13 smarte tips til Mobile Safari

Som sikkert mange allerede vet presenteres det iPhone tips og triks guider fortløpende. Allerede har vi skrevet om hvordan du kan forlenge batterilevetiden på iPhone, nyttige snarveier på iPhone og problemløsing på iPhone. Denne uken får du en bunke med tips og løsninger i Mobile Safari.

Alternativer til Safari

Til tross for at iPhone har en god innebygd nettleser, finnes det applikasjoner som kan formidle lik informasjon på en bedre måte. Dette er spesialtilpassede applikasjoner uten allround-funksjonaliteten til Safari. Noen nettsider spesialtilpasser nettsidene sine mens andre velger å lage applikasjoner. Vær på utskikk etter slike applikasjoner til sider du bruker ofte.

Noen slike applikasjoner:

 • i1 applikasjonen i1Reader for siste nytt fra iPod1/Mac1
 • Twitters applikasjon Twitter
 • Yr.no sin applikasjon Yr.no
 • For Wikipedia finnes Wikipanion eller Articles
 • Facebooks applikasjon Facebook

Det finnes også flere alternative nettlesere som gjerne har utvidet funksjonalitet. Opera har jo laget en helt egen nettleser til iPhone, Opera Mini, men du finner også en rekke alternative nettlesere bygget på Safari. Her kan vi nevne iSurf og iStart som eksempler.

Automatisk ”www” og ”.com”

Om du skal til en ”.com”-adresse har Safari gjort det veldig lett for deg. Du trenger nemlig hverken skrive inn ”www” eller ”.com”, det holder bare med navnet. For eksempel kan du skrive ”apple” i adresselinjen for å komme til www.apple.com

Automatisk WWW

Hva skjuler seg bak ”.com”

Når du skriver en adresse inn i Safari kan det være nyttig å vite at .com knappen skjuler noen hemmeligheter. Om du holder fingeren over knappen i noen sekunder vil det dukke opp flere alternativer, og du kan enkelt nok dra fingeren bortover for å velge den du ønsker.

Autofylling av brukernavn og passord

AutofyllAkkurat som du kan i din nettleser på datamaskinen, kan også Safari huske informasjon for å fylle dette inn automatisk. Dette hjelper deg med å fylle inn brukernavn og passord for sider du bruker ofte og info om deg for sider du aldri har besøkt før.

For å sette opp autofyll, må du først lage en kontakt for deg selv i kontakter. Deretter går du til Innstillinger, Safari og velger deretter Autofyll. Her skrur du på begge slidene og velger kontakten du har laget til deg selv. Det vil nå være mulig å klikke på en knapp like over tastaturet når du skal skrive inn et passord.

Sjekk hvor linkene fører

Om du skal til å følge en link men ikke vet hvor den fører hen, finnes det en enkel måte å finne ut dette på. Hold fingeren din på linken i et sekund og en meny vil dukke opp med adressen øverst med valgalternativer.

Nytt i OS 3.0: I tillegg til å åpne adressen kan du nå velge å åpne i et nytt vindu eller kopiere til utklippstavlen.

Tilpass det du ser

Om du leser eller ser på bilder i Safari kan du enkelt tilpasse det du ser på til størrelsen på skjermen. Bare trykk dobbelt på en kolonne, et ord eller bilde for å få det til å passe perfekt inn til bredden på skjermen. Gjør det samme igjen for å zoome ut.

Tilpass

Rull inne i rammer

Mange internettsider inneholder rammer du kan rulle deg nedover i. I disse rammene vil det ikke fungere å rulle med en finger, men det finnes en løsning. Det du må gjøre er å bruke samme manøveren som ved vanlig rulling, bare med to fingre inne i rammen.

Lagre bilder du finner i Safari

Likt som på din Mac eller PC, kan du også på iPhone lagre eller kopiere bilder du finner på weben.

For å gjøre dette, hold fingeren på bildet i to/tre sekunder. Bildet vil da bli opplyst, og det vil komme opp en meny der det enten, om det er en link i bildet, står åpne og arkiver bilde eller, om det ikke er en link, arkiver bilde og kopier.

Om du velger å arkivere bildet vil du finne dette i ”Bilder-applikasjonen”, og om du velger å kopiere ligger det på utklippstavlen.

Muligheter med nettsider

Har du kommet over en nettside du virkelig ønsker å beholde eller dele? Safari har da flere muligheter. Bare trykk på + (pluss) knappen nederst på siden og det vil dukke opp flere alternativer:

 • Legg til bokmerke – Her har du muligheten til å legge til nettsiden du befinner deg på i bokmerkermenyen din, og endre navn etter eget ønske
 • Legg til på Hjem-skjerm – Med denne funksjonen kan du lage ditt eget ikon på Hjem-skjermen, slik at du har rask tilgang til webstedet.
 • Send kobling med e-post – Om du ønsker å dele nettsiden du har funnet med andre, kan du velge å sende koblingen med e-post. Linken vil da bli lagt til i en mail og du trenger bare taste inn mottaker og ellers det du ønsker.

Start med en blank nettside

Hver gang du går inn på nettet laster Safari den siden du var inne i sist. Har du da dårlig mottakerforhold eller lignende kan dette ta lang tid. Du kan da lage et ikon på Hjem-skjermen slik at Safari blir startet på en blank side:

 1. Åpne Safari
 2. Trykk på adresselinjen og skriv inn about:blank og trykk Gå
 3. Trykk på + (pluss) knappen på bunnen og velg Legg til på Hjem-skjerm
 4. Skriv inn et passende navn for din snarvei og legg den til

Endre søkemotor

Google er satt som standard søkemotor i Safari, men dette kan endres. Du kan nemlig velge mellom Google og Yahoo!. For å endre må du gå til Innstillinger, Safari, Søkemotor og velge Yahoo!

Endre søkemotor

Ring fra Safari

Ring fra SafariDu kan ringe, sende meldinger og opprette kontakter rett fra numre du finner i Safari. Det eneste du trenger å gjøre er å finne nummeret og holde fingeren over i to sekunder.

Da vil en meny dukke opp der du får valgene å ringe, sende tekstmelding, opprette i ny kontakt eller opprette i eksisterende kontakt. Om du derimot bare ønsker å ringe til nummeret holder det å trykke fort på nummeret, og du vil få spørsmål om å ringe.

Om du ønsker å kopiere nummeret anbefaler vi å holde fingeren nede litt utenfor nummeret og korte ned som vanlig kopiering.

Mail fra Safari

På samme måte som du enkelt kan ringe fra Safari, kan du også sende mail. Du kan trykke fort på e-post adressen, og da vil en ny melding åpnes, eller du kan holde fingeren på adressen i to sekunder og du vil få valgene ny melding, opprett ny kontakt, legg til i eksisterende kontakt eller kopiere.

Macpett

Jeg har hatt iPhone/iPod touch i et og et halvt år nå, og jeg lærer fortsatt. Visste for eksempel ikke at noe skulte seg bak ".com" og at du kan ringe fra nettleseren. Takker for guiden.

Macpett.

Nafoni

i1reader fungerer jo så godt som ikke.

vujicic

i1 funker på nyheter. Men går ikke ann å lese på forumet. Kommer opp en feilmelding, også lukkes programmet :/

Sippi

Takk for tips, dette setter jeg stor pris på.
Her lærte jeg noe nytt. Ref. Rull inne i rammer.

Fortsett med dette!
-sippi-

Kristert

"Scrolling" = "RULLING"??