Apple lanserer iPhone 4S

Apple lanserer iPhone 4S

Ryktene om iPhone 5 slo som forventet ikke til og Apple lanserte i dag iPhone 4S - en kraftig forbedret iPhone 4. Telefonen er relativt lik på utsiden, men på innsiden har Apple presset inn et helt nytt kamera på 8 megapiksler og Apples vesentlig raskere dualcore A5-prosessor.

Apple overrasket ingen i dag da Tim Cook lanserte selskapets oppfølger til iPhone 4. Telefonen har fått navnet iPhone 4S og ser identisk ut på utsiden. På innsiden er det derimot en helt ny telefon.

iPhone har også blitt en såkalt «verdenstelefon» - det vil si at den støtter både GSM-nettet som vi har her i Europa og CDMA-nettet som benyttes i USA og en rekke asiatiske land. Ifølge Apple må dog telefoner være aktivert som CDMA-telefoner for å kunne fungere i CDMA-nettverket i f.eks. USA. En iPhone 4S solgt i Norge vil ikke kunne benytte CDMA-nettet i USA - kun GSM. Det er mest sannsynlig Qualcom som leverer modemet i den nye iPhone 4S og dette skal gi oss bedre stabilitet og mindre avbrudd.

Apple har også gitt iPhone 4S en mye raskere prosessor. Vi finner nå den samme A5-prosessoren som i Apples iPad 2 og dette er en dualcore 1GHz-prosessor med en vesentlig raskere GPU enn tidligere. Ifølge Apple er denne prosessoren opptil to ganger raskere og GPUen opptil syv ganger raskere enn A4.

Nye tester utført av Anandtech viser at A5-GPUen er nesten dobbelt så rask som samme GPU som sitter i Samsung Galaxy SII - toppmodellen i Android-verden.

tester

Vi vet foreløpig ikke om Apple har klokket prosessoren ned i forhold til iPad 2 og resultatene må dermed tas med et forbehold om prosessorhastighet. Uavhengig er dette hastighetsmessig en stor oppdatering til dagens iPhone.

Bedre kamera

iPhone 4S har også fått et betydelig bedre kamera. Kameraet kan nå ta opp video i 1080p og har en 8 megapiksels brikke. Viktigst er allikvel at kameralinsen fanger opp mye mer lys og har en f/2.4 aperture. Dette bør bety vesentlig bedre bilder, spesielt i situasjoner med dårlig lys.

Kameraapplikasjonen i iOS 5 vil også tilby en god del flere funskjoner, deriblant muligheten til enkel redigering av bilder (rotasjon, crop, autoforbedring og røde øyne) og AF-lock som gjør det lettere å låse fokus for bedre bilder. Apple har lagt ut noen svært imponerende bilder som selskapet hevder er uredigerte bilder tatt med iPhone 4S. Disse er nok tatt i optimal belysning, men bildekvaliteten er imponerende god for å være en mobiltelefon.

Video tas nå opp i 1080p med 30 frames per sekund og Apple har også introdusert en bildestabilisator som skal gi film som er mer stabile selv om du ryster på henda.

Siri

Som forventet ble dagens viktigste funksjon ikke maskinvaren i iPhone 4S, men programvaren som blir tilgjengelig for denne telefonen. Apple introduserte Siri - den virtuelle assistenten som vil gjøre det mulig å snakke til din iPhone og den vil gjøre det du ber den om.

Siri

Siri er en tjeneste som kun blir tilgjengelig for iPhone 4S på grunn av hardware-kravene som denne tjenesten stiller. Den virtuelle assistenten vil gjøre en rekke oppgaver enklere gjennom tale og du kan snakke til Siri som du ville til en person. Du kan f.eks. si noe sånt som «Minn meg på å ringe dyrlegen», «Send meldingen OK til Mats», «Les tekstmeldingen» og iPhonen vil gjøre akkurat dette. Det spennende med Siri er at tjenesten skjønner hva du mener - ikke bare hva du sier.

Siri vil i første utgave kun være tilgjengelig på engelsk, tysk og fransk, men Nuance som leverer talegjenkjennelsen støtter nå norsk som språk og Apple har lovet å legge til flere språk snarlig. Sannsynligvis vil dermed Siri fungere i løpet av relativt kort tid også i Norge.

Siri må nesten ses for å forstå hvor spennende dette faktisk er. Apple presenterer det hele på Apple.com og videoen under viser hvordan Siri kan revolusjonere måten vi kommuniserer med våre telefoner.

Pris og tilgjengelighet

Vi vet ikke prisen 100% sikkert i Norge enda, men i USA ble de like dagens iPhone 4 priser. Prisene antas dermed å være tilnærmet like også i Norge. I tillegg introduseres den en iPhone 4S med 64GB minnne.

iPhone 4S kommer i butikkene 28. oktober - to uker etter lanseringen i USA, England, Tyskland og Frankrike.

Tags:

flybaba

Kommer ikke Siri til iPhone 4??

ulven22

http://www.apple.com/iphone/features/siri.html

Simon25

Klarer ikke å laste ned iOS 5 på min iPad 2

flybaba

At de ikke kan inkludere det i iOS 5 for 4'ern er jo helt utrolig. Det kan vel ikke ta så mye prosessorkapasitet?

akamond

Hva blir prisen i Norge?

esstrom

L O L

egniii

skikkelig skuffa... når lukter det samsung på meg... sorgens dag !

mrTablet

Skuffende!

mrTablet
HTC 8310 - HTC S710 - HTC Touch Diamond - HTC Touch Diamond 2 - iPhone - Windows Phone 7

ageNine

Hvorfor er dere skuffa og skal gå for en annen telefon?

Så hvis Apple hadde skiftet design og kalt den "iPhone 5" isteden, hadde ting plutselig vært mye mer interessant?

Det blir en stor oppgradering fra 4'eren. At den ikke har nytt design syntes jeg bare er bra. Da hadde butikker måtte hatt vegge-vis med iPhone deksler, for de skal ha til hver model. Men nå kan jeg faktisk bruke iPhone 4 deksler til iPhone 4S. Win or loss? Win.

Stheen

Når Samsung virker mer fristende er noe alvorlig galt!

vintris

Med så mye fokus på oppdatert kamera hadde det vel vært greit å samtidig tilby FaceTime i HD. Så ikke noe om dette noe sted, så regner ikke med at frontfacing kamera er oppdatert. Noen som har hørt noe annet?

admin

Jeg lurer på hva som er fristende med Samsung? En større skjerm eller den dårligere programvaren? Det er programvare som teller.

Gullfrode

Med så mye fokus på oppdatert kamera hadde det vel vært greit å samtidig tilby FaceTime i HD. Så ikke noe om dette noe sted, så regner ikke med at frontfacing kamera er oppdatert. Noen som har hørt noe annet?
Synes jeg ser svigermor tydelig nok med frontkameraet som er i dag...

keiserjohn

Med engang blir man litt skuffet.

Men hvis det hadde lansert en iphone5, med akkurat samme spesefikasjoner hadde jeg blitt veldig imponert.

Veldig bra cpu
Bra video minne.
Bra batteri.
Bedre kamera.

Tror bare jeg håpet litt på en 4 ".

PureRushh

Skuffet, blir nok samsungs galaxy s2 på meg :/

Stheen

Programvaren teller - til et punkt, da har hardware mye å si. Samsungs store skjermer, gode kamraer, kraftigere prosessorer , og nyere design, begynner å virke ganske attraktivt! Apple mister snart grepet, fortsetter det sånn. Ikke mye imponert av Siri! En unaturlig datastemme som snakker. Seriøst?

Ser ikke for meg at noen sitter på bussen og snakker høyt den private meldingen til dama, om hvordan jeg skal "ta henne hardt" i kveld!
Litt ekstremt, men du forstår tegningen?!

Hat hatt iOS 5 på iPad siden betaen kom, og jeg merker nesten ingen forskjell i det daglige bruk. Det er ganske kjedelig allerede...

spiffers

@Stheen: Du nevner hovedpoenget med oppsummeringen av hele keynoten med ditt antsiste ord; "kjedelig". Jepp, Apple har blitt kjedelig, tungræva og gammeldags. iOS er ikke lenger spennende, visjonært, nyskapende, men et kjedelig oppgulp av funksjoner som allerede finnes for Android og i Jailbreak markedet.

Grunnen til at så mange fortsatt vil beholde iOS som sin mobile plattform er pga store beløp investert i programvare. Det er lettere å bite tennene sammen når man har apper for 4-5000 kr på iPhonen sin. Og derfor er det også flere og flere Android brukere som heller ikke vil bytte plattform uansett hvor dritt den er, nettopp pga apper. Apple (og konkurrentene) har fått til noe stort, og det er å låse brukerne til sine plattformer, ikke pga kvalitet eller spesifikasjoner, men pga man har personalisert sin enhet til å bli perfekt for sitt eget bruk, og da blir det vanskelig å gå veien på ny på en annen plattform.

Derfor kan Apple ta seg råd til å være ganske kjedelig. Fordi du vil mest sannsynlig fortsette å kjøpe iOS enheter selv om du sikler på en Android. ;)

levers

kan man kjøpe 4s i england eller usa når den kommer der og bruke den i norge helt fint?

iumentum

Når argumentet for å bytte telefon er at iPhone er kjedelig, så er det like greit å bare gjøre akkurat det.

Jeg for min del setter pris på kontinuiteten i iOS.

aleahl213

Kunne tenke meg Siri til min iPhone 4... Venter heller til iPhone 5 neste år :)

mats506

Blir den tilgjengelig 28. oktober i Norge?

Berg

Tok meg heller et par øl på byen, dette var latterlig, Tim Coock du har å levere neste gang, kjøper kun fordi jeg solgte iphone 4 og sitter på 2g nå, men å måtte vente helt til slutten av mnd, det er for dårlig, ikke litt større skjerm en gang? Siri? yeay takk! over og ut!

Marasmus

Noe sier meg at dette IKKE er telefonen Apple siktet på å lansere. Noe må ha skjedd som forhindret lansering av telefonen de egentlig skulle lansere, som igjen tvang Apple til å resirkulere iPhone 4 til forsinket lansering. Noen annen forklaring på fadesen kan jeg ikke forestille meg. Muligvis har Apple blitt så store at en eventuell redesign ville umuliggjort rask nok metning av markedet. Hvem vet.

Hakkern

At 4s er en "Verdenstelefon" er vel en smule overdrevet.
Den støtter enten GSM/3G(WCDMA) eller CDMA. Bestemmes når telefonen aktivers.
Se Apple's tech specs fotnote nr 4: CDMA available only if iPhone 4S is sold and activated for use on a CDMA network.
Så dette er bare en funksjon som gjør Apple's egen logistikk enklere. De slipper å lage en egen CDMA versjon. Det er radiochipsetene til Qualcomm som muliggjør dette.
Men uansett 3G(WCDMA) er mye mer utbredt globalt enn CDMA. I USA er det både WCDMA(AT&T) og CDMA(Verizon). Så for oss nordmenn har dette lite praktisk betydning.

eirikp

@spiffers

+1

monken

Pris for 32gb versjonen?

mister.jones

Spent på hvordan kameraet vil levere http://ipod1.no/forum/posting.php?mode=reply&f=449&t=267624#...?

Hakkern

Hadde telefonen kommet med støtte for 4G(LTE) så hadde den vært en sensasjon, men her må vi nok vente til iPhone 5...
Den har fått høyeste høyeste HSDPA hastighet, 14.4 Mbit/s. Blir spennende å se om tester viser om den i praksis er kjappere enn 7.2 Mbit/s telefonene 3Gs og 4G.

Og her kan nok Samsung ta innersvingen på Apple. Ryktene sier at de har en 4G telefon på trappene. Det kan bli en interessant telefon for oss NetCombrukere! Hastighet og delay på 4G er i en helt annen klasse en 3G HSDPA/HSUPA!

j0rg1

Skjønner ikke hvorfor alle er så misfornøyde. Selv hadde jeg håpet på et slankere design, men det skjedde altså ikke. Hva så? Telefonen er raskere enn noen annen på markedet, og iOS 5 inneholder mange nye funksjoner! Jeg kommer til å kjøpe den, uten tvil, men hadde riktig nok ønsket meg et nytt design, enda det forrige er utrolig flott å se på.

Anyhow. Man etterspør en "iPhone 5". Detter ER iPhone 5, altså 5. generasjons iPhone. Det var ingen tvil om at Apple ikke kom til å gi den noe annet navn enn nettopp iPhone 5, for det ville blitt uorginalt. De som fortsatt går og venter på en iPhone 5 - den er her. og 4. generasjons mobildatanettverk er derfor noe vi muligens vil se i iPhone 6, ikke 5.

obbink32

Når IOS 5 blir jailbreaket så kommer sikkert SIRI til Iphone 4 også.
men jeg tror nok jeg hopper over Iphone 4s da må det være at min eksisterende iphone går istykker

MichaelSe

Huge letdown :-/

LaStrada

Jeg hadde håpa på NFC, mest fordi jeg trenger en enhet jeg kan programmere opp mot :P Hadde også vært greit med nytt design, men akkurat det skal jeg overleve. La også merke til at standby-levetiden har gått fra 300 timer til 200! Det er forsåvidt ikke et problem for min del siden jeg alltid har en lader i nærheten, men det kan jo kanskje være et problem for andre?

Skulle også ønske flere nyheter i iOS5. Har kjørt betaen en stund og føler det er for lite nytt.

Er litt usikker på om jeg skal beholde min 3Gs til neste generasjon eller ikke, den fungerer fortsatt helt fint, men den føles veldig treig etter å ha brukt iPad 2.

ameneon

Utrolig komisk at pressen og ryktebørsen greier å presse forventningene opp i taket og at folk ikke greier å forholde seg nøkternt til det.

Jeg hadde nettopp kjøpt en iPhone 4 da jeg begynte å se konkurranser og lignende som averterte med "vinn iPhone 5". iPhone 4S er helt i tråd med Apples tempo mellom tidligere oppgraderinger. Det gikk 2 år fra iPhone 3G til iPhone 4. Det er tiden det tar å revolusjonere designet og produktet på nytt.

Kanskje folk etterhvert lærer seg å vente til "julaften" og slutte å følge spådommene til tabloidpressen.

Sorry

Skuffa.... Angående HW er jo dette greit nok. Jeg har ikke behov for ny design og uansett betyr dette lite for meg. Når jeg ser på utviklingen på HW fra iPhone 1 gen til i dag, er det jo nærmest samme telefonen. Det eneste som har forandret bruken for min del er FaceTime (irriterende idiotisk navn) og kameraet på forsiden. Ellers er HW-oppgraderingene lite relevante for min del og tipper det gjelder for de fleste andre også. Kompass? Gyro? Ærlig talt.

Når det gjelder iOS begynner jeg å bli litt lei. GUI er jo tilnærmet identisk etter 5 år! Har litt gammeldags Windows XP-preg over seg... Om man kan bruke det utrykket ;) Oppgraderingen jeg virkelig har savnet er Notification Centre og det er jo ikke slik at det er "fantastisk" at det er kommet - det er idiotisk at det ikke har vært inkludert tidligere. Det viktigste for meg er brukeropplevelse og da med soleklar prioritering av hastighet. Lagg og generelt lite responsivt OS ødelegger alt selv om funksjonene ellers skulle være både amazing, incredible og fantastic. Og der er jeg heller ikke så imponert. Måtte nylig bruke min gamle iPhone 1 og med fresh installasjon er den i praksis like rask og responsiv som min iPhone 4/iOS4.

Jeg tror det er begrenset hva man kan gjøre videre med mobile enheter, slik at dette sikkert ikke er siste gang man blir skuffet etter en presentasjon av Apple.

Siste irritasjonsmoment er navnet... iPhone 3G/3GS/4/4S? Hva har skjedd med 1,2,3,4,5?

Diddab

Hvor typisk er ikke dette. Steve Jobs går av og Cook kommer inn. Alle blir skuffet av det apple gjorde i går, men det ligger litt i apple også. De vet sikkert nøyaktig når iPhone 6 skal bli lansert, dette er noe de gjør for å tjene penger så de kan lansere en ny en om et år.

Hadde Apple gjort om litt på designen utenpå, hadde alle hvert glade. Jeg tror Apple vet hvilken tabbe de har gjort, JEG VIL HA JOBS TILBAKE. DET ER HAN SOM STYRER SJAPPA!

Movieheart

Noen som vet om det vil være mulig å bestille en ulåst telefon fra USA når salget starter der? Så ingen priser på telefonen uten abonemment så er det slik at Apple kutter ut dette i begynnelsen eller vil det også komme når forhåndsbestillingen starter?

mmw

At 4s er en "Verdenstelefon" er vel en smule overdrevet.
Den støtter enten GSM/3G(WCDMA) eller CDMA. Bestemmes når telefonen aktivers.
Se Apple's tech specs fotnote nr 4: CDMA available only if iPhone 4S is sold and activated for use on a CDMA network.
Så dette er bare en funksjon som gjør Apple's egen logistikk enklere. De slipper å lage en egen CDMA versjon. Det er radiochipsetene til Qualcomm som muliggjør dette.
Men uansett 3G(WCDMA) er mye mer utbredt globalt enn CDMA. I USA er det både WCDMA(AT&T) og CDMA(Verizon). Så for oss nordmenn har dette lite praktisk betydning.

Nå er det forsåvidt rett at det er av lite praktisk betydning for oss nordmenn. For den gjevne amerikaner som har en avtale hos en CDMA-leverandør har det derimot langt større betydning da de nå kan bruke telefonen også utenfor Nordamerika og deler av Asia. Dog så skal det sies at det hadde vært veldig fint om vi nordmenn kunne benytte oss av CDMA-radioen i USA, da Verizon og Sprint (CDMA) har mye bedre dekning enn AT&T og T-Mobile (GSM). Dette er en av grunnene til at jeg alltid har med meg en kontantkorttelefon fra Verizon når jeg reiser i USA.

For å flisespikke litt også så er GSM-nettet teknisk sett et TDMA-nett og ikke WCDMA...

ameneon

Haha, 4S var nok bestemt av Steve for lenge siden, Diddab.

shakerz

Har en 3G så jeg kommer til å kjøpe den. Men må jo si at jeg ble litt skuffet da den ikke hadde nytt design.

admin

Her ser du hvorfor Apple ikke har en 4" skjerm
http://next.dustincurtis.com/2011/10/03/3-point-5-inches/

ruvinn

For dere som ikke skjønner at mange er skuffet , kan jeg ramse opp noen av de her..
Siden det er gått såpass lang tid siden forrige lansering, hadde mange forventninger til ett nytt design.

Mange hadde håpet på en litt større skjerm (skjerm som hadde gått litt lengre ut til ytterkanten 3.7" eller 4")
Mange hadde håpet en lettere og litt smalere tlf, uten unødvendig glass på baksiden
Samsung sin store 4.3" galaxy 2 er jo mye lettere, enn iphone 4
Mange hadde håpet på en telefon som var litt rundere i kantene (bedre og sakke i)

Derfor er nok meg og mange skuffet, når det etter så lang tid bare er innvendige forbedringer

eirikp

@admin

Betyr det at du tror at neste iPhone ikke kommer med større skjerm? Eller engang noensinne (med mindre evolusjonen etter hvert gir oss lengre mobil-tomler)?

tomlil

@ruvin

En tynnere Telefon og muligens annet materiale på baksiden hadde jeg nok selg også ønsket.

Som du påpeker er Galaxy s2 større, tynnere og lettere. Hvorfor?
Den er tynnere fordi de har plassert antennene osv på et sted på telefonen, som gjør at den har en liten klump nederst på telefonen som er tykkere enn iPhones tykkeste punkt.
Lettere fordi den er laget i ..plastikk? Heller en tyngre telefon laget i kvalitets materiale som glass slik at telefonen kjennes solid ut. Hvor stor rolle spiller egentlig vekta på en mobiltelefon. Skjønner at det er viktig for en tablet/PC, men iPhone er ikka akkuratt for tung til å holde...
Større skjerm .. joa... hadde vært fint hvis gjorde at skjermen gikk helt ut til kantene osv, men personlig ønsker jeg meg ikke en særlig mye større telefon.

trondrm

Her ser du hvorfor Apple ikke har en 4" skjerm
http://next.dustincurtis.com/2011/10/03/3-point-5-inches/

Svært godt poeng! Jeg holdt i en Samsung Galaxy S2 for første gang i dag og ble ikke imponert i det hele tatt. Jeg vurderte faktisk sterkt å kjøpe en slik for å prøve ut siden jeg ikke liker det kantete designet med glass bak på iPhone 4.

Den var stor og lett, men den føltes stor. Den lå ikke godt i hånda og som siden du linker til viser, man kan ikke nå hele skjermen med tommelen når man holder den i en hånd.

Fortsatt iPhone 4 på meg.

arokh

Skjønner ikke at folk er misfornøyde. Kamera og batteritid var svakheten til iPhone 4, disse er nå forbedret til de grader. Med A5 og dual core grafikk i tillegg har de lagd den perfekte iPhone 4 IMO. Designmessig er det ingenting som nærmer seg iPhone 4, glad de ikke endret på den.

Hakkern

Jo men @mmw har du aktivert CDMA får du ikke GSM/WCDMA og omvendt.
Les Apples egen spec! Du kan ikke endre dette selv.

...
Se Apple's tech specs fotnote nr 4: CDMA available only if iPhone 4S is sold and activated for use on a CDMA network.
....

Nå er det forsåvidt rett at det er av lite praktisk betydning for oss nordmenn. For den gjevne amerikaner som har en avtale hos en CDMA-leverandør har det derimot langt større betydning da de nå kan bruke telefonen også utenfor Nordamerika og deler av Asia. Dog så skal det sies at det hadde vært veldig fint om vi nordmenn kunne benytte oss av CDMA-radioen i USA, da Verizon og Sprint (CDMA) har mye bedre dekning enn AT&T og T-Mobile (GSM). Dette er en av grunnene til at jeg alltid har med meg en kontantkorttelefon fra Verizon når jeg reiser i USA.

For å flisespikke litt også så er GSM-nettet teknisk sett et TDMA-nett og ikke WCDMA...

mmw

Nå har da begge de store CDMA-leverandørene (Verizon og Sprint) flere såkalte "World Phones" i sortimentet sitt, hvor GSM ikke vil virke på de amerikanske GSM-nettene, men som fungerer fint på de GSM-nettene de har roamingavtale med. Jeg kan ikke se hvorfor dette skulle være annerledes på iPhone, selv om du sikkert har rett.

Jo men @mmw har du aktivert CDMA får du ikke GSM/WCDMA og omvendt.
Les Apples egen spec! Du kan ikke endre dette selv.

ameneon

@ruvinn

Apple brukte utrolig mye penger på å designe iPhone 4. At ikke Apple slipper nye modeller like ofte som Sony og Samsung spyr ut halvgjorte designs i ørten forskjellige varianter burde ikke overraske. Apple bruker penger og tid i massevis på design, nettopp fordi det skal være et design for fremtiden. Det ser man på hele produktlinjen. iMac og MacBook Pro har ikke fått nytt design for hver revamp. Isteden har de fått design som kan være formålstjenlig over mange generasjoner.

Har eid iPhone 1, 3GS og iPhone 4. Den nyeste designen er definitivt den beste, foran iPhone 1. Den runde formen på 3GS gjorde den overhodet ikke bedre å snakke i enn 4.

-Even

Hva skjer med at den hvite versjonen har en "strek" til ovenfor høyttaleren, noe den svarte ikke har...??

eirikp

Det er proximity sensor, dvs. det som gjør at skjermen slår seg av når du holder telefonen inntil øret under en samtale. Den er der på iPhone 4 også, men den synes ikke så godt på den svarte versjonen bare.