TEST: iPhone 4S

TEST: iPhone 4S

iPhone 4S ble tilgjengelig for kjøp på fredag i utvalgte land og denne helgen har vi brukt til å leke med Apples nyeste telefon. Vil iPhone 4S bli like populær som forrige modell og er det virkelig verdt å oppdatere? Vi har testet iPhone 4S.

iPhone 4S ble fredag lansert i USA, Storbrittania, England, Frankrike og Tyskland. Vi nordmenn må foreløpig vente til den 28. oktober for å få kloa i en iPhone 4S. Vi reiste ikke til London for å stå i kø denne gangen, men det gjorde Dr. iPod og vi har fått låne en av hans telefoner til test denne helgen.

Testen er gjort med en hvit iPhone 4S med 16GB lagringskapasitet. Telefonen kjører nyeste versjon av iOS 5 - samme versjon som Apple slapp i forrige uke for alle med iPhone 4, iPhone 3GS, iPad og iPad 2. Telefonen har vært knyttet opp mot Telenor og Network Norway sitt mobilnettverk i Norge.

iPhone 4S leveres fortsatt med samme utstyr som tidligere utgaver av telefonen. Du får en lader, en lade- og synkroniseringskabel og et standard sett med Apple-headset. Lyden i disse er fortsatt ikke noe å skryte av, men de er bedre enn det meste konkurrentene legger ved sine telefoner. Er lyd viktig for deg, bør du fortsatt bytte disse med noe litt bedre.

Utsiden

iPhone 4S er tilnærmet identisk iPhone hva gjelder utseende. Det eneste som skiller en iPhone 4 fra en iPhone 4S utseendemessig, er plasseringen av «stilleknappen», lyd opp og ned og antennen.

iPhone 4S

iPhone 4S benytter nemlig nå et nytt Qualcomm-modem som gjør telefonen til en «verdenstelefon» - det vil si at den både kan koble seg opp mot CDMA og GSM-nettverk. Dette har også medført at Apple har laget et nytt antennesystem hvor telefonen faktisk har to mobilantenner. For å gjøre dette har Apple måtte flytte stilleknappen og volum opp/ned-knappene ørlitte grann lengre ned.

Dette medfører at en del deksler til iPhone 4 ikke er kompatibelt med iPhone 4S. Unntaket er deksler som er laget for CDMA-versjonen av iPhone 4 som har samme antenneoppsett som iPhone 4S.

iPhone 4S

I tillegg har Apple også nå endret alle iPhones fra vanlige skruer til såkalte Pentalobe-skruer. Dette har ingen praktisk betydning uttover at du ikke kan skru opp din iPhone uten å skaffe deg en spesial skrutrekker. Forsiden og baksiden er også fortsatt i glass og som kjent knuser glass relativt lett - dette gjelder også på iPhone 4S.

Apple har ingen markering på telefonen som tilsier at det er en iPhone 4S heller. På iPhone 3GS stod det klart og tydelig på baksiden at dette var en 3GS, men på iPhone 4S står det fortsatt bare iPhone. Den eneste måten å fysik se at dette er en annen telefon er dermed å se om telefonen har en «antenne»-strek rett over «stilleknappen» på venstre side av telefonen. Hvis det er veldig viktig for deg å vise omverden at du har den nyeste telefonen, er dermed ikke iPhone 4S en oppdatering for deg.

Innsiden

Skjønnhet kommer innenfra er det noe som heter og på iPhone 4S kan vi vel si at det stemmer. Det er innsiden av telefonen som er endret. Den viktigste endringen ligger i at telefonen nå har fått en ny prosessor. Prosessoren heter A5 og er den samme som vi finner i iPad.

A5Som med A4 er ikke A5-brikken bare en prosessor, men det som kalles en SoC - System On Chip. Denne brikken inneholder både prosessoren og grafikkprosessoren. I A5 har Apple valgt å gå for ARM Cortex A9 - en prosessor med to kjerner på opptil 1GHz, men på iPhone 4S har Apple klokket denne ned til 800MHz. Nedklokkingen skyldes mest sannsynlig strømforbruk. Til sammenligning hadde fjorårets A4 en ARM Cortex A8 med kun en kjerne på 1GHz. A5 dobler også level 2 cache til 1MB (fra 512KB).

iPhone 4S A5

 • ARM A9 Cortex
 • To kjerner på 800MHz
 • 32 KB med L1 cache
 • 1024 KB med L2 cache
 • PowerVR SGX 543MP2 for grafikk
 • 512MB RAM

Apple hevder selv at A5 er opptil to ganger så rask på data og syv ganger så rask på grafikk sammenlignet med fjorårets modell. Vi greier omtrent å gjenskape dette. Vi har benyttet to test-metoder for å sjekke ytelsen og vi har sammenlignet opp mot iPhone 4. Begge kjører samme versjon av iOS 5.0.

Den første testen vi har gjennomført er Geekbench fra PrimateLabs. Geekbench har lenge vært et godt verktøy på Mac OS X for å sammenligne ytelsen på tvers av maskiner og programvaren er nå også tilgjengelig som en iOS-applikasjon. Siste versjon av Geekbench på iOS ble kjørt tre ganger og resultatene som er presentert er et gjennomsnitt av dette.

iPhone 4S ytelse
Lengst er best

Den andre testen vi har gjennomført er en JavaScript SunSpider-test hvor en rekke JavaScript-oppgaver skal gjennomføres på kortest mulig tid. Denne testen er utviklet av WebKit-utviklerne og brukes som et mål for å sjekke hastigheten til nettlesere og hardwaren som kjører testen. SunSpider-testen reflekterer også ytelseutfordringer som du faktisk vil møte når du bruker nettleseren og er dermed en god test på opplevd hastighet når du surfer på nettet.

iPhone 4S

Kortest er best

Sist, men ikke minst har vi testet hastigheten på ned- og opplastning over 3G på de to telefonene. iPhone 4S støtter nemlig HSPA+ eller Evolved High-Speed Packet Access som det også heter. Med HSPA+ på iPhone 4S lover Apple oss raskere nettsurfing med den nye telefonen. Vi testet dette med tjenesten Speedtest.net koblet opp mot et Telenor-nett sentralt i Oslo sentrum på både en iPhone 4 og iPhone 4S.

iPhone 4S
Lengst er best - målt i mbps

iPhone 4S leverte en vesentlig raskere hastighet på nedlastning via 3G enn iPhone 4 og dette merkes når man benytter Safari eller andre tjenester som er avhengig av tilkobling til Internett. Vi undres allikevel på hvorfor Apple har oppgradert til HSPA+ men velger kun å støtte 14.4mbps og ikke 21mbps som for eksempel Samsung Galaxy SII støtter.

Raskere prosessor, raskere tilgang til internett og iOS 5 gir en vesentlig mer «snappy» følelse når man bruker telefonen. Menyer åpnes umiddelbart, applikasjoner er klare til bruk raskere og kameraet lar deg ta bilder omtrent umiddelbart etter applikasjonen er startet. Alt er raskere og det å gå tilbake til iPhone 4 er en nedtur, ikke en stor nedtur - men allikevel merkbar forskjell.

Kamera

iPhone 4S kamera

En av de beste grunnene til å oppdatere til iPhone 4S er kameraet. Apple har gjort store endringer av kameraet og i iPhone 4S er det nå et åtte megapiksels kamera med en helt ny bildesensor. Aperture er forbedret fra f/2.8 til f/2.4 og kvaliteten på bildene er overraskende bra. Detaljene, fargene og kontrastene er mer tydelige enn forrige versjon.

Vi har veldig fornøyd med kameraet på iPhone 4, men det har skjedd mye på et år og flere andre telefoner har fått kameraer som kunne matche iPhone 4 sitt kamera. Med iPhone 4S har bildene blitt såpass mye bedre at kameraet er det beste vi noen sinne har sett på en mobiltelefon. Sammenlignet med Samsung Galaxy II, som har et av de beste kameraene, er iPhone 4S et par hakk vassere kvalitetsmessig - spesielt i dagslys.

Bildekvalitet er ikke alt. Langt fra. Hastigheten til et kamera er nesten like viktig og her er det også stor forskjell mellom iPhone 4S og tidligere modeller. iPhone 4S er klar til å ta første bilde i løpet av ca. 1-2 sekund og neste bilde enda raskere. På iPhone 4 opplevde man ofte at man måtte vente lenge på oppstart av kameraet, men denne ventetiden er tilnærmet borte. Dette er spesielt nyttig nå som man kan ta bilde rett fra hjemskjermen i iOS 5.

Kameraet er allikevel ikke noen fullverdig erstatter for et kompaktkamera. iPhone 4S liker fortsatt ikke å ta bilder i mørket eller situasjoner med lite lys. Bildene blir bedre enn iPhone 4, men det er fortsatt et godt stykke igjen til å erstatte et kompaktkamera i disse situasjonene. Allikevel er det beste kameraet det du har med deg og telefonen din følger deg sannsynligvis oftere enn ditt kompaktkamera. I tillegg tar iPhonen vår raskere bilde enn vårt kompaktkamera. Kombinasjonen av tilgjengelighet og hurtighet foretrekkes ofte over bildekvalitet.

Bilder tatt med iPhone 4S

Du kan også se bildene hos Flickr i full størrelse. Ingen av bildene har vært redigert, er tatt uten HDR på slått og uten stativ.

Oppgraderingen av iPhone 4S sitt kamera betyr ikke bare bedre bilder, men også bedre video. Kameraet kan nå ta opp video i 1080p 30 fps. Tidligere kunne kameraet ta opp i 720p, men nå er det altså full HD som gjelder.

1080p er like overbevisende som kameraet er på stillbilder. Det er mye detaljer og kameraet har greier bevegelser tålelig godt. Raske bevegelser er, som på iPhone 4, det mest problematiske med videofunksjonen på kameraet.

Vi synes ikke 1080p er den viktigste oppdateringen av videofunksjonen på iPhone 4S. Det er stabiliseringsteknologien som gjør videoopptak tatt uten stativ vesentlig bedre å se på.

Batterilevetid

Batterilevetiden på iPhone 4S er nesten identisk som iPhone 4. Ifølge Apple kan du snakke i opptil 8 timer på 3G og 14 timer på 2G (GSM). Du kan surfe på nettet i opptil 6 timer på 3G og 9 timer på Wifi, mens musikk kan spilles av i 40 timer og video i 10 timer. Standbytiden er redusert fra 300 timer til 200 timer.

Vi har testet telefonen i 72 timer og har av åpenbare årsaker ikke nådd å testet dette i detalj. Telefonen oppleves nøyaktig lik iPhone 4 hva gjelder batterilevetiden. Du bør fortsatt lade telefonen en gang i døgnet/1.5 døgn ved normal bruk (blandet surfing, telefon, musikk). Som vi sa i fjorårets test, kan man aldri få nok batterilevetid og det hender titt og ofte vi savner våre gamle telefoner som holdt i ukesvis uten lading. Dessverre er daglig lading vanlig hva gjelder smarttelefoner - uavhengig av merke.

Antenner og dekning

iPhone 4 sitt antennesystem ble debatert høyt og lavt i fjor. Ved å holde telefonen på en spesiell måte greide mange å miste dekningen helt på telefonen. Vi opplevde aldri dette som et stort problem, sannsynligvis mye fordi vi er i områder med stort sett svært god dekning. Brukere som bodde i områder med dårlig dekning, opplevde derimot dette flere ganger.

iPhone 4S har et nytt antennesystem. Telefonen har nå faktisk to GSM-antenner som den greier å bytte mellom. Skulle du dekke den ene med hånda, finnes det en antenne til som kan få inn mobilsamtaler. Den velkjente «deathgrip» er dermed ikke lengre et problem.

I praksis har også iPhone 4S fått noe bedre opplevd dekning synes vi. Vi har f.eks. hatt dekning i en tunnel på t-banen hvor iPhone 4 alltid mister dekning. Utover dette kan vi ikke si at vi har merket større forskjell mellom iPhone 4S og iPhone 4.

Siri

SiriNoen mener «S» i iPhone 4S står for «Speed» som på iPhone 3GS, mens noen mener den nå må stå for «Siri». Uavhengig av hva den står for, så er «Siri» det store trekkplasteret på iPhone 4S. Apple markedsfører Siri som en stemmestyrt virtuelle assistent og det er nettopp det Siri er.

Siri eksisterer kun på iPhone 4S per dags dato og støtter kun språkene engelsk, tysk og fransk. Apple har lovet ytterligere språkstøtte neste år og sannsynligvis gjelder dette også norsk nå som Nuance nå støtter norsk bokmål. Nuance leverer teknologien som gjør talegjenkjenningen mulig i Siri.

Hvis Nuance leverer taleteknologi - hva gjør da egentlig Siri? Det er et godt spørsmål som vi har fått en del etter introduksjonen av Siri. Siri er nemlig ikke talegjenkjennelsesteknologi, men taleforståelse. Siri forstår ikke bare et gitt sett med komandoer slik vi kjenner fra dagens iPhone og Android-telefoner. Siri forstår samtaler, kontekst og er det nærmeste vi har «kunstig intelligens» i et forbrukerprodukt. Teknologien bak Siri er dermed å forstå hva du mener uten at du behøver å gi spesifikke kommandoer.

Et eksempel på en slik «samtale» med Siri som vi har testet kan være som følger:

 • Mats: «Set an alarm for 10 PM tomorrow»
 • Siri: «I've set an alarm for 10 PM tomorrow»
 • Mats: «Remind me 30 minutues before»
 • Siri: «I've set an reminder 30 minutes before»
 • Mats: «Cancel the alarm»
 • Siri: «I've canceled the alarm»

Det interessante med denne «samtalen» er at Siri her forstår kontekst. Jeg ber Siri først om å sette opp en alarm, deretter en påminnelse 30 minutter før alarmen og avslutningsvis kanselerer jeg alaramen. De to siste spørsmålene fra meg nevner ikke den første, men allikevel forstår Siri hva jeg mener ettersom hun forstår konteksten til mine spørsmål. Ikke bare forstår hun konteksten, hun hadde også forstått dette hvis jeg hadde formulert meg helt annerledes - f.eks. sagt «I need an alarm tomorrow at 10 PM» og deretter «Can you give me a reminder 30 minutes before as well».

Det er denne forståelsen av kontekst og naturlige forespørlser som er interessant og det er dette som virkelig gjør at Siri blir naturlig og imponerer oss.

Siri er allikevel ikke fryktelig nyttig i Norge enda.

Siri forstår stort sett norsk-engelsk og til en rekke kommandoer er dette nyttig. Det tar for eksempel kortere tid å si «Set an alarm for 10PM tomorrow» enn å faktisk gå inn å sette opp denne alarmen selv. Det samme gjelder for eksempel på Google-søk. «Do a search for iPhone 4 reviews» er raskere enn å skrive dette selv, men siden du ikke kan snakke norsk til den vil den ikke kunne diktere norsk.

Når det kommer til søk i kart, finne restauranter/steder/butikker osv. kommer Siri helt til kort i Norge ettersom tjenesten ikke støtter dette utenfor USA per dags dato. Siri er heller ikke veldig forståelsesfull hva gjelder norske navn, men den lærer. I begynnelsen måtte jeg si noen norske navn på «engelsk måte», men etterhvert forstod den det samme navnet på norsk måte - hver eneste gang. Siri ser dermed ut til å lære av din stemme og hvordan du utttaler deg.

Siri er også noe begrenset med hvilke applikasjoner den støtter. Den støtter for det første kun Apples innebygde applikasjoner (med unntak av diktering som er mulig i alle applikasjoner med tekstinnput), men ikke alle applikasjoner støttes. Siri kan f.eks. lese mine tekstmeldinger, men ikke mine e-post. Den kan sende SMS og ringe, men ikke sende e-post. Dette regner vi med at vil endres og det skulle vel ikke akkurat forundre oss om iOS 6 eller 7 inkluderer en API for utviklere slik at også tredjepartsutviklere kan benytte Siri.

Apple må også jobbe med utviklere av nettjenester for å utvide Siri. I dag støtter Siri Yelp for restauranter og steder, Google for nettsøk og Wolfram Alpha og Wikipedia for all slags informasjon. I Norge finnes ikke Yelp og andre tjenester må inkluderes. Dette må Apple jobbe med for å få suksess med Siri.

Oppsumert er Siri en utrolig spennende teknologi. Det er på en måte en helt ny måte å forholde seg til telefonen og datamaskiner på. Hittil har vi brukt fingrene, men nå kan vi faktisk bruke stemmen helt naturlig og uten å måtte bruke påtvungede kommandoer. Siri forstår kontekst og benytter informasjonen den har om deg, hvor du er osv. til å gi nyttige og forståelige tilbakemeldinger. Er den perfekt og ufeilbarlig? Langt i fra, men den er hundrevis av ganger bedre enn noe annet vi har sett. I tillegg er vi veldig gla i det norske navnet.

Bilder av iPhone 4S

Konklusjon

Er dette den beste iPhonen så langt? Uten tvil, men det betyr ikke nødvendigvis at du må oppgradere. iPhone 4S er mye raskere, tar mye bedre bilder og surfer på nettet raskere. Telefonen er på alle måter bedre enn iPhone 4 og du merker hastighetsøkningen umiddelbart.

Allikevel føles det mer som en evolusjon og hvis du har en fungerende iPhone 4 i dag som du er fornøyd med ville jeg kanskje utsatt oppgradering inntil Siri fungerer i Norge. Hvis du bruker telefonen mye som kamera, spillenhet og hotspot for din Mac/PC er hastighetsoppgraderingen på netttilgang, forbedret kamera og ytelse absolutt nok til en oppdatering.

Har du en iPhone 3GS, en Android eller annen telefon finnes det ikke et bedre tidspunkt å oppgradere. iPhone 4S er helt i toppskiktet på tvers av mobilplattformene og i våre øyne en av de beste telefonene du kan kjøpe i dag. Siri er veldig spennende, men vi savner selvsagt støtte for norsk og norske tjenester. Vi håper dette kommer i 2012.

Positivt

 • Raskere prosessor
 • Raskere nett
 • Vesentlig bedre kamera
 • Siri overbeviser - til og med på engelsk

Negativt

 • Ingen norsk Siri
 • «Bare» 14mbps HSPA+ - finnes i 21mbps allerede
 • Ikke forbedret batterilevetid
 • Bilder tatt i mørket fortsatt dårlig

chrziesler

Når kommer ping om iphone 4s?? :)

shakerz

Gleder meg til den kommer! Har en 3G og den er sykt treig.

Andera

Har du link til bakgrunnsbildet Mats?

KriSkj

I de testene jeg har sett virker det som om Siri glemmer å legge på spørsmålstegn dersom man stiller et spørsmål i en tekst melding. Ingenting er mer irriterende enn folk som glemmer punktum og spørsmålstegn spør du meg. Vil det hjelpe å avslutte med ordet "questionmark" tro?

barry

Det stemmer.

teroenn

Takk for en informativ og grundig test!

ddybing

Ikke for å klage, men:

[quote]
iPhone 4S ble fredag lansert i USA, Storbrittania, England, Frankrike og Tyskland. Vi nordmenn må foreløpig vente til den 28. oktober for å få kloa i en iPhone 4S
[/quote]
Skrives Storbritannia ;)

jazzpus

@Andera: hehe, bilde finner du på appen Wallpapers under Abstract. Må bla ganske langt.

hsd

Aperture heter blender på norsk.

j0rg1

I love your wallpaper!
Hvordan fant du frem til den? :-)

jpsalvesen

Det kan kanskje også nevnes at skjermen er litt blass ved siden av en Super AMOLED-skjerm? Synes det er litt svakt av Apple å kjøre med en såpass blass skjerm særlig når det er en såpass liten teknisk oppgradering, det hadde vært større wow-faktor med mer trøkk i farger og bedre sortnivå.

Agurkmix

"Apple har ingen markering på telefonen som tilsier at det er en iPhone 4S heller. På iPhone 3GS stod det klart og tydelig på baksiden at dette var en 3GS, men på iPhone 4S står det fortsatt bare iPhone"

Min 3GS har ikke noe annet merke enn iPhone på baksiden..

XVegard

Jeg har ikke bestemt meg for om jeg skal ha 4S enda. Jeg hoppa over 4 og. Har 3GS enda. Lest litt rundt at batteritiden på 4S er dårligere enn 4. Grunnen til at jeg spør er at det uansett ikke sier meg noe uten at jeg har en sammenligning med 4 og 3GS. Noen som har hatt begge de og merket forskj på batteri?

digitalink

[quote] "Apple har ingen markering på telefonen som tilsier at det er en iPhone 4S heller. På iPhone 3GS stod det klart og tydelig på baksiden at dette var en 3GS, men på iPhone 4S står det fortsatt bare iPhone"[/quote]

Det stemmer IKKE..
Det står ikke 3GS noe sted på tlf. Eneste forskjellen er at teksten bak på tlf.. " iPhone 8/16GB designed by....." er i Chrome/sølv på 3GS, mens teksten på 3G er i "fargen" Grå og ikke i Chrome/sølv ..

akan86

@Agurkmiks Sikkert litt skrivefeil der. På 3GS er skriften i chrome, mens på 3G er den grå. Utenom det er de identiske.

Edit: Hadde ikke oppdatert siden på en stund. Riktig som digitallink skriver.

akan86

@XVegard Jeg mener at 3GS har dårligere batteri enn 4. Nå er det jo Ca ett og et halvt år siden jeg hadde 3GS, men står på det. Batterilevetiden på iPhone 4 kunne vært bedre, men funker for meg.

bzzlink

Synes bakgrunnsbildet var gay.

(pun intended :-D )

win_xp

Gleder meg til jeg får kloa i en 4S skal bli godt å bytte ut 3GS som ble kjøpt lanseringsdagen her hjemme, vært særdeles trofast sak :)

AllFather

Am/pm?
Amerikanere fortsatt så hjernedøde at de ikke kan telle til 24?

Commodore 64

Blir litt forvirra av alle mobilnettformatene. Har vi faktisk støtte for 14,4 Mbps i Norge? På Wikipedia står det at vi har HSDPA som ikke støtter mer enn 3,6 Mbps. Vet heller ikke helt om det går an å stole på det nettverksoperatørene sier, virker litt som om navngiving av nettverkstandarder har blitt en pr-messig motesak.

Noen som har oversikten?

MariusBøs

Bakgrunnen kan dere finne her: http://www.wallpapers1920x1080.com/abstract/color-ribbons-39/

JSB

Hei.
Jeg har i dag iP4. Jeg er avhengig av god Bluetooth kvalitet.
Det er ingen hemmelighet at dagens tlf suger på dette området.
Kan noen bekrefte at dette er historie på iP4s?
Er takknemlig om noen kan bekrefte dette.

mvh

J$B

culexus

Ahh;) skal bli en fryd å kaste min galaxy ut vinduet i neste uke:)

Synes ikke amerikanerne er hjernedød som en mener her med at de bruker am og pm.

Det er som å sette tommer opp mot metrisk system, vi i norge liker ikke å oppgi mål i tommer når vi kan gjøre det enklere med meter, mm osv. Men spør hvem som helst i gata om hvor mange millimeter felgene på bilen deres er. Eller hvor stor tv de har i stua. Svaret blir tommer uansett:) så jeg tror heller det er vi som er litt lost med at vi bruker litt av hvert. Amerika holder seg vel til noe fast selv om det virker vanskelig for oss.

Movieheart

Bruker telefonen micro-SIM eller kan man bruke vanlig SIM-kort på den?

MariusBøs

Bruker telefonen micro-SIM eller kan man bruke vanlig SIM-kort på den?
Telefonen bruker micro-sim og du kan ikke bruke vanlig sim i denne.
vet ikke hvordan det er med andre opperatører, men hos Telenor er det gratis for microsim! :-)

Benny2013

Kanskje greit å ta en titt på linken før man leter desperat etter wallpaper!

http://www.google.no/search?q=homo+flagget&hl=no&biw=1280&bih=611&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&ei=4aW6Ts-MIe7N4QTysPT7Bw&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CBsQ_AUoAQ