Apple lanserer ny iPad

Apple lanserer iPad 3

Apple lanserte som forventet i dag iPad 3 som offisielt har fått navnet «den nye iPaden». Den nye iPaden har samme utseende som forrige modell, men insiden er radikalt forandet. iPad har nå fått Retina Display, ny quad-core GPU i en A5X-prosessor og støtte for fremtidens mobilnett - 4G LTE.

Det var ingen overraskelse at Apple i dag lanserte en ny iPad, den tredje i produktets levetid. Som forventet var også utseende på iPaden helt likt dagens, men Apple har fått plass til vesentlig mer spennende teknologi på innsiden.

Det mest spennende er åpentbar skjermen som nå er en såkalt Retina Display med en oppløsning på 2048x1536 piksler. Den nye iPaden har fire ganger så mange piksler som iPad 2 og har faktisk mer enn 3 millioner piksler på 9.7". Med høyere oppløsning kommer også støtte for full HD (1080p) videoinnhold og kameraet kan nå også ta opp i samme kvalitet.

Retina Display er vanskelig å beskrive ettersom ingen av Apples-skjermer, utenom Apples iMac 27" eller Thunderbolt Display 27", har samme oppløsning. Ingen av disse skjermene har dog samme pixeltetthet. Du har nå nemlig nesten den samme oppløsningen på en 27" stor iMac-skjerm som du har på en 9.7" iPad. Dette vil virkelig endre opplevelse av iPaden.

En slik forbedret skjerm krever også et en forbedret GPU og Apple har derfor introdusert A5X som inneholder en Quad-Core grafikkprosessor. Ifølge Apple er den fire ganger raskere enn dagens A5 GPU.

Kamera

Kameraet på den nye iPaden er også vesentlig forbedret og har nå samme opptikk som iPhone 4S. iPaden kan nå ta bilder med en oppløsning på 5 megapiksler. Kvaliteten på videoopptak er som på iPhone 4S i 1080p.

Fremtidens mobilnett

Sist, men ikke minst, har Apple også introdusert fremtidens mobilnett i den nye iPad. 4G LTE støttes i iPaden og dette vil gi teoretiske hastigheter på opptil 73mbps. Mange ganger raskere enn dagens mobilnett.

I Norge er det foreløpig Netcom som har et lansert utbygd 4G-nett, men også Telenor har bygd et relativt stort 4G-nett uten å offentlig ha lansert det. Apple nevner Telenor og Netcom som 4G-partnere i Norge, men det foreligger foreløpig ikke ytterligere detaljer rundt dette.

Selv med 4G lover Apple at den nye iPaden vil ha nøyaktig samme batterilevetid som forrige iPad-modell.

Tilgjengelighet

Den nye iPaden blir tilgjengelig i USA, England, Japan, Tyskland og Frankrike den 16. mars, mens vi her i Norge må vente en uke til og får først se iPaden 23. mars. Prisen blir den samme som iPad 2, men dagens iPad 2 blir også tilgjengelig til en lavere pris.

Du kan lese mer om iPad 3 hos Apple.

Tags:

eplefrik

Gleder meg til 23. mars! Håper telenor får fiksa 4G nettverket sitt, slik at det blir tilgjengelig for oss å bruke det.

Dere har vel ikke lyst til å ta med en iPad 32 gb 4G Sort til meg hvis dere skal utenlands?

tg

Eneste jeg virkelig håpet på var et mye bedre kamera foran, siden jeg bruker facetime konstant, men neida. Vi er i 2012 og den har kamera på 0,3 megapixler...faen ta da Apple! serr....

iBoy

Ingen Gorilla glass-skjerm? Vi har en iPad2 som ungene allerede har knust glasset på to ganger. Skulle gjerne hatt en iPad med uknuselig glass.

admin

@iBoy

Apple har vel alltid brukt Gorilla-glass på både iPhone og iPad?

iBoy

Har de? Det visste jeg ikke. Jeg har sett videoer på YouTube hvor slike glass blir utsatt for det utroligste, men det er tydeligvis ikke bra nok for uforsiktige barnehender …

SRD

Jeg ser to feil i denne artikkelen. For det første er ikke utseende likt, den nye er tykkere. For det andre finnes det mange skjermer som har samme, eller høyere oppløsning enn Ipad.

eisa01

Har de? Det visste jeg ikke. Jeg har sett videoer på YouTube hvor slike glass blir utsatt for det utroligste, men det er tydeligvis ikke bra nok for uforsiktige barnehender …
De har vel aldri sagt direkte at de bruker Gorilla-glass, men de lister opp Corning som en leverandør: http://www.apple.com/about/job-creation/

Ellers er ikke Gorilla-glass uknuselig, det er ripesikkert. Det er to forskjellige ting.

Mars

@SRD

hvis du mener det er feil i en artikkel kan du gjerne ta det opp direkte med forfatteren av artikkelen.

takk.

Chriistoffer

Fristet veldig å oppgradere fra iPad 1 til den nyeste. Så da lurer jeg på hva jeg kunne fått for 1ern hvis jeg bestemmer meg for å selge denne? Kvittering, eske følger med, og den ser helt lik ut som når den kom ut av esken, altså null riper, bulker og en rask puss med en klut så ser den helt ny ut!

Pris ville dere gitt for den?

bohdi

Gjekk prisen på iPad 2 ned på apple store etter lanseringa?

Sjekka ikkje før lanseringa, men når eg samholdar prisar på Lefdal med apple store ser det slik ut?

Lefdal: iPad 2 16 GB Wi-Fi (sort) - 3890,-
Apple: samme - 2990,-

macsam

Vel gorilla-glass er vel ikke bokstavelig talt ment, so give it a rest...

En annen ting, noe jeg gleder meg til- Retina Display på Macbook Pro!!!

Mads7

Sa ikke Apple at vi kunne forhåndsbestille fra og med i går da? Går bare an å bestille iPad 2

Graimer

Forhåndsbestillinger var for de som får 16. Vi kan sikkert bestille innen 7-8 dager

Cybbe

Jeg har forhåndsbestilt for levering neste uke (men jeg bor strengt tatt ikke i Norge).

T0M

Forhåndsbestilte i dag. Gleder meg til fredag 16!

Vil covers osv. fra iPad 2 passe den nye?

DeeWox

Merkelig at dei ikkje har auka oppløysninga på Facetime kameraet til noko høgare enn VGA oppløysning. VGA på ein 2048*1536 skjerm...? Uff.

RissEh

Vel hvor stor båndbredde måtte du hatt for å streame facetime i 1080p ? Ganske så stor :p

Gleder meg til å se skjermen live, får den om bare 8 dager! long live the US of A :)

Arild Holtet

Men hva med frekvensbåndet? USA har ikke samme som i Norge.

Elinkorn

Blir vel en stund til det er 4G-dekning i Mo i Rana, eller hva?

Bchika

Ingen 4G-støtte likevel: http://www.digi.no/891406/apple-lyver

trondhh

ingen 4g støte i Europa
får dårlig
de fleste vil kjøpe den på grunn av 4G

http://9to5mac.com/2012/03/09/international-ipad-4g-roamers-will-give-att-a-big-bump-in-revenue-but-wont-be-able-to-use-european-lte/

bambini

Mye sutring pga mangel på "ekte" 4G LTE her ser jeg :-[

Men fingern i jorda! Det er da svært få av oss vil merke noe forskjell uansett på om vi laster på 70 eller 40 (som vi får) Mbit?

Get real!

Graimer

Trondhh, de fleste vil kjøpe pga retina siden de fleste kjøper wifi, så det er bare piss..

Uansett, for oss som ikke bor i Oslo, Bergen eller Trondheim, så vil dekningen være så rævva at du ikke får utnytta maks hastighet uansett. Så lenge 3G er på plass er hvertfall jeg fornøyd. :-)

LCD

Hei

"Graimer"
"Trondhh, de fleste vil kjøpe pga retina siden de fleste kjøper wifi, så det er bare piss.."

Tror ikke det nei!
Venter uansett for å se hvordan de løser det, men du må gjerne kjøpe!
Kjedelig å kjøpe første utgaven av den nye fjøla når det kansje kommer en oppgradert versjon senere som takler flere frekvenser og bånd på 4G nettet
Apple har fått ganske mye bang i hode av media i hele Europa vedrørende dette, Jeg tror ikke det hjalp så mye på "før" salget som tenkt, uansett ny CPU og bedre skjerm
Med den skrale omtalen tror jeg Apple titter med lys og lykt for å rettet opp fadesen for leveranser av padder i Europa.
For å si det sånn...ordtaket "løp å kjøp" fikk seg en "brå" brems for kjøp av padde fra Apple for mange.

Camthalion

Her snakker vi 5G
http://www.e24.se/business/it-och-telekom/nu-bereds-vag-for-femte-generationens-datanat_3341047.e24#xtor=AD-500-[e24">-[3341047">-[box">-[aftonbladet">-[">-[">

Graimer

LCD, med tanke på at lte hittil er lite utbredt og ingen standard som alle nye produkter har, så trenger ikke Apple levere dette.. Prisen har ikke blitt dyrere pga 4g-brikken, og nå som de har rettet nettsidene til land de ikke støtter lte for, så kan ingen klage. Alle land som hittil har kunnet bestille, får lte støttet. Du kan ikke klage på noe du aldri har blitt lovet(noe du ikke har før du har bestilt). Er 99.9% på at dette blir ignorert frem til neste år med mindre en firmware-oppgradering kan fikse det.

Og jo. Flest Kjøper Wii model ettersom den er billigst, og vil derfor ikke bry seg om 4g vs 3G. Spesielt her hvor 4g tilbys for under 10% av kundene.

ingarfei

I artikkelen står det:
I Norge er det foreløpig Netcom som har et lansert utbygd 4G-nett, men også Telenor har bygd et relativt stort 4G-nett uten å offentlig ha lansert det. Apple nevner Telenor og Netcom som 4G-partnere i Norge, men det foreligger foreløpig ikke ytterligere detaljer rundt dette.

Dette er feil. Både Netcom og Telenors LTE eller 4G som man kaller det. Støttes ikke av den nye iPaden. Dette er fordi LTE chipen som Apple bruker kun støtter de Amerikanske LTE frekvnesen og ikke mest vanlige europeiske LTE frekvensene. Dette betyr at den nye iPaden ikke vil fungere med noe nett med høyere hastighet enn 3G og WiFi i Norge.

Sebbai

noen som vet hvor mange MB RAM den nye iPaden har? klarer ikke finne ut av det selv :(

Mads7

1 gb Ram