Hva vet vi om iPad 3?

Hva vet vi om iPad 3?

Som vanlig holder Apple relativt tett hva gjelder sine produktlanseringer og lite konkret informasjon om iPad 3 har lekket. Allikevel har vi i løpet av det siste året fått en hel del hint gjennom utviklerutgaver av iOS, deler som dukker opp i Asia og uttalelser fra underleverandører. Vi prøver å samle bildet og «oppsummere».

Retina Display

Det som virker det mest sikre hva gjelder iPad 3 er at Apple kommer til å introdusere en «Retina Display» på iPad 3. Denne antas å få oppløsningen 2048x1536 ettersom man i utviklerutgaver av iOS 5 har funnet en rekke grafikkfiler som er på denne størrelsen.

Dette betyr at utviklere må oppdatere sine programmer for å støtte den høyere oppløsnigen, men det betyr også at det blir vesentlig mer behagelig å lese tekst, surfe på nettsider og se filmer på iPaden. Med en slik oppløsning kan du faktisk se film i full HD 1080p.

Hva vet vi om iPad 3?

Med denne oppløsningen må vi også anta at en rekke andre vitale deler i iPad 3 vil bli oppgradert. Først og fremst trenges det mest sannsynlig mer strøm å drive denne skjermen og batteriene må dermed bli større. Et rykte har tidligere nevnt at iPad 3 vil bli litt tykkere enn dagens og to nye bilder av det som sies å være casingen til iPad 3 viser i hvert fall at det er holdt av vesentlig mer plass til batteri.

Prosessor

I tillegg til å bruke mer strøm, trenger iPaden også en bedre prosessor og GPU for å drive skjermen. Dette antas å være Apples nye A6-prosessor som enten vil være en to- eller fire-kjernet prosessor eller såkalt SoC - System on a Chip. A6 vil også inneholde en vesentlig forbedret GPU for å kunne støtte den høye oppløsningen samt avspilling av full HD video.

Siden Apple nå designer og utvikler sin SoC selv, gir dette større frihet til å introdusere ny teknologi integrert direkte i SoCen. I iPhone 4S har for eksempel Apple lagt til en egen modul for støyreduksjon på mikrofonen i A5-prosessoren. Dette er årsaken til at kun iPhone 4S har Siri og det vil være naturlig at Apple også introduserte dette i den nye A6-prosessoren og dermed åpne for Siri på iPad.

Videre må man også regne med at Apple vil benytte de nyeste Broadcom-brikkene som er å finne i iPhone 4S. Disse vil sørge for mer stabilt Wif, NFC og ikke minst Bluetooht 4.0 som også fant veien i iPhone 4S. NFC (Near Field Communication) er essensielt i fremtidens betalingssystemer og det har vært ryktet at denne teknologien finner veien til iPhone 5. Undertegnede er tvilsom til om 2012 er året for NFC på iPhone, men skulle det være det vil den sannsynligvis også komme på iPad 3.

Kamera

Med en skjerm som har oppløsningen til et 3 megapikselkamera vil det være merkelig om Apple ikke inkluderte et kamera med omtrent samme oppløsning. Samtidig er ikke iPaden en fotoenhet og kameraet vil neppe bli prioritert på samme måte som iPhone.

LTE vs. 3G

Det store «wildcardet» ved lanseringen er om Apple vil inkludere støtte for LTE a.k.a 4G - fremtidens mobilteknologi. LTE er foreløpig ikke bygd ut særlig i Norge, men har kommet lengre i andre land og den amerikanske mobiloperatøren AT&T har allerede sendt ut mikro-simkort LTE. Disse kan man lett anta er ment for iPad 3 ettersom få andre produkter støtter mikro-simkort.

Qualcomm, Apples produsent av LTE og 3G-modemer, har akkurat kommet med nye brikkesett som bruker mindre strøm enn tidligere. Apple har tidligere begrunnet at iPhone 4S ikke har LTE med bakgrunn i at LTE-modemene bruker for mye strøm og resulterer i mobiltelefoner med kun et par timers levetid.

josteinliverod

Er vel lite praktisk å ta med iPaden i butikken for å betale? Da er det vel lettere å ta fram kortet

svano

@josteinliverod NFC har mange bruksområder utenom betaling, så det vil være relevant for iPad også.

Dr.Pepper

For å svare på overskriften, vi vet bare at iPad 3 kommer en gang i fremtiden. Ingenting mer.