Publiser dine egne bøker på iBook Store

IBooks

Samtidig som Barnes & Nobles kommer til iPad og Apple møter motstand hos Europeiske forlag, så har selskapet nå gjort det vesentlig lettere for uavhengige forfattere å få sine bøker publisert på iBooks.

Under lanseringen av iPad i USA ble det klart at iBooks ikke ville lanseres samtidig over hele verden. Individuelle avtaler må gjøres og europeiske forlag skal foreløpig ikke ha godkjent Apples avtaler om distribusjon og salg av deres bøker på iBooks. Nå som den internasjonale iPad-lanseringen er i gang, betyr det at iBooks-applikasjonen kun vil inneholde gratis bøker fra Project Gutenberg.

Uavhengig av om forlagene godtar Apples distribusjonsavtaler eller ikke, så har Apple nå også åpnet opp for at uavhengige forfattere skal få publisert sine egne bøker på iBooks. Helt uavhengig av forlagene.

Nettstedet MacLife avslørte at Apple i det stille har introdusert et system som gjør det mulig for selv-publisering på iBook Store uten å måtte registrere deg hos et forlag eller benytte tjenester som Smashwords eller Lulu.

iBooks

Apple stiller noen relativt enkle krav til forfattere som ønsker å debutere i iBook Store. For å dra nytte av tjenesten, må du først ha en International Standard Book Number (ISBN) for hver bok du ønsker å gjøre tilgjengelig for salg. For det andre må du ha en kopi av din bok i det åpne ePub-formatet som Apple benytter i iBook Store. Sist, men ikke minst, så må du ha en amerikansk iTunes-konto samt et amerikansk skattenummer. Det betyr at tjenesten foreløpig kun er tilgjengelig for amerikanere, men dette er forhåpentligvis noe Apple vil løse relativt raskt.

Apple har ikke offentliggjort noe informasjon om hva du som forfatter kan forvente deg å tjene på dette eller hvilken prosentandel Apple tar av salget. Uansett skulle man tro at en forfatter vil kunne få mer av hver krone hvis man hopper over forlag.

Tags:

HenrikWL

Dette er genialt.

Forutsatt at Apple ikke tvinger forfatterne til å bruke DRM på bøkene de vil selge (slik Amazon gjør), selvsagt.

Sorry

Hvorfor kunne ikke Apple gjort noe såpass enkelt, men allikevel revolusjonerende, som å kombinere iBook og lydbok?Selvfølgelig med bokmerker slik at man kan bytte mellom å lese og høre. Kanskje høre mens man ser på illustrasjoner osv.

Baalspawn

Du skal ikke se bortifra at noe slikt kommer på sikt. Det meste på iPad er jo bare en app i fra å bli en realitet.

admin

@sorry

Apple har valgt å satse på standardformatet ePub. Dette støtter etter hva jeg vet ikke lyd, kun bildeformatene JPEG/PNG/SVG/GIF.

Fordelen med å støtte ePub er at dette er en åpen standard og verken Apple eller forbrukere er avhengig av å kjøpe bøker hos iBooks. Norske forlag kunne f.eks. selge bøker i ePub-formatet som ville fungert på iPaden og mange andre ebok-lesere.

HenrikWL

ePub er en åpen standard, ja, aberet er dog at denne åpne standarden også støtter forskjellige typer DRM (hvorav ingen er hverken åpne eller standard).

Så en e-bok i ePub formatet er ingen garanti for at den fungerer overalt, dessverre. Jeg har for øvrig fulgt litt med på det norske e-bokinitiativet, og jeg ser med skrekk og gru at de fleste ser ut til å gå for ePub med ADE (Adobe Digital Editions) DRM. ePub-bøker du kjøper på [url=http://www.digitalbok.no]Digitalbok.no er i hvert fall i dette formatet, og fungerer dermed ikke automatisk på alle lesere selv om de måtte støtte ePub.

admin

@HenrikWL

Det har du selvsagt helt rett i, men forhåpentligvis går det samme vei som DRM på musikk. I en overgangsperiode blir det helt klart problemer, men med så mange forskjellige aktører, DRM og ingen klar markedsleder tror jeg DRM frihet vil tvinge seg fram før eller senere.

HenrikWL

Ja, vi kan jo alltids håpe. :) Bøker, og konsum av dem, har vel for så vidt mer til felles med musikk og -konsumpsjon enn med film, slik at det er vel håp om at e-bøker også blir DRM-fri en gang (film blir nok aldri DRM-fri).

En sosial DRM (vannmerking) ville jeg overhodet ikke hatt problemer med, så vi får i alle tilfeller håpe på at det er denne formen for DRM som blir vanlig dersom vi nå må ha DRM.