I dag kommer iOS 5

I dag kommer iOS 5I løpet av dagen i dag kommer iOS 5 til iPad, iPod touch og iPhone. Oppdateringen bringer en rekke nye funksjoner til våre iPads, iPhones og iPod touches og det er mye å glede seg til. Det viktigste endringene er sannsynligvis at iOS endelig kutter tråden til iTunes og samtidig introduseres skytjensten «iCloud».

Vi har gått gjennom de viktigste nye funksjonene i iOS 5.

iOS 5 blir å finne i iTunes i løpet av dagen i dag. Apple har ikke offentliggjort et konkret lanseringstidspuntk, men normalt skjer disse lanseringene når Apple våkner opp i Cupertino. Det vil si etter 17:00 i dag. Oppdateringen vil være tilgjengelig via iTunes og det ser ut til at det er samme versjon (9A334) som «Golden Master» som ble gitt ut i forrige uke til utviklere.

iOS 5 bryter koblingen til datamaskinen

iOS 5 snart klar - hva er nytt?Den største underliggende endringen i iOS 5 er rett og slett av din iOS-enhet endelig er «fri» fra Macen/PCen. Du trenger ikke lengre å forholde deg til iTunes eller synkronisering over kabel. Du trenger heller ikke iTunes eller en datamaskin for å aktivere en ny iPhone, iPad eller iPod touch. iOS 5 er 100% Mac/PC-fri.

I den daglige bruken så betyr dette at din iOS-enhet ikke lengre er avhengig av iTunes eller en datamaskin. Backup går nå trådløst og dine data lagres gratis i Apples nye iCloud-løsning. Synkronisering av musikk, video, podcast og TV-serier fra iTunes kan også gjøres trådløst.

iCloud

iCloudI tillegg til å bryte koblingen mellom PC/Mac og iOS innfører versjon fem av systemet enda en større endring. Siden det ikke er datamaskinen som lengre skal være din «hub» for din iOS-enhet så må noe overta. Det er her iCloud kommer inn i bildet.

iCloud er Apples nye «sky»-tjeneste hvor all din data fra iPhone, iPad eller iPod touch vil lagres og tas vare på. Apple gir alle 5GB gratis lagringsplass og her vil Apple automatisk lagre og synkronisere viktig informasjon fra din enhet. Tar du et bilde på din iPhone vil det automatisk bli synlig på din iPad via iCloud. Skulle du være så uheldig å miste din iPhone, kan du kjøpe en ny og få tilbake alt du hadde på den gamle via iCloud.

iCloud blir dermed både din sikkerhetskopi i skyen og din synkroniseringstjeneste. I tillegg tilbyr Apple kalendere, e-post og «Finn min iPhone» som en del av iCloud. iCloud gir også utviklere mange muligheter og dette er lett den funksjonen som på sikt vil være mest spennende for iOS og oss som bruker iOS-produkter.

iMessage

iMessageiMessages er iOS 5 sitt nye meldingssystem som fungerer på tvers av iPhone, iPad og iPod touch med iOS 5. Meldingene kan være bilder, film, kontakter, kart eller bare tekst og sendes omtrent på samme måte som en SMS, men den går som datatrafikk. Kostnadene med iMessage er dermed vesentlig mindre enn vanlige SMS.

iMessage er integrert i meldingsapplikasjonen vi normalt finner på iPhone, men nå introduseres denne også på iPad og iPod touch. På iPhone vil det være helt sømløst integrert og du vil automatisk sende en iMessage hvis du sender en melding til en person med iOS 5. iMessages kan også sende tilbake informasjon meldingen er blitt lest. Har du mange venner med iOS 5 vil du nok se en vesentlig lavere SMS-kostnad etter oppgradering til iOS.

Varslingsenter gjør varslinger litt lettere

Varslingsenter gjør varslinger litt lettereVarslinger eller såkalte «notifications» i iOS har ikke vært særlig bra håndtert fram til og med iOS 5. I iOS 5 introduserer Apple en funksjon som må sies å være kopiert fra Android. Drar du fingeren nedover fra toppen på en iPhone, iPad eller iPod touch, så går du til varslingssenteret.

Med varslingssenteret kan du holde oversikt over alle varsler fra ett sted og du kan selv konfigurere hvordan varsler skal vises. Noen typer varsler vil du kanskje kun se i varslingssenteret, mens andre vil du vise som en dialogboks på telefonen. Varslingssenteret tilbyr også «widgets» hvor du kan få aksjekurs eller vær. Vi antar at Apple etterhvert vil tilby utviklere muligheten til å produsere egne «widgets» til varslingssenteret.

Hovedfordelen med varslingssenteret er at det nå vil være et sentralt sted å holde styr over alle varslinger og at du selv kan konfigurere hvordan varsler skal se ut på din telefon.

Påminnelser

PåminnelserProdusenter av «ToDo» eller påminnelsesapplikasjoner går dårlige tider i møte etter iOS 5 lanseres. Apple har nemlig endelig inkludert en egen applikasjon for påminnelser og denne gjør det lett å lage handlelister, påminnelser og andre lister.

Det som skiller Apples påminnelser fra de fleste andre er det man enkelt kan kalle for stedspåminnelser. Hvis du for eksempel har dressen din på renseri, så kan du få en påminnelse om å hente dressen neste gang du er i nærheten av renseriet. Din iPhone vet hvor du er og nærmer du deg renseriet minner den deg på at dressen må hentes. I tillegg synkroniseres også påminnelser på tvers av iOS-enheter ved hjelp av Apples iCloud som også lanseres sammen med iOS 5.

Aviskiosk

AviskioskiPaden har blitt en populær plattform for å lese aviser, nyheter og magasiner, men Apple har manglet en god måte å organisere denne typen innhold på. I iOS 5 introduserer Apple det de kaller for en «aviskiosk». iOS 5 organiserer blad- og avisappene du abonnerer på i en mappe som gir deg tilgang til alle tidsskriftene dine raskt og enkelt.

Fra denne aviskiosk-mappen vil aviser og magasiner automatisk oppdateres i bakgrunnnen. Du får de seneste utgavene av ditt favorittblad uten å måtte gjøre noe som helst. Aviskiosken har også en egen avdeling på App Store som gjør det lettere for deg å finne relevante aviser og medier. iOS 5 blir dermed vesentlig mer medievennlig og sammen med Apples abonnementssystem trenger du ikke lengre å forholde deg til manuelt å måtte laste ned nye utgaver av dine magasiner.

Kamera og bilder

Kamera og bilderDet er ikke bare de med påminnelseapplikasjoner i App Store som går utrygge tider i møte. Også de som har kameraapplikasjoner blir utfordret av Apples forbedringer i kameraapplikasjonen. I iOS 5 introduserer Apple en rekke etterlengtede funksjoner som mange har forespurt.

Først og fremst er det endelig mulig å ta bilde med volumknappene på telefonen. Det gjør det lettere å ta bilde uten å måtte berøre skjermen. Apple har også gjort det mulig å ta raske bilder direkte fra «lock screen». Autofokus, muligheten for å låse fokus og zoom bør også nevnes blant kamerafunksjonene. Når bildene først er tatt, introduserer iOS også en rekke funksjoner for enkel redigering av bildene.

Andre nye funksjoner

Apple skryter av mer enn 200 nye funksjoner i iOS 5 og vi har nå gått gjennom de største endringene. Det er mange flere og spesielt tabs i Safari, leseliste i Safari og søk i eposttekst er verdt å nevne som interessante og etterlengtede oppdateringer i systemet.

For utviklere er det også mye nytt og spesielt spennende er sannsynligvis iCloud. Det er som vanlig utviklere som vil drive plattformen fremover og de mest spennende nyhetene kommer helt klart først når utviklere får benyttet seg av nyhetene.

Hvilke produkter er kompatible med iOS 5?

iPhone

  iPhone kompatabilitet med iOS 5

 • iPhone 4S (leveres med iOS 5)
 • iPhone 4
 • iPhone 3GS

iPad

  iOS 5 kompatible iPad

 • iPad
 • iPad 2

iPod touch

  iPod touch kompatible med iOS 5

 • iPod touch tredje generasjon
 • iPod touch fjerde generasjon

åttitre

Hallo admin. Så en liten typo... "Det vil si etter 170:00 i dag." ;)

admin

Fikset :)

AllFather

IOS5 gjør Safari på Ipad1 ubrukelig.
Kræsjer i et banka kjør, og har gjort det siden første betaen.

Anbefaler folk med ipad 1 å holde seg til IOS4.

KnethJensen

Safari på iOS5 GM på min iPad går som ett smurt lokomotiv. Elsker faner bla. Har kræsjet en gang i forbindelse med en youtube video.
Kanskje en restore vil hjelpe for deg?

Danne

Eller kjør en annen nettleser?

admin

@AllFather

Ingen problemer med iOS 5 på iPad 1 eller iPad 2 her heller.

ddybing

Først vil jeg si at jrg beklager hvis jeg har postet innlegget på feil sted. Vennligst slett det hvis det er feil :)

Jeg har lyst til å oppdatere min iPad 2 til iOS 5, men har noen spørsmål.

1. Noen untethered jailbreak enda?
2. Noen som vet om det går ann å oppgradere fra f.eks 5.0 til 5.1 uten å jailbreake på nytt? :D
3. Kan jeg på noen måte synce musikk fra en Tiger Mac til iCloud og over på iPaden? Under et salg gikk det litt galt, og jeg ble nødt til å installere Tiger istedenfor Leopard, da jeg ikke hadde Leopard plater :( Eneste jeg har nå er en Mac Mini G4 som kjører Leopard. Da denne "aldri" brukes vil jeg helst slippe å sette den opp og synce med iPaden hver gang jeg har kjøpt en ny sang( fra et annet sted enn iTunes!) eller lastet ned en ny podcast :)

Takk! :D

AllFather

Testet på fire ipader, og kræsjer ganske ofte alle sammen.
Kjører restore hver gang man har oppdatert fra en beta til en annen ;)

Samme gjelder GM.

admin

@allfather

Noen spesielle nettsteder det er snakk om?

Stheen

I safari, så trykker jeg hele tiden med uhellpå "X" (for å lukke faner), istedenfor "<-" (tilbake knapp).

Dette er veldig irriterende!

eivindlovaas

Da var oppdateringen i itunes.

Soft

Ohh, jeg trodde Siri bare var på 4S?

Tkima1

Lastes ned nå. 750 MB ca.

Chrish84

Ohh, jeg trodde Siri bare var på 4S?

Det skal stemme det...

Lars-Petter Pre...

Noen som vet når IOS5 kommer i dag?

Ttiger

Er ute…
http://www.tuaw.com/2011/10/12/ios-5-now-available-for-download/

Lars-Petter Pre...

Takk

pølsa

Kan ikke alle dere andre pause nedlastingene deres sånn at min kan bli ferdig, det går drøyt sakte nå.

Marvellous

Der var nedlasting ferdig, tok akkurat 50 min..

Ttiger

Se flere alle firmwarene her:
http://ifon1.no/iphone/nedlastinger.html

jov

forstår ikke helt aviskiosk...
jeg lasted ned NY times, men den la seg utenfor aviskiosken på hjemskjermen i stedenfor... burde ikke den lagt seg inne i appen?

Roger H

Usikker på om jeg skal ta det her eller legge inn en sak under Forum, men:

Hvordan aktivere påminnelser om noe når man er i nærheten av et sted slik som det står i artikkelen over?

PS:
Fikk lagt inn iOS5, tilsynelatende uten problemer.. selvom jeg kanskje hadde håpet på at bildene fra iPhoene l seg inn på iPhoto via iCloud.

jov

Nå kan det hende at det bare er jeg som ikke får ting til, men jeg føler at min update mangler ting.

Varslingsenter:
Viser vær, kalender og aksjekurser. Viser ikke mail, fb, sms eller lignede. Jeg får heller ikke opp en dialogboks på hjemme skjermen

hvordan kan dette editeres? - jeg fant ut av det :)

Safari:
Jeg får ikke opp muligheten til å lage faner

Påminnelser:
Får ikke til å aktivere stedpåminnelser

Tkima1

Nå kan det hende at det bare er jeg som ikke får ting til, men jeg føler at min update mangler ting.

Varslingsenter:
Viser vær, kalender og aksjekurser. Viser ikke mail, fb, sms eller lignede. Jeg får heller ikke opp en dialogboks på hjemme skjermen

hvordan kan dette editeres? - jeg fant ut av det :)

Safari:
Jeg får ikke opp muligheten til å lage faner
[color=#FF0000">Dette er bare for iPad. Dessverre ikke for iPhone.

Påminnelser:
Får ikke til å aktivere stedpåminnelser
[color=#FF0000">Dette gjør du ved å trykke på "+" så gå inn på det du har laget og velger "Påminn meg" også "På et sted".