iZettle - smart betalingsløsning for iOS

iZettle - smart betalingsløsning for iOS

De siste to ukene har jeg testet iZettle, en meget smart løsning for kredittkortbetaling direkte på iPad eller iPhone. iZettle er det skandinaviske alternativet til den amerikanske suksessen Square. iZettle åpner offisielt i Norge i morgen og her er en liten gjennomgang av to uker med en kredittkortleser i lomma.

iZettle er et svensk selskap som i lengre tid har tilbudt en komplett løsning for kredittkortbetaling og iPhone og iPad via en kortleser og medfølgende applikasjon. Løsningen har kun vært tilgjengelig i Sverige, men fra og med i morgen blir iZettle tilgjengelig også i Norge, Finland og Danmark. iZettle er utviklet for privatpersoner og mindre bedrifter som ønsker å kunne tilby kredittkortbetaling direkte fra sin telefon eller iPad uten å måtte investere i dyre kortterminaler.

De siste to ukene har jeg vært med i en lukket testgruppe og har gått med en iZettle-kortleser i lomma. Kortleseren er, i motsetning til Square, en leser man kobler til Apples 30-pin dock-connector i bunnen av iPhone/iPaden. Den leser kortets chip og benytter seg ikke av magnetstripen. Kortleseren gir iZettle bort gratis og ved lansering i morgen har de 5000 stykk klare for utsendelse.

I bunnen av kortleseren putter du inn et VISA eller Mastercard-kredittkort og deretter benytter du en medfølgende applikasjon som finnes i App Store. Applikasjonen er svært godt designet og gjør hele prosessen med å trekke kortet for et beløp svært enkelt. Du oppgir enkelt og greit hvilket beløp du ønsker å trekke kortet for, deretter setter du inn kortet i kortleseren og trykker på «Pay».

iZettle iZettle

iZettle-applikasjonen sjekker da kortet over nettet og hvis det er penger på kortet vil du presenteres med signaturskjermen. Telefonen må da snus sidelengs og du må signere for kjøpet du akkurat gjennomførte. Deretter får du spørsmål om du ønsker en kvittering på kjøpet over e-post og takker du ja til dette (og oppgir din e-postadresse) vil du få tilsendt en kvittering med Google Maps-integrasjon som viser deg hvor du var når kortet ble brukt.

iZettle

Som kortbebtaler går prosessen lekende lett og virker veldig troverdig. Applikasjonen, e-postene og all kontakt man har med iZettle er svært godt designet og gjennomført.

KontooversiktSom mottaker av pengene (og eier av kortleseren og konto) har man i applikasjonen god oversikt over alle transaksjoner man har gjennomført og sine «inntekter». Hvis man benytter iZettle på en iPad, noe mange mindre butikker kanskje ønsker å gjøre, får man muligheten til å legge inn et «sortiment» i appliaskjonen og dermed enkelt kunne selge og ta betalt for varer direkte i appen.

Kortleseren er gratis, applikasjonen er gratis og iZettle sin modell er ganske enkelt å ta betalt for transaksjonene. Selskapet tar NOK 1,50 + 2.75% av transaksjonen, noe som blir litt penger hvis du har veldig mange transaksjoner. Har du derimot få transaksjoner, er dette en billig, enkel og brukervennlig måte å kunne ta betalt med kort på.

iZettle lanseres som nevnt i Norge i morgen og etter to uker er jeg overbevist. iZettle er en av de bedre applikasjonene og tjenstene jeg har testet på iPhone. Alt er smidig og fungerer sømløst. Svenskene har gjort det igjen. Dette kan bli en stor hit.

Du kan lese mer om IZettle på iZettle.com og fra og med i morgen kan du også bestille en gratis kortleser - kun 5000 er tilgjengelig i hvert land ved lanseringen i morgen. iZettle-konto lager du i applikasjonen som blir tilgjengelig i norske App Store i morgen.

ketl

Regner med de 5000 første røskes bort. hvor må man sitte å oppdatere for å bli en av de? kan man bestille fra og med midnatt eller er tidspunktet ukjent?

termserv

«Kortleseren er gratis, applikasjonen er gratis og iZettle sin modell er ganske enkelt å ta betalt for transaksjonene.»

Altså, er du en av de 5000 heldige, får du alt gratis, men utifra setningen ovenfor å forstå, er det også gratis til vanlig?

Mortis360

Finnes det noe tidspunkt hvor de leserne blir lagt ut?

admin

Kortleserene er gratis, men de har bare 5000 tilgjengelig ved den norske lanseringen.

Traktor

Jeg personelig er litt skeptisk til å putte kortet mitt inn i en kortleser koblet til noen annens mobiltelefon.

Wound

Vet dere om det kun er de kostnadene selskapet selv tar, eller kommer det også kostnader fra feks visa eller banken din i tillegg?

admin

@wound

Hvis banken din tar betalt for korttransaksjoner vil du måtte betale gebyr hvis du betaler på en iZettle - på lik linje med alle andre transaksjoner.

iZettle tar kun betalt av mottaker av pengene - dvs. den personen som eier iZettle-kontoen.

EmmernMe

Eg vil ha. Når åpner registreringen - 00:00?

Timsern

Hadde vært praktisk for oss lesere å få vite hvor vi evt. kan være blant de 5000 første? Er det registrering på nettsiden/appen deres og gjelder det fra kl 00.00?

HenrikWL

Er det bare jeg som ser for meg at folk vil være alt for skeptiske til at dette skal bli noen suksess?

"Her, bare stikk kortet ditt inn i mobilen min og autoriser en transaksjon."

personen

Hvor mye vil kortleseren koste etter at de har levert ut de 5000?

ddybing

Tipper de gir bort kortleseren gratis uansett, men at dette er første kvote de har klar til å gi ut.(?)

Graimer

Er dette noe alle kan ha? Selv privatpersoner? Eller må man være registrert bedrift/enkeltmannsforetak?

Det å kunne ta imot penger via visa/mc høres ut det kan være lovpålagt org.nr. eller no.

EmmernMe

Dette er tilgjengelig for alle, privatpersoner og bedrift, så vidt jeg kan se.
Selve utstyret er gratis og vil alltid være det, men de har kun 5000 enheter tilgjengelige til start i Norge.

Graimer

Ja, ser at det tilgjengelig for alle. Men lover kan være annerledes i sverige og i norge. En ting er tilgjengelig, en annen ting er lovlig :P F.eks. penger du mottar via dette, vil det bli sett på som inntekt? slik at du faktisk må skatte av det om du får nok venne-betalinger tilbake(penger de skylder deg)?

sastad

Er dette reklame eller ein uavhengig artikkel?

Jan Fredrik

Sastad: Hvorfor så skeptisk? Mats har vært en av få betatestere i Norge, han har skrevet denne artikkelen fordi han synes produktet er bra og vil anbefale produktet til andre. Hva er problemet?

Jan Fredrik

Graimer: Tror ikke det er noe problem, det vil bli det samme som en overføring i nettbanken. Altså ikke noe du må skatte av med mindre det går utover de lovene og reglene som også gjelder for kontantbetaling og kontooverføringer.

sastad

Jan Fredrik: Eg ville bare vite om det var ein heilt uavhengig artikkel. Kjekt å vite om forfattaren er objektiv.

Myge

Tja, jeg er registrert som privatperson, og trenger ikke org no. De ber om personnummer for å sjekke opplysningene dine, samt at du må oppgi et kontonummer. Man kan få inn de fleste opplysningene gjennom å oppgi facebookinfo, så går registreringen raskere.

Man vil så, når man er registrert, få inn en sum mellom 1 og 99 øre på kontoen som man må oppgi inne på sin konto, for å verifisere bankkontoen sin. Dette tar 1-3 dager.

Gleder meg til kortleseren nå kommer i posten :)

kommer til å registrere meg, selv om jeg *egentlig* ikke aner om jeg noen gang får bruk for det her.

kjekt de bruker chip og ikke magnetstripe. ville aldri betalt til noen med square. men syns ikke appen så fullt like bra ut, da. :P

Flode

Synes dette hørtes morsomt ut :)
Men hos meg får jeg ikke"godkjent søknaden".. Noen flere som har fått dette?

want1ph0ne

Håper virkelig jeg var en av de 5000 første! Slet med å få igjennom søknaden her og...

olahe97

Perfekt for deg som skal selge aviser :-) alltid folk som bare har kort

EmmernMe

18-års grense. For noe tull..

krokan

Klarer heller ikke å registrere meg, tror det stopper på adressesjekken. Krever at man skriver inn gate/veiadresse, noe jeg ikke har.

Saft

Har heller ikke gateadresse registrert på meg i folkeregisteret. Sendte mail til supporten, og håper jeg får svar før de 5000 kort-dingsene har blitt delt ut.

Traktor

"Perfekt for deg som skal selge aviser alltid folk som bare har kort"

Kanskje ikke så veldig perfekt i og med at de tar 1,5 kr plus 2,75% for hver transaksjon. Dersom en avis koster 10 kr utgjør det nesten 18%...

pragmo

reg har startet! ;)

Timsern

Hvor registrerer man seg?

krokan

Du laster ned appen

Strick

Endelig kan det blir fart på vinlotteriet på jobben igjen:)

Timsern

Utrolig dumt at det er 18år aldersgrense, hadde hatt veldig bruk for denne :(

Siggii

Dette er ett skritt nærmere den dagen det ikke lenger hjelper å si til tiggere at du ikke har småpenger.

"Ikke noe problem, jeg tar kort, jeg!"

Mortis360

Fikk registrert meg! Men når får man vite om man var blant de 5000 første?

Mortis360

Dobbelpost!

har registrert meg nå. håper de kommer med støtte for bankaxept i framtida. kun visa/mastercard blir liksom for dumt her i Norge.

HenrikWL

Med tanke på at BankAxept er et særnorsk fenomen tror jeg ikke vi får se det med det første. Hva er galt med VISA og MasterCard?

macsam

Er det slik at hvis noen finner et kort på gata og putter det inn i iZettle og signerer noe som ligner signaturen på kortet så ryker pengene fra kortinnehavers kont0? Hvis det er tilfelle, kan dere se langt etter en sånn dings i dette landet ihvertfall??!

Jan Fredrik

macsam: Ja, slik er det også når man må benytte reserveløsning i butikk, så det er vel ikke noe revolusjonerende?

Jan Fredrik

Traktor: Man kan jo bare si at betaler du med kort koster avisen 12 kroner?

Jan Fredrik

Likte dårlig at de åpnet for registreringer igår kveld når de sa idag. Jeg satt klar ved midnatt. Klarte imidlertid ikke å registrere hverken meg eller firmaet jeg er daglig leder i. Nå fikk jeg til slutt registrert faren min. Satser på at han er blant de første 5000. Vil teste dette!

meridian1979

Dette er tilgjengelig for alle, privatpersoner og bedrift, så vidt jeg kan se.
Selve utstyret er gratis og vil alltid være det, men de har kun 5000 enheter tilgjengelige til start i Norge.

Ikke for alle. Du MÅ ha Facebook-konto for å registrere deg. Dårlig greier.

Myge

Jeg kunne velge mellom fb og twitter.

macsam

Nå har jeg registrert meg, men hvordan vet jeg om jeg er blant de 5000 tusen som får leseren?

TheRealChristoffer

Er det slik at hvis noen finner et kort på gata og putter det inn i iZettle og signerer noe som ligner signaturen på kortet så ryker pengene fra kortinnehavers kont0? Hvis det er tilfelle, kan dere se langt etter en sånn dings i dette landet ihvertfall??!
Må vel taste pin kde?

Myge

Signatur. Men hvis kortet blir meldt stjålet tror jeg ikke det er så populært hos iZettle, så det går nok fint. Slik er det jo f.eks. i de fleste billettluker langs E39 i alle fall, når man skal på ferjer, man taster ingen pinkode da.

MSg

Nå har jeg registrert meg, men hvordan vet jeg om jeg er blant de 5000 tusen som får leseren?
Snakket med dem nå og alle vil motta en epost om ikke lenge, men det så visst lyst ut for folk flest sa dem.

TheRealChristoffer

Da jeg så man måtte legge inn personnummer sto jeg over

krokan

Har du ikke oppgitt personnummeret til banken din heller?