Årets beste iOS-applikasjoner

Årets beste iPhone-applikasjoner2010 har vært et av de mest spennende årene i iOS sin historie. Tidlig på året ble iPaden introdusert og året har gitt oss mange gode applikasjoner til både iPad og iPhone i App Store.

Vi har gravet i alle årets omtaler og spurt dere lesere for å finne de beste applikasjonene som dukket opp i 2010.

Angry Birds

Angry BirdsVi kan nesten ikke starte en slik kåring uten å starte med Angry Birds - spillet som har vært den største suksessen på App Store i 2010. Det finske spillselskapet Rovio har skapt et spill som både er ekstremt avhengighetsskapende, morsomt og lett å komme i gang med.

Spillet koster kun NOK 6,- i App Store og bør være fast inventar på alle iPhones. Er du allikevel usikker på om spillet er verdt seks små kroner kan du teste ut morroa i en gratis lite-versjon.

Reeder

Reeder for iPhone og iPadRSS-leseren Reeder kåret vi også til en av årets beste Mac-applikasjoner og siden programvaren opprinnelig startet på iOS, fortjener den også en plass på listen over de beste iOS-applikasjonene i 2010.

Reeder er en RSS-leser som lar deg enkelt og greit lese nyheter, blogger og alle RSS-strømmer som finnes i et ekstremt enkelt, lekkert og brukervennlig grensesnitt. Det er lekende lett å dele det du leser til Twitter og Facebook og applikasjonen gjør nyhetslesing lett. Programmet synkroniseres opp mot Google Reader og nyheter du leser på iPad blir markert som lest på iPhone - og omvendt.

Reeder finnes til iPhone for NOK 17,- og til iPad for NOK 29,-. Husk å legg iPod1 og Mac1 til som RSS-feed!

Flipboard

FlipboardFlipboard var den første iPad-applikasjonen som virkelig åpnet øynene for hvor bra innhold fra Facebook, Twitter og blogger kan presenteres på en iPad. Programmet er like enkelt som det er genialt og selv om de ved lansering hadde store tekniske problemer, har Flipboard blitt en av våre favoritt-applikasjoner gjennom hele 2010.

Du kobler enkelt og greit din Facebook og Twitter-konto til Flipboard, legger til noen temaer du interesserer deg for og vips så har du et kontinuerlig oppdatert interaktivt magasin hvor innholdet er skapt av dine venner og bekjente i de sosiale nettverkene.

Flipboard er gratis i App Store.

Twitter for iPad

Twitter for iPad2010 var året da Loren Britchers Tweetie ble kjøpt opp av Twitter og hans populære Twitter-klient endret navn til bare Twitter. Samtidig fokuserte Loren for fullt på iPad og i 2010 kom Twitter også for iPad. Applikasjonen banet vei for en helt ny måte å tenke grensesnitt på iPaden og vi synes fortsatt i dag at dette er en av de best designenede programmene til iPad.

Funksjonalitet og brukervennlighet går hånd i hånd og Twitter for iPad bør være et forbilde for mange andre applikasjoner. Twitter for iPad (og iPod touch og iPhone) er tilgjengelig gratis fra App Store.

AirVideo

AirvideoAlle som har en iOS-enhet kan utvilsomt irritere seg fra tid til annen over at Apple ikke støtter flere videoformater. Videoer i DiVX, XviD, MKV, WMV-formater får du ikke spilt på din iPad eller iPhone uten ekstra programvare og det er her AirVideo kommer inn.

AirVideo består av to applikasjoner, en server som du installerer på Macen og som ligger i bakgrunnen og konverterer video live til et format som AirVideo applikasjonen på iPad eller iPhone tar i mot og spiller som en helt vanlig video. Med AirVideo kan du se video lagret på en Mac i huset uten å måtte konverterer video i timesvis. For NOK 17,- i App Store får du en universal-app som fungerer på både iPad og iPhone og ser du mye video blir ikke hverdagen den samme etter du har installert denne appen.

Instagram

InstagramMed iPhone 4s sterkt forbedrede kamera, ble iPhone plutselig mye mer relevant hva gjelder fotografering og dette har også vist seg i App Store. I 2010 har fotodelingstjenester og fotoapplikasjoner vært hot! Hipstamatic spredde seg som ugress og så kom sosiale bildenettverk som Path og Instagram.

Av disse er det Instagram som har imponert oss mest. Programmet gjør det lekende lett å ta morsomme bilder, tagge dem med en location og dele dem på Facebook, Twitter, Flickr, Posterous og Tumblr. Med innebygd innsjekking på lokaliseringstjenester som Foursquare og en rekke morsomme innebygde filtre leverer Instagram en svært god fotoapplikasjon skapt for å dokumentere livet ditt i bilder. Instagram er gratis i App Store.

Infinity Blade

Infinity BladeTidligere i år demonstrerte Steve Jobs spillet Infinity Blade på iPhone 4 og de fleste ble mektig imponert over grafikken. Et par måneder senere fant spillet veien til iPhone og vi ble ikke skuffet. Infinity Blade er et actionspill som har presset grensene for grafikk på iPhone og er det spillet som utnytter iPhonens kapasitet best hva gjelder grafikk i App Store.

I Infinity Blade styrer du en kriger som har et mål om å slå den mektige gudkongen. For å komme fram til han, må du først beseire en rekke andre krigere og monstere. Spillet bruker det vanlige systemet for å gå opp i level ved å tjene erfaringspoeng. Jo høyere level du er, jo høyere level vil motstanderen ha. Infinity Blade koster NOK 35,- i App Store og bør være på alle iPhones.

Word Lens

World LensI løpet av 2010 har vi sett mange augmented reality-applikasjoner som legger et lag oppå «virkeligheten» gjennom å bruke iPhonens kamera, GPS og skjerm. Fiffig, men sjeldent veldig nyttig. Word Lens snur derimot det hele på hodet og lager kanskje en av årets mest imponerende og nyttige applikasjoner. Word Lens er en augmented reality-applikasjon som oversetter verden rundt deg - i sanntid!

Ved å holde iPhonen opp mot et skilt på et fremmed språk kan Word Lens automatisk - og i sanntid - oversette skiltet for deg. Det høres kanskje for godt til å være sant ut, men dette må prøves og ikke minst vises til venner og kjente. Programmet er tilgjengelig gratis fra App Store, men det koster penger å kjøpe forskjellige språkpakker.

Veggie Samurai

Veggie SamuraiSpillet Fruit Ninja gjorde stor suksess på iPhone i 2010 og den geniale, men enkle ideen om å kutte frukt traff virkelig en nerve. Kort tid etter dukket Veggie Samurai opp. Spillet er tydelig inspirert av Fruit Ninja og mange vil til og med kalle det en klone, men imotsetning til Fruit Ninja har Veggie Samurai nydelig grafikk, avanserte komboer, flere spilltyper og generelt føles mye bedre.

Spillet fikk hos 100% hekta og er et av de få spillene som har greid å forårsake riper i iPad-skjermen vår. Det er utrolig enkelt, men ekstremt avhengighetsskapende og morro. Veggie Samaurai koster NOK 17,- i App Store og bør spilles på iPad selv om det også finnes en iPhone-variant.

Cut the Rope

Cut The RopeSuksessen til Angry Birds har nok inspirert en rekke spillutviklere til å kaste seg inn i App Store og når utgiveren (ikke utvikleren) av Angry Birds lanserer et iOS-puslespill er det tydelig at de har blitt inspirert av Angry Birds.

Det er ikke det at Cut The Rope ligner eller kopierer Angry Birds på en direkte måte, men spillet er bygd opp på samme lest med en rekke brett hvor man kan få en til tre stjerner. Stjernene oppnås ved å få flyttet en godteribit til et monster via en rekke hindre og stjerner. Spillet har glimrende grafikk, bra lydeffekter og passer perfekt til iOS sin touch-skjerm. For kun NOK 6,- i App Store er Cut The Rope et av årets beste og morsomste spill du kan få til din telefon eller iPad.

Hvilken app er din favoritt i 2010?

Som med Twist-posen har alle sine egne favoritter. Hvilken applikasjon som ble sluppet i 2010 var din favoritt?

iStanger

Alle i huset her hos meg er hekta på NinJump, noe som er et GENIALT, enkelt og morsomt spill :)

Jokkim

Hva fader? Fruit ninja er jo mye bedre enn veggie samurai! på fruit ninja kan man låse opp forskjellige blades, bakgrunner osv. Det kan man ikke på veggie samurai. I tillegg er grafikken bedre på fruit ninja synes i hvert fall jeg. Sitter her med begge spillene både på iphone 4 og ipad

JasKo

NinJump kan bli ganske kjedelig i lengden.

CutTheRope er nok det beste spillet i 2010 for min skyld.

Også andre mer avanserte spill som FIFA11 og Modern Combat 2: Black Pegasus er også veldig gode! NRK Nett-TV er også en bra app:-)

DanTheMan

Trainyard og The Incident er definitivt verdt å skjekke ut!

Simon25

Tidligere i år demonstrerte Steve Jobs spillet Infinity Blade på iPhone 4 og de fleste ble mektig imponert over grafikken. Et par måneder senere fant spillet veien til iPhone og vi ble ikke skuffet.?

Atrit

Game Dev Story kommer høgt opp på listen hos meg :)

keyboardcat

Jeg synes VLC er en het kandidat til denne listen

solvind

Det hadde vært fint om man kunne informert om hvilke iPhone'er som støtter de ulike programmene. Sitter selv med en 3G som jeg merker er treg til mange formål.

Shaman1981

Angry birds ble jo sluppet i 2009, så det skal vel ikke være med på listen?

nilsi60

Fruit Ninja er bedre enn Veggie Samurai på iPhone, men jeg kan ikke uttale meg om iPad versjonen

Tjohei

Helt klart Caecassonne. :-) Og så har jeg fått helt dilla på Neuroshima Hex. ;-)

Grape

NRK TV og radio app er veldig bra og blir brukt mye.

Nafoni

NRK TV er i min faktabok ingen god applikasjon :P

josteinliverod

Mine favoritter i 2010 er Rat on a scooter og Angry birds

Haavard_Flaaten

Når det gjelder iPad og bilspill, så kan jeg anbefale "Need for Speed - Hot Pursuit". Ganske bra grafikk, og fantastisk fartsfølelse. Kjøpte det på tilbud for kr 6,-.

DanTheMan

^ Har det! Nå som du kan spille som Racer er jo spillet mye lengre også!

OstPøls

Veggie Samurai? Fruit Ninja har bedre overal gameplay i lengden med den nye arcade-mode. RETINA SUPPORT!!! Blade og bakgrunnsopplåsning etc...

AirVideo? VLC til iPhone er gratis og kan spille av de fleste filtyper :)

og hvorfor har dere ikke med Game Dev Story?...

Skuffa må jeg si..

Min TOPP 10 SPILL til iPhone4:

 • Game Dev Story
 • Angry Birds
 • Cut the Rope (+Holidy Pack)
 • Fruit Ninja
 • Doodle Jump
 • Flight Control
 • Monster Dash
 • Infinity Blade
 • Bloons TD4 (TowerDefence)
 • Canabalt
 • EXTRA: Texas Poker (FREE ONLINE) og Jenga
 • TOPP 10 APPS (ikke spill) til iPhone4:

 • Wallpapers HD - gratis
 • Bloomberg - gratis
 • VLC (en garantert vinner! Usikker på om den har blitt fjernet fra appstore tho) - gratis
 • iStudiez Pro
 • TVGuiden - gratis
 • Sleep Talk
 • EpicWin
 • Togtider
 • TeamViewer - gratis
 • Skype