Teleselskaper vil at Apple skal betale for oppgradering av sine nettverk

iPhone

Ut ifra de stadig flere annonsene vi ser som inneholder iPhone, iPad, Android og lignende, skulle man tro at telefonselskapene er fornøyde med alle de nye kundene de får. Men i likhet med Internett-leverandører begynner selskapene å føle påkjenningen etter at nye tjenester blir mer populære mens de trådløse nettverkene forblir gamle og trege.

Det virker som at alle telefonselskaper på markedet ønsker å kunne tilby subsidierte og nye telefoner, men ettersom flere og flere tjenester assosiert med disse nye innretningene krever mer båndbredde, ser de mot selskaper som Apple for å bla opp.

Blant annet vil France Telecom, Telecom Italia og Vodafone Group ha en ny avtale som legger til rette for at selskaper som Apple, Google, Facebook, Skype og andre skal betale gebyrer for å bruke deres nettverk. Det foreslåtte gebyret vil kunne bli regnet ut ifra mengden båndbredde som brukes, skriver Bloomberg.

Mens telefonselskapene ser ut til å være villige til å dele kostnadene for å oppgradere deres egne nettverk med tjenesteleverandører, virker det ikke som at de er villige til å diskutere en potensiell deling av abonnementfortjenesten sin. Vi ønsker dem lykke til med å få Steve og Mark til å betale for sin utdatert infrastruktur.

Ingen planer hos Netcom

Den norske operatører Netcom, som er en del av TeliaSonera, har ingen konkrete planer om å lempe kostnader med oppgradering av eget nettverk over på leverandører som Apple og Google.

Dette er nok et løp som kjøres av større operatører enn NetCom. Vi følger med på debatten, men har ingen konkrete holdninger eller planer i forhold til dette per i dag

uttalte Øyvind Vederhus til iPod1.no

St Anders

Det er jo ikke telefonprodusentene sin feil at telefonoperatørene må oppgradere sine nett, dette tyder på at de begynner og innse at de nærmer seg maks av sin kapasitet, kanskje over dette noen steder. Om de ikke klarer den finansielle kostnaden av oppgradering av nett, må de:
1. Enten ikke tilby dette, eller
2. Øke inntekt for å klare oppgraderingen. Dette kan de gjøre gjennom eks. økt prisplan på datatrafikk.

Vil poengtere at det er rart at produsentene skal betale for forbrukerens forbruk, dette vil uansett slå tilbake på forbruker, så hvorfor ikke la dette gå ut over de som bruker nettet mest, og gå rett på forbruker.

admin

Dette er jo egentlig en debatt i nettnøytralitetsdebatten også. Mobilselskapene har jo så langt vist å vegre seg fra nettnøytralitet og ønsker å f.eks. kreve betaling av Skype og Facebook for å prioritere deres trafikk i deres eget nett.

Google og Verizon har jo foreslått i USA å kaste ut nettnøytraliteten i Verizon sitt mobilnettverk. Google-tjenester foretrekkes. Andre må betale for prioritering i nettverket. Relativt ødeleggende for konkurranse, men det bør vel kanskje ikke forundre noen når det kommer til Google og mobilbransjen.