Slik oppdaterer du til iOS 5 og aktiverer iCloud backup

Slik oppdaterer du til iOS 5I kveld lanseres iOS 5 og har du en iPhone 3GS, iPhone 4, iPad, iPad 2 eller nyere iPod touch er du klar til å oppgradere til iOS 5.

Oppdateringen vil være tilgjengelig gjennom iTunes senere i dag og dette kan være den siste oppdateringen du noensinne vil gjøre gjennom iTunes. iOS 5 vil heretter kunne oppdateres trådløst. Denne guiden viser deg hvordan du oppdaterer til iOS 5 og aktiverer backup via iCloud.com

 1. Oppdater til iTunes 10.5 på din Mac eller PC
 2. Plugg inn din iPad, iPhone eller iPod touch i din Mac/PC og start iTunes
 3. Høyreklikk på din iPhone, iPad eller iPod touch i menyen til venstre i iTunes og velg «Backup». Dette sikrer at det tas en sikkerhetskopi av din iPhone før du oppgraderer.

  Slik oppdaterer du til iOS 5

 4. Når backup er ferdiggjennomført, trykker du på «Check for update» og deretter «Download and Install» i dialogboksen som kommer.

  Oppdater din iPhone til iOS 5

 5. iOS 5 vil deretter lastes ned og oppdatere din iPad, iPhone eller iPod touch. Merk at oppdateringen fyller ganske mye og det kan ta noe tid før oppdateringen er lastet ned.
 6. Din iPad, iPhone eller iPod touch vil ta en restart når iOS er oppdatert og deretter spørre deg om du vil sette opp telefone som en ny eller benytte en backup. Du svarer da backup og velger backupen du nettopp tok.
 7. Din iPhone, iPod eller iPad vil deretter restarte igjen og sørge for alle dine innstillinger, apps og data er tilgjengelig

Merk at noen applikasjon kan kreve oppdateringen før de fungerer optimalt med iOS 5. Det er derfor lurt å oppdatere alle applikasjoner i App Store på din iPad, iPhone eller iPod touch rett etter oppdatering.

Aktiver iCloud-backup

Siden iOS 5 kutter «tråden» til iTunes og ikke lenger behøver iTunes for oppdateringer av OSet, apps eller backup, bør du sette opp din iPad, iPhone eller iPod touch til å ta backup til iCloud.

iCloud er Apples nye «skytjeneste» og alle som har en Apple ID får 5GB gratis backup i iCloud. For de fleste vil dette være nok. iOS 5 vil ta backup til iCloud hver gang din iPad, iPhone eller iPod touch er koblet til et Wifi-nettverk og en lader. Det vil ta tas automatisk backup av følgende data:

 • Bilder og video
 • Innstillinger
 • Apps (teller ikke mot dine 5GB lagringskapasitet)
 • Innstillinger og data i apps
 • Musikk og film kjøpt i iTunes Store (teller ikke mot dine 5GB lagringskapasitet)
 • Tekstmeldinger, MMS og iMessages
 • Ringetoner

Hvis du i tillegg benytter deg iCloud for synkronisering av kontakter og kalendere, vil denne dataen også synkroniseres i skyen.

Slik setter du opp iCloud

Det første du må gjøre er å gå inn i Innstillinger > iCloud og deretter sette opp og aktivere din iCloud-konto. Du vil benytte din eksisterende Apple ID-konto til dette. Har du en MobileMe-konto benytter du denne. Har du både en MobileMe-konto og en AppleID-konto benytter du MobileMe til iCloud.

Slik setter du opp iCloud Slik setter du opp iCloud

Når iCloud-kontoen er oppe å kjører og aktivert setter du opp hvilke tjenester du ønsker å benytte med iCloud. Vi anbefaler at du setter på alle hvis du benytter MobileMe i dag. Da vil kontakter, kalender, epost osv. synkroniseres og settes opp som du har det i dag.

Hvis du ikke bruker MobileMe og ikke ønsker en @me.com e-postadresse, anbefaler vi at du huker av alt uten om e-post. Da vil kalenderen, notatene, påminnelser og kontakter synkroniseres mot iCloud og tas backup av automatisk. De vil også være tilgjengelig på iCloud.com.

Slik setter du opp iCloud Slik setter du opp iCloud

Når iCloud innstillingene er satt opp scroller du helt ned i bunnen og velger «Storage & Backup». Her vil du nå kunne sette opp din backup og alt du egentlig behøver å gjøre er å huke av at du ønsker å ta backup til iCloud.

Slik setter du opp iCloud

Når dette er gjort kan du trygt sette din iOS-enhet til lading, koble opp mot et Wifi-nettverk og trygt vite at du får en backup i «skyen»,

Tags:

macmorten

Har jeg forstått det riktig at det vil automatisk foretas backup av dokument folderen, eller er det feil? Eller må man gjøre noe selv?

admin

Hva mener du med Document-folderen? Det er ingen mapper i iOS.

iCloud vil ta backup av dine Keynote, Pages, Numbers-dokumenter. De vil også ta backup av alle andre dokumenter fra tredjeparts apps når de oppdaterer med støtte for det.

EINmid

Hvorfor anbefaler dere å ikke huke av på 'mail' hvis man ikke bruker MobileMe fra før?

admin

Hvis du ikke bruker MobileMe og ikke ønsker en @me.com e-postadresse, anbefaler vi at du huker av alt uten om e-post

Hvis ikke du har lyst på en @me.com e-postadresse er det ingen grunn til å sette det opp på din telefon. Skulle du ha lyst på det, huker du denne av.

terjthor

Noen som vet om appletv2 vil bli oppdatert og?

Med vennlig hilsen
Terje Thorsen

Svupp

Det står at man som standard får 5 gb lagringsplass i ”skyen”. Komprimeres dataene, eller er det så opplagt at man må oppgradere til mer diskplass?
Ipadden min er på 32 gb, og jeg har brukt ca 15 av dem til diverse. Hvordan kan det være nok med 5 gb i skyen?

...og om ikke mange ukene får jeg iphone som også kommer til å fylles opp med diverse...

MacBoy09

Spørsmål: I familien min så er vi 4 stk som bruker samme Apple ID på hver vår iPhone, kan jeg få min egen iCloud? Eller vil de 4 iPhonene synces mot samme konto på iCloud?

stein1987

Spørsmål: Vi er mange som skal oppdatere Iphone og Ipad her i huset, holder det å laste ned iOS 5 en gang så bruke en minnepenn til de andre pcene? Det er vel samme fil for iphone og ipad?

vintris

"Har du både en MobileMe-konto og en AppleID-konto benytter du MobileMe til iCloud."
Vil dette by på problemer ettersom jeg har handlet all musikk, bøker, apps og filmer med AppleID kontoen?

admin

@svupp
En app på f.eks. 1.5GB teller ikke mot dine 5GB - Apple har allerede appen. Kun data i appen som teller. Det er dermed kun data på telefonen som bilder, video og data i appene som vil backes opp.

@Macboy09
Du kan opprette en ny iCloud-konto til hver av familiemedlemmene, men fortsatt ha kjøp på samme konto. Det fungerer fint og jeg har det slik selv i dag.

@Stein1987
Det fungerer ja. Trykk ALT når du trykker på UPDATE-knappen og du kan velge updatefilen fra Apple.

@Vintris
Nei, jeg har det slik og det fungere fint. Du kan ha en konto i App Store og en konto til iCloud. Forhåpentligvis kan vi slå dem sammen.

tkthekiller

@admin
"Du kan opprette en ny iCloud-konto til hver av familiemedlemmene, men fortsatt ha kjøp på samme konto"

Hvordan fungerer dette? Kan du ha en iCloud-konto på 5GB per duppeditt?

stepp666

Når klokka blir det mulig å laste det ned?

admin

@tkthekiller

Teoretisk kan du det ja, men da forsvinner jo litt av poenget hvis det er dine egne iOS-enheter. Du vil vel gjerne synce mellom iPad, iPhone og Mac? Dine familiemedlemmer vil sannsynligvis ha sine egne iCloud-kontoer.

ChrZZ

Hvis du ikke bruker MobileMe og ikke ønsker en @me.com e-postadresse, anbefaler vi at du huker av alt uten om e-post

Jeg har flere mailkontoer på iPhonen min, og vil ikke at mine private- OG mailkonti skal synkes mot iCloud; vil den synke mine private mail (sett bort fra en evt iCloud-mailkonto) mot iCloud hvis dette slås på i nevnte skjermbilde, eller er denne innstillingen KUN ment for iCloud kontoer, og derfor gjør at mine "normale" kontoer ikke blir synket?

DADDY

Mycket bra Admin.

Men hvordan får jeg valgt det foran @me.com når jeg vil lage en mailadresse?

Takk.

Mistahh

Er iCloud trygt? Eller kan en hacker en gang i fremtiden hacke seg inn på millioner av brukere og grafse i iCloud-brukernes filer og dokumenter?

Corduroy

Mycket bra Admin.

Men hvordan får jeg valgt det foran @me.com når jeg vil lage en mailadresse?

Takk.

Kommer spm om hva du ønsker å ha som @me.com adresse når du aktiverer mail sync mot iCloud.

supermax

Blir det @me.com eller @icloud.com, hvis man oppretter ny icloud-konto?

Corduroy

@me.com

admin

@ChrZZ

iCloud kan ikke synkronisere din vanlig e-post. iCloud har en egen IMAP-epost (@me/mac.com). Slår du den på vil du ha en ekstra e-postkonto - that's it. Den vil ikke påvirke eksisterende e-posterkontoer.

@Mistahh

Teoretisk kan alt hackes. Apple har ikke uttalt seg noe spesifikt om kryptering av det du sender opp til iCloud, men det er jo verdt å få med seg at du ikke vil lagre «filer eller dokumenter» i samme form som du gjør på Macen din. Det er applikasjoner i iOS som vil lagre data i skyen - disse applikasjonene kan kryptere dine data hvis de ønsker. Dette er dermed opp til utviklere å gjøre.

Din rene iOS-backup er kryptert.

KennethDreyer

Har oppdatert iTunes til 10.5, men uansett hva jeg gjør forteller den meg at jeg allerede har siste versjon av iOS - når jeg bare har v4.3.5. Noen andre med samme problem?

Kristin1814

får bare beskjed at Denne versjonen av iPhone programvaren 4.3.5) er den nyeste versjonen.

Jeg har 3GS, og skulle kunne oppdatere til OS5

admin

@KennethDreyer og @Kristin1814

iOS 5 er ikke sluppet enda - kommer i løpet av kvelden.

Green

Flott guide! Venter berre på at oppdateringen skal bli tilgjengelig no!

Spørsmål:
Er det noen som har prøvd iOS5 på iPhone 3GS? Er det treigt? Frykter litt at det skal bli slik det var med iOS4 for iPhone 3G....

Noen som veit om det funker greit med iOS5?

t.fossmark

så det vil si at all filmer eg kjøper gjennom itunes, blir lagret i "skyen" og ikke lokalt?

TheEdge24

iCloud er en stor skuffelse for oss MobileMe kunder...

åttitre

Da er iOS 5 ute i iTunes :)

sunshine_norway

Når klokka blir det mulig å laste det ned?

NÅ :D

KennethDreyer

@åttitre
Ikke hos meg, så det er tydelig at det ruller det ut til enkelte brukere av gangen. Antageligvis for å begrense hvor mange som laster ned samtidig (nyheten hadde vel spredd seg som ild i tørt gress med dagens sosiale medier).

åttitre

Fort går det ikke akkurat! :p

Updaten heter hvertfall noe fint som: "iPhone Software Update" på 774,4 MB.

Smertehyl

Lastar ned nå!

macsam

Den er ute hos meg nå...

luklin

Tydeligvis bra trafikk hos Apple. De 200 første MB gikk superfort(har 40 Mbit fra Altibox), nå er det ISDN-fart :-)

noruga

Fikk feilmelding: "oppdateringen kunne ikke verifiseres"...

luklin

er det bare meg eller går sikkerhetskopueringen meeeeeeeeeeeeeget tregt? Holder på med Ipad2

Svupp

spørsmål... kan iOS 5 bare lastes ned via iTunes, eller er det mulig å laste den ned til datamaskinen før man starter itunes og kjører den der?
...må lade padda, og tenkte jeg kunne laste den ned først, siden jeg regner med det vil ta litt tid...

flybaba

Kjøpte iPad 2 i dag, og får beskjed når jeg oppdaterer at "This iPad is not elegible with this build" eller noe i den dur.. Noen som vet hva jeg skal gjøre? Har jo ikke noen firmware på Macen, så forstår ikke hvordan den kan finne på å si det!

thomasjojo

jeg har iOs5 dev7, og iTunes og Iphonen min sier begge jeg har siste versjon. noen som vet når det kommer en update som løfter dev7 opp til release?
Eller må jeg restore?

Kristin1814

får meldingen "Det oppstod et problem med nedlastingen av programvaren for iPhone-enheten. Kunne ikke opprette nettverkstilkoblingen.

Hva gjør jeg nå.. funker ikke. Jeg har iPhone 3GS, skal jo funke på denne

NIBUKU

Heisann!

Jeg har lasta ned 5.0 og gått gjennom hele prosessen. Jeg leste ikke denne posten før nå, så jeg klargjore min iPhone som ny og skulle deretter synkronisere alt sammen etterpå. Men

Når jeg var gjennom, så står det på "Kapasitet" i iTunes under min enhet, at "Lyd" er 0,1 GB, bilder er 0,06 GB, og "Annet" er på hele 11,6 GB! Hvorfor tar dette så utrolig mye plass? Jeg har bare en 16GB iPhone 4, så jeg har nå bare 0,41 GB plass igjen.

Noen som vet hva slags problem jeg har?

N.

mck

@Kristin1814

Hadde samme problem med min 3GS, jeg høyreklikket på iPhonen i iTunes og valgte "backup"/"sikkerhetskopering", deretter trykket jeg "oppdater". Ser ut til å fungere uten feilmeldingen nå.

Lykke til!

willytk

@luklin: Ja, sikkerhetskopieringen er uhorvelig treig Mange som tvitrer om det også. Får feilmelding også.

Akkurat i det jeg postet, så avsluttet den sikkerhetskopieringen og jeg trodde jeg var OK. Så kom feilmeldingen: "iPhone-enheten "iPhone" kunne ikke gjenopprettes. An internal error occurred.".

Hmf.

PerMikael

Samme her!

willytk

Kan noen ringe Apple? Merkelig at den skulle feile akkurat her da. Dette skjer vel lokalt?
Se på Twitter

Corduroy

@luklin: Ja, sikkerhetskopieringen er uhorvelig treig Mange som tvitrer om det også. Får feilmelding også.

Akkurat i det jeg postet, så avsluttet den sikkerhetskopieringen og jeg trodde jeg var OK. Så kom feilmeldingen: "iPhone-enheten "iPhone" kunne ikke gjenopprettes. An internal error occurred.".

Hmf.

Samme her!

Noen som sitter på en fix? :-D

emph

sliter med samme problem "An internal error occurred"

Rico

Får også: "An internal error occurred".
Forsøkt, reboot av Mac (Os Lion), reboot av Iphone 4, ingen ting har hjulpet.
>_<

snw

sliter med samme problem "An internal error occurred" jeg også! Dritt!!! Prøver å laste ned nyeste lion oppdatering nå. Noen som vet hva som skjer??

Rico

NÅ ser det plutselig ut som om det skjer noe her :-D

willytk

Er vel bare å prøve igjen, en eller annen server som kneler.