iPad 3 får LTE, men ikke i Norge?

LTE på iPad 3Skal vi tro de siste ryktene fra Wall Street Journal har Apple planer om å lansere en iPad 3 med LTE eller 4G som det også kalles.

Det har lenge blitt spekulert i om LTE blir å finne i iPad 3, men Wall Street Journal har et svært godt rykte for å presentere relevant og korrekt informasjon hva gjelder Apple. Det store spørsmålet er om LTE blir kun tilgjengelig i USA.

LTE, eller 4G, som det også kalles er neste generasjons mobilnett som skal ta over for 3G-nettet som vi kjenner i dag. LTE-nettet ble startet opp i Norge og Sverige allerede i 2009 som første land i verden, men utrullingen har gått relativt sakte siden den gang - både i Norge, Sverige og resten av verden. For øyeblikket har USA et bedre utbygd LTE-nett enn oss nordmenn, men utfordringen med LTE ligger ikke bare på utbyggingen, men også frekvenser.

Mens GSM/3G-standarden er er en «standard» som benytter frekvensene 800, 900, 1800 og 1900 MHz verden over, er LTE langt fra standardisert rundt et sett med frekvenser. I USA brukes for eksempel 700 og 1700MHz, mens resten av verden bruker 900, 1800, 2600MHz. De forskjelllige LTE-frekvensene er ikke kompatible med hverandre og trenger egne modemer for å kommunsiere korrekt. En LTE iPad som er satt opp mot AT&T sitt LTE-nettverk på 704-746MHz kan for eksempel ikke kommunisere med et europeisk LTE-nettverk. I Norge og europa brukes LTE på 800 og 2600MHz-frekvensen.

Skulle ryktene stemme og Apple introduserer en LTE-basert iPad, vil Apple dermed måtte forholde seg til en rekke forskjellige LTE-nettverk verden over og produserer flere forskjellige iPads som håndterer de forskjellige frekvensene. Spørsmålet er dermed om Apple i første omgang kun introduserer LTE i USA eller om de introduserer en variant som fungerer i USA og en annen variant som fungerer i Europa.

Alternativt kan Apple også introduserer en iPad med LTE i USA og uten i Europa, men dette virker mindre trolig ettersom Apple normalt ikke gjør denne typen produktforskjeller på produktporteføljen. Heldigvis benytter store deler av Europa samme frekvenser og det vil være lettere for Apple å introduserer en Europa-variant og to USA-varianter, en for AT&T og en for Verizon.

Dette er typisk endringer som gjør det naturlig at lanseringen i Europa kanskje skjer på et senere tidspunkt enn i USA. Datoen for lansering ser ut til å være 7. mars hvis vi skal tro ryktebørsen.

Tags:

ddybing

Irriterende at det er så mye som fungerer i USA, som det tar årevis før kommer her :/