Apple saksøker Samsung for iPhone-kopier

Apple går til sak mot SamsungApple er forøyeblikket innvolvert i en rekke forskjellige søksmål og selskapet beskylder både Nokia og HTC for å kopiere deler av deres iPhone. Nå har Apple også gått til søksmål mot Samsung og mener at deres Galaxy-serie er alt for like iPhone og iPad.

Det er nettstedet All Things Digital som i dag melder at Apple har gått til angrep på Samsung. Årsaken skal være en rekke likheter mellom Apple og Samsung sine produkter som Apple mener Samsung har kopiert. Det er i all hovedsak Samsung Galaxy-serien som Apple går etter og spesielt produktene Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy S og Google-telefonen Samsung Nexus S.

Apple mener at designen, brukergrensesnittet, ikoner og til og med innpakkingen på disse produktene ligger alt for tett opp i mot Apples og at det koreanske selskapet har stjålet Apples ideer.

Galaxy

Har du brukt et av disse produktene og samtidig kjenner til iPhone og iPad er det ikke helt overraskende at Apple nå velger å gå til sak. En rekke designelementer i brukergrensesnittet er veldig like. Også innpakkingen til flere av disse produktene ligger designmessig så nærme Apple at en uviten bruker nesten kan ta feil av produktene.

Mange har lenge trodd at Apple ikke ville gå til sak mot Samsung ettersom Samsung er en viktig underleverandør for Apple hva gjelder skjermer, minne og andre komponenter. Samsung produserer for eksempel Apples A4-prosessor, men fra og med iPad 2 har Apple byttet underleverandør. Samsung på sin side skal allikevel tjene mer penger på å være underleverandør til Apple enn sine egne telefonprodukter - enn så lenge. Selskapet har nemlig hatt stor suksess med sin Galaxy-serie med mobiltelefoner.

Det er ingen tilfeldighet at Samsungs nyeste produkter ser ut som iPhone og iPad i alt fra formen på maskinvare til brukergrensesnittet og selv emballasjen. Denne typen blatant kopiering er ikke riktig, og vi må beskytte Apples immaterielle rettigheter når bedrifter stjeler våre ideer

uttalte en talsmann for Apple til All Things Digital.

Samsung på sin side sier de vil kjempe saken mot Apple i retten og er åpenbart ikke enig i Apples beskrivelse av situasjonen.

Tags:

Dorkfish

Ingen tvil om at noen av Samsungs telefoner er omtrent klin like iPhone.

Om det nødvendigvis er noe å saksøke for er jeg derimot ikke like overbevist om.

quadra800

Samsung gjør akkurat som Apple alltid gjør: Stjeler fra andre.

kesse

http://www.seeko.co.kr/zboard4/data/freeboard/cdpkorea-1303180227-1.jpg

Nåja, vet ikke helt jeg!

iphonan

tviler dette går igjennom, spørs vell om samsung hadde patent like tidlig som apple. Patenter blir jo tatt ut før de produserer :D

Macniac

@kesse: Det der er ikke annet enn et forsøk på historieforfalskning.
Samsung F700 ble forhåndsannonsert den 8. februar 2007, som du selv kan se av Samsungs egen nyhetsmelding: http://www.samsung.com/us/news/newsRead.do?news_seq=351
Den ble første gang vist fram som en uferdig prototyp på 3GSM i Barcelona senere i februar - så uferdig at den var plassert i en glassmonter der ingen fikk røre den.
Første "hands-on" rapport av en fungerende, men svært "buggete" prototyp, finner vi fra CeBit i mars 2007, og det er nokså tydelig at denne telefonen med fulltastatur er mer forskjellig fra iPhone enn enkelte senere modeller fra Samsung:
http://www.slashgear.com/slashgear-at-cebit-samsung-f700-hands-on-154328/

Ifølge GSMarena ble F700 annonsert i februar 2007 og kom på markedet først i desember 2007:
http://www.gsmarena.com/samsung_f700-1849.php

Så nå vet du det... ;)

petrus764

Historieforfalskning er Apple som prøver å fremstille det som om de fant opp touchtelefoner.

http://3.bp.blogspot.com/_5PtrVWS_3ZU/RfGnl-PkTQI/AAAAAAAAAGc/ovcamaD-P-I/s400/070116_lg_iphone.jpg
LG Prada vist frem første gang i september 2006 på iF Design Award, hvor den vant. Det var den første telefonen med en kapasitiv touchskjerm.

Originale iPhone ble annonsert av Apple 17. januar 2007, og kom ikke før sommeren 2007, altså nesten et år etter LG Prada ble vist frem første gang.

Macniac

@petrus764: Når og hvor framstilte Apple det som at "de fant opp touchtelefoner"? iPhone var den første telefonen med multi-touch, det er saken.

Hyggelig for LG at de sendte inn et mock-up bilde av en kommende telefon og vant IF Design Award på grunnlag av det. Dette har vært trukket fram ca en million ganger, som "bevis" på at Apple kopierte LG - men som vi vet så var iPhone kommet svært langt i utviklingen høsten 2006, og Apples hardwareprototyper hadde på det tidspunktet utseendet som vi alle lærte å kjenne noen måneder senere:
http://iphoneindia.gyanin.com/2009/03/10/one-of-the-first-iphone-prototype-has-been-listed-on-ebay/

Noen fungerende Prada KE850 klarte ikke LG å vise fram i 2006, det klarte LG først etter at Apple hadde presentert en fungerende iPhone for offentligheten, den 9. januar 2007.
For al del, LG var tidlig ute og KE850 sto på egne ben designmessig, og til forskjell fra Samsung lagde LG sitt mer unike brukergrensesnitt som ligger ganske langt unna iPhone.

langtongting

Dette søksmålet er like latterlig som om noen skulle ta patent på bilen og saksøke alle produsenter av kjøretøy med 4 hjul.

Det ville også være en katastrofe for oss forbrukere om Apple skulle vinne frem her.

tarik1988

hvorfor nå? hvorfor ikke når Galaxy S kom ut i fjor. Nei fordi salget går så bra, og apple frykter for hard konkurranse. iphone 1 genereasjon er ikke akkurat 100% apple design heller. idioter. dessuten er det jo samsung som lager A4 og A5, skjønner ikke systemet her.

KlodrikMcKr

@ tarik1988

Samsung produserer for eksempel Apples A4-prosessor, men fra og med iPad 2 har Apple byttet underleverandør.

Står i artikkelen.

Macniac

Det er Samsung som produserer A4 og A5 _for tiden_. Det er Apples egenutviklede SoC-design, og det er ikke usannsynlig at det snart blir en annen underleverandør som produserer A5 for Apple i relativt nær framtid.
http://www.bgr.com/2011/03/09/apple-may-partner-with-tsmc-for-a5-chip-production-ditch-samsung/

petrus764

"Det er Apples egenutviklede SoC-design"

Litt å ta i, de følger tross alt ARM-lisensieringen, og har smekket på en GPU (som apple heller ikke har utviklet). Andre produsenter kan fint lage identiske brikker uten at Apple kan gå til sak over det, siden det ikke er Apples design. Hummingbird og A4 er tross alt identiske, sett bort fra at Hummingbirden har et mye bedre skjermkort.

Macniac

@petrus764: Jeg er fullt klar over at Apple i likhet med Qualcomm, Samsung og TI baserer seg på ARM Cortex prosessorkjerner i sine SoC-design, og at Apple ikke er de eneste som benytter en PowerVR GPU.
Like fullt inneholder en A4 også mange andre komponenter og er distinkt forskjellig fra f.eks Hummingbird. At A4 og Hummingbird er to helt forskjellige SoC-design, men med samme Cortex-A8 kjerne, framgår svært tydelig av bildene på side 3 her:
http://www.ubmtechinsights.com/uploadedFiles/Apple%20A4%20vs%20SEC%20S5PC110A01.pdf
Hummingbird og A4 er altså alt annet enn identiske, sett bort fra at de har samme CPU-kjerne.

tarik1988

@KlodrikMcKr

spiller ingen rolle, de har ihvertfall produsert for Apple. Måneder før Apple kom ut med iphone 1g, kom samsung ut med Samsung F700. Den kom ut i 2007, feb. men iphone kom ut i 2007 juni. for dere som ikke vet eller har aldri hørt om f700, så her er det en link til dere.

http://twitpic.com/4mx8y8

Cahl

@tarik1988

Det var CeBIT 2007 ikke 2006 .. aka iPhone var først.
http://www.slashgear.com/iphone-samsung-f700-prada-phone-rumors-debunked-20147320/