Hva blir nytt i iOS 6?

iOS 6Om en uke introduserer Apple mest sannsynlig verden for neste versjon av iOS under årets WWDC-messe i San Francisco (11-15 juni). Ryktene er som vanlig mange og vi har tatt fram krystallkula for å oppsumere litt?

iOS 6 blir den sjette store oppdateringen av iOS og som «vanlig» forventer vi at Apple under årets WWDC vil lansere en betautgave av iOS til registrerte utviklere. Den endelige utgaven av iOS 6 lanseres nok, som tidligere år, nærmere høsten og en eventuell lansering av årets nye iPhone-modell.

Ryktene om iOS 6 har de siste ukene tatt seg opp og flere «lekasjer» har dukket opp på diverse ryktesider. Et av ryktene er dog ikke så fersk - Apple dropper Google Maps.

Kart i iOS 6

Kart i IOS 6Ryktene om at Apple utvikler en egen kartløsning er langt fra ferske og startet allerede for flere år siden. Apple har nemlig sakte, men sikkert, kjøpt opp en rekke kartrelaterte selskaper. I 2009 kjøpte Apple selskapet Placebase som produserte en Google Places lignende tjeneste.

Året etter ble selskapet Poly9 kjøpt og dette selskapet utviklet 3D-kartteknologi i nettleseren. I 2011 kjøpte Apple det svenske kartselskapet C3 Technologies som også jobber med 3D-kart og har utviklet en teknologi som lager 3D-modeller ut av eksisterende satelittbilder (se video under)

Kjøpet av disse tre selskapene, samt en rekke nye kartrelaterte stillinger hos Apple over de siste årene og lanseringen av sin egen lokaliseringstjenste fra og med iOS 3.2, gir omverden et ganske tydelig tegn på at Apple utvikler sin egen kartløsning.

Når man i tillegg tar med i betraktningen det dårlige forholdet mellom Google og Apple etter Googles introduksjon av Android, er det åpenbart at Apple ønsker å kvitte seg med alle Google-tjenster så raskt som overhodet mulig. Det er også fornuftig i et personvernsøyemed ettersom Google samler informasjon om iOS-brukere gjennom deres kartløsning på iOS og som kjent er Google verdens største annonseselskap som lever av å selge nettopp denne informasjonen. Apple ønsker å legge kjepper i hjulene for Google, beskytte sine egne brukere og ha kontroll over hele sitt «sluttprodukt».

Nøyaktig hva Apples nye kartløsning vil inkludere og innebærer er det derimot ikke like lett å analysere. Den normalt så korrekte Wall Street Journal hevder at Apple vil lansere en ny kartløsning i iOS 6 og at denne vil «blow your head off». Det speklueres også i at løsningen vil innebærer bruk av 3D.

Nettstedet BGR har også lagt ut et bilde av det som ser ut til å være deler av en ny kartløsning på iOS. Disse bildene viser både knapper for 3D og ruteanvisninger, en funksjon du på iOS har måttet kjøpe GPS-programvare som TomTom for å få tak i.

Ser man inn i krystallkula med bakgrunn i disse ryktene, virker det realistisk at Apple lanserer en ny karttjeneste som erstatter dagens Google Maps-baserte løsning. En slik kartløsning vil trolig tilby GPS-lignende ruteanvisning, avanserte 3D-kart og en vesentlig tettere integrasjon med Siri, adresseboken, applikasjoner og resten av Apples økosystem. Dette vil være en svært viktig funksjon for Apple å få til godt. Kutter de ut Google Maps de introdusere en løsning som minimum er like god.

Siri

Siri Siri var det store programvaretrekkplastere ved lanseringen av iPhone 4S, men tjenesten har ikke blitt dramatisk utvidet siden. Siri nærmer seg sitt første leveår og i iOS 6 er det mange som venter at Siri vil bli sentral. Nettstedet 9to5Mac hevder at Apple endelig vil introdusere Siri på iPad. Det vil kun være den nye iPaden som får Siri i første runde, men tjenesten skal for første gang også bli tilgjengelig på andre enheter enn iPhone 4S.

iPad-varianten vil, ifølge 9to5Mac, ikke vises i fullskjerm som på iPhone 4S, men heller i et eget grensesnitt som kommer opp fra bunnen av iPaden når du holder inne hjem-knappen. Funksjonene vil derimot være mange av de samme som i dag.

I tillegg til å dukke opp på iPad, er det mange som mener at Apple vil introdusere en eller annen form for API for Siri slik at tjenesten kan utvides og benyttes også for utviklere av andre apps. Det høres unektelig besnærende ut, men virker også litt vel tidlig. Apple har fortsatt mange utfordringer hva gjelder stabiliteten og nøyaktigheten til Siri og tjensten støtter fortsatt alt for få språk. Det virker alt, alt for tidlig å slippe inn tredjeparts utviklere slik at de kan lage applikasjoner som benytter Siri.

Når det er sagt, så vil det være realistisk at Apple introduserer andre forbedringer til Siri. Tjenesten kan støtte mange flere språk og ikke minst funksjoner i iOS enn den gjør i dag. Personlig tror jeg det er her Apple har fokusert de siste 12 månedene. En API for utviklere tror jeg vi tidligst får se neste år, men Apple liker å overraske. Kanskje får vi støtte for norsk? En del av teknologien bak støtter allerede norsk.

Facebook

FacebookAt Facebook vil få en tettere integrering i iOS har man snakket om siden i fjor, men ryktene fikk fart på seg igjen etter Tim Cook sine uttalelser om Facebook under årets All Things Digital-konferanse. Det er åpenbart at Apple på en eller annen måte vil samarbeide med Facebook i iOS 6.

Hva en slik integrasjon kan innebærer vites det lite om, men kan jo spekulere i at Facebook vil få samme behandling som Twitter i iOS 5. En mulighet for å sette opp iOS 6 med din Facebook-konto og dermed kunne dele bilder, videoer lenker osv. direkte i iOS uten å måtte gå gjennom Facebook-applikasjonen. Dette er funksjon mange åpenbart etterspør og vil bruke. Videre så er det også muligheter for integrasjon mot adresseboken, App Store og andre sentrale iOS-funksjoner.

Den store tvilen med en Facebook-integrasjon er Facebooks brukervilkår og innsamling av private data. Dette har tidligere vært noen av ankerpunktene for Apple hva gjelder samarbeid med Facebook. Apple har historisk sett prioritert å ta en aktiv rolle i å «beskytte» personvernet for sine kunder. Samtidig har Apple også en egeninteresse i å ramme sin argeste konkurrent på mobil, Google. Ved å samarbeide tettere med en av Googles største trusler (Facebook), vil Apple også slå flere fluer i en smekk. «The enemy of my enemy is my friend».

Jeg tror allikevel ikke man skal forvente stort mer enn en lignende funksjon som Twitter hva gjelder Facebook. Apple vil gjøre det enkelt for sine brukere å dele sitt innhold på Facebook.

App Store, iBooks og iTunes

App Store har vært relativt uforandret siden dens lansering i 2008, men mange tror at 2012 er året hvor Apple vil gjøre større endringer i sin butikk.

Apple kjøper ChompTidligere i år kjøpte Apple tjenesten Chomp. Denne tjenesten spesialiserte seg på gjøre det lettere å finne nytt innhold i App Store gjennom et ganske avansert søk. I tillegg tilbød Chomp en glimrende nettside som ga deg muligheten til å bla deg gjennom alle applikasjoner i App Store og lettere finne nye applikasjoner. Med nærmer 600 000 apps i App Store og spesialbutikker som iBooks og Newsstand er det helt klart at Apple trenger å gjøre noe med butikken. Raskt.

iCloud

iCloudAt Apple satser tungt på iCloud er ingen hemmelighet og en av de store nyhetene i «storebror» OS X Mountain Lion er fillagring i skyen. Denne fillagringen vil nok også introduseres i iOS 6 og dermed introdusere en enklere måte å få dokumenter fra Macen til iOS-enheten og tilbake igjen.

Å benytte Macen og iPad/iPhone som et arbeidsverktøy med vesentlig større integrasjon mellom applikasjoner, innstillinger og ikke minst dokumenter kan bli mye lettere med iCloud.

Det er også tegn som tyder på at Apple vil introdusere synkronisering i Safari som vil gjøre det mulig å ha de samme tabs åpne på tvers av iPad, Mac og iPhone. Nettleseren kan automatisk hente åpne tabs og synkronisere dem i skyen sånn at du kan fortsette ditt arbeid også når du forlater Macen.

Hva savner du?

Dette er en oppsumering av relativt troverdige rykter som har florert den siste tiden, men hva ønsker du at Apple skal fokusere på i iOS 6? Hva savner DU?

Tags:

kurka

En meget bedre Photos app hadde vært bra. Den nåværende kan ikke en gang vise når og hvor et bilde har blitt tatt. Den burde også kunne brukes til å redigere/vise/søke/bla i metadata. Rett og slett burde den kunne gjøre det man kan forvente av et bildearkivprogram. Siden jeg regner med at alle involverte i utviklingen av iOS 6 leser dette burde jeg vel ha skrevet på engelsk ;)

Sirbull

Jeg savner å kunne bruke iPad'en mens jeg bruker AirPlay. Kanskje Apple kunne lært noe av Microsoft når det kommer til smart glass?

Også savner jeg bedre integrasjon spillere mellom, med voice-chat og annet.
Ikke minst vil jeg ha bedre icloud og photo steam-kontroll!

nubbiz

Muligheten til å sette andre apps som default (eks. mail, nettleser, kalender), widgets, bedre håndtering av notifications, siri apier, siri på norsk (og andre språk), bedre multitasking, oppdatert grafikk i UIKit, Facebook integrering, en felles plass for dokumenter, bedre kamerarull og muligheten til å fjerne Apple sine apps er noen av det jeg savner.

foffster

..bare nevne at jeg synes å huske at for kanskje snart et år siden så søkte et lydstudio jeg vet om etter folk som snakket trøndersk for noe Apple-greier. Jeg tenkte vel allerede da at det var en del av Siri-greia - mange forskjellige dialekter å lære før det vil fungere optimalt. :)

per.oines

Kunne tenkt meg at AirPlay funksjonen kunne brukes i flere program, f.eks Keynote. Hadde vært meget praktisk å kjøre Keynote ut på iTV uten å bruke "like skjermer" når man bare har iPad1/iPhone3gs som fremdeles funker bra :)

wilhel1812

Siri lærer i dag fortløpende, og blir litt klokere hver gang hun blir brukt. Kan det kanskje tenkes at Apple har funnet på en finurlig løsning som gjøre at nettopp det ågjøre en API tilgjengelig for utviklerene på et så tidlig statdium vil føre til at Siri lærer raskere? De må kanskje bare hoppe i det, eller så vil det gå mye tregere å lære opp Siri. Jeg antar de fremdeles vil beholde Beta-statusen dersom de gjør det, så de kan alltids "skylde på" det i oppstartsfasen.

Kanskje vil Apple rulle ut en slik løsning gradivs og starte med noen få utvalgte utviklere?

sveintore78

Widgets og mye bedre multitasking.
Samt at jeg kan se på video og allikevel skrive mail/gjøre andre ting..

Er nesten redd for at det blir en samsung på meg neste gang..

ddybing

Jeg savner å kunne bruke iPad'en mens jeg bruker AirPlay.
Dette er da fullt mulig, men kanskje ikke på iPad 1?

martin.alvaer

Savner mulighet for å lage grupper for utsendelse av epost og sms.

jpm

Flerbruker. Vi har én iPad i familien. Og det å måtte logge ut og inn, reinstallere eller slette og sette opp på nytt hele tiden, alt etter hvem som skal bruke den er ganske strevsomt.

Techsx

Hurtigknapp for å slå av/på bluetooth. Så slipper jeg å jailbreake kun for den funksjonen :)

eilie

Håper Siri kommer på norsk, angrer for at jeg byttet ut min 4'er med 4s.. Synes også at batterikapasiteten er dårlig :(
Og leveringsrapport på sms og gruppe sms hadde vært najs!

CMarker

offline siri på NORSK !

wilhel1812

Flerbruker. Vi har én iPad i familien. Og det å måtte logge ut og inn, reinstallere eller slette og sette opp på nytt hele tiden, alt etter hvem som skal bruke den er ganske strevsomt.

Gode nyheter!

Dette har Apple mer eller mindre bekreftet at de jobber med i følge AppleInsider :)
http://www.appleinsider.com/articles/12/05/07/apple_says_lack_of_multi_user_support_on_ipad_is_a_known_issue_being_investigated.html

djhalleu

Savner personlig custom touch keyboard, tredje-parts-tastatur-software. Den som er nå er ikke god nok.

jpm

Ja! Det vil vi ha!

zeegratar

Skuffende lesning. Dette vitner vel om at Apples iPhone begynner å seile akterut. Dersom dette var det heiteste iOS 6 kan skilte med, er det ingen tvil om at min neste anskaffelse blir Android. Det virker ikke som om Apple klarer å komme på mer, dette er jo bare krampeaktig. Hva med en solid oppdatering i Bildeappen, Mailappen og iPod-appen i første rekke, samt muligheter for snarveier til f.eks. bluetooth o.l. ??

wilhel1812

Nå må du huske at dette er en artikkel som spekulerer i hva vi kan forvente av det nye operativsystemet. Hva Apple faktisk vil forbedre er jo en helt annen sak.

Listen over forbedringer i oppdateringene er som regel lang og jeg personlig er overbevist om at vi vil se forbedringer i forskjellig grad over hele operativsystemet. Det som er mest interessant er jo naturligvis det vi har hørt rykter om og det som er litt mer omfattende.

Er forøvrig enig i at det hadde vært interessant å se hva Apple kan finne på av oppdateringer på de "gamle" appene, men jeg kan jo se at Apple ikke prioriterer disse. Som man sier, "If it ain't broke, don't fix it"

:)

unalfcbmessi

1. Å kunne bruke Siri uten nett
2. Kunne sette inn så mange apps man vil i en mappe

ddybing

Blir nok vanskelig med Siri uten nett. Plassbruk og ytelse. Men, vi får se :)

TheRealChristoffer

Widgets, snarveier osv.... Er en grunn til jg gikk til android. Lei av å bruke det samme hvert år

ipodtouchfever

Blir nok vanskelig med Siri uten nett. Plassbruk og ytelse. Men, vi får se :)
bare bruke noen funksjoner uten nett, for eksempel ringe til noen. Dette ligger jo allerede på de fleste ipoder og iphoner nemlig talekontroll;)

nubbiz

Det største problemet med en offline Siri er vel å hente informasjon fra Wolfram Alpha, finne informasjon om ulike plasser, hente data om været osv. Men det meste som går under kommunikasjon med allerede installerte apps burde fungere uten tilgang til nett.

admin

Nå foregår jo all «tolkningen» til Siri på Apple sine servere. Når du prater til Siri tar telefonen opp det du sier, sender det til Apple som deretter bruker Nuance sin teknologi for å gjøre stemmen til tekst. Deretter analyseres teksten og de gjør det samme igjen den andre veien. Siri er dermed 100% avhengig av nett.

Hva gjelder widgets så håper jeg Apple kan introdusere noe i «Notifications Center» og ikke følger Android. Hjemskjermen må ikke brukes til widgets.

Jeg skulle gjerne sett at Apple lot seg inspirere av tiles i Windows Phone og kanskje introduserte muligheter for utviklere å oppdatere ikoner - på samme måte som gjøres med iCal i dag. Da kan vi få applikasjoner som kan oppdatere oss uten at vi trenger å starte dem.

Windows Phone har mange interessante konsepter som jeg gjerne skulle sett i iOS. Android, not so much.

ipodtouchfever

Det er akkurat det at alt blir tolket gjennom internettet som er problemet! Hva med å legge inn basiske ting som å ringe, skifte sang osv inn i operativsystemet og la bare en del av Siri være ubrukelig uten Internett istedenfor hele Siri!

wilhel1812

Godt poeng!

Den gamle "talekontroll" kunne jo være fallback-løsningen som brukes når du ikke er koblet opp.

Per i dag har jo iPhone 3GS/4 en mulighet til å ringe, spørre om tiden osv. uten internett, en funksjon som ikke er tilgjengelig på 4S.

ipodtouchfever

Det at funksjonen ikke er tilgjengelig på 4s er feil. Den er tilgjengelig ved å skru av Siri.

sigurd120

Integrering med Fart-applikasjonen? Prompelyder blir virkelig aldri kjedelig...

Voodoosurf

Det at Facetime nå kan brukes også over vanlignett og ikke bare over Wiifi syntes jeg var en STOR nyhet.

Hwikene

Noen som har en liste over de nye funksjonene som kommer i ios 6 til apple tv?