Musikk på iTunes kan bli oppgradert

Musikk på iTunes kan bli oppgradertIntroduksjonen av digitale musikkfiler, musikkbutikker og streamingtjenester på nett har utvilsomt gjort musikken mer tilgjengelig, men hva med kvaliteten?

Musikken vi i dag hører på vår iPod, iPhone eller stereoanlegg er som regel komprimerte digitale musikkfiler og mange i musikkbransjen mener kvaliteten er langt fra bra nok. Nå arbeides det med å øke kvaliteten og Apple skal visst være med på laget.

Ifølge personer i musikkindustrien som CNN har pratet med er plateselskapene visstnok i samtaler med Apple om å begynne å tilby 24-bits musikkfiler. De fleste av dagens digitale musikkfiler er i 16 bit/44,1 kHz og tilbys i 256 til 320kbps MP3 eller AAC, men de faktiske musikkopptakene gjøres i 24 bit/96kHz. Det er dermed relativt stor forskjell mellom kvaliteten på musikken når den produseres og når den selges.

Det vi prøver å gjøre her er løse degradering av musikk som den digitale revolusjonen har forårsaket

uttalte Jimmy Iovine, leder for Interscope-Geffen-A & M nylig under HPs lansering av webOS-produkter med støtte for lyd i 24-bit.

Forskjellen mellom en ukomprimert 24-bit/96kHz innspilling og en 256kbps, 16-bit/44.1kHz iTunes AAC-fil er utvilsomt stor, men i praksis hører nok de fleste ikke den store forskjellen siden de til å begynne med ikke har godt nok utstyr i heimen. Det er uansett et viktig poeng at musikken ikke høres ut slik som artisten ønsker nå som alle benytter digitale lydfiler.

Oppgradering ikke like lett

Oppgradering til 24 bit virker dermed som noe vi absolutt bør gjennomføre? De fleste moderne Macer og PCer kan uten problemer håndtere 24-bits lydfiler både i maskinvare og programvare. Allerede i dag kan iTunes spille av dette, men det hjelper ganske lite når de hundrevis av millioner iPods, iPhones, iPads og MP3-spillere som Apple og konkurrenter har solgt ikke støtter dette - verken i programvare eller maskinvare. De færreste bærbare musikkprodukter har maskinvare som støtter 24-bits lydfiler og de kan trolig heller ikke oppgraderes til å støtte det heller. En helt ny generasjon iPods, iPhones og bærbare musikkspillere må dermed utvikles for å støtte 24-bit lydfiler og dermed høyere kvalitet.

Det er allerede bevegelse i markedet og en av punktene under HPs lansering av iPad-konkurrenten TouchPad var nettopp 24-bits støtte. I et samarbeid mellom HP og Beats Audio prøver de to selskapene å viktiggjøre kvaliteten på musikk, men også Apple skal være på gli. Ifølge Jimmy Lovine har Universal Music Group jobbet med Apple om en overgang til 24-bits lyd i iTunes.

Apple har vært bra å samarbeide med. Vi jobber med dem og andre digitale-nedlastingstjenester for å skifte til 24-bit. Noen av deres elektroniske enheter kommer til å endres også. Vi har en lang vei foran oss

uttalte Lovine under HPs webOS-lansering.

Det store spørsmålet er om den jevne forbruker merker noen endring?

Tags:

johnny Bravo

Man kunne ha nevnt det i artikkelen hvor stor en slik 24-bit/96kHz fil er i sammenlikning med 16-bit/44kHz. Det er et vesentlig poeng i vurderingen om dette er verdt å spare på.

matre

Man kunne ha nevnt det i artikkelen hvor stor en slik 24-bit/96kHz fil er i sammenlikning med 16-bit/44kHz. Det er et vesentlig poeng i vurderingen om dette er verdt å spare på.

Det blir jo i tillegg et spørsmål om komprimering. Har uansett problemer med å skjønne poenget for iPods, men det er et stort poeng for oss som har lagt en del penger i stereoanlegget. Og diskplass bør ikke være noe issue hjemme.

Temmelig sikker på at Alac støtter 24bit 96KHz.

Leon83

Hvorfor ta et så stort steg? Kan de ikke i første omgang tilby CD-kvalitet i Apple Lossless... altså 44khz/16-bit med bitrate på 1411kbps :rolls eyes:

KlodrikMcKr

Endelig.
Dette har nok mange ventet på.

Men problemet er helt klart størrelsen. Musikk bibloteket til fattern ville tat over 3 tb i fullformat hvis han hadde importert all musikken i det, men får fint plass til all musikken på en 64gb iPod Touch.

PowerBook

Til info så har iPod i en årrekke støttet 24-bit filer.
Det er mange år siden jeg første gang spilte av ALAC i 24-bit på min iPod nano (første generasjon fra 2005). Riktignok ikke med sampling-rate høyere enn 48kHz, men det er en annen sak.

Lurer også på hvorfor de skal ta ett sånn massivt steg? Hva med å tilby oss 16-bit/44.1kHz i CD kvalitet (1411kbps), så kan man ta 24-bit ved en senere anledning...

Leon83

Til info så har iPod i en årrekke støttet 24-bit filer.
Det er mange år siden jeg første gang spilte av ALAC i 24-bit på min iPod nano (første generasjon fra 2005). Riktignok ikke med sampling-rate høyere enn 48kHz, men det er en annen sak.

Jepp. Jeg testet for en stund siden hvor høy kvalitet iPod'en min støtter (nyeste iPod Touch) og fant ut at 24-bit/48khz var maks. Bitrate'en blir da 2304 kbps... by the way.
Utgangspunktet var en fil på 24-bit/96khz @ 4608 kbps.