Unngå billettkontroll med iPhone-applikasjon

BilettkontrollEtter innførselen av det horrible Flexus-systemet i Oslo, har du selv med gyldig Flexus-kort måtte betale gebyr i kontroller. Det er dermed kanskje ikke så rart at det nå har dukket opp en iPhone-applikasjon som skal hjelpe deg med å holde deg unna bilettkontrollene til Ruter?

Billettkontroll er en applikasjon som gir deg informasjon om hvor det er billettkontroller over hele Norge og gjelder dermed ikke bare i Oslo og Ruter. Med applikasjonen Billettkontroll installert får du nemlig en «push»-melding hver gang det er kontroll i nærheten av deg og du selv velge hvor nært og hvor ofte du ønsker å bli varslet om nærmeste kontroll.

Billettkontroll Billettkontroll

Tjenesten skiller seg ikke dramatisk fra lignende tjenester som før var tilgjengelig via SMS, men med Billettkontroll koster det ingenting (utover minimale datakostnader) å motta «push»-meldinger om bilettkontroller. Du må dog kjøpe applikasjonen til NOK 17,- for å få tilgang.

Programmet har et relativt godt grensesnitt og det er ved hjelp av et kart lett å se hvor kontrollene er til en hver tid, men den store svakheten med applikasjonens datagrunnlag baserer seg på tips fra brukere. Billettkontroll baseres på at alle brukere sender inn tips om bilettkontrollene og programmet har dermed begrenset bruksverdi hvis ikke nok folk bruker applikasjonen. Opplever eller ser man en kontroll melder man den inn og i løpet av få sekunder blir posisjonen sendt til alle andre som har applikasjonen aktiv.

Programmet burde ha integrert twitter-søk på hashtaggen #billettkontroll som allerede er i flittig bruk for å gjøre informasjonen om billettkontroller mer pålitelig.

Billettkontroll Billettkontroll

Billettkontroll er en applikasjon som gjør det lettere å unngå billettkontrollerer, enten man misliker de ubehagelige kontrollene eller om man ikke ønsker å betale billett. Utviklerene hevder selv at «kollektivtransport burde være gratis» og oppfordrer dermed til sniking ved bruk av denne applikasjonen og tjener samtidig NOK 17,- per solgte applikasjon - omtrent like mye som en t-banebillett. En smule merkelig?

Dette er kanskje en konsekvens av det åpne informasjonssamfunnet vi har fått, men det er moralsk forkastelig.

uttalte kommunikasjonsdirektør Bjørn Rydmark i Oslo T-banedrift til Aftenposten omkring varsling av billettkontroll på Twitter.

En ting er sikkert, kollektivtransport blir ikke billigere hvis alle benytter Billettkontroll til iPhone. Programmet koster NOK 17,- i App Store.

Lars A. Gundersen

Mrsmt. Men appen har feil betalingsmodell, fordi man kjøper noe som man i utgangspunktet ikke vet verdien av. Hvis du er den eneste som bruker appen i Oslo har du akkurat sløst bort 17 kroner. Hvis 500 personer i Oslo kjøper den, men ingen gidder å sende inn kontrolldata har du sløst bort 17 kroner.
Som admin skriver burde den integreres mot andre allerede brukte systemer, men det burde også gis belønning for innsending av kontrolltips (iallfall hvis de blir verifiserte), f.eks. i form av Kickback. Og selve appen kunne med fordel vært gratis, men finansiert med Ads, for å øke brukermassen.
Man skal aldri ta up-front betaling for noe som krever en kritisk masse for å bli nyttig.

macm

Jeg har akkurat kjørt et par mil med bilen og sløst bort ca 20 kroner i bensin.. på turen hadde jeg en sigg så der sløste jeg bort kanskje 5 kroner.. og jeg hadde en kaffe latte til 36 kroner som jeg kanskje sløste bort for den var ikke så god.. bomringen tok 25 kroner og nå skal jeg ha meg en sen lunch og kanster kanskje bort et par hundre kroner med drikke.. så om jeg sløser bort 17 kroner på en app, overlever vi nok det også!

madmate

17 kr = omtrent like mye som en t-bane billett? Må vel være 10 år siden det stemte, nå koster billettene 26 eller 40 kr (avhengig av om man bruker automat eller kjøper ombord).

saks

Folk som ikke har råd til å kjøpe billett har vel ikke råd til å kjøpe verken iPhone eller apps?

andersand

Synes det er betenkelig at admin legger ut noe som på meg virker som en ren reklamesak for et program som kun har til hensikt at folk skal snike på trikken.

Det gis ellers ikke anledning til å bruke dette forumet for formidling av warez eller annen piratmateriale (hvilket jeg støtter fullt og helt), så hvorfor er dette greit - går det under kategorien "redaksjonelt innhold"?

Må uansett si jeg har liten sans for folk som ikke kan betale for sin trikkebillett som andre. Hvis man mener at man kan ta seg til rette fordi man er av den personlige oppfatning av at "kollektivtransport burde være gratis", må man virkelig tro om igjen.

VeX

Enig med deg andersand. Dette blir litt i samme leia som å ikke betale for musikk, filmer eller annen underholdning på nettet.

Eneste man forsvarer det med, er at "det er for dyrt" og at bransjen burde finne enklere måter å distribuere sitt materiale på. Dette er så lavmål det kan få blitt - ikke nok med at man gjør dette for å slippe å betale kollektivtransport, noen skal også tjene på at folk sniker...

Det eneste dette fører til, er at billettprisene øker for de andre som faktisk betaler billettene sine...

Billettkontroll

48000 Norske facebook brukere støtter Gratis kollektivtrafikk

http://www.facebook.com/group.php?gid=177698741449

Det finnes også andre facebook/twitter sider hvor man kan varsle hverandre som:
http://www.facebook.com/pages/Billettkontroll-Oslo/121276504574314
http://twitter.com/billettkontroll

Tanken med applikasjonen var å gjøre det enklere for brukere å varsle hverandre
med posisjoneringen iPhone har.

Les mer:
http://www.billettkontroll.com/#about

Lars A. Gundersen

Jeg har akkurat kjørt et par mil med bilen og sløst bort ca 20 kroner i bensin.. på turen hadde jeg en sigg så der sløste jeg bort kanskje 5 kroner..

Festlig. Jeg tror du kanskje har gått glipp av et par begrepsdefinisjoner. Hvis du kjører noen mil med bilen og bruker 20 kroner i bensin, har du betalt 20 kr for å bli transportert noen mil. "Sløse bort" betyr at man ikke får noe av verdi igjen for det man betaler, 'kay?
Forøvrig var innlegget mitt hverken en kommentar på prisnivået eller de etiske betenklighetene med en slik app, det var bare et innlegg om forretningmodellen.

Fugz

Jeg har serdeles liten sans for folk som sniker på kollektivtransport. Det gjør meg faktisk litt irritert at folk skal snylte på systemet.
Det jeg nå har gjort er at jeg faktisk har kjøpt programmet, og kommer til å poste ganske så mange varslinger om kontroller, samt stemme i negativ favør på flere kontroller. Hvis flere gjør som meg, så vil dette systemet i seg selv dø ut, fordi det aldri går ann å stole på det.
Det skal i allefall bli min nye hobby!

TheodorAnton

+1, Fugz!

Billettkontroll

Hei Fugz,

Vi har selvfølgelig tenkt på at det finnes brukere som vil spamme andre brukere, så derfor har vi tatt høyde for å kunne blokkere iPhones som vi opplever som SPAM og eller har unaturlige rapporteringer.

Systemet har også et liker/liker ikke system for å kunne avgjøre hvilkene kontroller som er aktive/uaktive og troverdige eller ikke.

Poenget med applikasjonen er ikke at folk skal snike, men at vi ønsker gratis kollektivtrafikk i Norge som 48 000 andre facebook brukere også mener:
http://www.facebook.com/group.php?gid=177698741449

Så billettkontroll applikasjonen er muligens en måte å kanskje få oppmerksomhet på?

Les mer på www.billettkontroll.com

saks

Du kan dytte edle motiver og 48.000 facebook-brukere foran deg så mye du vil. Dette er og blir en app kun for å hjelpe snyltere til å snike på trikken.

Hobbes

Det er ganske mange som ønsker å se champions league uten å måtte ty til betalkanaler (facebookgruppe for det også). Skal det da være greit å lage en app hvor man viser en piratstream, evt linker til en?

Mars

@Fugz
Du høres bare ut som en gjerrig grinebiter som irriteres av at du ikke selv kan slippe unna betaling - og du både liker og bøyer deg dypt for "systemet".

Jeg kjøper alltid billett på kollektivtransport, men har selvsagt ingen problemer med at noen ikke ønsker betale.

@Vex
At en del ikke ønsker betale og likevel sitte på fører aldeles ikke til økte billettpriser; det blir som å si at prisen på en kaffe bør økes for de som bruker sukker og melk, fordi de som drikker kaffen svart subsidierer de andre.

Kan dere med hånden på hjertet stå for at dere aldri har lastet ned eller overført en musikkfil uten å betale for det? Ja, for hvis det har hendt, da skal jo prisen på all musikk øke!

Vi skal vel ikke være skinnhellige, skal vi vel? ;-)

turimblar

Det er ganske mange som ønsker å se champions league uten å måtte ty til betalkanaler (facebookgruppe for det også). Skal det da være greit å lage en app hvor man viser en piratstream, evt linker til en?

:-D
Skulle gjerne ha mulighet til å se alt av Champions League og Premier League i en og samme app, ja! Bring it on!

On-topic: Jeg prøver å tenke litt miljøvennlig når det bl.a. gjelder transport, så uansett om Ruter ikke er optimalt, så tar jeg til takke for den kollektivtransport de tilbyr. Det hadde vært fint om det var "gratis" (betale mer skatt?), men jeg er mest opptatt av at de ikke overpriser. 570,- er greit for et månedskort, og det er veldig dumt om de øker prisen slik de har gjort før. Noen i husstanden vil da foretrekke bil...

Om folk sniker blir det ikke billigere for oss andre!
Når det er sagt, så er det vel ikke ulovlig å laste ned programmer for trafikkontroller for bil? Tollkontroll (var det via SMS?)?

dundee

Sniking medfører økt pris, og jeg kan gi deg to enkle eksempler:
1. Flere personer ombord på en buss medfører økte drivstoffkostnader. Disse kostnadene skal dekkes inn gjennom billettpenger. Dersom det ikke kommer inn nok bilettpenger må man øke prisen.
2. Fulle t-banevogner skaper behov for flere vogner. Igjen må kostnadene dekkes gjennom bilettpenger.

En annen sak med snikere, som egentlig irriterer meg mer, er at de opptar sitteplasser, mens jeg som har betalt risikerer å stå. Ikke at det nødvendigvis hadde blitt flere ledige seter om ingen snek, men da hadde jeg i hvert fall visst at alle de andre også har betalt.

Ellers vil jeg stille meg bak resten av de som stiller spørsmål rundt det å legge ut denne typen artikler mens man håndhever et regelverk rettet mot warez ol. Sniking er faktisk ikke lov, og skal man kunne "reklamere" (faktisk få en redaksjonell omtale) for dette vil jeg gjerne se dere forsvare dette opp mot å linke inn pirathavner eller beskrivelser av hvordan man omgår lisensbeskyttelser.

Hobbes

Er det ikke bare å rapportere til apple da? Hvis de visste hva denne app'en gjorde, så tipper jeg de fjerner den ganske raskt. Anyone?

EiricoFX

skuffende

Billettkontroll

Denne vinteren vil føglende nyheter komme nok en gang!!

AFTENPOSTEN VINTER 2009: Vurderer bilstopp i Oslo mot forurensning

Forskere frykter en drepende forurenset Oslo-luft de neste dagene. Det kalde og tørre vinterværet har førte til et teppe av svevestøv og smog over Oslo-gryta.
LES MER http://www.aftenposten.no/nyheter/oslo/article2853500.ece

STATENS VEGVESEN VINTER 2010: Høy forurensning i Oslo
Det forventes svært dårlig luft i Oslo fram mot helgen. Statens vegvesen og Samferdselsetaten i Oslo oppfordrer derfor Oslo-bilister til å kjøre sammen eller la bilen stå hvis det er mulig. [07.01.2010]

LES MER http://www.vegvesen.no/Om+Statens+vegvesen/Media/Nyhetsarkiv/Lokalt/Region+Øst/Oslo/120302.cms

BERGENS TIDENE: Bergen kveles av forurensing
Forurensingen i Bergen er nå så høy at kommunen setter i gang krisetiltak. La bilen stå og jobb hjemme, er oppfordringen.

LES MER: http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Bergen-kveles-av-forurensing-998750.html

BERGENS TIDENE: Ekstrem forurensning i Bergen
Luftkvaliteten i Bergen er nå så dårlig at det kan være kritisk for barn, allergikere og personer med hjerte- eller luftveislidelser. Det viser helgens tall fra målestasjonen på Danmarksplass.

LES MER: http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Ekstrem-forurensning-i-Bergen-94877.html

Billettkontroll

Er det ikke bare å rapportere til apple da? Hvis de visste hva denne app'en gjorde, så tipper jeg de fjerner den ganske raskt. Anyone?

Husk å ta kontakt med Facebook, Twitter, internett selskaper og mobilselskaper i samme slengen da den samme informasjonen blir formidlet der også.

Det finnes ingen regler i Norge mot at slikt er forbudt å opplyse om, det har kanskje noe med ytringsfriheten og gjøre og at vi bor i et fritt land.

Uansett, bra folk er engasjert i saken, kanskje noen aviser tar dette videre? ;-)

Hobbes

Det finnes ingen regler nei, men apple har fjerna ting fra appstore selv om det ikke er norske regler mot det...

andersand

Det dummeste jeg vet er folk som skal være noble og forsvarer sniking på trikken fordi det er mer miljøvennlig (vi har kraftunderskudd i Norge og importerer bl.a. energi utvunnet fra kull, men det er en annen diskusjon), minsker rushen for de andre, man har 47 999 andre meningsfeller (som sikkert bedriver samme praksis) og gud vet hva slags flotte bieffekter dette har som kommer samfunnet til gode. Det er fortsatt stjeling det dreier seg om og det er dine medborgere som må betale regningen DIN.

Jeg skal ikke påberope meg å aldri ha gjort noe galt, men å snike på trikken, laste ned
warez og ulovlig delt musikk, det har jeg ikke gjort på sikkert sju-åtte år, nettopp fordi jeg synes det er greit å gjøre opp for seg for de godene man velger å benytte seg av.

Synes admin utviser ekstremt dårlig dømmekraft som klarer å publisere en redaksjonell reklameomtale om dette programmet. Er det en kompis av deg som har mekket dette, eller?

admin

Vi omtaler de fleste norske applikasjoner på App Store - selv om vi ikke trenger å like programmet. Denne omtalen er i mine øyne relativt fair, vi trekker den for svært manglende informasjon om billettkontroller, anbefaler ny funksjonalitet (twitter), gir den pluss for et relativt bra design og avslutter med en kommentar om det moralske perspektivet av å bruke en slik applikasjon - inkludert et sitat fra Ruter om lignende tjenester.

Tjenesten er på ingen måter ulovlig i Norge. Lignende SMS-tjenester om billettkontroller, tollkontroller osv. har eksistert i lang tid og er lovlige.

Personlig er kjøper jeg Flexus-kort hver eneste måned, men misliker måten kontrollene - spesielt overfor faste Flexus-kunder gjennomføres. Jeg har selv måtte vente i 2 timer hos Trafikanten fordi Flexus-kortet mitt døde og jeg ble stemplet som en sniker av kontrollene - utelukkende på grunn av et forferdelig dårlig system fra Ruter. Rettferdiggjør det sniking? Ikke på noen måte, man må betale for seg. Det rettferdiggjør derimot at man ikke har lyst å møte Ruter sine kontrollører.

Jeg bruker selv ikke applikasjonen, men det er en godt gjennomført app som fortjener omtale som andre norske applikasjoner.

Jan Fredrik

Støtter admin 100%.

andersand

Takk for svar. Appen i seg selv er selvsagt ikke ulovlig, men jeg synes det er et moralsk dilemma som du i svært liten grad reflekterer over. De aller fleste som laster ned en slik app vil bruke den som et verktøy for å kunne snike på trikken uten å bli tatt, vil jeg tørre å påstå. At appen i tillegg koster penger gjør det enda mer problematisk. At samme informasjon er tilgjengelig på twitter, facebook og andre steder mener jeg er argumenter som er irrelevante i denne sammenheng.

slogmo

@admin:
Da synes jeg at dere burde tillate linking til torrentsider. Altså kun hovedsiden, og ikke direktelinking til ulovlig/piratkopiert materiale.
Torrent er ikke automatisk ulovlig.
Det finnes masse lovlig materiale der ute, og om noen bruker det til å laste ned piratkopiert materiale så er jo det et moralsk dilemma.

tarik1988

dette burde ikke vært lov. mener du at det er riktig at jeg betaler for bussen og du går gratis ?? idiotisk app. og vedder penger på at appen ikke kommer til å holde ut lenge.
i tilleg krever du (dere) at kollektivtransporten skal være gratis? hvorfor? hva er grunnen din? tror du staten får inn busser gratis? tror du sjåførene jobber gratis? tror ikke du at de også har utgifter,kostnader som alle andre selskaper? busselskapet jobber for folket. jeg er enig med deg at det er dyrt, men det at det skal være gratis er bare patetisk. istedenfor å lage apper, lage facebook grupper er det bedre hvis du samler folk og heller demonstrerer, bruk heller hodet til å gjøre det enn å sitte hjemme å klage. busselskapene og alle andre selskaper vil nok fortsette med prisstigingen hvis folk ikke sier noe, vi nordmenn klager en dag, men neste dag glemmer vi alt. det hjelper ikke. siden de vet at vi kommer til å gjøre dette. kort sagt. VI ER ROBOTER!
punktum

oyvindhh

Takk, nyttig program! To ganger har jeg blitt stoppet i kontroll med dødt Flexus kort. Begge gangene har jeg nevnt det for buss-sjåføren, og han har latt meg gå på allikevel.
Kontrollørene har jeg deretter henvist til sjåføren med beskjed om at kortet er dødt (og jeg har ikke tid til for N`te gang å stille meg i enorm kø på Trafikanten bare for å rette opp i Ruters fadese).
Jeg slapp unna begge gangene (ene gangen slapp jeg unna fordi jeg hadde tilfeldigvis papirkvittering (ironisk.....). Men de sa at de i fremtiden ville bøtelegge om kortet ikke fungerer.
Lag et fungerende system da for svarte!

Avslutter med å repetere innledningen: takk for nyttig program! Med dette kan jeg unngå å urettmessig bli kalt for sniker! Hurra!

saks

Hm, så istedenfor å henvise til sjåfør, så vil du rømme av buss/trikk og ta neste? Høres slitsomt ut.