TEST: iPad 2

Test av iPad 2

iPad 2 har endelig kommet til Norge og vi har de to siste ukene lekt oss med flere forskjellige varianter av Apples nyeste nettbrett. Den originale iPaden definerte en helt ny kategori av datamaskiner, men greier oppfølgeren å overbevise oss like mye? Vi har testet iPad 2.

Den originale iPaden ble lansert for litt under et år siden, 3. april 2010. Siden den gang har iPaden blitt en svært stor suksess for Apple og selskapet solgte 14.8 millioner iPads i 2010. Produktet har redefinert hva en tablet-PC er og det er tydelig at det er dette forbrukerne ønsker i en tablet. I 2010 sto Apples iPad for 75% av alle solgte tablets. iPaden er dermed blitt en av Apples største suksesser og som alle vet er det vanskelig å følge opp en suksess. Samtidig er det også noe som heter «never change a winning team».

iPad 2 på utsiden

Apple har nok hatt dette ordtaket i bakhodet da iPad 2 ble utviklet og umiddelbart ser man ikke alt for mange forskjeller på iPad 1 og iPad 2. Den største og mest åpenbare visuelle forskjellen er at iPad 2 nå leveres i to farger, svart og hvit. Vi har i denne testen testet en hvit iPad 2 16GB Wifi og en svart iPad 2 32GB Wifi. Denne sammenlignes opp mot fjorårets iPad 16GB Wifi.

At Apple nå tilbyr iPad i hvit kom overraskende på mange, spesielt etter de store problemene selskapet har hatt med å levere den hvite iPhone 4 som fortsatt ikke er i butikkene. De samme problemene ser de ikke ut til å ha på iPad 2 og det er lettere å få tak i hvite iPads enn svarte. Flere Apple-forhandlere kan nemlig melde om større pågang på svart enn hvit iPad i skrivende stund.

Test av iPad 2

På den hvite iPaden blir rammen mye mer tydelig, spesielt når du ser film, spiller spill eller gjør andre ting hvor det benyttes mye svart. Med den svarte rammen rundt glir innholdet mer i ett med rammen og denne oppleves ikke som en like stor kontrast. Leser du derimot mye bøker og surfer på nettet hvor bakgrunnsfargen ofte er hvit, vil en hvit ramme lettere gli i ett med innholdet. Dessverre er det allikevel en millimeter tykk svart stripe mellom skjerm og ramme på begge versjonene og dette legger man med hvit ramme noe mer merke til. Selve opplevelsen av at innhold på iPad gjerne skal gå i ett med iPaden gjør at vi setter en liten knapp på den svarte varianten.

Uavhengig om man foretrekker hvit eller svart iPad, så har man ytterligere muligheter til å tilpasse utseendet ved hjelp av Apples nye Smart Cover. Disse «smarte» coverene leveres i en rekke forskjellige farger i enten plast eller skinn. Vi har kun testet skinnvarianten, men når man velger farge på iPaden bør man også være obs på at ikke alle fargene på Smart Cover passer like godt med iPaden. For eksempel ser kombinasjonen av svart iPad og brun Smart Cover ikke bra ut, men hvit iPad med samme cover blir veldig lekkert.

Test av iPad 2

I tillegg til å tilbys i hvit og svart, er det en rekke andre mindre designendringer på utsiden. Apple har gjort iPad 2 tynnere, lettere og helt flat på baksiden. Den forrige iPaden var 13.4 mm tykk, mens den nye er kun 8.8 mm tykk. Denne forskjellen resulterer i en vektreduksjon på 80 gram, fra 680 gram til 600 gram på iPad 2. 80 gram høres kanskje ikke så mye ut, men denne vektreduksjonen er gull verdt. iPad 2 «føles» lettere enn den egentlig er og denne følelsen gjør mye med helhetsopplevelsen til iPad 2.

Det er vanskelig å beskrive akkurat denne følelsen, men kombinasjonen av tykkelse, vektreduksjon og flat baksiden gjør at iPaden oppleves som mindre og nettere. Som mange andre Apple-produkter er dette noe man må ta og føle på.

iPad 2 tykkelse

Den flate baksiden på iPad 2, betyr også at Apple har måtte lage avrundede kanter som på iPod touch 4. Knappene blir dermed sittende mer på skrå og dette er en ikke noe vi er veldig begeistret for. Man finner nemlig ikke knappene like lett siden de ikke kan ses fra iPadens forsiden. Det største problemet er allikevel dock-porten.

Denne er av naturlige årsaker ikke plassert på skrå, men siden kanten den sitter på er skrå er det blitt mye vanskeligere å sette inn kabelen. Løsningen er akkurat som på en iPod touch og du må fikle litt med kabelen for å få den ordentlig på plass. Når den er på plass, ser det visuelt ut til at den sitter feil siden baksiden er skrå og en større del av kontakten er synlig. Dette er derimot helt korrekt og man trenger ikke å uroe seg over dette.

iPadens høyttaler har også blitt flyttet. Før lå den i kanten, men den er nå flyttet til høyre hjørne i bunnen. Her har Apple perforert baksiden for å få lyden ut og dette både ser og låter bra. På den forrige iPad-modellen og dagens iPhone er det veldig enkelt å blokkere høyttaleren ved å plassere en finger eller hånden over den lille åpningen. Med iPad 2 er dette mye vanskeligere og lyden kommer dermed bedre fram uansett posisjon. Det er også verdt å merke seg at iPadens ene høyttaler også spiller mye høyere enn tidligere, men det er fortsatt mono og et godt stykke fra en Hifi-opplevelse. Skal du se film vil opplevelsen bli hakket bedre med et godt headset.

iPad 2 tykkelse

FaceTime-kamera

Nytt på iPad 2 er også to FaceTime-kameraer - et på forsiden og et på baksiden. Kameraet på forsiden er et standard VGA-kamera med en oppløsning på 640x480, mens baksiden tar opp video i 720p og bilder med en oppløsning på 720x960. Det resulterer i omtrent 0.69 mega-piksler og det er veldig tydelig at kameraet i all hovedsak er inkludert for å gjøre FaceTime mulig. Kvaliteten på bildene som tas er langt under par og er egentlig ikke brukbare til mye annet enn deling på twitter, facebook eller FaceTime-videokonferanse. Kvaliteten, lysstyrken og fargegjengivelsene ligger langt bak Apples iPhone og kan vel best sammenlignes med iPod touch 4.

Årsaken ligger sannsynligvis i tykkelsen til iPad 2, men man skulle vel anta at det var mulig å finne optikk som er bedre enn dette?

Bilde tatt med iPad
Bilde tatt med kameraet på forsiden

Bilde tatt med iPad
Bilde tatt med kameraet på baksiden

iPad 2 på innsiden

Det er på innsiden at iPad 2 virkelig har fått sin største oppdatering. Apple har ytterligere forbedret sin produksjonsmetoder og har redusert størrelsen på absolutt alt på innsiden med unntak av batteriet. I tillegg er iPad 2 det første Apple-produktet som får Apples nye A5-prosessor.

Ytelse

A5Som i fjor er ikke A5-brikken bare en prosessor, men det som kalles en SoC - System On Chip. Denne brikken inneholder både prosessoren og grafikkprosessoren. I A5 har Apple valgt å gå for ARM Cortex A9 - en prosessor med to kjerner på opptil 1GHz. Til sammenligning hadde fjorårets A4 en ARM Cortex A8 med kun en kjerne på 1GHz. A5 dobler også level 2 cache til 1MB (fra 512KB).

iPad 1s A4

 • ARM A8 Cortex
 • En kjerne på 989MHz
 • 32 KB med L1 cache
 • 512 KB med L2 cache
 • PowerVR SGX M535 for grafikk

iPad 2s A5

 • ARM A9 Cortex
 • To kjerner på 1GHz
 • 32 KB med L1 cache
 • 1024 KB med L2 cache
 • PowerVR SGX 543MP2 for grafikk

Apple hevder selv at A5 er dobbelt så rask og i våre tester greier vi omtrent å gjenskape dette. Vi har benyttet to test-metoder for å sjekke ytelsen og vi har sammenlignet opp mot iPad 1 og iPhone 4. Alle enheter kjører iOS 4.3.1.

Den første testen vi har gjennomført er Geekbench fra PrimateLabs. Geekbench har lenge vært et godt verktøy på Mac OS X for å sammenligne ytelsen på tvers av maskiner og programvaren er nå også tilgjengelig som en iOS-applikasjon. Siste versjon av Geekbench på iOS ble kjørt tre ganger og resultatene som er presentert er et gjennomsnitt av dette.

Ytelse iPad 2

I fire ut av fem tester slo iPad 2 den forrige versjonen med god margin og vi så opptil 48% bedre resultat på iPad 2. iPhone 4 kom ikke overraskende på siste plass.

Den andre testen vi har gjennomført er en JavaScript SunSpider-test hvor en rekke JavaScript-oppgaver skal gjennomføres på kortest mulig tid. Denne testen er utviklet av WebKit-utviklerne og brukes som et mål for å sjekke hastigheten til nettlesere og hardwaren som kjører testen. SunSpider-testen reflekterer også ytelseutfordringer som du faktisk vil møte når du bruker nettleseren og er dermed en god test på opplevd hastighet.

Sunspider iPad 2

iPad 2 gjennomførte SunSpider-testen på 2120ms, mens den samme testen tok 3395ms på fjorårets iPad. iPhone 4 brukte 4065ms sekunder. iPad 2 viser igjen at den har et godt overtak på fjorårets modell.

En annen opplevd forbedring hva gjelder ytelse vil du merke i omtrent alle applikasjoner. Apple har nemlig doblet minnet i iPad 2. Den forrige modellen hadde kun 256MB RAM, mens iPad 2 har 512MB av en mye raskere DDR2 RAM. Når du benytter Safari vil du spesielt merke dette ved at du kan ha flere vinduer åpne uten at Safari må laste disse inn på nytt hver eneste gang du aktiverer dem igjen. Minnet er også vesentlig raskere og vi opplevde opptil 19% ytelsesforbedring sammenlignet med iPad 1.

Batterilevetid

Batterilevetiden var noe av det vi ble mest positive overrasket over hva gjelder iPad 1. Vi har testet iPaden i en rekke forskjellige situasjoner og konklusjonen er at batterilevetiden er like god som forrige modell.

Apple reklamerer selv med at iPad 2 har 10 timers batterilevetid og dette er det samme som Apple oppga for iPad 1. Størrelsen på batteriet også tilnærmet det samme. I våre tester greide vi å bruke iPaden aktivt i omtrent 12 timer og 20 minutter. Bruken bestod da i Mail, Safari, videotitting på YouTube og videotitting med AirVideo-applikasjonen med en lysstyrke på ca. 50%. Med Wifi avslått økte vi med ca. 40 minutter og klokket inn rett over 13 timer.

Ved normalt bruk - dvs. av og på og ikke 12 timer og 20 minutter konstant bruk - vil du ikke behøve å lade iPaden på flere dager. Det nye Smart Coveret kan også være behjelpelig med å opprettholde en lengre batterilevetid ettersom magnetene sørger for at skjermen slås av og maskinen puttes i «dvale» umiddelbart hver gang du lukker igjen «coveret».

Konklusjon

iPad 2 er en flott oppdatering av et allerede godt produkt, men dette er ingen revolusjon. Den nye iPaden føles som en solid oppdatering og den perfeksjonerer alt de vi likte med den første iPaden. Den har blitt raskere, lettere og har fortsatt beholdt den lange batterilevetiden. Hastighetsforbedringen og dobling av internminne (RAM) gjør det til en vesentlig bedre opplevelse å benytte iPaden og vi gleder oss til spillutviklere greier å utnytte den nye GPUen fullstendig. Apples innebygde magneter, som lar Smart Coveret slå iPaden på når du åpner coveret, er også en funksjon vi har blitt veldig glad i. Vi gleder oss også til å se hva utstyrsleverandører vil finne på med denne funksjonaliteten. Forvent at de fleste iPad 2 coverene vil støtte dette i framtiden.

Vi er derimot skuffet over kameraene iPad 2 har fått på både forsiden og baksiden. De fungerer godt til FaceTime og annen videokonferanse, men utover dette er de mer eller mindre ubrukelige. iPaden er tynn, men det må da finnes bedre optikk en dette tilgjengelig?

Vi skulle også gjerne sett at Apple inkluderte samme type høyoppløselig skjerm som på iPhone 4. Etter å ha blitt vant til kvaliteten på iPhone 4 ser man forskjellene godt. Allikevel har vi forståelse for at Apple har måtte gjøre et kompromiss og at prisen sannsynligvis ville vært vesentlig høyere hvis iPad 2 hadde benyttet seg av Retina Display.

Har du en iPad i dag vil du ikke oppleve oppdateringen som en revolusjon, men en evolusjon. iPad 2 har forbedret en rekke av iPadens svakheter, men hvis du ikke har irritert deg nevneverdig over disse eller er en stor FaceTime-bruker har du sannsynligvis ikke noe behov for å oppdatere.

Positivt

 • Vesentlig raskere prosessor, GPU og mer RAM
 • Tynnere og lettere
 • Flat baksiden gjør den lettere å plassere
 • Batterilevetiden er fortsatt god

Negativt

 • Svakt kamera både på forsiden og baksiden
 • Samme oppløsning som tidligere - ikke Retina Display

Bilder

Spørsmål

Noe du lurer på som ikke ble dekket i testen? Still dine spørsmål i kommentarfeltet og vi skal prøve å besvare dem fortløpende.

DADDY

Bra test, er enig i mye men i forhold til 1´ern så er 2´ern konge.

:-D

HenrikWL

Hvorfor får kameraet slik slakt, egentlig? Så lenge det funker bra til FaceTime og deling på Facebook og Twitter så har jo kameraet oppfylt sin funksjon. Hvem i huleste all verden ville ta noen som helst andre slags bilder med en iPad?

Jeg betviler ikke at det finnes langt bedre optikk, og at Apple jo kunne ha satt inn det, men så lenge det de faktisk har satt inn fungerer bra nok til det tiltenkte bruket så skjønner jeg ikke hvordan det kan trekkes for det.

Rasaak

For oss som ikke har en iPad.
Ville dere anbefalt oss å kjøpe en iPad 2 i stedet for iPad 1?
Nå vil jo sannsynligvis iPad 1 fases ut og dermed bli en del billigere om man får tak i en, mens iPad 2 tilgjengeligheten er lav.

HenrikWL

Gå for iPad 2. Den har ikke lav tilgjengelighet, det er flere butikker som har på lager og vi har ikke hørt om noen leveranseproblemer.

admin

@rasaak

Jeg ville utvilsomt kjøpt en iPad 2 hvis du ikke har i dag.

DeeWox

Prosessoren er på 1GHz, men den kjører seg opp og ned i hastighet basert på kva oppgåve den utfører.

torsteng

Her var det ikke så mye om hva som er nytt med iPad2. Jeg synes det mest spennende helt klart er HDMI ut, og at denne kan vise speiling av intern skjerm ELLER et skjermbilde to. HDMI ut kan visst vises i 1080p.. Real racing (eller het den "extreme racing"?) kommer visst i en versjon der du kan ha hovedgrafikken på hdmi ut i 1080p, mens den interne skjermen brukes til å vise kart, instrumenter o.l. Og dette skal iPad2 klare å vise i 30fps. Og i mer seriøs bruk så kan du vise presentasjoner på hdmi ut og eventuelt bruke intern skjerm til private notater til presentasjonen... Mange spennende muligheter!

Nafoni

Noen som vet om noen (nett)butikker som har iPad 2 på lager? Ser etter en 32GB svart uten 3G. Har tittet litt selv, men finner ingen.

Rasaak

@HenrikWL & admin, takker for innspill.

Finner ingen butikker i Kristiansand som har 16GB WiFi Sort modellen på lager, de har dog 3G, men har ikke behov for det.
Få butikker i Oslo området også som har den :\

Jaja, får bare smøre meg med tolmodighet.

Los Blancos

Noen som har anbefalinger angående farge og type Smart Cover til svart iPad 2? Det sies i artikkelen at brunt skinn ikke ser bra ut på svart. Jeg vurderer kremfarget skinn, men ble litt usikker nå.

Er skjermen dårlig siden den har samme oppløsning som iPad? Føles det f.eks. som er tilbakesteg om du sitter med iPhone 4 en stund og bestemmer deg for å ta opp iPaden?

HenrikWL

Kremfarget går bra til sort. Brun er jeg enig i passer dårlig. Ellers er jo grått et rimelig sikkert (dog kjedelig?) valg.

For øvrig har jeg iPhone 4 og iPad 2 og foretrekker faktisk å sitte med padden fremfor telefonen. Greit nok, oppløsningen er dårligere, men så sitter jeg også med padden på lengre avstand, i tillegg til at skjermen er så mye større at det rett og slett bare er mer oversiktlig enn på telefonen.

vidina

Nafoni: Prøvd apple.no? :P
http://store.apple.com/no/browse/home/shop_ipad/family/ipad/select?mco=MjE2MjYyNzA

Undertow

Hei!

Kunne tenkt meg en beskrivelse av hvordan posisjonering fungerer på wifi vs wifi + 3g (assisted GPS).

espran

Vet noen om den gamle iPad Case-en passer til iPad 2? :) Tar litt tid før jeg for den nye beskyttelsen, og tenkte at jeg skulle gå på Spaceworld og kjøpe den gamle for å ha i mens.

Johnybravo

I alle tester av iPad2 nevner man at hvis man allerede har iPad så er det ikke sikkert man har behov for å oppdatere. Men, når det nå kommer flere og flere banebrytende apps som benytter seg av iPad 2s kraftigere innmat og kamera, da vil iPad 1 eierne falle litt av lasset og kansje få større og større / flere og flere grunner til å oppdatere. Så sier du kansje at da er det bare å vente til dette behovet blir stort nok. Men iPad 2 kommer ikke til å falle i pris likevel, den kommer til å koste det samme helt til den erstattes av iPad 3 neste år. Så man kan liksogodt kaste seg på nå, fremfor i sommer, hvis man har lyst til å henge med på de nye appsene som kommer utover året. Man får mer igjen for iPad1 om man selger den idag og får seg en iPad 2 istedet. I sommer er det ikke sikkert man får samme prisen på Finn.no for en iPad1

iphonan

Noen som vet en plass i rogaland som er gunstig å kjøpe en ipad 2 i .
driver å tenker å kjøpe en ipad, men har jo en macbook da :)