App Store og iTunes innfører merverdiavgift

App Store innfører merverdiavgiftApp Store var i går, som rapportert på Mac1.no, nede for oppdatering i flere land, blant annet Norge. Nedetiden medførte noen mindre hyggelige endringer for oss nordmenn.

iTunes, App Store og Mac App Store har nå innført merverdiavgift. Dette betyr at prisene har steget betraktelig over natten.

Som mange trodde og fryktet var det de nye momsordningen som ble innført. Fra og med 1. juli har den røde-grønne regjeringen nemlig innført moms på digitale produkter - også for utenlandske aktører. Det betyr at selskaper som Apple, Amazon, Dropbox og Flickr som enten selger digitale produkter (apps, musikk, bøker etc.) eller digitale tjenester (lagring, hosting etc.) vil måtte kreve inn moms for norske kunder og legge 25% på prisen.

De nye prisene i App Store er:

  • 7kr
  • 14kr
  • 21kr
  • 35kr
  • 49kr
  • 70kr

Og slik forsetter de oppover.

Prisene på musikk har også økt og en sang koster nå fra NOK 9,- og et album fra NOK 95,- med den nye momsen. I likhet med fysiske produkter som har momsfritak hvis beløpet er under NOK 200,- eksisterer det ikke en lignende ordning på digitale produkter kjøpt i utlandet.

Norske iTunes, App Store og Mac App Store opererer ikke fra Norge, men Luxembourg.

Oppdatering

Det foreligger for øyeblikket noe tvil i om denne prisøkningen er moms eller en generell prisøkning som har rammet flere andre land.

Vi har gjort enkelte mindre prisjusteringer, grunnet endringer i valutakurser og lokale skatteregler

har Apple svart iPod1.no og Digi.no på forespørsel. Apple vil dermed verken bekrefte eller avkrefte om prisøkningen skyldes merverdi eller en generell prisøkning. En valutajustering burde i teorien komme oss til gode da den norske kronen er sterkere enn normalt i forhold til dollar.

Oppdatering 2

iTunes Connect, som er Apples verktøy for utviklere, rapporterer nå at utviklere som vil selge i Norge får NOK 3,92 per applikasjon som selges til NOK 7,- i App Store.

Regnestykket er dermed ganske enkelt. Apple har faktisk satt NED prisen på fra NOK 6,- til NOK 5,60 eks. mva. 25% moms på NOK 5,60 er NOK 7,-. For ordenskyld så kan man også regne ut hva 70% av NOK 5,60 er for å regne ut hva utvikler sitter igjen med etter 30% fratrekk. Det er, ikke overraskende, NOK 3,92 - samme sum som iTunes Connect nå rapporterer at en utvikler tjener på å selge en applikasjon til NOK 7,- i norske App Store.

Andre medier, inkludert Digi og E24, som rapporterer om at Apple har satt prisen OPP tar dermed feil. Apple har faktisk satt prisen NED. Dette stemmer godt overens med en valutajustering. $1 utgjør med dagens kurs NOK 5,5. Prisøkningen til forbruker er det staten som nå tar med sine 25% moms på digitale tjenester fra utlandet. Apple følger dermed loven i Norge - dog 14 dager på etterskudd.

Nafoni

Jeg ser også priser som 5,60, 11,20, 16,80 osv. Blir helt forvirret nå...

KlodrikMcKr

Dette får holde, blir amerikansk iTunes konto på meg, gidder ikke betale 30% til Apple og 25% til staten. Dette var dårlig nytt :(

tosemy

Enig, nå blir det amerikansk konto!
Rød grønn, dette tar kaka!

qualbeen

Har dere fått bekreftet at prisøkningen skyldes norsk e-moms? For Apple har justert prisene i en del andre land også, så det trenger ikke være relatert til moms...

Digi har forøvrig gått nøyere gjennom pris-økningen, og de konkluderte med at økningen ikke er på 25%, som jo moms-endringen burde ha tilsagt.

http://www.digi.no/873859/apple-jekker-opp-prisene-i-norge

PeterIpodTouch

I Storbritania er prisene også økt, Modmyi skrev det på Twitter :-P

akan86

I følge macrumors.com er dette en prisøkning som skal kompensere for den store kursforskjellen mellom enkelte land og USA. I noen land i går har prisene til og med blitt reduserte i App Store.

admin

@qualbeen

Har kontaktet Apple, men de har ikke kommet tilbake med en uttalelse enda. Det Digi muligens glemmer, er at det nok allerede var 15% Luxembourg moms på europeiske iTunes jamfør EU-lovgiving. Hvis norsk moms er lagt til, så fjernes 15% og 25% legges på.

Vi venter på en endelig tilbakemelding fra Apple.

akan86

Jf. post over. http://www.macrumors.com/2011/07/13/apple-adjusts-international-app-store-prices/

admin

Apple har kommenter til Digi:

"Vi har gjort enkelte mindre prisjusteringer, grunnet endringer i valutakurser og lokale skatteregler."

Men de har med andre ord enda ikke bekreftet eller avkreftet om dette er moms eller ikke. Lokale skatteregler = moms?

joval

At Apple tar 30% er helt greit, men så fort Norsk økonomi skal ha det samme begynner folk å klage? Ærlig talt folkens...

admin

I Apples iTunes-avtale står det:

"Din totalpris vil inkludere prisen for produktet pluss merverdiavgift (som gjeldende på nedlastingsdagen). "

Usikker på om dette har stått der før dog. Forøvrig rimer det vel ikke at prisene skal settes opp når dollaren er historisk svak mot norsk krone?

6.00 NOK = 1.08792 USD
1.00 USD = 5.51466 NOK

Prisen burde vel heller da egentlig settes ned hvis dette skulle være prisjustering og ikke moms.

Nafoni

Synes ikke staten fortjener penger på absolutt alt en nordmann kjøper her i landet

Larsaronen

@Joval

At Apple tar 30% for distribusjon og drift kan ikke sammenlignes med at staten skal ta 25% for at staten skal få inn mer penger..

Når det er sagt så ser jeg forsåvidt ingen grunn til at digitale produkter skal være fritatt moms..

Det som er teit er att ebøker ikke er det mens papir bøker er det!

pushit

På tide å stemme noe annet enn rød-grønt, kanskje?!

djxfade

HÅper folk husker dette til neste valg, stem klokt :)

petrus764

Jeg synes det er bedre å betale 25% til den norske stat, som faktisk gir meg mye igjen for pengene enn 15% som går til en stat jeg absolutt ikke har noe forhold til. I tillegg er E-moms vanlig ute i Europa, innført i mange land av langt blåere regjeringer så hvis dere tror politisk farge er så avgjørende så tar dere nok feil.

Selvsagt vil landets blå partier komme med populistiske utspill for å tjene simple stemmer, men hvis de selv blir valgt neste gang kan du være sikker på at momsen ikke blir fjernet.

petrus764

*drittforum*

iBjorn

Hva er dette for noe sludder da, folkens? Staten, det er oss, det. Vårt felles spleiselag for helsetjenester, skole, barnehager og alle andre offentlige tjenester som man i andre land betaler gjennom nesa for. Det var få som var misfornøyde med at Stoltenberg og kompani førte Norge trygt gjennom forrige finanskrise på en måte som gjorde at de fleste knapt merket at det i det hele tatt var en slik krise. Hvis Siv Jensen får kloa i det norske oljefondet og bestemmer seg for å hive handlingsregelen på båten vil vi ikke klare dette neste gang ulven er i skogen. Den er forresten i skogen hele tiden. Hvis dere ser på den økonomiske situasjonen i USA og i sør-Europa balanseres det stadig på kanten av stupet.

Privatisering av offentlige tjenester har vist seg å være noe av det minst kloke et samfunn kan foreta seg. Strømprisene har ikke blitt lavere i et åpent marked. I stedet selges billig sommerstrøm til Tyskland slik at bassengene "er tomme" på høsten - og strømprisen fyker i været (igjen). Helsetjenestene har verken blitt bedre eller billigere der private har kommet inn. NSB og Jernbaneverket sliter som aldri før. Vedlikeholdet av vegnettet i Norge er fragmentert og dårlig koordinert. Posten er snart redusert til en markedsaktør på linje med TNT, FedEx og UPS. Televerket (Telenor) sliter som bare pokker med å tilby en stabil summetone. Statoil holder seg med slavekontrakter og engasjerer seg i skandaleprosjekter med miljøfiendtlig profil i verdensklasse. Private skoler er ikke bedre (ei heller billigere) enn de offentlige. Private barnehager har ikke høyere andel faglært personell enn de offentlige. Lista er ufattelig lang, og fellesnevneren er at det som før var inntektskilder for statlig/offentlig drift nå har blitt en melkeku for noen få begunstigede. Det er faktisk ingen ting som tyder på at privatisering er et gode for folk flest, men det har skapt et vindu for noen få til å gjøre seg griserike på "den vanlige mannen i gatas" (og statens) bekostning. Høyre og FrP ønsker utrolig nok mer av det der, så ja, stem klokt også ved neste valg.

Jeg har forresten til gode å høre en eneste elev klage over gratis skolebøker og PC i videregående skole. Går arbeidsgiveren din konkurs er du sikret tilgodehavende lønn gjennom lønnsgarantifondet og du får arbeidsledighetstrygd mens du skaffer deg nytt arbeid. En italiener jeg snakket med for ikke lenge siden fortalte at i Bergamo (Nord-Italia) får man ingen ting av staten hvis man mister jobben. Samtidig er det nesten umulig å skaffe seg jobb der, og slik har det vært lenge. Mens jeg skriver dette er det folk der nede som tar livet sitt i fortvilelse fordi de ikke kan forsørge familien sin. Samtidig sitter det altså noen behagelig mette sytepaver her og klager over at en sang på iTunes nå koster én krone mer enn i går. Det er til å spy av. Skamme seg. Nå.

btorbo

Widget

Var innom iTunes Connect og der har Norge blitt en egen valuta kategori. Der sto det av ved salg for 7kr får utvikleren 3.92kr. Det som er artig med denne summen er at enten har Apple tenkt til å betale 20% mva eller så har Apples 30% gått ned til 25.33% i Norge

Bumblebee

Det blir for dyrt med musikk fra iTunes nå. Hvorfor skal jeg betale 76,- for et album i 256/AAC når jeg kan kjøpe samme album på CD fra platekompaniet til 59,-? (som jeg igjen kan importere til iTunes i høyere kvalitet)

-Even

Prisene på mat stiger, vi kjøper fortsatt mat... Klager kanskje litt over 1krone dyrere melk...
Prisene på App-store stiger (og det er jo egentlig ingen bombe), det klages, men bare vent, det kjøpes nok som før etterhvert...

oysts

Var innom iTunes Connect og der har Norge blitt en egen valuta kategori. Der sto det av ved salg for 7kr får utvikleren 3.92kr. Det som er artig med denne summen er at enten har Apple tenkt til å betale 20% mva eller så har Apples 30% gått ned til 25.33% i Norge

Om utvikler får 3,92 er det lagt på 25% moms.

Her er regnestykket:

7,- uten moms er 7/1,25 = 5,60,-

Trekker vi så fra 30% for å finne ut hva utvikler sitter igjen med så får man følgende:
5,60 * 0,70 = 3,92,-

Konklusjonen må være at Apple har innført 25% moms.

lamoy

Bumblebee, du kan ikke "opp-konvertere" en audio-fil fra 256 mp3 til 256 aac. Kvaliteten vil fortsatt tilsvare mp3-filen.

Wackhy

Og ... DER stopper vi den politiske diskusjonen og holder oss til emnet.

Vagabond

Det er vel strengt tatt ikke Apple som innfører MVA-avgift ?

Dette er noe alle nettbutikker blir pålagt etter regelendring i Norge.
Så tittelen er totalt misvisende.

E24 har i tillegg greid å sammeligen priser i USA (uten avgift) med norske priser med mva på 25 %. De kommer riktignok til en prisforskjell på 27%, men tviler på de hadde skrevet at økningen kun var på 2 % !

haack16

Jeg syntes dette blir teit hvis utviklerne får enda mindre penger enn før!! For meg er det helt greit at Apple tar 30% men når staten da i tilegg skal ta 25% så utvikleren bare får 45% så blir dette rart. Jeg syntes det er rart at Apple og staten skal ta mer tilsammen en det utvilkeren får. Det finnes nå lover og regler på alt, jeg ser på dette som enda en unskyldning på å ha Amerikansk Itunes konto. Og hvis jeg som norks utvikler bare får 45% av inntektene, så vil jeg heller fikse meg en amerikansk utvikler konto hvor man får flere %.

bleu

Da er det jo bare å kjøpe programmene direkte fra websidene til utviklerne. Så slipper vi dette mva tullet i App Store. Er også mindre aktuelt å kjøpe iTunes sanger.

admin

Norske utviklere får ikke mindre, de får faktisk mer.

Fra oppdatert artikkel:

iTunes Connect, som er Apples verktøy for utviklere, rapporterer nå at utviklere som vil selge i Norge får NOK 3,92 per applikasjon som selges til NOK 7,- i App Store. Regnestykket er dermed ganske enkelt. Apple har faktisk satt NED prisen på fra NOK 6,- til NOK 5,60 eks. mva. 25% moms på NOK 5,60 er NOK 7,-. For ordenskyld så kan man også regne ut hva 70% av NOK 5,60 er for å regne ut hva utvikler sitter igjen med etter 30% fratrekk. Det er, ikke overraskende, NOK 3,92 - samme sum som iTunes Connect nå rapporterer at en utvikler tjener på å selge en applikasjon til NOK 7,- i norske App Store.

Prisøkningen til forbruker er det staten som nå tar med sine 25% moms på digitale tjenester fra utlandet.

Larsaronen

@admin:
Sikker på at det er det som står?

Hos meg ser det ikke ut til å være oppdatert.. Det står:

Customer price: 6kr
Your Proceeds: 3,92kr

Veit ikke om det er oppdatert ordentlig enda..

Hvor mye fikk vi før? Når det kosta 6kr?

haack16

Norske utviklere får ikke mindre, de får faktisk mer.

Fra oppdatert artikkel:

iTunes Connect, som er Apples verktøy for utviklere, rapporterer nå at utviklere som vil selge i Norge får NOK 3,92 per applikasjon som selges til NOK 7,- i App Store. Regnestykket er dermed ganske enkelt. Apple har faktisk satt NED prisen på fra NOK 6,- til NOK 5,60 eks. mva. 25% moms på NOK 5,60 er NOK 7,-. For ordenskyld så kan man også regne ut hva 70% av NOK 5,60 er for å regne ut hva utvikler sitter igjen med etter 30% fratrekk. Det er, ikke overraskende, NOK 3,92 - samme sum som iTunes Connect nå rapporterer at en utvikler tjener på å selge en applikasjon til NOK 7,- i norske App Store.

Prisøkningen til forbruker er det staten som nå tar med sine 25% moms på digitale tjenester fra utlandet.

Er du sikker på dette?

Enkelt regnestykke utifra de opplysningene jeg har fått med meg.

Før;

Apple 30% = 1,8kr (6/100 = 0,06 *30 = 1,8kr)
Utviklere 70% = 4,2kr (6/100 = 0,06 * 70 = 4,2kr)

Nå;
Først tar staten sine 25%
{
7/125 = 0,056 * 100% = 5,6kr
}

Apple 30% =1,68kr (5,6/100 = 0,056 * 30% = 1,68kr)

Utvikler 70% = 3,92kr (5,6/100 = 0,056 * 70% = 3,92kr)

Ser når jeg har gjort regnestykket så likner det på ditt, du har vel rett, men de får mindre. Men Er det ikke slik at når man importerer en fysisk vare som koster mindre enn 200kr så skal man ikke betale 25% moms? I såfall burde dette gjelde for digitale programvarer også. Glad for jeg begynte å bruke amerikansk app store konto for lenge siden.

Lassebass

Hvis det er slik at det allerede var 15 % med moms fra Luxembourg, som det er nevnt tidligere i kommentarene her, får utviklerne mer nå enn før.

Før:
6 kr, deretter trekker vi fra 15 % moms. Da sitter man igjen med 5,2 kr til Apple og utviklerne. Dette gir dermed 3,64 kr til utviklerne (70 %).

Dette er da lavere enn dagen 3,92 kr.

Bumblebee

sitat lamoy:
"Bumblebee, du kan ikke "opp-konvertere" en audio-fil fra 256 mp3 til 256 aac. Kvaliteten vil fortsatt tilsvare mp3-filen."

Kan ikke se at jeg har hevdet dette. Jeg mente å importere en CD (rippe) til biblioteket. Da har man mulighet til å velge høyere kvalitet enn 256AAC

lamoy

Ser jo nå at du skrev "CD". My bad.

Så spørs det om Lion vil koste mer enn de 209,- som står på apple.no

Alfred.Woodden

Hmmm, men nå koster jo TomTom Europa nesten 900,-. Husker ikke nøyaktig hva det kostet før, men det må da være en økning på mye mer enn 25%?????

Helt vill pris.

eru

Ånei! Full krise! Nå har jeg ikke råd til å kjøpe en eneste sang lenger!

FULL KRISE, FOLKENS!

Cybbe

Dette er en prisøkning, men Apple har rundet ned for laveste priskategori - og muligens noen andre. Sammenligningen på sekskronersnivå er ikke spesielt solid - selv om den selvsagt viser endringen på det nivået.

For å minimere rundefeil kan man se på et høyere tall. TomTom Europa var tidligere til salgs for kr 549. Det selges nå - etter Apples prisøkning - for kr 840. Selv om man antar null moms tidligere (en antakelse jeg ikke er sikker på om holder), så er dette fortsatt en prisøkning på rundt 22% (prisen før moms for TomTom Europa er 672).

Men folk vil la seg bedra.

Mistahh

Bare å "takke" APs Sigbjørn Johnsen for prisøkningene, når prisene egentlig skulle blitt satt ned, jf valutakurs.

bkar89

Da var det jo enda bedre med amerikansk konto da! :bitchin:

Hadde det vært en prisøkning basert på mer fortjeneste hadde det faktisk ikke gjort meg noe, men dette blir en prinsippsak. Staten har mer enn nok penger, og aner ikke hva eller hvordan den skal bruke de. Da gidder ikke jeg å støtte den unødvendig.

iPhone 4, kjøpt i USA, ikke betalt norsk moms
iPad, kjøpt i USA, ikke betalt norsk moms...

og det smaker SÅ godt! Håper på den samme gode følelsen fra fremtidige kjøp med den amerikanske itunes kontoen i fremtiden.

Hadde de f.eks senket momsen til si 25% grunnet større inntekts base så hadde det kanskje vært litt bedre mottatt...

25% moms... fy f*en å sykt! e-tjeneste eller ei... New Jersey er det 7%...

iBjorn

Flytt til New Jersey da.

btorbo

TorsteinO

Mange som har rare ideer om hvorfor e-moms har blitt innført her. Det er ikke voldsomt store penger staten kommer til å dra inn på dette, derimot er det samme grunnen som mange andre regjeringer har sett: de vil fjerne konkurransefordelen utenlandske leverandører av digitale produkter/tjenester har ved at de ikke har trengt å beregne mva.

Så ja, kanskje det blir noe dyrere å kjøpe låter og apps fra itunes/appstore og liknende, men til gjengjeld stiger sjansen for at lokale (altså i vårt tilfelle norske) firmaer klarer å konkurrere med utenlandske, og flere jobber vil kunne beholdes lokalt.

haack16

Men burde det ikke være momsfritt siden man ofte kjøper spill/Apps som koster mindre enn 200kr?

HenrikWL

200 kronersgrensen er der for fysiske varer fordi det faktisk koster å kreve inn moms for fysiske varer; og for billige varer så lønner det seg ikke. En slik kost finnes ikke for digitale varer, derfor gir det ingen mening å ha en frigrense.

haack16

åja, men jeg syntes hele greia er utrolig teit og sært fra staten. Man skal liksom ikke kunne kjøpe noen ting uten at de skal ha 1/4 av prisen.

Glad jeg har en Am. konto....

Zilencer

Nå gråter jesus :'(

bkar89

Flytt til New Jersey da.

btorbo

Nei, jeg vil heller se Johnsen prøve å tvinge diverse ebay selgere til å innføre norsk mva på salgene sine...

iValid

Tittelen er misvisende, det er ikke Apple som setter opp prisene, men Norge som skal innføre moms på alle digitale varer og tjenester fra utlandet. Faktisk har Apple satt ned prisene, for at det ikke skal bli for dyrt for norske kunder, for eksempel:
Før kostet det NOK 6,00, mens nå koster det NOK 5,60 eks. mva. Med moms på 25 % blir det NOK 7,00.

http://www.vg.no/teknologi/artikkel.php?artid=10088654

deRambo

Til dere med (planer om) US. iTunes-konto; husk at ganske mange stater i USA også tar tax på digitalt innhold. Apple beregner tax ut fra hvilken adresse/stat du har registrert på din US-konto. Så har du f.eks. brukt JetCarrier-adressen din i NJ, betaler du nesten 10% tax.

Tax er ikke inkludert i prisen som står på App'en/sangen/albumet i iTunes, men blir lagt på i etterkant og fremkommer på kvitteringen du får på email.
Noen stater har tax-fritak for digitalt innhold; spør onkel Google eller finn deg en adresse i Illinois :)

TorsteinO

åja, men jeg syntes hele greia er utrolig teit og sært fra staten. Man skal liksom ikke kunne kjøpe noen ting uten at de skal ha 1/4 av prisen.

Glad jeg har en Am. konto....
Det finnes mange land som ikke har mva/"Sales Tax", men felles for dem er at de ikke er så veldig morsomme å bo i...

HenrikWL

Apple har nok benyttet anledningen til å sette opp prisen litt, for matematikken stemmer ikke for større beløp.

Ta TomTom som et eksempel. Hvis Apple kun hadde justert for valuta og nye momsregler, så hadde regnestykket sett sånn ut:

Pris før justering: 549,–
Pris uten Luxembourg-moms (som det var før: 549/1,15 = 477,–
Pris etter valutajustering (de justerte valutaen fra 6 til 5,60 – en justering på 7%): 477/1,07 = 446,–
Pris etter norsk momspåslag: 446*1,25 = 558,–

Så på høyere nivåer har de satt prisene opp betydelig. Det kommer imidlertid mest utviklerne til gode, da fordelingen ser slik ut:

Pris etter justering: 840,–
Pris uten moms: 840/1,25 = 672,–
Andel til Apple (30%): 672*0,30 = 202,–
Andel til utvikler (70%): 672*0,7 = 470,–

Jeg har rundet av til nærmeste hele krone, og forutsatt at TomTom ikke har endret prisnivå på sin app – noe som jo også er en mulighet.