikke støtter noen av disse idevicene.

Noen som har noe hørt noe om dette? Eller testet ios 6 dev på en iphone 4?

Cybbe

Siri kommer til iPad 3, ikke iPhone 4 eller iPhone 3GS.

andycap85

Hei. lurer på en ting angående iOS6.
Siden Siri funksjonen ikke ble støttet på iphone 3gs og iphone 4 når den funksjonen kom i iOS5. Men nå virker det som den kommer til iphone 4 og 3gs alikevel? Siden iOS6 skulle støtte disse tlf og Siri er en av funksjonene i iOS6.

Noen som har tenkt på dette? De sa nemlig ingen ting på keynoten om at det var noen av funksjonene som ikke støttet.

Noen som har noe hørt noe om dette? Eller testet ios 6 utvikler versjonen på en iphone 4?

bo1e

Kjipt at ikke første gen ipad får ios6. I og med at iphone 3gs får, så burde ipad 1 også kunne få. Men som noen nevnte et sted så er iphone 3gs fortsatt i salg, mens ipad 1 er gått ut av salg. Når apple skal spy ut nye versjoner av dingsene ganske hyppig så går det ikke veldig lang tid før folk ikke lenger får oppdateringer til sine ting, og føler seg presset til å kvitte seg med dem og kjøpe nytt. Ikke særlig kundevennlig eller grønn strategi.

katermuc

Sammenlignet med andre leverandører så synes at Apple er flink til oppdatere eldre modeller. Hverken HTC, Samsung eller Nokia gidder å oppdatere 2 år gamle telefonmodeller.

bo1e

Nei det kan godt hende at andre ikke er noe bedre. Men der finnes det til gjengjeld et community som utvikler alternativer, sånn at det ikke alltid er helt håpløst selv om produsenten ikke kommer med oppdateringer til eldre modeller.

gvalstad

Når apple skal spy ut nye versjoner av dingsene ganske hyppig så går det ikke veldig lang tid før folk ikke lenger får oppdateringer til sine ting, og føler seg presset til å kvitte seg med dem og kjøpe nytt. Ikke særlig kundevennlig eller grønn strategi.
1 ny versjon hver 12-16 mnd er ikke hyppig sammenlignet med andre produsenter heller.

Svupp

Jeg skulle virkelig ønske det snart blir mulig å flytte bilder til andre mapper, så jeg fikk tømme kamerarullen. Nå ligger jo alt der, og bildene blir jo ikke flyttet til andre mapper, bare "tagget".

ddybing

Etter hvert følger nok telefonen og etter...
Hverken iPad, iPod Touch, iPhone, eller iOS generelt har noen gang hatt en åpent filsystem.

thfroysa

Noen som har fått telefon-påminnelse til å fungere ?
Tenker da på den "minn meg på når jeg drar"

Får opp en feilmelding hvor det står: "Feil. Påminnelsen kunne ikke opprettes fordi kalenderkontoen ikke støtter stedsbaserte påminnelser"

Noen som har erfaring med dette ? Evt. løsning ?