Sjekk hud- og hårprodukter på telefonen

HormonerForbrukerrådet lanserte i forrige uke iPhone-applikasjonen «Hormonsjekk» som skal gjøre det lettere for deg som forbruker å velge kosmetikk, hud- og hårpleieprodukter som ikke inneholder parabener og andre skadelige stoffer.

Applikasjonen lar deg enkelt scanne strekkoden på dine hudkrem, shampoo, barbergele etc. og sjekke om produktet inneholder tvilsomme stoffer.

Målet til applikasjonen er å gjøre det lett for oss som forbrukere å undersøke om shampooen, kremen eller andre hud og hårprodukter vi kjøper inneholder parabaner som mange mener er svært skadelig.

Parabener er langt på vei forbudt i Danmark, mens produkter på det norske markedet gjerne kan inneholde flere slik hormonforstyrrende stoffer. Forbrukerrådet ønsker å forby dette fordi de mener at dette kan være både kreftfremkallende, skadelig for sædkvaliteten og at kan føre til deformerte kjønnsorganer (krytorkisme).

Produkter med hormonforstyrrende stoffer er så vanlige at det er umulig for forbrukere å unngå dem. Vi har et for svakt regelverk på dette området i Norge. Forbrukerrådet mener det er på tide at stoffene forbys

sier Audun Skeidsvoll, forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Applikasjonen er utviklet av Apt og gjør det mulig for deg som forbruker å scanne strekkodene på alle dine produkter ved hjelp av iPhonens innebygde kamera. Applikasjonen sender strekkoden til Forbrukerrådet som sjekker denne opp mot en database av produkter online. Hvis den kjenner igjen ditt produkt, vil den raskt kunne fortelle deg om det inneholder parabener og andre skadelige stoffer.

Skulle den ikke finne ditt produkt, kan du enten søke dette opp manuelt gjennom applikasjonen eller legge inn dine egne produkter. Jo flere produkter som forbrukere legger inn manuelt, hvor bedre blir tjenesten.

Hormoner Hormoner

Kosmetikkleverandørenes forening (KLF) er, ikke overraskende, ikke fornøyd med applikasjonen og mener den er ulovlig.

KLF mener applikasjonen er i strid med norsk lov, og vi ber derfor om at Forbrukerrådet stanser den. KLF mener de negative virkningene av applikasjonen vesentlig forsterkes ved at den inneholder en funksjon som sprer «advarsler» til alle brukerens kontakter på Facebook

skriver Ingrid Standal, direktør i Kosmetikkleverandørenes forening (KLF) i et brev til Forbrukerrådet.

Applikasjonen fungerer godt, har et grensesnitt som er lett forståelig og gir oss forbrukere nyttig informasjon og muligheten til å enkelt benytte oss av vår forbrukermakt. Liker du ikke parabener i dine produkter er det nå mye enklere å finne ut av det.

Applikasjonen er tilgjengelig gratis i App Store.

KnethJensen

Denne anbefales!

HenrikWL

Jeg stiller meg undrende til hvilken forskning som legges til grunn for denne skremselen. Så vidt meg bekjent, så finnes det kun svake indikasjoner på at parabener kan ha en mild påvirkning på hormonbalansen - og hvilken effekt dette kan ha er fortsatt kun på spekulasjonsstadiet.

Som en kontrast er det dokumentert at f.eks. soyaolje inneholder store mengder fytoøstrogen, noe som sterkt påvirker hormonbalansen i kroppen uten at jeg ser Forbrukerrådet fraråde folk å bruke soyaprodukter av den grunn.

Kort og godt: jeg vil gjerne vite mer.

andersand

At noe annet er farligere er ikke noe argument for at det ikke kan advares mot bruk av antatt problematiske produkter. Kan være bedre å være føre var.

HenrikWL

Ikke egentlig. Føre var-tankegangen misbrukes til det ekstreme, og problemet med det er at føre var-tankegangen i ytterste konsekvens fører til at det aller beste er å aldri gå ut av leiligheten sin, i tilfelle man gjør noe som kan være farlig, eller kommer i kontakt med noe som kan være farlig.

Der det er best å være føre var, er der det er grunn til mistanke. Det er ikke tilfellet her, så langt jeg kan se. Soyaolje er da viden ansett som veldig sunt, til tross for dens dokumenterte påvirkning på hormonbalansen. Hvorfor man da ikke skal være føre var der, men skal være føre var når det gjelder ting som har mindre påvirkning på hormonbalansen strider i mot all min logikk.

Det var derfor jeg etterlyste mer informasjon her. Forbrukerrådet selv henviser kun i en bisetning til "EUs liste", uten å kvalifisere det mer enn det. Det er rett og slett for tynt.

guss1

Kameraet på 4S takler så dårlig nær-scanning (umulig å fokusere) at den ikke leser strekkoder lenger til bruk i denne appen. Er dette et kamara-problem eller at appen ikke er tilpasset bruk på 4S?