Adobe lanserer Photoshop til iPad

Adobe lanserer Photoshop til iPadI dag lanserte Adobe offisielt Photoshop for iPad. Applikasjonen dukket opp i App Store i helga et par timer, men ble raskt trukket tilbake av Apple. I natt kom applikasjonen tilbake og denne gangen er den her for å bli. For NOK 70,- får du relativt avanserte bilderedigeringsmuligheter på din iPad, men bare hvis du har iPad 2.

Photoshop Touch er den andre applikasjonen i en rekke av kreative applikasjoner for iOS fra Adobe. Den første applikasjonen var Adobe Ideas som lar deg enkelt tegne og dele ideer på iPaden. Senere i år kommer Adobe Collage, Adobe Debut, Adobe Kuler og Adobe Proto. Alle applikasjonen skal «snakke» sammen og være en del av Adobes touch-pakke, men selges seperat i App Store.

Adobe lanserer Photoshop til iPad

Photoshop Touch er selvsagt ikke ment å være en erstatter for Photoshop du har på skrivebordet, men applikasjonen kan egentlig mer sammenlignes med Photoshop Elements. Photoshop Touch er rettet mot «forbrukere» og ikke profesjonelle, noe som spesielt er åpenbart ettersom applikasjonen ikke lar deg bruke filer med høyere oppløsning enn 1600x1200.

Hvis du allerede kjenner til Photoshop, vil du sannsynligvis kjenne deg igjen i Photoshop Touch. I hvert fall delvis. Grensesnittet ligner ikke, men du vil kjenner igjen de vanlige verktøyene, layers og en rekke essensielle Photoshop-funksjoner. Grensesnittet er laget for touch og fingre fremfor musen, noe som også setter sine begrensninger i bruk.

Adobe lanserer Photoshop til iPad

Første gang du bruker applikasjonen blir du presentert med 13 forskjellige «guider». Disse guidene skal hjelpe deg gjennom funksjonene i applikasjonen og dekker temaer som fargeendring, filtre, layers osv. Guidene er en meget smart funksjon i Photoshop Touch og den introduserer gamle brukere av Photoshop til et nytt grensesnitt, mens nye brukere lærer seg hvordan de skal bruke applikasjonen og hva som er mulig med Photoshop.

Guidene er brukervennlige og fokuset settes på funksjoner som fobrukere gjerne vil gjøre, som for eksempel å fjerne personer fra et bilde, beskjære størrelsen, legge på en ramme eller et filter. Adobe inkluderer 13 slike guider, men kunne gjerne introdusert oss for enda flere.

Adobe lanserer Photoshop til iPad

Den største utfordringen med Photoshop Touch og andre applikasjoner som prøver å gjenskape hverdagen til sine «storebrødre» på skrivebordet, er forståelsen av filer og hvordan man jobber med det. Som kjent har iPaden ingen filstruktur eller filsystem som lar deg enkelt hente fram filer og i programmer som Apples egne Pages og Keynote og Adobes Photoshop blir dette en åpenbar begrensning.

Adobe har løst dette ved å la deg importere bilder fra kamerarullen på iPaden, Facebook, Google bildesøk og sitt eget Adobe Creative Cloud. Adobe støtter ikke iCloud, Dropbox eller andre lagringsstjenester på nett - noe som er relativt overraskende og en ganske stor begrensning i applikasjonen.

Adobe lanserer Photoshop til iPad

Alt i alt ser Photoshop Touch ut til å være en en god appliaksjon for folk som ikke er profesjonelle. Photoshop Touch kan ikke erstatte Photoshop på Mac/PC, men hvis du er på jakt etter relativt avansert og god bilderedigering på din iPad er denne applikasjonen et godt valg.

Adobe Photoshop Touch koster NOK 70,- i App Store og fungerer kun på iPad 2 grunnet CPU-krav.

chsol

Photoshop Touch er rettet mot «forbrukere» og ikke profesjonelle, noe som spesielt er åpenbart ettersom applikasjonen ikke lar deg bruke filer med høyere oppløsning enn 1600x1200.

Vil det si at hvis jeg kopierer bilder fra kameraet mitt til Ipaden, så får jeg ikke redigert det?