TEST: iPhone 4

Test av iPhone 4

Apples fjerde generasjon av iPhone er den største endringen av telefonen siden dens introduksjon i 2007. Apple har tatt noen dristige designvalg, skrotet designet fra 3G og 3GS og gitt oss en helt ny telefon. Vil iPhone 4 fortsatt greie å holde konkurrentene på god avstand? Vi har testet den nye iPhone 4.

Apples nye iPhone 4 var ingen stor hemmelighet da den ble introdusert av Steve Jobs under WWDC tidligere i år. Nettstedet Gizmodo hadde nemlig flere måneder i forveien avslørt mye av moroa, men allikevel har interessen for produktet vært enormt. Da Apple åpnet for forhåndsbestillinger ble over 600 000 eksemplarer bestilt i løpet av få timer og når produktet endelig kom i butikken var køene svært, svært lange.

iPhone 4

Mats dro til London og stod i kø et døgn og har siden testet iPhone 4. Testen har blitt gjort av den engelske utgaven av iPhone 4, men det er trolig ingen forskjell fra denne utgaven og den som vil komme til salg i Norge i løpet av sommeren. Telefonen ble levert med engelsk lader, men Apple har for første gang åpnet opp for at man også kan kjøpe telefonen uten noen form for abonnement - noe som gjorde kjøp av telefon i London svært enkel. Om Apple kommer til å tilby telefonen uten binding også i Norge vites ikke, men gjør de det er det ihvertfall en svært velkommen ordning. Valgfrihet hva gjelder mobilabonnement gjør det lettere å selv finne det abonnementet som passer ditt forbruk best mulig.

Hardware

iPhone 4 design

iPhone 4 er Apples fjerde generasjon av iPhone og den første komplette re-designet av den populære telefonen. Apple har gått bort fra det avrundede designet som har preget de to siste iPhone-modellene, men allikevel er ikke endringene større enn at du umiddelbart kjenner deg igjen.

Design

Den største visuelle forskjellen er at iPhone 4 har mistet «rammen» rundt skjermen som iPhone 3G og 3GS hadde. Telefonen har nå en glassplate som går over hele overflaten og ut til kanten som består av en stål ramme. Telefonen blir dermed helt flat, både på baksiden og forsiden. Utseendemessig ser dette utvilsomt svært lekkert ut og Jonhatan Ive og hans designteam hos Apple har skapt et produkt som bærer preg av å kunne bli en designklassiker.

iPhone 4 design

iPhone 4 design

Designet har derimot også sine ulemper. Umiddelbart føles telefonen litt mindre komfortabel å holde. Den er helt flat både på forsiden og baksiden og den føles ikke like god i hånda som den avrundede baksiden på både iPhone 3G og 3GS. Man føler også at den vesentlig lettere glir ut av hånda enn tidligere, noe som raskt kan bli en dyr opplevelse siden både forsiden og baksiden nå er laget av glass. Glasset skal ifølge Apple tåle mye mer, men harde støt ser fortsatt ut til å knuse glasset og flere norske brukere har allerede fått knust sine skjermer. Valget av glass på både forsiden og baksiden gjør at vi må anbefale bruk av en eller annen form for beskyttelse og det er kanskje derfor Apple også har introdusert bumpers? Spørsmålet er vel om man kan kalle det et bra design når det nesten er påkrevd med beskyttelse.

Når det er sagt, så er iPhone 4 ekstremt lekker. Telefonen oser av kvalitet og føles som et svært eksklusivt produkt. De eldre iPhone 3G-telefonene og alle konkurrentene fra HTC, Nokia og Sony Ericsson osv. ser plutselig ut som billige leketøy i plast.

Antenner, dekning og Wifi

Rundt den flate for og baksiden finner vi nå en stålramme som inneholder antennene til Wifi, Bluetooth, GPS og selvsagt også GSM/UMTS. Stålbåndet går rundt hele telefonen, men den nederste biten har en glippe på begge sider og det er her antennene sitter.

Det har i etterkant av lanseringen oppstått en del problemer med akkurat disse antennene og ifølge flere synker dekningen hvis man holder rundt begge antennene samtidig. Vi har prøvd å gjenskape dette uten særlig hell, men det er mange faktorer som kan spille inn - blant annet dekningforholdene der vi befinner oss, størrelsen/tykkelsen på hender, hvor fuktige hendene er og hvor hardt man klemmer hendene rundt telefonen.

iPhone 4 design

Flere videoer har vist disse problemene og de eksisterer så absolutt. Spørsmålet er bare om de utgjør et faktisk problem ved normalt bruk. Så langt virker det som problemene har sammenheng med dekning, dvs. hvor dårligere dekning jo mer sannsynlig er det at du greier å gjenskape problemene. Det er lite trolig at det skyldes produksjonsfeil på telefonen, men det kan muligens forbedres gjennom en programvareoppdatering.

Ifølge flere kilder, deriblant selskapet Antennasys som er eksperter på mobilantenner, så er årsaken til problemet at antennene til Apples iPhone 4 ligger i den nedre delen av telefonen. FCC, det amerikanske post og teletilsynet, krever at mobilantenner skal plasseres lengst vekk fra hodet. Resultatet er dermed at antennene plasseres i bunnen av telefonen og dette området er mer utsatt for å bli dekket av hender. Antennasys har gjenskapt lignende problemer på en rekke telefoner, deriblant Google Nexus One. Vi greide ikke å få fram disse problemene etter gjentatt testing, men det er allikevel bekymringsverdig at problemene dukker opp og tydelig eksisterer.

Vi har generelt opplevd dekningen som bedre enn iPhone 3GS. Det er ingen hemmelighet at iPhone 3GS har hatt dårligere dekning enn mange andre konkurrerende mobiltelefoner og med iPhone 4 ser det ut til å ha blitt forbedret. Vi har full dekning flere steder hvor vi tidligere kun hadde 2-3 streker på Netcom sitt nett.

I motsetning til alle de tre tidligere iPhones, inkluderer iPhone 4 støtte for 802.11n, den nyeste Wi-Fi-standarden som finnes i de fleste trådløse rutere som selges i dag. Dessverre støtter iPhone 4 bare 2,4 GHz 802.11 nettverk, en begrensning som ikke gjør det mulig å koble seg opp mot 5GHz 802.11n-nettverk. Mange benytter seg av 5GHz nettverk for å redusere signalforstyrrelser og det er en ulempe at telefonen ikke greier å koble seg opp mot disse nettverkene. Bruker du 5GHz 802.11n-nettverk må du sette dette opp som et 2.4GHz nettverk for at iPhone 4 skal kunne benytte det.

Hastigheten over Wifi vil man merke hvis man laster svært tunge nettsider, filmer eller andre tunge filer over Wifi på iPhone 4. Til daglig bruk, hvor man kun sjekker e-post og titter innom en nettside, utgjør endringen i Wifi ingen stor ytelses-endring.

Skjerm

Skjermen på iPhone 4

Skjermen på iPhone 4 har Apple valgt å kalle «Retina Display». Navnet skal henspeile at skjermen nå har en så høy pikseltetthet at øyet ikke oppfatter pikslene og skjermen vil dermed oppleves som svært skarp og tydelig.

«Retina Display» er selvsagt bare et markedsførings-begrep da det ikke finnes noen skjermtyper som kalles dette. Skjermen er egentlig en LED-belyst IPS LCD-skjerm med en oppløsning på 960x640 og en pikseltetthet 326 ppi (pixel per inch). Skjermen er fortsatt 3.5" stor og har en kontrast-ratio på 800:1 - fire ganger så høy som den forrige iPhone. Kvaliteten på skjermen er utrolig god og går alle andre mobiltelefoner og dataskjermer vi har sett en lang gang.

Skjermen på iPhone 4

Umiddelbart legger man ikke merke til forskjellen, men når man studerer skjermen mer nøye ser man en svært stor forskjell. Det er nesten umulig å se de enkelte pikslene på grafikk og ikoner som er optimalisert for iPhone 4s Retina Display og tekst på nettsider, i iBooks og i Mail er krystallklar selv om du zoomer inn.

Det er verdt å merke seg at dagens iPhone-applikasjoner må oppgraderes for å kunne dra nytte av Retina Display og som man ser av bildet over vil man fortsatt se piksler på applikasjoner som ikke er optimalisert for den nye og høyere oppløsning. Forskjellen ser man tydelig på ikonet til 1881 vs. Apples standard ikoner.

Sammenlignet med skjermen på iPhone 3GS, så har iPhone 4 en varmere fargebalanse. Der hvor iPhone 3GS har en skjerm med en svak rosa fargebalanse, så er iPhone 4 varmere og skjermen er mer «gul». Dette gir seg utslag i det som virker som sterkere farger og mer levende bilder. Lysstyrken mellom iPhone 3GS er mer eller mindre identisk og begge fungerer relativt godt ute i dagslys og sollys. Det virker som iPhone 4 klarer seg litt bedre i sollys enn iPhone 3GS, men begge er uansett vesentlig bedre enn AMOLED-skjermer som er tilnærmet ubrukelige utendørs.

Skjermen på iPhone 4

Skjermen til iPhone 4 er utvilsomt det beste vi har sett på noen mobiltelefon og den er nesten verdt oppgraderingen alene. Når utviklere får oppdatert sine programmer vil skjermen komme til enda bedre nytte. Spill, tekst, filmer og bilder blir dramatisk bedre. Den eneste ulempen er at applikasjoner nå vil ta mer plass grunnet høyere kvalitet på bildene i applikasjonen og du har dermed mindre lagringsplass på telefonen - et godt argument for å velge utgaven med 32GB lagringsplass?

Batteri

Batterilevetiden på en mobiltelefon er kanskje noe av det viktigste. De nye smarttelefonene som iPhone er veldig mye kraftigere enn mer vanlige mobiltelefoner, dette krever dessverre sitt hva gjelder batteri og bruker man sin iPhone 3GS flittig er det sjeldent batteriet holder mer enn en hel dag.

Med iPhone 4 har Apple introdusert sin A4-prosessor, en såkalt «system on a chip» (SoC). Denne prosessoren har gjort det mulig for Apple å forminske innmaten i iPhone 4 vesentlig og dermed få plass til et større batteri. I tillegg til større batteri, krever også A4-systemet mindre strøm. Totalt skal dette resultere i vesentlig forbedret batterilevetid, men stemmer det?

Batteriet som nå er inne i iPhonen tar opp nesten halvparten av hele telefonen og Apple har klemt inn et 3.7V 1420 mAh Li-Polymer batteri. Apple hevder at batteriet skal gi deg 6 timers batterilevetid på websurfing over 3G, 10 timer på websurfing over Wifi og 7 timers taletid over 3G. Våre tester viste at Apple faktisk ikke lyver alt for mye på batterilevetiden.

Batterilevetid på iPhone 4

Vi gjennomførte en rekke forskjellige batteritester som skulle simulere vanlig bruk. Det vil si vi lot lysstyrken være normal (50%), vi hadde 3G + Wifi påslått til enhver tid og vi gjorde ingen forsøk på å redusere strømforbruket. I testen greide vi å få surfe over 3G (med Wifi avslått) i 6 timer og 55 minutter - nesten en time mer enn Apple lovet. Slo vi på Wifi (men lot 3G være på) forlenget vi surfingen til 8 timer og 5 minutter - noe som var nesten to timer mindre enn Apple lovet. Vi antar Apple har kjørt denne testen med 3G avslått.

En telefon skal jo sjeldent kun brukes til å surfe på nettet med, men kanskje også en telefonsamtale? Apple lover oss 7 timers taletid og det greide vi også å få ut av telefonen. En samtale over 3G (med Wifi påslatt) fikk vi til å vare i 6 timer og 45 minutter før telefonen skrudde seg av. Den samme samtalen uten Wifi varte nesten en time lengre og ga oss 7 timer og 30 minutter.

Batterilevetiden på iPhone 4 er sterkt forbedret. Telefonen greier seg fint gjennom en dag med vanlig bruk uten å måtte lades, men prater du i telefonen i mer enn 4 timer om dagen trenger du nok fortsatt å ta med deg laderen hvor enn du er. Batteriforbedringen er en svært velkommen forbedring og iPhone 4s batterilevetid er bedre enn de fleste sammenlignbare telefoner. Allikevel skulle vi gjerne sett at batterilevetiden var enda bedre. Vi savner på en måte de «gamle» telefonene som holdt i en uke uten å bli ladet opp. Man kan vel ikke få nok batterilevetid?

Kamera

Kamera på iPhone 4

Kameraet har helt siden introduksjonen av iPhone vært telefonens absolutt svakest del. Kameraet var på de tre første generasjonene relativt like dårlige og Apple så ikke ut til å bry seg nevneverdig om kameradelen. Med iPhone 4 ser det ut til å ha endret seg.

Kameraet er en av de delene på iPhone 4 som har fått størst oppdatering. Telefonen har nå to kameraer, et på forsiden og et på baksiden. Hovedkameraet på baksiden har sterkt forbedret optikk og 5 megapiksler. Apple har byttet ut iPhone 3GS sin 3.1 megapiksels CMOS-sensor til fordel for en fysisk større 5 megapiksel-sensor. Apple har brukt den nyeste OmniBSI-sensoren fra OmniVision med det som så fint kalles for backside illumination. Dette resulterer i at mer lys kommer inn i sensoren, noe som igjen øker kvaliteten på bildene.Apple har ikke bare forbedret CMOS-sensoren, men telefonen har også fått en bedre linse. Linsen har nå en 3.85mm brennvidde, noe som gir et bredere bilde enn tidligere iPhones.

Kameraet på forsiden tar bilder i VGA-oppløsning og kan sammenlignes med kameraet som var på den første generasjonen av iPhones. Under WWDC uttalte Steve Jobs at det ikke var megapiksler som avgjorde hvor bra kameraet på en telefon er og han har helt rett.

Det er bildesensoren og optikken som avgjør kvaliteten på bildene og i iPhone 4 er dette kraftig forbedret. Bildene som tas med iPhone 4 i optimalt lys er blant de beste vi har sett på en mobiltelefon. Bildekvaliteten er nærme hva man får ut av billigere «point and shoot» digitalkameraer på markedet i dag. iPhone 4 mangler optisk zoom (det har 5x digital zoom som er ubrukelig), resulterer i svært gode makro bilde. Som på iPhone 3GS skifter du fokus med et trykk på skjermen og dette fungerer enda raskere enn på 3GS. Hastigheten på kameraet har også blitt mye bedre. Kameraet slår seg på, tar bildet og er klar til å ta nytt bilde i løpet av få sekunder. Når kameraet er i gang greier man lett å ta et bilde hvert annet sekund - hvis ikke enda raskere.

Bilder tatt med iPhone 4

I nattens mørke og med begrenset utendørs belysning viser derimot kameraet seg fra sin dårligste side. Bildene blir kornete og mørke, men det innebygde LED-blits/lyset gjør bildene bedre. Bildene blir OK og er mye bedre enn tidligere iPhone-modeller, men det er her du virkelig ser skillet mellom et vanlig kamera og mobilkameraer.

Kameraet kan også ta opp video i HD - nærmere bestemt 720p (1280x720) gjennom kameraet på baksiden. Oppløsningen oppnås ved en kombinasjon av endring av størrelse og vesentlig beskjæring av størrelsen. Video tatt med iPhone 4 blir dermed smalere enn bildene tatt med det samme kameraet. Videoen er enkodet med H.264 og en datahastighet på 10.5 mb/sek og lyden tas opp i mono AAC (44.1khz). Med den høye oppløsningen må du forvente å raskt bruke opp et par hundre megabyte hvis du filmer og et minutt med film havner som regel rett under 100 mb.

Merkelig nok greier iPhone 4 ikke å eksportere filmen til e-post, web eller andre medier i full størrelse. Den komprimerer videoen automatisk til 568x320 med en datahastighet på 0.78 mb/sek og resultatet er da at et videoklipp på 1 minutt havner på et sted mellom 6-10 mb. Kvaliteten er da svært dårlig. Hvis du vil eksportere filmen i full størrelse må du koble telefonen til din datamaskin og laste den inn via iTunes, iPhoto eller lignende programvare. Hvorfor kan vi ikke få valgmulighetene til å eksportere i full størrelse Apple?

Som når man tar foto, kan videokameraet også endre fokus under innspilling og dette skiller kameraet fra de billigste digitale videokameraene som for eksempel Flip. At kameraet kan endre fokus gjør det godt til å ta makrofilm, men det er lett å glemme at fokusen er stilt når du filmer videre og filmen kan dermed fort bli ufokusert. Videodelen takler sterkt lys ganske dårlig og filmer du mot solen eller andre sterke lyskilder tar det ganske lang tid før kameraet greier å justere seg inn igjen. Effekten ses ganske tydelig i videoen under.

Video tatt med iPhone 4

Merk at videoen over er komprimert hos Viddler

Opplevelsen av kameraet kan rett og slett ikke sammenlignes med tidligere iPhones. iPhone 4 sitt kamera overbeviser og er svært godt, spesielt i makro og i godt belyste situasjoner. Kameraet er blant det beste vi har sett på en mobiltelefon og det kan måle seg med de billigste kompaktkameraene man har på markedet i dag.

Kameraet viser sin svakhet i mørke og lite belyste situasjoner, men også her er det langt foran tidligere generasjoner. Men med et såpass bra kamera savner vi avanserte innstillingsmuligheter i kameraapplikasjonen. Det eneste valget vi har er om LED-lyset skal være auto, på eller av. Hvorfor kan vi ikke stille f.eks. hvitbalansen? Hvorfor er det fortsatt ikke enkelt å ta bilder av seg selv med kameraet på baksiden? Alle disse funksjonene kan man få med en annen fotoapplikasjon, men hvorfor kan ikke Apple gi oss litt fler funksjoner når kameraet takler såpass mye mer?

Ytelese og telefonen i bruk

Apples A4 prosessor i iPad

Ytelsen på iPhone 4 er et spennende kapittel. Apple har nemlig gjort vesentlig endringer på telefonen som bør gi en ytelsesforbedring. Den største er at telefonen nå kjøres av Apples egen A4-prosessor, den samme som benyttes i iPad. Prosessoren er en såkalt «system on a chip» (SoC), det vil si en databrikke som inneholder mer enn bare en prosessor. Utviklingen av A4-prosessoren har gjort det mulig for Apple å gjøre sine design vesentlig mindre og dermed gi mer plass til f.eks. batteri eller rett og slett bare et smalere design. Byttet til A4 har også gitt en økt varmeutvikling på telefonen. Den virker vesentlig varmere etter for eksempel lang tids spilling eller annen prosessorintensivt arbeid.

A4 inneholder en ARM Cortex 8-prosessor med en kjerne på 1GHz som sannsynligvis er klokket ned til rett under 1GHz. Til sammenligning så har iPod touch og iPhone 3GS en 800MHz ARM-prosessor som er klokket ned til 600MHz. Vi har kjørt den velkjente JavaScript SunSpider-testen for å sammenligne JavaScript-ytelsen i Safari. Disse resultatene har vi sammenlignet med iPhone 3GS, iPad og Googles Nexus One.

Ytelse på iPhone 4

Lavest er raskest

Disse testene gjennomførte iPhone på 10579 millisekunder. iPad på 10109 millisekunder, mens iPhone 3GS brukte 15813 millisekunder. Googles Nexus One som vi omtalte i episode #11 av vår podcast ping gjennomførte samme test på 14401 millisekunder. Denne telefonen er mer eller mindre den samme telefonen som HTC Desire og begge har en 1GHz Snapdragon-prosessor fra Qualcom.

Apple har også doblet mengden med minne i iPhone 4. Telefonen har nå 512MB RAM, opp fra 256MB RAM - en oppdatering vi tar i mot med åpne armer, men vi skulle gjerne sett at Apple hadde gitt oss enda mer for å gjøre telefonen enda mer framtidsrettet. 512MB RAM og A4-prosessoren får iPhone 4 til å føles «snappy», men overgangen er ikke like stor som fra iPhone 3G til 3GS.

Surfing, både på Wifi og 3G, er raskere men ikke revolusjonerende raskere. Vi har gjennomført en rekke tester både på Wifi og 3G og konkluderer med at nettsider lastes et sted mellom 15-20% raskere på iPhone 4 med iOS 4 enn på en iPhone 3GS med iOS 4. Dette gjelder både Wifi OG 3G.

Totalt sett merker vi at programmer starter raskere, nettleseren viser nettsider raskere og spesielt spill bruker mindre tid på å laste. iPhone 4 føles nesten like rask som iPaden og våre tester viser at dette ikke er langt fra sannheten heller.

FaceTime

En av de store nye funksjonene Apple markedsfører med iPhone 4 er videosamtaletjenesten som Apple kaller FaceTime. FaceTime er i bunn og grunn bare videosamtaler over WiFi og ingen stor revolusjon. Mobiltelefoner, spesielt her i Europa, har hatt støtte for dette i lang tid, men videosamtaler har aldri slått an. Det kan de kanskje gjøre nå.

Årsaken er selvsagt at Apple har gjort det riktig. Det er lekende lett å få videosamtaler til å fungere og du trenger ingen form for konfigurasjon, kontoer, innstillinger eller kunnskap utover å kunne ringe en vanlig samtale. Videosamtaler blir dermed veldig lett å gjennomføre og når det hele i tillegg presenteres i et godt og enkelt brukergrensesnitt blir det lett å like det.

Å starte en FaceTime-samtale er enkelt og kan gjøres enten via adresseboken. Hver kontakt har nå en FaceTime-knapp, uavhengig av om de har iPhone 4 eller ikke. Et trykk på denne knappen starter en FaceTime-samtale og det tar som rele opptil et minutt før man er i gang. Du kan også starte en FaceTime-samtale mens du er inne i en telefonsamtale. Da trykker du enkelt og greit på FaceTime-knappen i menyen som inneholder mute, hold, gruppesamtaler osv.

FaceTime har allikevel et par store haker. For det første er det per dags dato kun kompatibelt med iPhone 4, dvs. du kan kun ringe andre mennesker som har iPhone 4. Apple har gjort FaceTime til en åpen standard og alle mobilselskaper og apputviklere kan støtte FaceTime-standarden, men dette kommer til å ta tid og enn så lenge er FaceTime dermed ganske ubrukelig.

Det andre store problemet er at FaceTime kun fungerer over Wifi. Hvis du ikke har en Wifi-oppkobling får du ikke brukt FaceTime og dette er jo faktisk et steg tilbake i forhold til de første mobiltelefonene fra Nokia med lignende teknologi - de fungerte over 3G. Apple har hintet at FaceTime kan komme til å støtte 3G i framtiden, men dette avhenger kanskje dessverre av det dårlige mobilnettet til amerikanske AT&T.

FaceTime-implementasjonen er svært god og tjenesten er lett å bruke. Videokvaliteten er ikke like bra som i Apples-reklamefilmer, men på et brukbart Wifi-nett blir kvaliteten mer enn godkjent. Det er heller ikke noe behov for konfigurasjon av det trådløse nettverket og FaceTime har fungert på alle trådløse nettverk vi har vært i nærheten av. Det er dog verdt å merke seg at en del har hatt problemer med FaceTime i spesielle trådløse nettverk knyttet til sin arbeidsplass.

GPS

GPS-mulighetene til iPhone dukket først opp i iPhone 3G, men har ikke utviklet seg nevneverdig siden da. Med iPhone 4 har telefonen fått en ny og mer presis GPS-brikke, nemlig Broadcom BCM4750. Denne brikken er populær i en rekke GPSer og ble også brukt i Apples iPad.

Resultatet av byttet har i våre tester vært utelukkende positivt. iPhone 4 finner GPS-posisjonen raskere og mer nøyaktig enn tidligere. I tillegg gir det nye gyroskopet også en mer korrekt opplevelse av retning - det vil si telefonen oppfatter mye raskere hvilken vei du snur deg og dermed blir også GPS mer korrekt.

Talekvalitet

Talekvalitet iPhone 4

Talekvaliteten på iPhone 4 har i våre tester blitt merkbart bedre, spesielt i støyende omgivelser. iPhone 4 har fått en ekstra liten mikrofon på toppen. Denne brukes utelukkende til støyreduksjon. Lyden som denne mikrofonen tar opp av bakgrunnsstøy, filtrerer telefonen ut igjen fra hovedmikrofonen.

Resultatet er egentlig ganske så bra, spesielt hvis du er ute i byen med biler, busser og annen støy rundt deg. Bakgrunnsstøyen reduseres merkbart og talekvaliteten blir bedre. Det samme skjer hvis du bruker den medfølgende handsfree.

Telefoner som Google Nexus One har hatt denne typen støyreduksjon en stund og det er på høy tid at også Apple prioriterer å forbedre det kanskje viktigste med telefonen, nemlig telefonsamtaler. Vi synes iPhone 4 er en klar forbedring og telefonen er nå på høyde med sine konkurrenter.

Bilder av iPhone 4

Konklusjon

iPhone 4 er den største oppdateringen til Apples populære iPhone-serie siden introduksjonen i 2007. Apple har mer eller mindre bygget telefonen fra bunnen av og det er lite som er likt mellom forgjengerne og den nye modellen. Allikevel føles det ikke som en ny telefon og er du vant til en iPhone kjenner du deg lett igjen - kanskje litt for lett?

Telefonen har fått et design som vi personlig liker mye bedre enn den forrige modellen. iPhone 4 oser av kvalitet og både de tidligere iPhone-modellene og konkurrerende telefoner oppleves som billige leketøy. Det er allikevel grunn til å stille spørsmål ved designet. Vi vil på det sterkeste anbefale innkjøp av en eller annen form for beskyttelse (Apples bumpers er fine) da telefonen nå både har en forside og bakside av glass. Glass knuser og vi synes kanskje Apple burde ha gjort noen designgrep som gjør det mindre sannsynlig at telefonen går i stykker etter en tur i bakken.

Selv om vi ikke greide å gjenskape dekningsproblemene som har vært grundig beskrevet på nettet, er dette et klart bekymringsområde. Det er for tidlig å si hvordan dette vil påvirke telefonen i daglig bruk, men det virker som problemet blir større under dårlige dekningsforhold. Generelt har dekningsforholdene blitt mye bedre med iPhone 4s nye antennesystem - uavhengig av problemene med håndgrepet.

Kameraet og skjermen er de to delene på telefonen som overbeviser mest og må nesten ses i virkeligheten for å kunne beskrives godt nok. Skjermen er utrolig klar, flott og fargerik og gjør det til en fryd å lese dokumenter, mail, magasiner eller spille og se på film på iPhone 4. Kameraet overbeviser også og vi tror mange vil droppe å ta med seg vanlige kameraer når de er på byen. Telefonen kan selvsagt ikke erstatte et vanlig kamera i alle situasjoner, men det beste kameraet er det du har med deg og ofte blir det en iPhone. Videodelen av kameraet overbeviser ikke like mye, men er sannsynligvis godt nok for de fleste.

Telefonen har også fått solid forbedring på både batteri og ytelse. Alt i alt er dette en god og stor oppdatering til Apples iPhone og den tar selskapets mobile-plattofmr til et nytt nivå. Telefonens brukervennlighet, gode kamera, skjerm og stilige design vil også kunne vinne nye hjerter. FaceTime er foreløpig ganske ubrukelig uten støtte for ytterligere telefoner, men Apples offentliggjøring av standarden kan forbedre dette i de kommende månedene.

Positivt

  • Pent design
  • Svært god skjerm
  • Godt kamera - spesielt i godt lys
  • Svært rask
  • Bedre batterilevetid

Negativt

  • Beskyttelse er neste påkrevd - begge sider av glass
  • Ikke mulig å eksportere video i 720p rett fra telefonen
  • FaceTime lite ubredt og dermed lite brukbart
  • Antenneproblemer kan gi problemer

Roy_3000

Har dere fått simkort opplåsing?

admin

@Roy

Trengs ikke. Telefonene selges ulåst i England som det står i testen.

dng

Bra test! Her sto alt jeg lurte på:) Irriterer meg over at ikke 3G brukere som meg ikke får Homescreen-wallpaper. Ser så sykt lekkert ut med bakgrunn. Det får ikonene til å stå litt mer ut og gjør det hele mye penere. Men hallais, er jo bare en meny:P

Roon

Bra test av dere, men må si meg uenig i safari testen.
Såklart iPhone 4 blir raskere når den blir trykket på først.
Det var minimale tidsforskjeller hvis du fjerner tiden dere brukte mellom å trykke på iPhone 4 og 3Gs'en.
Kjør testen på en tyngre side. f.eks. vg sin nettside. Men ha da cam på stativ og bruk begge hendene for et mere nøyaktiv resultat.
Ellers bra test og nyttig info. :D

Endret:
Dere har også trekt ned på negativt at den har antenneproblemer. Dette har jo vist seg å være en SW feil som skal bli rettet iløpet av dagen i dag. Samme feil har vist seg på 3Gs også etter at iOS4 kom ut.

TheRealChristoffer

vil egentlig beholdeiphone 3gs, men batteritiden på iphone 4 får meg til å vurdere den men vil egentlig heller ha ipad:P

TheRealChristoffer

Videoen om nettleser lyger. de var like raske på nett. grunnen til iphone 4 var rett før med å avslutte var at dere trykket først på den og så på iphone 3gs

svar

Bra test :)

Når det kommer til eksportering av video, er det fult forstålig at man ikke kan eksportere 720P over epost.
Ikke mange som har en smtp som tilater å sende mail på over 10-20MB.

osla

Fin test! mye fokus på at glass knuser, men for min del er det mer interesant å vite hvor mye den kan motstå riper?? er dette det samme glasse de bruker på 3GS?

Jan Fredrik

Bra test, gleder meg til å se videoversjon på Ping :D

AppleiP

@Roon

Haha xD Du var smart!

OleUtne

Er det ikke slik at glasse i nye iPhone er ekstremt ripe- og knusesikkert?

TheRealChristoffer

riper ja, knuse tja. er jo glass

Rasaak

Får dere opp Æ Ø Å på tastaturet dersom dere har iOS 4.0 på telefonen? Ser at instillinger, notater osv er på norsk.

admin

Vi får ÆØÅ ja :)

TheRealChristoffer

Videoen om nettleser lyger. de var like raske på nett. grunnen til iphone 4 var rett før med å avslutte var at dere trykket først på den og så på iphone 3gs

foffster

Hvor mye kostet det dere å kjøpe fonen i England?

iRabb

Som kjent: £499 for 16Gb og £599 for 32Gb.... Dette uten binding - eller "sim-free" som Apple kaller det.... :-)

Rasaak

Lurer på hva prisen kommer til å ligge på i Norge for en telefon uten abn, binding og operatørlås. Blir vel kanskje rundt den prisen Ludo har.

Jan Fredrik

Helt feil. Det kommer nok til å bli mellom 5000 og 6000 sim-free i Norge. Ikke så mye dyrere vet du ;)

Rasaak

Vel, minstepris for iPhone 3GS 32GB er 6858,- hos Telenor og 7175,- hos NetCom.

monken

mener 3gs prisen var 4200 eller 4000 for 1gb og tusenlappen mer for 32gb (telenor)

iRog

@monken

Håper da ikke de begynner med 1gb modell :-D

Traktor

På 1gb er det nok ikke plass til stort mer en selve systemet, så vi får da inderlig ikke håpe det!

lofotmac

Flott test. iPhone 4 blir det garantert.

Ett viktig spørsmål ang iPhone 4, og forsåvidt også iPad: Skal til Kontinentet i sommer. Hvordan er det å kjøpe ulåst iPhone 4 og iPad med engelsk eller fransk eller tysk, aktivere på egen Mac/iTunes siste versjon. Blir det da med norsk språk og tastatur?

TheRealChristoffer

iphone selges ikke sim free i usa hvis det var dit du sku

lofotmac

Frankrike minimum...

TheRealChristoffer

selges vistnokk ulåst der har jeg lest:) norsk er det på den:) den velger språket etter hva som er på dataen

ErikJustus

Kommer antageligvis til Norge 23. juli.

kilde

monken

mener 3gs prisen var 4200 eller 4000 for 16gb og tusenlappen mer for 32gb (telenor)

edit: la til 15 gb :-P

nomercy

Noen som vet hvilke teleselskaper som tilbyr det rette simkortet (Micro sim) til iphone4??

Jeg spurte min(Tele2),de visste ikke om når,evnt om de ville tilby det.

Rasaak

Foreløpig er det ingen som tilbyr dette, så om du skal kjøpe iPad / iPhone 4 kan du evt. klippe / skjære simkortet ditt.

smilys

Telenor har microSIM. Funker bra i min iphone 4 :-D

psychedelia

Helt grei test, men som nevnt tiligere, hadde vært fint om dere snakket litt mer om lydkvalitet og taleopptak - alt det er andre som er skrevet kan jo bli lest i andre anmeldelser.

ChrisseNisse

@admin
Hvordan abonnement har dere og tilbyr deres operatør MicroSim?

-ChrisseNisse

admin

@ChrisseNisse

Jeg har Chess. Jeg klippet til mitt eget kort. Kolby og Arne fikk mikrosim av Netcom på dagen.

larsh

telenor og netcom har microsim! :)

nomercy

Flott,takk for svar.

Kansje du kunne legge ut en "Bruksanvisning" på hva som er best å bruke til å lage et micro-sim?

Beste verktøy til å klippe med,etc...????

mariushen

http://www.noosymicrosimadapter.com/

peewee

"Apple har for første gang åpnet opp for at man også kan kjøpe telefonen uten noen form for abonnement - noe som gjorde kjøp av telefon i London svært enkel."

Kun i England det er lovligt eller i USA også? (Beklager hvis det allerede er svart på dette spørsmåle)

admin

@peewee

England og Frankrike så langt. Ikke USA.

vidina

"Våre tester viste at Apple faktisk ikke lyver alt for mye på batterilevetiden."

Er det bare jeg som reagerer på dette? Tidligere tester på samtlige av Apple's produkter viser vel at batteritid som regel er som lovet, om ikke bedre.

At Apple lyver om batteritid virker altså litt snålt, med tanke på at iallefall jeg ikke kan huske å ha sett et produkt hvor Apple lover høyere batteritid enn det faktiske resultatet.

admin

Historisk har Apple, som alle andre produsenter, løyet/overdrevet batterilevetiden. Den siste tiden har derimot Apple som regel underdrevet - noe som jo er veldig positivt.

Rasaak

Vet dere tilfeldigvis om iPhonen passer inn i diverse docking lydsystemer som finnes?

daggis85

Hvordan er tilgjengeligheten på denne i england om man vil ta seg en helgetur og kjøpe?

carcharoth

@admin: Testen var ganske fin, overraskende balansert faktisk. Men jeg har en høne eller fire å plukke med dere. Det gjelder følende avsnitt:
Disse testene gjennomførte iPhone på 10579 millisekunder. iPad på 10109 millisekunder, mens iPhone 3GS brukte 15813 millisekunder. Googles Nexus One som vi omtalte i episode #11 av vår podcast ping gjennomførte samme test på 14401 millisekunder. Denne telefonen er mer eller mindre den samme telefonen som HTC Desire og begge har en 1GHz Snapdragon-prosessor fra Qualcom.

Min N1 (Android 2.2) klokker inn på 6085,5 ms noe som er betydelig raskere enn iPhone4 og iPad. Testet dere mot 2.1? I så fall burde dere opplyse om dette. Det er tross alt 2.2 iOs4 skal ''sloss'' mot. Nettsørfing på iPhone vil nok ikke holde konkurrentene på god avstand.

I tillegg synes jeg dere er lite kritiske til Apples jernring rundt produktene sine. Da dere også drifter Linux1 skulle man tro dere var interessert i datamaskinens frihet ikke det selvvalgte diktatur som i- produktene nå i økende grad tilbyr. Og ja, jeg er Android fan, med mulighet til å se/spille flash:-)

Haug

Flott test.

Men hva med å legge ut videoene i ett format som iPad skjønner?
Dette er jo tross alt e hjemmesie som spesialiserer seg på Mac produkter.
Burde jo vært unødvendig å nevne.

Haug

missilecathcer

Er de iPhonene dere kjøpte i London fortsatt fine og uten riper?

perandersen@me.com

Det er en gedigen skuffelse at du ikke kan overføre video fra iPhone4 til datamaskinen for redigering
pea-nut