Dagens Næringsliv lander på iPad

Dagens Næringsliv på iPad

Norske medier klargjør seg for den store iPad-invasjonen når iPad lanseres i Norge i november. I dag offentliggjorde Dagens Næringsliv sin første iPad-applikasjon som lar deg kjøpe avisen rett på iPad.

Norske medier har vist enorm interesse for iPad før den overhodet er å finne i Norge. Forrige uke kunne vi se hvordan Hjemmet Mortensen klargjør et av sine blader for iPad og samme uke lanserte Nettavisen sin egen iPad-utgave og lovet egen dedikert iPad-applikasjon. Også Norges største avis, VG, planlegger å ha en en egen VG iPad-applikasjon på plass i løpet av høsten.

I dag var det derimot Dagens Næringsliv sin tur. En egen iPad-applikasjon hvor du kan kjøpe Dagens Næringsliv på iPad er nå å finne i App Store.

Dagens Næringsliv på iPad

Med applikasjonen på din iPad kan du kjøp dagens utgave og lese papirutgaven av Dagens Næringsliv i sin helhet. Dagens utgave er inkludert i prisen og lastes automatisk ned når du kjøper applikasjonen. Senere kan du velge hvilke utgaver du ønsker å kjøpe for NOK 29,- per utgave i applikasjonen. Artiklene kan leses i sidevisningen eller ved å trykke på artikkelen og lese i egen artikkelvisning.

Foreløpig er ikke dette fryktelig mye mer enn en litt avansert utgave av PDFen til Dagens Næringsliv og avisen har ikke benyttet alt hva man kan forvente seg av innhold for iPad. Foreløpig er det også kun hovedavisen som vil kunne leses på iPad, noe som betyr at magasinet D2 ikke blir å finne i applikasjonen.

Dagens Næringsliv på iPad

Programmet koster NOK 29,- i App Store og dette inkluderer dagens utgave av avisen. Framtidige utgaver koster også NOK 29,- og kan kjøpes i applikasjonen. Dette er fire kroner dyrere enn utsalgsprisen på papirutgaven og med tanke på vesentlig lavere produksjon og distribusjonskostnader virker dette dyrt.

Dagens Næringsliv introduserte samtidig en applikasjon for iPhone (samme applikasjon).

Pacmac

iPad appen virker egentlig ikke helt ferdig, spør du meg. Dumt at det ikke går an å zoome mer enn det gjør. Og å ta mer for en elektronisk utgave av avisen enn papirutgaven er jo ganske merkelig. Koster da mer å produsere den på papir enn pdf...

Hoffa

Jeg har testen Appen idag, og den er mye lik Pressreader, Zinio, MBL Kiosk og mange andre avis apper som er laget til iPad. Skuffende å tenke på at man ikke har kommet lengre enn kun simple PDF versjoner i dagens høyteknologiske samfunn.

Jeg synes denne appen ikke er iPad`n verdig og håper andre mediehus vil komme på banen med noe mer spennende og brukervennlig enn dette.

JasKo

Stiv pris....

Snober21

nå er vell prisen på 29 grunnet Apple sine 30% og den norske stat sine 25%.. tar du vekk apple sinn del av kaka og legger til statens blir det likt som utsalgsprisen på papir.

Men synes det er helt feil pris for et digitalt medie, tror abonnement er mer riktig og, tror ikke enkeltutgaver til 29kr stykke vil gjøre susen..

men absolutt kudos for og være med på revolusjonen!

admin

@snober21

Et vanlig utsalgssted (butikk, kiosk osv.) tar vel også minimum 30% for et nummer av DN? Det er foreløpig ikke moms på iTunes siden dette faktueres fra Luxembourg (endrer seg etter juli 2011 da moms på elektroniske tjenester innføres).

Jeg ser ingen grunn til at dette skal koste MER enn den vanlige avisen.

AllFather

30 kroner for en dagsaviser.......
Høres ut som en sikker vinner.......

segrov

Jeg synes det er lurt å ta en god pris for DN.

DN er en nisjeavis for næringslivet, og verdien er stor for kjøperen. Det gjør meg ikke så mye at den er ganske lik papiravisen, for artiklene er lesverdig.

Jeg registrerer at mange aviser lenge har dumpet prisene på nettutgaver, men tilhørende nedagående spiral hvor stadig lavere inntjening fører til dårligere artikler og igjen færre lesere.

Gode nyheter er ikke gratis å produserer, og jeg har de siste årene innsett at det er viktig at det fortsatt finnes aviser som har økonomi til å grave og være troverdige (og ikke videreformidle pressemeldinger, eller klipper og lime fra utenlandske nettaviser, slik mange aviser når gjør for å fylle sidene)

Jeg kommer selv til å kjøpe enkelteutgaver av DN når det er nødvending, spesielt er det nyttig å ha tilgang til tidligere utgaver.

Skogsguden

DN er en god avis, men 29 kroner pr utgave? *ler godt og lenge* Det er jo lureri!

De betaler ingenting for distribusjon, produksjon og vi legger inn bestillingen på egen hånd. Skal folk falle for den?

Lite gjennomtenkt.

Jeg oppfatter det som et forsøk på å lure meg. Skal forlagene ta full bokpris på bøkene sine, når Norske bøker kommer også?

DNs app blir ikke prøvd hos meg før de slutter å fornærme meg.

segrov

Jeg synes bøker bør koste mer i digital utgave en i papirutgave.

Skogsguden

Jeg er forfatter selv, og er helt uenig.

Leserne må få nyte godt av den nye teknologien, i stedet for at avisene og forlagene.

Om de stikker pengene i lomma når kostnadene ved å distribuere stoffet blir desimert.

Da gjør man bare de samme tabbene som musikkbransjen gjorde på nittitallet.

Den nye teknologien må bli en fordel for det skrevne ord, ikke det motsatte.

segrov

Jeg synes tabben musikk og mediabransjen gjør er å gå ned på pris når det er på nett. Jeg synes ikke noe om det, det devaluerer verdien. Når man har fordelen av å kjøpe musikken, filmen, boken her og nå, i stedet for å gå lange omveier, synes jeg det er såpass mye "added value" at man burde prøve å ta mer betalt for det - ikke mindre.

Overskuddet burde komme alle som lager musikk og film og bøker til gode.

Skogsguden

I en perfekt verden ville jeg vært enig.

I denne verdenen putter pengefolkene de inntjente pengene i lomma. Journalister og forfattere ser ikke noe av det.

For høy pris gagner bare piratløsninger.

Den nye teknologien og nettet er kommet for å bli. Det ville vært dumt å motarbeide det.

DADDY

Segrov er på villspor. Bransjen ser jo at de må ha merverdi for ikke tape omsetning.

De må først vise at de behersker mediumet før de tar betalt...

Skogsguden

Jeg holder på at DN fornærmer forbrukerne ved å kreve MER penger for en elektronisk versjon de ikke betaler frakt eller trykk på, sammenlignet med papirutgaven.

ageNine

I papir utgaven må de anskaffe papir, trykke med blekk, pakkes, sendes og fraktes til butikkene, settes ut i butikkene og pengene fra butikken må sendes tilbake. Dette over hele landet. Sikkert enda mer i prosessen, men det sier bare sitt.

Også mener du at de kan bruke 30 minutter på å putte noe nesten gratis i sammenligning på en liten applikasjon hvor de skal ha mer betalt enn hele den 100 ganger så dyre prosessen jeg ramset over?

Da har jeg hørt det også..

Skogsguden

Det morsomme er at man kan lese de samme artiklene på noe som heter "Internett"...

segrov

Noen av DNs artikler blir kopiert av E24.no, men de fleste er kun tilgjengelig i papirutgaven.

Siden DN ikke er spesielt rammet av kopiering, kan de ta en fornuftig pris som gjør at avisa ikke havner i skifteretten med det første.

Skogsguden

Ahhhh. Så iPad- brukerne skal redde DN fra skifteretten?

Morsom teori!

segrov

Da synes jeg du kan tyvlese DN på Narvesen eller lese noe middelmådig gratiscrap på Nettavisen.no siden du ikke ser verdien av en troverdig avis som gjør selvstendig research og ikke bare klipper og limer tilfeldige nyheter som man finner fra Twitter.

Skogsguden

Da misforstår du helt. Poenget mitt er ikke at det skal være gratis, men at prisene skal være fornuftige.

Det at de tar mer penger for iPad-versjonen enn papirversjonen har ingen fornuftig forklaring.

segrov

iPad-versjonen koster mer å lage og distribuere en papirutgaven gjør pr hode. Logisk nok for meg.