Alle apps blir 25% dyrere?

Alle apps blir 25% dyrere?Forslaget til statsbudsjett for 2011 har i dag blitt langt fram av den rød-grønne regjeringen og ikke helt overraskende foreslås det nå moms på alle digitale tjenester kjøpt fra utlandet.

Dette betyr at alle apps, musikk og film fra iTunes og App Store vil kunne bli 25% dyrere fra juli 2011.

Avgiftsøkningen på digitale tjenester ble offentliggjort under presentasjonen av statsbudsjettet for 2011, men foreslaget har vært framme en rekke ganger tidligere.

I dag er nemlig alle tjenester som kjøpes fra utlandet ikke momsbelagte og ettersom en rekke tjenesetilbydere nå leverer digitale tjenester fra utlandet, mener den rød-grønne regjeringen av dette er konkurransevridende. Til sammenligning må den norske streamingtjenesten WiMP kreve inn moms av sine brukere, mens Spotify og iTunes slipper dette. Resultatet er at disse tjenestene blir 25% billigere.

Elektroniske «tjenester», som de mektige byråkratene i Finansdepartmentet ynder å kalle kulturen når den lagres og transporteres som bits og bytes, får altså moms fra utlandet for å hindre konkurransevridning i favør av utenlandske aktører - i stedet for at regjeringen for eksempel gjør norske ebøker og andre digitalt distribuerte kultur- og medieprodukter momsfrie.

skriver Jan Omdahl i Dagbladet.

Europeiske App Store og iTunes holder til i Luxembourg og har inntil nå sluppet å måtte kreve inn moms når nordmenn handler i butikken. Fra 1. juli 2011 må de derimot gjøre det og prisen vil kunne øke med 25% på applikasjoner, musikk, bøker og annen morro i iTunes.

iTunes betaler i dag 15% moms i Luxembourg og denne momsen skal teoretisk sett trekkes fra når nordmenn handler.

Regjeringen.no har mer informasjon om den nye e-momsen.

Tags:

thedoc

Ble det ikke sagt at produkter tilknyttet iTunes allerede inkluderer 25% mva?

TheRealChristoffer

feil. itunes blir ikke dyrere:
fra dinside:
iTunes og Spotify blir ikke dyrere
Andre medier har i dag meldt at blant iPhone-applikasjoner og musikk kjøpt fra iTunes Store vil bli dyrere. Det stemmer ikke, ettersom disse tjenestene allerede er momsbelagt:

alexo89

Da går jeg over amerikanske itunes om dette skjer ass!!!!

oyvstok

Stemmer. Er allerede moms på iTunes. Check your facts ;)

G3enohPi

TV2 Nyhetskanalen melder også at iTunes allerede har momsen innbakt i prisen.

admin

iTunes betaler moms i Luxembourg, ikke i Norge.
http://www.teknofil.no/wip4/platekompaniet-vil-ha-like-vilkaar/d.epl?id=41081

Teoretisk sett skal da iTunes fjerne 15% moms og legge på 25% moms.

Nafoni

Er dette sant, så d**t og dra!
Og en ting til: øk den forbanna tollgrensen!

TheRealChristoffer

amerikansk itunes here i come<3

macuff

hvordan går jeg over til amerikansk konto?

Nostromo

Bare vent - det neste derfra er at den momsfrie grensen på 200 kroner fjernes helt slik at du må betale moms på ALT som kommer utenfra. Det meste som handles digitalt er som regel langt under denne grensen, så strengt tatt burde dette gå inn under den begrensningen.

trondrm

Skal blir artig å se hvor mange utenlandske nettbutikker som sperrer norske brukere ute istedet for å streve med norsk moms.

HenrikWL

Dette er så latterlig at jeg har ikke ord. Jeg ser ikke for meg hvordan det skal kunne håndheves en gang. Det måtte vel være et samarbeid mellom kortutstedere (VISA, Mastercard, etc.) og norske myndigheter det da.

matgal

Er ikke grensen på 200 kr fra utlands kjøp?
Men det ikke rart folk laster ned pirat kopier når det ska være så sykt dyrt og kjøpe. iTunes har en perfekt pris som dei fleste er villig til og betale, men det går vell ikke!!!

dundee

Skal blir artig å se hvor mange utenlandske nettbutikker som sperrer norske brukere ute istedet for å streve med norsk moms.

Med tanke på at de allerede håndterer moms for EU-borgere, og amerikanske nettbutikker i tillegg håndterer varierende VAT for amerikanske borgere i forskjellige stater så er nok ikke dette noen stor greie...
Husk også på at dette kun gjelder de nettbutikkene som selger nedlastbart innhold.

Dette er så latterlig at jeg har ikke ord. Jeg ser ikke for meg hvordan det skal kunne håndheves en gang. Det måtte vel være et samarbeid mellom kortutstedere (VISA, Mastercard, etc.) og norske myndigheter det da.
Det er den enkelte nettbutikks ansvar å håndtere det, selve håndhevingen blir nok basert på EU sitt system, uten at jeg vet hvordan de har valgt å gjøre det.

Er ikke grensen på 200 kr fra utlands kjøp?
Gjelder kun for fysiske varer som kommer over grensen.

kajac2

Sånn går det når man stemmer rødgrønt. Ingen kan si at de ikke så det komme. Stem på noe annet neste gang. Samme hva, bare ikke Ap, Sp eller Sv.

ITsam

wtf for noe drit :@

mvh ITsam

segrov

Bare så dere vet det, så er det amerikansk moms på amerikansk iTunes også.

admin

@segrov

Ikke hvis du handler utenfor staten hvor iTunes er registrert? Dvs. hvis din amerikanske konto er registrert i en annen stat.

Oldtimer

Alle klager på regjeringen.... jeg lurer på hvem som har stemt på den gribbegjengen :-(

gnoopher

Skulle vært artig å vite mange av dem som sutrer her, som har brukt stemmeretten sin i det hele tatt? For har du ikke det, så har du ikke lov til å sutre heller.

borgers

Hvorfor så latterlig? Klarer ikke helt å se noen god grunn til at akkurat denne type kjøp skal være momsfrie...

slappfisk

Ikke akkurat en veldig viktig sak, stemmer ihvertfall fortsatt rød-grønt

KareStensland

Alt det den rødgrønne regjeringen har tatt! Nå skal de attpåtil ha 25% moms på nedlastingsfiler! Hva blir det neste?

KareStensland

Alt det den rødgrønne regjeringen har tatt! Nå skal de attpåtil ha 25% moms på nedlastingsfiler!

Faceless

Staten må jo hente penger der de kan for å finansiere Norges oppblåste offentlige sektor...
Så lenge varene du "ehandler" koster under 200kr mener jeg de burde vært mva fri slik fysiske varer er. Og mva på ebøker, idiotisk...

TheRealChristoffer

kan vel ikke bestille mer fra play.com heller billig:( ingen mer billige tvserier:( eller filmer:(

segrov

@admin

kontoen min er registrert i New Jersey «Garden State».

Jeg er ingen ekspert, men tviler på at iTunes driver business derfra.

TheRealChristoffer

jeg har beverly hills:)

Arruda

Cosmo Kramer: Nå blander du vel forskjellige ting ? Fysiske varer som du får tilsendt i posten er vel fortsatt momsfrie sålenge verdien er under 200kr. Så her er ting akkurat som før. Hadde du kjøpt filmer og serier på play som du lastet ned derimot, så måtte du lagt til 1/4 av prisen.

Til dere andre: Såvidt meg bekjent er moms på elektroniske tjenester en realitet i de aller fleste land i Europa + USA. Faktisk var Norge i en minkende gruppe av land som ikke hadde innført dette ennå, så det var ikke akkurat noe sjokk at det skulle komme hit til landet også. Som borgers sier over her, hvorfor skal akkurat denne gruppen varer være momsfrie ? Det at momsen i Norge er høyere enn i de fleste andre land, er jo en annen sak.

Det jeg derimot stusser litt på, er at de tilsynelatende mer "miljøvennlige" e-bøkene skal tillegges moms, mens papirbøkene er momsfrie..

TheRealChristoffer

Har hørt fra andre at dette gjelder på alt kjøpt på nett. er ganske usikker

Faceless

MVA-grensen for import av fysiske varer er uendret, altså fortsatt 200kr.
Det er kun såkalt ehandel, kjøp av elektroniske produkter som musikk, litteratur og software, som blir mva-belastet. Jeg har ikke noe problem med at software som koster over 200kr blir ilagt mva, men hvordan de forsvarer at dette også skal gjelde kjøp under 200kr og for ebøker forstår jeg ikke.

TorB.

Mva skal være spesifisert på faktura for å være fradragsberettiget. Itunes Store spesifiserer ikke moms på fakturaen. Altså ingen moms er beregnet og ingen fradragsrett :-)

marshallm

enda en av grunnene til at jeg stemmer mot den blå siden... Jens Stoltenberg, nå blir iPad-applikasjonene dine dyrere!

kurka

6,- + 25% mva... huff - dette blir dyre apps

Nafoni

Facebook gruppe? -.-

ageNine

Stemte FRP og skal gjøre det neste gang også. Ut med AP og SV!

devo

@ageNine, hvis du tror FrP kan drive landet uten skatter og avgifter så må du tro om igjen.

Hvis de skulle klare det, for det er faktisk mulig, så må de helt legge om retorikken sin og heller planlegge et monsterfremskritt innen statlig organisasjon som fjerner store deler av byråkratiet og papirmølla må forsvinne totalt. De må ihvertfall ikke kaste bort tid og energi på å skaffe velgere etter dagens modell...

Og så ontopic: Dette måtte komme.

Faceless

6,- + 25% mva... huff - dette blir dyre apps

Det har selvsagt ikke noe å si for apps som koster 6kr, men for apps som koster flere hundre kr ( feks navigasjon) eller lydbøker/ebøker så vil det utgjøre en forskjell.

For min del er det prinsippet om at bøker ikke skal ha mva og "toll"-grensen på 200kr som er viktigst.

stefus

Så mange uopplyste innlegg det var her... EN skal være relativt tett i pappen om en mener at dette har noe med fargen på regjeringa å gjøre. Her i landet (som i de fleste land i vesten) er det merverdiavgift på det meste som omsettes. Dette er et system som de fleste politiske partier stiller seg bak. (Med unntak av ett parti da, som lover å kaste fantasiseddelbunter på spesielt utvalgte svakerestilte velgergrupper og samtidig fjerne skatter og avgifter for "skatteslaver" i alle samfunnslag.

Noen nevner at (parafrase) dyre applikasjoner blir eeeenda dyrere - ja - frekksempel bilnavigasjons-app XblablaNaviblabla kommer til å koste 562kr i stedet for 450kr. Ååååågiiiid!!!

Hvis du i utgangspunktet har en bil å bruke denne i - hei, ja, ventnålitt, du har jo faen meg bil som koster hvadah? Fem sifret? Seks sifret? - så klager du?

Jeg vil anbefale folk som klager og bærer seg over dette, om å reflektere over hvor latterlig og forsvinnende liten andel av sitt totale momsbelagte forbruk æpps og nedlastingsdrit egentlig utgjør. Det er jo tross alt merverdiavgift på sofaen din, på bilen din, på ansjosboksen din, på buksa di, på solbrillene dine, på bussen din, på tannkremen, på sokker, på dobørster, fiskekroker, syreregulerende sugetabletter, OL-pins, strykejern, vaffeljern, jernbaneskinnejern, fløte, kaffe, datingnettstedsmånedsavgifter, hjulkapsler, nips, slips, syl, sil, øl, sukker, gjær, syltetøy, fotballkamper, redningsvester, joller og sikkert et par ting til.

Så fylles altså kommentarfeltet opp av snørrunger som sannsynligvis mer av villfarne prinsipper enn av pengehensyn bærer seg som ungdomsskoleelever som får en uventet lekseprøve og skal faenmeg velte regjeringer og flytte utenlands og laste ned piratkopier og kaste kake på Jens og tråkke i blomsterbeddet og lage bråk og opprop og skrive paroler og gå i tog og fnyse i barten.

Siden de som syter høyest her også tilsynelatende akter å bruke stemmeretten sin, så er det utelukkende på dette grunnlaget rimelig å anta at de IKKE er tweens som bruker alle lommepengene sine på digitalt innhold fra utlandet og fortjener dermen INGEN respekt for synspunktene sine.

Ja, det går selvsagt an å være motstander av denne momsen, men det er bare kvalmende å se perspektivløsheten i argumentasjonen som formodentlig voksne mennesker klarer å kratse ned med tastaturet sitt

aottesen

+1

Dæsken meg lenge siden jeg har ledd så godt!
Du treffer nok mange såre nerver i innlegget ditt, og slikt liker Vi!

jonasrogne

Stefus:
- rett inn på kongelista!

Støtter deg 100%, takk for ukas innlegg!

ggt667

200 kronersgrensen skulle vært korrigert med indeksregulering siden 1970, eller når den enn ble innført.

trmika

Kjære stefus:
Jeg kan til dels forstå ditt argument med at rike folk klager på en liten økning på nettvarer osv. Du sier folk har biler i 6-sifret-klassen, men nå er det slik at de fleste i Norge ikke er av den type rikfolk. Det er faktisk slik at en del av de som har dyre biler har lån til over hode. Bortsett fra de som låner mer enn de kan , så er det vel slik at man prioriterer ut fra hva man har busjett til og hva man ønsker mest. Da blir en økning på 25 % på varer på nettet noe man ikke har råd til lenger. Ofte søker de fleste etter å finne hvor man får kjøpt en vare billigst. I Norge virker det som om man ikke skal hå råd til å unne seg noen ting. Det blir for dumt å si at de andre har det slik derfor så må vi og.
På en vanlig "fabrikk-lønn" , som jeg selv har har jeg funnet ut at staten tar ca 50 -60 % ( mer lik 60 % , og da har jeg tatt med skatt på lønn og moms ) av det jeg tjener. ER IKKE DET NOK????. Jeg har hverken bil , hus , hytte , båt e.l. Som singel har jeg ikke råd til eget tak over hode , men må leie, dette fordi staten tar så F........ mye av alt jeg tjener , og vi får et pris-nivå som er helt på jordet. Så sier de fleste sosialister at vi må betale til felleskapet . Javel , tanken er god den, men hva går nu disse penegene til?
Vi har ett vei-nett som er på linje med enkelt østblokkland når det gjelder , kvalitet. Skolen i Norge er til å le av , både det fysiske og innholdsmessig. Helsevesenet er i en forfattning som er en skam. Politiet har ikke råd til å sørge for at du og jeg er trygge i eget land. Så sier du at jeg må betale moms på mere varer for å støtte den regjerende tilstand.....
Det virker for meg som at sosialistene lever etter prinsippet : tar du den , så tar du også den. Og gud forby hvis du snuser/røyker eller har lyst på en pils/glass vin i dette landet, da skal staten ha 90 % av prisen på produket ( høres vilt ut??? Jeg har venner som har jobbet på polet i en år-rekke som kan bekrefte hva staten tar av beløpene du betaler )
Nei la de få skarve kronene som jeg har igjen være. Det må være lov å kjøpe varer for å kunne hygge seg , selv i Norge . Det være seg musikk, bøker, film osv. uten å bli RANET av staten.
Mao .... JEG BETALER NOK SKATT OG AVGIFTER. Regjeringen må se å lære seg å få mer ut av pengene jeg betaler , før de skriker om mer.

sveinhal

Hvorfor gjentar folk løgner her? Hvorfor sier folk "har hørt at …"? Klarer ikke folk å lese selv? Må ryktene gå uhemmet? La meg gjør det helt tydelig:

DET BLIR IKKE ØKTE SKATTER OG AVGIFTER PÅ VARER KJØPT PÅ INTERNETT!

Slutt å si noe annet! Det som er nytt at er at tjenester kjøpt av utenlandske tilbydere nå blir pålagt moms, på lik linje med alt annet.

Er det riktig at det er momsfritak på bøker, men ikke på e-bøker? Kanskje ikke, men la nå isåfall debatten gå der, og ikke på fortsatt spredning av feilinformasjon!

Forøvrig er det ikke snakk om 25% økning i iTunes-prisene heller, fordi iTunes allerede har betalt moms i Luxemburg og en europeisk avtale sier at man bare betaler moms i ett land. Det betyr at det blir 8.7% dyrere, ikke 25!

Og til den tåpen over meg her: Norge har lavere totalt skattetrykk enn alle de andre skandinaviske landene, lavere enn Belgia og Frankrike, og sammenlignbart med resten av Europa.

EDIT: stavefeil

trmika

Og til den tåpen over meg her:
Først av alt så mener du at siden alle andre har det værre enn oss i skandinavia skattemessig, så er det liksom greit å øke avgiftene for den vanlige mann? Er det logikken i ditt resonement?
Du må gjerne betale mer i skatter og avgifter du om du vil , men hold meg utenfor. Jeg betaler evig nok. Den dagen jeg faktisk ser at de overnevnte punktene og manglene jeg nevnte har bedret seg , så skal jeg slutte å klage på økte avgifter.

HenrikWL

Kommentar fra siden: lavere skattetrykk kanskje, men kombinert skatte- og avgiftstrykk er blant de høyeste.

Ikke for det, vi er fortsatt de mest kjøpekraftige, selv om 70 øre av hver krone går inn til statskassa.

stefus

...Da blir en økning på 25 % på varer på nettet noe man ikke har råd til lenger. Ofte søker de fleste etter å finne hvor man får kjøpt en vare billigst.
Nå vet jeg ikke hva du legger i "varer på nettet" men dette gjelder ikke fysiske varer men elektroniske tjenester som f.eks. nedlasting av musikk, programvare osv. Og ja, alle har vi lyst til å betale minst mulig. Jeg for min del synes det bare er rimelig når det først er slik at norske leverandører er mva-pliktige mens utenlandske leverandører av identisk tjeneste slipper. Det er som om det er en selvfølge og helt naturlig at det som er fra utlandet er billig. Tax-free-tanken. Hvis det er noe denne debatten burde dreie seg om er hvorvidt mva-nivået eller skattetrykket er for høyt. Vinklingen de fleste har er at "emomsen" er dråpen og at nå er det nok
I Norge virker det som om man ikke skal hå råd til å unne seg noen ting.
Dette er desverre en klassisk mørkeblå problemforenkling — hvis man har dårlig råd, så er det "statens" skyld.

På en vanlig "fabrikk-lønn" , som jeg selv har har jeg funnet ut at staten tar ca 50 -60 % ( mer lik 60 % , og da har jeg tatt med skatt på lønn og moms ) av det jeg tjener. ER IKKE DET NOK???Her er vi ved kjernen til underklassens og den lavere middelklasses logiske feilslutning. Tendensen i USA har vært den samme i mange tiår. Relativt fattige amerikanere identifiserer seg med Republikanere som gjentar og gjentar at det er "government spending" som er årsaken til deres armod. Dette er en sannhet med sterke modifikasjoner - dette er en økonomisk filosofi som ikke har noen pragmatisk eller økonomiteoretisk forankring. Dette dreier seg om filosofi - at staten skal ha minst mulig makt. En svak statlig rolle gir større handlingsrom for de med økonomisk handlekraft. En sterk stat gir de med lite handlingsrom mer makt. De fleste på høyresiden forsøker å fremstille det som om alle får større frihet, men hvis man tenker over det så nytter det ikke å rope DU HAR FRIHET i øret på en amerikansk alenemor som må ha to fulltidsjobber på "minimum wage" for å overleve.

Alle kjenner vi begrepet Den Amerikanske Drømmen — et høyst reelt prosjekt og postulerer at hvem som helst kan oppnå den. Problemet er bare at det er både teknisk, praktisk og økonomisk umulig for alle å oppnå den. Dette gjør i mine øyne Den Amerikanske Drømmen til et av verdens største og mest subtile propagandaprosjekter. For den amerikanske arbeiderklassen er under et enormt press tviholder irrasjonelt på koblingen mellom frihet og fravær av statlig makt, selv om deres livssituasjon roper på et system hvor

Du som mange andre tror kanskje på Siv Jensen når hun bruker ord som f.eks. skatteslaver som om det faktisk er det som gjør oss til ufrie mennesker - selv om det er hevet over enhver tvil at nordmenns kjøpekraft er minst like sterk som i andre sammelignbare land.

Jeg har hverken bil, hus , hytte , båt e.l. Som singel har jeg ikke råd til eget tak over hode, men må leie, dette fordi staten tar så F........ mye av alt jeg tjener...Jeg har heller ikke bil, hus, hytte eller båt men faen heller om jeg gidder å fraskrive meg ansvaret for eget liv i den grad du gjør her. De fleste av naboene mine har minst en og gjerne flere av overnevnte eiendeler, så da blir det litt vanskelig å skylde på systemet, blir det ikke? Jeg trenger ikke noen av de tingene, og skylder først og fremst på mine egne prioriteringer — eventuell bitterhet over mangel på slike gjenstander er utelukkende resultatet av disse prioriteringene.

Tenk nå over hvordan du har bygget redet ditt, hvordan du ligger og kan du se på systemet. Er det systemets skyld at du har en relativt dårlig betalt jobb? Eventuelt hva er det med de politiske alternativene - vil de gjøre at du får bedre betalt? Og hvis de eventuelt reduserer skatten din, hva er det da som vil koste mer?

...Vi har ett vei-nett som er på linje med enkelt østblokkland når det gjelder , kvalitet. Skolen i Norge er til å le av , både det fysiske og innholdsmessig. Helsevesenet er i en forfattning som er en skam. Politiet har ikke råd til å sørge for at du og jeg er trygge i eget land.Faktisk er samtlige punkter du nevner rammet av det som har ligget til grunn for skattepolitikken siden Bondevik-regjeringene og som Stoltenbergregjeringene har videreført. Vi har knapt hatt økning i skattetrykket de siste 10 årene, og innslagspunktet for toppskatten - den som slike som deg slipper unna - har steget. Dette vil si at de som tjener mer en deg sitter igjen med mer, mens lavtlønte har hatt uforandret skattetrykk. Både helsevesenet, utdanningssektoren og politiet er alle ofre for en stadig skarpere sparekniv og på toppen av dette er den bedriftsøkonomiske modellen for disse tjenestene i ferd med å kvele det kvalitative innholdet. Opprettelsen av de regionale helseforetakene har virkelig strammet inn på handlingsrommet i ft. kompliserte sykdomsbilder som f.eks. rehabilitering, psykiatri osv. Den offentlige skolen har vært gjenstand for en omfattende restrukturering mot en bedriftsøknomisk modell. Visste du at en skole (f.eks. en barneskole) nå omtales som en resultatenhet? Visste du at ressurstilgangen i en enkelt skoleklasse nå er betydelig redusert i løpet av de siste 20 årene? Alt dette for å bevare det moderate skattetrykket, og for å holde igjen på nettopp offentlig forbruk - eller "government spending" som de sier over there.

...så sier du at jeg må betale moms på mere varer for å støtte den regjerende tilstand..... Hvis du leser mitt innlegg en gang til så ser du at jeg ikke nødvendigvis tar til orde for økt moms, men kun forsøker å nyansere debatten.

...det være seg musikk, bøker, film osv. uten å bli RANET av staten.Definisjonen av ran er når noen tar noe fra deg og du ikke sitter igjen med en dritt. Det gjør du. For at du skulle hatt bedre veier å kjøre på, køfrihet i helsevesenet, verdens beste skoler og sykehjemsplass til alle eldre, måtte noen rane deg for enda mer.

Det er så innmari trist å lese om folk som tror at privatisering vil føre til at disse tjenestene blir billigere. Det er feil. Offentlige tjenester må riktignok administreres, men det offentlige driver tross alt disse tjenestene til kostpris. Kostnadsforskjellen for å ha 100 000 skoleplasser er ubetydelige om disse drives av det 50 kommuner eller om de drives av f.eks. 50 privatskoleforetak. Den betydelige forskjellen ligger i hvem av de to er det som ønsker å ha overskudd av dette. Og da kommer spørsmålet: Hvem er det som må betale for dette overskuddet?

Svaret er.... tadaaaa!

[size=200">[color=red">DU!

Regjeringen må se å lære seg å få mer ut av pengene jeg betaler , før de skriker om mer.Jeg er redd for at de har lært seg dette allerede og prøver for hardt og at slike som deg faktisk ikke tar ansvaret i tilstrekkelig grad for egen inntjening gjennom yrkesvalg, livsvalg osv. Den store utfordringen ligger i å finne ut hvilket politisk system vil utgjøre en reell betydning for livskvaliteten din. Det er et valg du må gjøre, men for guds skyld sørg for at du tar et informert valg. Kanskje er jeg full av skit og propaganda, men du demonstrerer heller ikke særlig imponerende kunnskapsgrunnlag for å ta viktige politiske beslutninger.

— for reell makt ligger i kunnskap.

For ordens skyld så regner jeg for å være en sentrumsorientert moderat sosial-libertarianer og er ikke spesielt tilhenger av partipolitikk, men håper på en åpnere og mer pragmatisk orientert politisk struktur slik at vi kan bevare både menneskesjelen og livet på jorden slik at denne forblåste lille planeten blir et hyggelig sted å bo for flest mulig.

trmika

På ett punkt kan jeg nok være enig: Jeg har ansvar for mitt eget liv, utdannelse og økonomi . Og at en del valg der kunne ha vært anderledes.
Men på meg så virker det som at en hver form for privatisering blir sammenlignet med f.... sjøl og at det er direkte styggedom. Jeg er ikke for at alt skal privatiseres, men det hadde vært på sin plass å nøytralt sette de stalige driftingene opp mot evt private , for å se om dette vil lønne seg. I de debattene som jeg har sett på TV ( og det er en del ), virker det på meg som at man ikke en gang er vilig til å nøytralt se om dette har noe for seg. Det vanlige argumentet fra sosialistene er at det da er noen som tjener penger på dette, og det må man for gud skyld ikke la skje. Da er staten såååå mye bedre. For alt i alt er de som siter i stalige institusjoner ikke noe annet enn mennesker , med sine egen motiver , slik som i næringslivet. At statlige skal være så mye bedre moralsk enn de som sitter i bedriftene har vel de siste "korrupsjons-skandaler" vist det motsatte.
Selv om jeg er liberalist så er jeg ikke tilhenger av å fjerne staten helt , men mener det er stort potensiale for forbedringer og mer effektiv drift av dens virksomhet. Jeg har ingen tro på at med høyere beskattning av folket , så får man en bedre velferd. Jeg er tilhenger av at det skal være en viss beskattning for å kunne drive AS Norge.
Mulig jeg tar feil, nå men ved at "hvermansen" har enn hvis kjøpekraft , så får også staten inn penger på nettopp moms o.l. Samtidig kan man ikke øke den beskattningen uten at man reduserer kjøpekraften. Og om jeg husker riktig er det ikke bare for å opprettholde liv i folk at man har forskjellige trygde-ordninger, men nettopp for at kjøpekraften skal opprettholdes, slik at man får inn skatter. Mao man har en balansegang i dette. Altså en sirkel i det hele.
Jeg er tillhenger av at det er bedriftene og folket som skal holde julene i gang ikke ett system der staten skal stå for å dekke alle tenkelige behov. Staten skal være den som ser til at alle har de primære behov dekket. Ikke ett ovehengende alter ego som skal ha en finger med i alt.
Samtidig må det være lov i dette landet å tjene penger.

stefus

Samtidig må det være lov i dette landet å tjene penger.
Det er tyngde i slike setninger...

QED

ruhande

Ja Norge er et forferdelig land å bo i. Må til og med betale moms!!!! Jeg tror jeg flytter til Sudan før jeg knekkes av alle avgiftene! :-!