Er ny iPhone det mest interessante?

Er ny iPhone det mest interessante?I morgen klokken 19:00 braker det løs i Cupertino, USA og mange ser fram til lansering av ny iPhone. Det spekuleres i både iPhone 4S og iPhone 5, men er egentlig ny maskinvare det mest spennende?

Vi tar en dypdykk i ryktene og ser på det som mest sannsynligvis blir det mest interessante på morgendagens lansering - Apples Assistant.

Hva er Assistant? Enkelt forklart er det en «virtuell assistent» med kunstig intelligens til din iPhone og iPad. Assistant er en videreutvikling av teknologien Apple fikk tak i når de kjøpte selskapet «Siri» for over 200 millioner dollar i fjor.

Selskapet, som har norske aner gjennom grunderen Dag Kittlaus, hadde utviklet en svær avansert virtuell assistent som lot deg prate til din iPhone som deretter tolket stemmen og gjennomførte en rekke operasjoner basert på hva du sa til din telefon. Siri benyttet stemmegjenkjenning fra Nuance og det er ikke selve stemmegjenkjenningen som er imponerende, men Siris «kunstige intelligens» som tolker hva du har sagt og gjør det du ber om.

Dette imponerte Apple som punget ut store penger på selskapet. Assistant er med stor sannsynligvis en del av iOS 5 og Apples nye iPhone 4S. Videoen under viser hvordan Siri fungerte i 2010 og før Apple kjøpte selskapet og videreutviklet teknologien som en sentral del av iOS.

Apple skal ha et helt eget team som utelukkende jobber med Siri og i iOS 5 skal teknologien ha blitt døpt om til «Assistant». Rykter tilsier at Apple har puttet svært mye penger i videreutviklingen av Assistant og dette vil være den største nyheten i iOS 5 og den nye iPhone.

Det hevdes at kun den nye iPhone og iPad 2 vil kunne benytte seg av Assistant ettersom teknologien krever A5-prosessor for å fungere effektivt. Svært få skjermbilder har lekket av Assistant, men Macrumors har fått laget en video som beskriver hvordan Assistant ser ut og skal fungere på iOS.

Det er ikke første gang Apple har lekt med tanken om kunstig intelligens og muligheten til å kontrollere hele din datamaskin kun med stemmen. Allerede i 1987 utviklet Apple «konseptvideoer» som lekte med disse ideene og videoen under viser et slik konsept. Kanskje blir dette nesten virkelighet i morgen?

Siri har en norsk grunder, Dag Kittelsen, og i dette intervjuet under snakker han og en med-grunder ut om Siri og mulighetene som ligger i denne teknologien når den ble lansert i 2010. Etter oppkjøpet har Apple videreutviklet teknologien i et og et halvt år og vi tror utvilsomt dette blir den store nyheten i morgen - ikke en ny iPhone.

Vi dekker det hele live i morgen fra kl. 1845!

Traktor

Jeg for min del synes sjeldent software er serlig interessant.

admin

Veldig uengig - maskinvare i seg selv er kjedelig. Det er programvare som gjør maskinvare spennende.

Traktor

Sant det, men jeg synes ikke det har vært noen voldsomt revelusjonerende oppdateringer innen software fra apple på en stund. Bryr meg fint lite om fjas som match, talekontroll og Face time for den del. Jeg sier ikke at dette ikke kan være nyttig/interessant for andre, men det er det ikke for meg.

Og seriøst, hvor mange gledere seg mer til å se nye funksjoner iOS 5 enn hvordan den nye iphonen blir? Hadde egentlig vært interessant og hatt en "avstemning".

Berg

Selv har brukt ios5 siden beta 1, så har fått rota litt i den grøten, derfor føler jeg i denne omgang at det er hardware som er mest interessant for min del., kommer til å bli svært skuffet om det ikke er redesign av iphone, i det minste en 3,8" - 4" skjerm. Det sakt, er jeg spent på om det kommer noen nye funksjoner i tillegg til Siri, da jeg ikke er helt overbevist .

Aigin

Da blir jeg faktisk mer skuffa enn da de lagde stort oppstyr for at Beatles var å finne i iTunes. Jeg liker ikke å snakke med mennesker i telefonen engang, jeg foretrekker sms, og jeg kommer definitivt ikke til å snakke med en iphone om jeg har muligheten til å taste det inn istedet. Stemmestyring er høyt på lista over de verste ting i verden (kanskje kun slått av youtubevideoer som laster sakte).

Eksempel fra the oatmeal:

[speak your selection]
"Tech support"
[did you mean "oh heck, sup' whores"?]

Stheen

Mange android telefoner har jo hatt "Speech to Text", og det har ikke akkurat blitt populært, og jeg forstår hvorfor. Du foretrekker sjelden å snakke telefonen når du kan skrive stille!

Rangor

Helt enig med Stheen, det er ikke spesielt morsomt å stå og snakke til telefonen som en slags person i full offentlighet. Jeg syns Assistant virker ekstremt kult som en teknologisk demo og skoleprosjekt, men i forhold til faktisk virkelig verden bruk så er jeg spennt på om folk faktisk vil stå på gata og si "Nærmeste toallett takk", eller "Hvor får jeg kjøpt billig øl?". Men vi kan jo alltids drømme

Wavelength

Spennede om det fungerer.

Men det skal fungere ut av en annen verden om jeg skal begynne å bruke det. Som andre sier her: Heller trykke enn å snakke.

jerry.c.bush

Det fungerer i alle fall veldig bra med Engelsk språk. Det spørs hvor bra det blir om man forsøker snakke Norsk til den.
Det er som det alltid er, også med den teknologien som allerede ligger i iOS vedr talestyring, den fungerer greit med Engelsk språk, men når man forsøker med Norsk så er det dessverre ikke alltid den "hører etter hva du sier".

Konseptet er dog spennende.

Sier meg også helt enig i admin om at det er faktisk programvaren som gjør at datamaskiner, nettbrett og mobiltelefoner, og forsåvidt også TV'er, fungerer i det hele tatt. Det hadde vært kjedelig å stirret inn i en sort skjerm. Det hadde også blitt lite effektivt...

Men ser hvor dere andre vil med deres kommentarer. Dere ønsker noe virkelig revolusjonerende. Det er ikke alltid lett. Apple har revolusjonert mye, men ikke like mye de siste årene, sett bort fra iPad da, men det er ikke programvare heller.
Dog har det kommet en del nye ting som man ikke alltid tenker over, så som Resume, Versions, osv i Lion. Det er faktisk litt revolusjonerende på et vis. Så de sover ikke.

Jeg håper å se en ny iPhone i kveld. Blir litt skuffet om det ikke gjør det. Men det gjør det, 99 % sikkert. Det store spørsmålet er bare hva og hvor mange modeller. Tenker at det også blir gjort endringer på noen modeller iPod i samme slengen og at iOS 5 blir sluppet nå. Det er i alle fall noe jeg håper på.

eirikp

Ny design med større skjerm er et absolutt must i kveld. Fikk se Samsung Galaxy S2, og iPhone 4 ble seende ganske stusselig ut ved siden av den. Specs er definitivt ikke alt, men hvis det ikke skjer noe med skjermen til iPhone nå vil de seile akterut i forhold til konkurrentene, særlig siden det jo vil drøye enda ca ett år før det skjer noe nytt igjen.

admin

@eirikp

Synes Samsung Galaxy S2 ser ganske stusselig ut i sin billige plastutførelse sammenlignet med iPhone 4. Hardwarespecs har kun noe å si for oss nerder - en iPhone 4S med dagens design, A5-prosessor, HSPA+ og 8 megapixelkamera vil selge i bøtter og spann.

turimblar

Er med på den, men du må faen meg være enig at en nydesignet iPhone 5 ville solgt mer?

Tror ikke jeg er den eneste iPhone 4-eier som dropper en "up-speck´d" iPhone 4S.
Kravstor som pokker, serru :bitchin:

Alyce

Oj, lurer på om Assistant kommer i binders-form :P

eirikp

@admin

Er i prinsippet enig med deg, men jeg mener at skjermen er i en litt annen kategori enn andre spesifikasjoner som bare vi nerder bryr oss om. Retina Display f.eks. var en kraftig spesifikasjonsforbedring som "mannen i gata" nesten like mye som nerdene la godt merke til og satt stor pris på.

Man kan mene hva man vil om den generelle utførelsen på Galaxy S2 (for ikke å si Android OS-et), men skjermen er rett og slett i en annen klasse en iPhone 4; det var egentlig poenget mitt. Og jeg håper virkelig at Apple viser frem noe i kveld som vil kunne bøte litt på det. Apple trenger ikke lede flokken på specs, det er sant, men jeg tror heller ikke de har råd til å ligge for langt etter resten.

(At en eventuell prisnedsatt iPhone 4S vil selge i bøtter og spann er selvsagt en sannsynlig antakelse, men helt irrelevant for denne diskusjonen, etter mitt syn. Nokia spyr da fortsatt ut X antall billig-telefoner fortsatt f.eks.)

admin

Så Apple må endre designet for at vi skal bli fornøyde? :)

Jeg ser ikke den ligningen i hvert fall. Oss nerder må de kanskje imponere, men vi utgjør ikke en stor del av befolkningen. Jeg tror ikke vi får et nytt design i kveld, men Apple er jo kjent for å overraske og være god til å holde på hemmeligheter.

En iPhone 4S med A5-prosessor (Dual Core), vesentlig bedre GPU, vesentlig raskere med HSPA+, FaceTime HD, knall 8 megapixler kamera, bedre (eller like god) batteritid og evt. noen andre goodies er en fin oppgradering som ikke står noe tilbake for konkurrentene per dags dato.

Jeg misliker sterkt disse AMOLED-skjermene som Samsung benytter. De er lyssterke, men fargene og strømforbruket er langt fra ideelt.

@eirikp

Det er ikke irrelevant. Apples iPhone er fortsatt den mest selgende telefonen både i USA og Europa. De ser ikke ut til å miste salg til andre telefoner og presses dermed ikke nevneverdig. Apple vil innovere gjennom programvare og er dermed mindre avhengig av hardware-racet.

Lagt merke til hvor lite de fokuserer på hardware på iPad 2?

Larsaronen

Amoled skjermen til galaxy s2 har riktig nok mer knæsj farger og bedre kontrast, men den har jo dårligere oppløsning..
480x800 på en 4.27" skjerm gir vel ca 217 ppi..

Dersom apple gir ut en med større skjerm tipper jeg det blir 3.8".. Fordi 640x960 på en 3.8" gir 304 ppi som er akkurat over retina display grensen..
Og jeg tviler sterkt på at Apple går bort fra 640x960 fordi det vil gi utviklere en ny skjermstørrelse å forholde seg til..

trondrm

Hvis de ikke endrer utseendet blir det nok ingen iPhone 4S på meg. Jeg er skikkelig lei av å gå med en glassbit i lomma som krever at man bruker et case på den for at antennen skal fungere skikkelig.

Skal de beholde iPhone designet, må de gjøre noe med antennen og benytte et annet materiale på baksiden.

Men jeg har også mest tro på en "component upgrade" til iPhone 4.

eirikp

@admin

Jeg skjønner ikke helt hvor du vil. Du sier at Apple ikke er så avhengig av å (henge med i) hardware-racet, mens i avsnittet ovenfor ramser du opp flere potensielle specs-oppgraderinger som de store høydepunktene i neste iPhone-utgave. Face Time HD? Really?

Apple har aldri og vil aldri fokusere så mye på specs. De har skjønt at folk flest er opptatt av brukeropplevelsen, og all ære til dem for det. Og selv om posisjonen deres i markedet ikke er truet foreløpig betyr ikke det at den ikke vil bli det i overskuelig framtid. WP7 ser svært lovende ut, og det er vel heller ikke urimelig å anta at Amazon vil kunne finne på å lansere en "Fire Phone" etter hvert. iPhone har vært forskånet fra reell konkurranse i lang tid fordi Android er søppel (i hvert fall slik de har sett ut foreløpig med diverse skall à la HTC sense osv.). Med WP7 og kanskje også Amazon Fire vil dette kunne endre seg ganske radikalt på kort tid.

Å være markedsleder, og ikke minst å beholde den posisjonen, handler om å ikke bli selvtilfreds og lat. Microsoft ble det, Nokia ble det, og Apple bør, imho, vokte seg vel for ikke å bli det selv. Men jeg kan selvsagt ta feil. :)

tomlil

Apple vil nok selge langt flere telefoner hvis de kommer med en redesignet iPhone 5 enn en iPhone 4S med lik design, men raskere CPU osv..
Det er bare og se tilbake på salgstallene. Da 3GS kom ut med lik design som 3G modellen solgte apple kun i underkant av en halv million enheter første kvartal 3GS var ute mer enn 3G modellen sitt første kvartal. Hvis man da sammenligner med 4ern sitt nye design som kom ut, ble det en økning på det dobbelte (7 mill) i forhold til 3GS. Det blir vanskelig og sammenligne 3G og første generasjons modellen, siden 3G ble lansert i mange flere land, og iPhone hadde da allerede festet seg til markedet. Men til sammenligning solgte 3G 25 ganger bedre enn 1. gen første kvartal tlfen var ute. Markedet vil helt klart ha et nytt design, og det vil jeg og! :)

850R

Klart apple vil selge mer med en nydesignet femmer nå. Men apple er lure som vi har sett før så kansje de venter med femmeren for og selge en haug med oppgradert 4S for så og lansere femmeren på et senere tidspunkt. Dermed selger de totalt mer enn ved å lansere femmeren nå. Blir spenennde og se ikveld :)

tomlil

Det spørrs om de da ikke hadde mettet markedet på 4S da. Hvis det hadde vært en November-ish lansering av iPhone 5 tviler jeg på at folk hadde kjøpt en ny (nesten)5000 kr telefon 2 mnd etter. Blir det kun en 4S lansert idag blir jeg selvsagt skuffet, men jeg vil også vurdere om jeg gidder å kjøpe den da(kjøper iphone 5 hvis den kommer uansett). Jeg og sikkert mange andre vil nok være usikre på om vi skal kjøpe 4S nå, eller vente på en 5er vi ikke vet at kommer? det vil skape skepsis etter dagens lansering hvis kun 4S kommer, vil jeg tro x)

Traktor

Det blir ikke helt riktig 850R. Med mindre apple har én kvote på en oppgradert og en redesigned iPhone igjen før de må gi seg. For det er jo ikke slik at 5ern blir den site iPhonen.
Men på den annen side, har apple behove for å selge så ekstremt mange flere iphones? De sliter da med å dekke etterspørselen en god stund etter lanseringen. Det tok vel omtrent 3 mnd før man bare kunne gå inn i en butikken og gå ut igjen med en iPhone 4, dette gjelder vel forsåvidt de eldre modellene også.

850R

For og si det sånn,jeg håper jeg tar feil :-)

christian1986

Er veldig spent på hva som kommer i kveld. Har brukt iPhone siden 1G og har vært igjennom hele serien, så er vel en fan.

Det jeg derimot må si er at de må komme med noe mer snart. Jeg fikk en rimelig HTC HD2 som reservetelefon, og må si jeg elsker skjermen. Liker den bedre og bedre, blir nesten litt skuffet når jeg skal bruke iPhone 4 nå. Så noe må snart gjøres, for selv jeg som Applefanatiker må innse at det finnes mye annet som gjerne er fullt så bra!

eirikp

@christian1986

Det du sa.

s.b.h

Hvis Apple ikke snart kommer med en ny tlf som har 4"+ skjerm, bedre kamera, bedre prosessor, mer RAM/ROM tror jeg de driter på draget. "Alle" har da det i dag.

Assistant er i mine øyne noe som tar mye plass, krever mye resurser og fungerer best for engelskspråklige, men jeg ser frem til å få IOS5 installert på min iPhone4. Og hvis de kommer med en jallaoppdatering av hardware beholder jeg min gamle tlf inntil Apple, eller andre, kommer med noe gromt.

admin

@eirikp

Jeg prøver å si at Apple ikke trenger å endre designet for å levere en hardwaremessig oppdatert telefon. Det som antas komme i kveld er en ny iPhone med A5-prosessor, HSPA+, CDMA/3G-støtte, FaceTime HD og bedre kamera. Alt pakket inn i samme skall som i dag. Det er hardwaremessig en bra telefon som matcher konkurrentene.

@s.b.h

Med unntak av større skjerm er det jo nettopp det Apple mest sannsynlig kommer med i kveld. En iPhone med dual core prosessor, bedre kamera, mer lagring og minne. Å dømme Assistant før du har sett det blir vel litt dumt? :)

@christian1986

Spørsmålet på nerdefaktoren må da bli om en skjerm er nok for deg å bytte plattform eller er programvareinnvasjon viktigere?

crazysteppy

Jeg for min del liker Apple, og e syns de har veldig mange gode apps i forhold til android. Eneste jeg savnet på iPhone 4 var større skjerm, så jeg byttet til LG Optimus 3D. Elsker skjermen, og ville dessverre aldri gått tilbake til iPhone 4 nå. Om iPhone 5 kommer i dag, med større skjerm så skal jeg ha den.. Om det blir en 4S så er det ikke noe å tenke på engang.. Alle konkurrentene til Apple har minst EN telefon med 4"+ skjerm, og alt under det føler jeg rett og slett er for lite..

stigzy

Er ganske så enig med Mats her. Har en iPhone 3gs i dag som kjører iOS 5 beta og skal nå skifte den ut med iPhone 4s eller iPhone 5. Jeg er mest opptatt av software, fremfor hardware, men det for jeg er over gjennomsnittet interessert :-) Jeg hadde selvsakt ikke blitt skuffet hadde det kommet en større skjerm osv.. Har ingen tro på at om de ikke lanserer noe iPhone 5 at det kan påvirket salget dems.

Er bare å vente noen timer nå og så får vi svaret vi alle har ventet på! :bitchin:

tomlil

Jeg skjønner også helt klart hva mats mener her:) En telefon med nytt design men bedre spesifikasjoner inni vil helt klart holde tempoet til konkurentene! Men med tanke på hvor mange som allerede eier en iPhone, er ikke lik design så fristende.

Og kjøpe en ny telefon som ser klin lik som den gamle jeg allerede har hatt i et år er ikke så fristende. Begge vil kjøre iOS 5, men mulig Assistant kun kommer til den nye? jeg vet ikke:P 4890 kr her i norge for en tokjerners prosessor og bedre kamera er en dyr oppgradering.

Grunnen til at jeg står ved iPhone er jo pga software og iOS. Ellers ville jeg gått over til noe annet crap. Men hvor mye tjener Apple på å slippe iOS5 til iphone 4 brukerne som ikke ønsker en 4S? I motsetning til mats tror jeg det ikke bare er nerder som ønsker noe helt nytt, men hele markedet. Folk vil ikke ha et produkt som ser ut som 2010. De vil ha 2011 design fra Apple i 2011.

Marasmus

Uten alle spekulasjonene med tilhørende vanvittige mockups, tror jeg de fleste hadde blitt fornøyd med litt kjappere hardware, bedre kamera og nye softwarefunksjoner.

Dessverre laget noen denne mockupen:

http://www.phonesupdate.com/wp-content/uploads/2011/08/iphone_5_mockup.jpg

Og vips ble en ny iPhone som ikke ligner den der en skuffelse for mange ...

eirikp

@Marasmus

Tveegget sverd det der. Apples suksess er jo etter hvert nærmest fundert på forhåndsomtale, hype og mystikk. Hvis de da ikke greier å innfri spekulasjonene er det et problem de i stor grad har skapt selv.

christian1986

@eirikp
@christian1986

Spørsmålet på nerdefaktoren må da bli om en skjerm er nok for deg å bytte plattform eller er programvareinnvasjon viktigere?

Mener bare at det lenge har vært mulig å lage "bedre" mobiler. Om en skal snakke software så er det vel den som skuffer meg mest. Menysystemet ser 100% likt ut som det gjorde da det kom og mulightene til tilpassning er fremdeles tilnærmet 0. At det som faktisk ligger der i dag virker er det liten tvil om, men endringer må etterhvert komme. IOS5 kommer faktisk 1 år etter IOS4 og burde ha brakt enda mer nytt enn det det faktisk gjør.

Poenget er at Apple viser tendenser til å slakke av på softwaresiden i tillegg til hardwaresiden(som vanlig).

Ergo, noe spesielt må komme i kveld for at jeg fremdeles følger iPhonelinjen. Kommer kun 4S må jeg etterhvert se meg om etter en ny platform, da Android er blitt et godt alternativ(som ikke eksisterte da iPhone 1 kom, i alle fall ikke for hvermansen).

tomlil

@christian1986

Hvorfor endre på et vinnerlag? Jeg synes Apple har vært flinke til å oppdatere gjevnlig. Det er kanskje noe av grunnen til at de har ventet litt ved å legge til nye funksjoner. Tidligere har vi fått multi-tasking, copy-paste, push notification, osv. Nå får vi notification center igjennom iOS5 og mest sansynlig Assistant. Neste år kommer kanskje widget osv.

Jeg har alltid hatt litt på følelsen at Apple holder litt igjen, for å kunne benytte nyere ting i senere iOS versjoner. De kunne og kanskje burde ha implementert Multi-tasking og notification center osv i tidligere OS, men sånn har ikke Apple gjort det. Apple bruker nok mere tid på å utvikle best mulig løsninger, enn å bare slenge på halv ferdige ting slik som i Android. For eks nå har Apple "Widget" som en joker til neste lansering. Hva har forresten Android gjort i løpet av de 3 årene de har vært på markedet? ;)

bzzlink

Jeg gleder meg til IOS5 oppgraderingen.

Er drittlei det fysiske designet på iPhone4 nå har hatt den i 1,5år. Det er det lengste jeg noengang har hatt den samme mobilen. Så en designendring er absolutt velkommen.

Ellers gleder jeg meg til bedre kamera. Telefonen har tatt over som mitt hovedkamera med mindre jeg virkelig skal ut å fotografere (da er det speilrefleks). Så litt høyere oppløsning, og ikke minst bedre optikk/større bildebrikke ønskes spesielt velkommen.

Stemmestyring håper jeg de dropper, det er en ubrukelig funksjon. Eneste jeg kan se for meg er at det er kjekt når man sitter å kjører bil, ellers er det bare teit.

HC85

Hva om Apple faktisk nå rett før lanseringen gjore dette med Vodafone tyskland bare for å skape enda mer spekulasjoner og blest? Tror du ikke det da blir en enda større overraskelse/lettelse for mange om de kommer med en helt ny modell? Apple? 1.5år siden sist lansering av ny tlf? Apple? Jeg bare spørr?

850R

Da hadde jeg desverre rett:(

trondrm

Samme her... For meg var nytt design viktig. Jeg er drittlei iPhone 4 designet og hadde tenkt å bytte. Nå vil jeg seriøst vurdere en Android istedet. Tipper jeg ikke blir alene om det. Jeg tror Apple gjør en feil når de viderefører et halvannet år gammelt design.

Wavelength

Egentlig var dette forventet. De gjorde det med 3G, og gjør det igjen med 4.

Selv tror jeg mange (meg selv inkludert) forventer for mye når Apple inviterer til events. De er nok i full gang med å utvikle en ny iPhone 5, men når de kan melke markedet enda litt til med iPhone 4 sitt design så gjør de naturlig nok det. Apple er også kjent for å ta den tiden de trenger, noe de nok gjør denne gang også.

iBjorn

Apple vil helt sikkert få et sunt salg av en oppgradert iPhone 4. Mange har investert i dyrt ekstrautstyr som passer denne formfaktoren og med dual core A5, 8 MP kamera, forbedret batteritid og antenne vil mange nok være fristet. Det er jo heller ikke slik at designet på iPhone 4 på noen måte er umoderne og passé. Hvis man har et så grunt forhold til produktet at man "truer" med å svitsje til Android (av alle ting) dersom Apple ikke gjør "noe" med fasongen på iPhone nå (noe som jo nå er en kjensgjerning at de ikke gjorde) vil jeg hevde at man egentlig ikke er en ordentlig "iPhone-bruker" i utgangspunktet. Jeg for min del kommer til å vurdere eventuell oppgradering når jeg ser hvordan iOS 5 presterer på min 3GS (som jeg fortsatt liker utseendet på).

btorbo

trondrm

Hvis det er utsagnet mitt du viser til, så mener jeg ikke at iPhone 4 er umoderne eller passé. Den er vond å holde, i den er skjør og har et design som gjør at jeg ikke er fortrolig med å bruke den uten å den i et case hele tiden og det synes jeg ikke noe om.

Jeg har hatt iPhone, og kun iPhone, siden juli 2007 og vært innom samtlige modeller til nå. Jeg hadde bestemt meg for å skifte til ny iPhone nå hvis den fikk et nytt design. Det å kjøpe en ny med de samme svakhetene som jeg ikke liker, anser jeg som helt uaktuelt. Alternativet er å holde ut med iPhone 4 i et halvt til et halvt år til.

Da måtte det heller bli å gå tilbake til en 3GS som faktisk var både pen og god å bruke uten at den måtte pakkes inn med deksler. Det var dumt av meg å bytte ut den, men når man alltid skal ha det nye så ble det slik...

Skal jeg innom en annen leverandør mens jeg venter på en ny iPhone som jeg kan like igjen, ser jeg ikke noe annet alternativ enn en Android akkurat nå. Muligens en WP7 telefon, men de har jeg ikke noe forhold til ennå.

eirikp

@btorbo

Så for å være en "ordentlig" iPhone-bruker får man ikke lov å vurdere andre modeller, og man må holde seg til iPhone uansett hvordan utviklingen er på denne og ellers i markedet? Vær så snill. Jeg forbeholder meg i hvert fall retten til å til enhver tid kjøpe den telefonen jeg mener best passer mine behov og ønsker, og jeg håper virkelig at dere andre også har vett til å gjøre det samme. Hvorvidt det betyr at jeg blir ekskludert fra en eller annen uoffisiell fanboy-klubb kunne jeg ærlig talt ikke brydd meg mindre om.

Når det er sagt har jeg etter hvert blitt ganske låst til iOS i og med alle små og store apps jeg har kjøpt og gjort meg mer eller mindre avhengig av (og som til sammen er verdt en del penger). For meg utgjør det den største terskelen for å bytte til en annen plattform.

iBjorn

Det er vel akkurat dette jeg hadde i tankene. I det perspektivet ser jeg ikke det rasjonelle i å vurdere et plattformbytte ut ifra så overfladiske kriterier. Hadde det enda vært noen fullstendig horrible vurderinger fra Apple (som å fjerne multitasking eller copy/paste for eksempel) så hadde det jo vært forståelig, men å sippe over at iPhone fortsetter å se like stilig ut som forrige modell en stund til virker bare barnslig. Hva er det funksjonsmessig som gjør at "Android" nå med ett framstår som et bedre alternativ i dine øyne? Hvis det bare er suget etter en ny formfaktor som stresser deg synes jeg i anstendighetens navn du bør sjekke om alle pluggene sitter godt nok festet og virker som de skal.

btorbo

eirikp

@btorbo

Jeg er skuffa over at iPhone, over 4 år etter lansering, fortsatt har en skjerm på bare 3,5" (noe som er desidert minst i det segmentet som den konkurrerer i). Apples nylanseringsfrekvens av iPhone betyr jo også at det ikke vil skje noe med dette på en stund (hvem vet; blir det nye 16 måneder til neste lansering kommer neste modell i februar 2013). Hvis det å påpeke dette i dine øyne er å sippe, så må du selvfølgelig få mene det. Det virker bare litt som at det ikke er lov å diskutere iPhones både negative og positive sider (og evt. alternative modeller) på en konstruktiv måte uten å bli stemplet som en slags Apple-forræder; for meg er det ganske barnslig. Vi diskuterer tross alt bare telefoner, ikke fotball-lag eller religion.

trondrm

Jeg er og har lenge vært misfornøyd med iPhone 4. Det var et dårlig kjøp og jeg burde ikke byttet ut min 3GS. Jeg angrer på at jeg byttet og har lenge bestemt meg for å kjøpe ny telefon nå. Jeg hadde håpet at iPhone 4S/5 hadde endret litt på designet slik at den ble bedre å holde i og litt mindre skjør. Når de ikek gjorde det, må jeg se etter en annen telefon nå. Det å fortsette med iPhone 4 er uaktuelt.

Det at iPhone 4 er stilig for stå for din egen regning.

Men si meg btorbo hvis du gjør et bomkjøp og kjøper et produkt du ikke trives med å bruke, eller ikke lenger liker, beholder du det bare siden det har riktig merke? I så fall lurer jeg på hvem som bør sjekke pluggene sine her! Det utsagnet er bare for dumt og det burde du ha spart deg for.

iBjorn

Hvis det skulle skje at jeg gjør et bomkjøp benytter jeg meg selvfølgelig av angreretten. Det med "ikke lenger liker" handler mer om modenhet og rasjonalitet enn noe annet. Det er jo ikke sånn at en iPhone over natta blir til et estetisk og/eller ergonomisk mareritt, så for meg er det fjortistakter over det argumentet (og jeg er ikke fjortis).

Det er fortsatt lite argumentasjon med nevneverdig substans som underbygger noe annet enn at dette i stor grad handler om det jeg vil kalle sutring. Det er selvsagt både tillatt og ønskelig at man diskuterer både Apple, iPhone, Mac og whatnot opp og i mente. I denne diskusjonen argumenterer jeg for at det framstår som overfladisk og sutrete å klage over at iPhone 4S simpelthen ikke har fått ny fasong i forhold til iPhone 4 og at dette i seg selv er nok til å rettferdiggjøre et plattformbytte (noe som for det jeg vil kalle en seriøs/skikkelig iPhone-bruker* er nokså dramatisk da det vil innebære en stor avskriving i forhold til apps). Det handler således ikke om "Apple-forræderi" men om en holdning til personlig forbruk som er urovekkende. Derav anbefalt sjekk av plugger.

Det at din iPhone 4 var et dårlig kjøp for deg får stå for din regning. At skjermen er for liten også. Jeg har selv helt normale hender for en voksen mann i min alder og føler ikke at jeg har noe dårlig plass til å få gjort det jeg skal på telefonen.

*Mitt argument er som følger at hvis det (plattformbyttet) ikke har noen konvergenser ut over selve telefonbyttet er man ikke en bruker som utnytter teknologien på en spesielt avansert måte. Da er man ikke det jeg kalte en "skikkelig iPhone-bruker" men en ganske ordinær mobilbruker. Noe som er helt greit, men da har man ikke så avanserte krav til teknologien at det rettferdiggjør en slik absurd ressursbruk. Det samme gjelder selvsagt andre veien. Hvis du som Android-bruker kan snu på femøringen og bytte tvert til iPhone uten at det har noe som helst av komplikasjoner for deg er du selvsagt ingen avansert Android-bruker (og bør følgelig fortsette å bruke den (dyre) teknologien du allerede har).

btorbo

eirikp

@btorbo

Igjen: Jeg forbeholder meg retten til å uttrykke skuffelse over at iPhone fortsatt har en skjermstørrelse som ikke er på høyde med konkurrentene. Og jeg gjør dette uten at jeg av den grunn anser meg selv som verken sutrete eller fjortis. Jeg bytter ikke telefonmodeller for et godt ord, men jeg lurte på om jeg ikke skulle investere i en ny nå mens det fortsatt går an å få litt penger for min iPhone 4 på finn.no. Så kan det godt være du mener at det vitner om uanstendig høyt forbruk av penger (vi trenger kanskje ikke ta hele den filosofiske diskusjonen om bruk og kast-samfunnet i vest nå?), men for meg er dette en relativt gjennomtenkt og rasjonell prioritering.

Når jeg nå planlegger innkjøp av ny telefon vil jeg i hvert fall i større grad enn tidligere, vurdere telefoner fra andre produsenter enn Apple fordi jeg godt kunne tenke meg en større skjerm enn det man finner på iPhone. Dette på tross av at jeg etter hvert har investert i en del innhold til iOS som nødvendigvis ikke lar seg overføre til andre plattformer. Kall meg en "ordinær mobilbruker" så mye du vil, jeg kunne ærlig talt ikke brydd meg mindre om akkurat det.

Traktor

Skjermstørelse er jo egentlig bare smak og behag. Slik som du sier det, så høres det ut som om jo større skjerm jo bedre er det. Så om iphone hadde kommet med en 7" skjerm, ville det vært den beste telefonen på markedet? Eller om de bare hadde lagt inn telefon støtte i ipaden, da ville det jo vært helt rått i forhold til konkurentene :rolls eyes: Jeg vil si 3,5" er en størelse som passer folk flest, kan bli for stort også. En annen ting du ikke tenker på er at iphonen har en pixeltethet som de fleste konkurentene ikke en gang er i nærheten av.

eirikp

@Traktor

Jeg har aldri sagt at jeg har fasiten på hvilken skjermstørrelse som passer for alle. Men jeg må da få lov til å si at jeg skulle ønske at skjermstørrelsen på iPhone snart øker, uten at jeg av den grunn blir beskyldt for være en sippete fjortis som mest av alt vil kaste penger ut av vinduet?

Traktor

jeg har da ikke beskyldt deg for å være en sippete fjortis som mest av alt vil kaste penger ut av vinduet. Men når du skriver at iphone har en skjermstørelse som ikke er på høyde med konkurentene, virker det nettopp som om du har et fasit svar på hvilken skjermstørrelse som passer for alle, og det i hvert fall ikke er 3,5". Det blir feil å si at den ikke er på høyde med konkurenten bare fordi den er mindre.