5 iPhone-applikasjoner for musikere

Musiker

Er du musikkstudent, eller gitarkamerat? Nøyer du deg ikke med å bare høre på, men må musisere i en eller annen grad? Uansett om du er gutteromsgitarist eller profesjonell, finnes det noen ting en musiker bare må ha. I App-store finnes det en kategori for oss, og vi har dykket ned i den og funnet frem fem nødvendige programmer for din musikalske iPhone/iPod.

Cleartune (21,- NOK)

Cleartune er en applikasjon utgitt av et selskap som kaller seg ”Bitcount”. Det er en kromatisk tuner, kort og greit. Når du spiller instrumenter som må stemmes, er en tuner et must, og en god tuner ute på det norske markedet koster et sted imellom to og tre hundre kroner.

Cleartune Cleartune

Når du åpner programmet, får du frem en utseendemessig fin interface, med et godt grensesnitt. Et hjul snurrer når du spiller en tone, og den viser i hvilken grad tonen er temperert. På displayet over hjulet, ser du hvor mange hertz du er over/under den gitte tonen. Hjulet viser også på en enkel måte hvor langt unna tonen er. Hvis du omtrentlig vet i hvilken oktav tonen du spiller er, kan du velge oktav ved å trykke på strekene til høyre. Du får høre en 440hz A (orkestertonen) i den valgte oktaven ved å trykke standby-ikonet i midten. Til venstre finner du en ”stemmegaffel” som aktiverer tuneren.

Vi har testet Cleartune opp mot en ekte tuner til fem hundre kroner, og funnet ut at Cleartune absolutt viser riktig avstand fra tonene, og er passe følsom på om tonen stiger eller synker. Det eneste minuset med å ha en tuner på iPhonen er at du ikke har mulighet til direkte input, og appen må derfor oppfatte tonen igjennom mikrofonen. Dette gjør det vanskelig å kontrollere en tone hvis det er støy rundt deg, evt. andre instrumenter som spiller andre toner. Gitarister med fenderbender og slitne strenger; kjøp Cleartune!

Cleartune koster NOK 21,- i App Store.

Metronome TS (21,- NOK)

Metronome er en applikasjon utviklet og utgitt av Thezi Studios, og er en trommeslagers beste venn fra du trykker på kjøp. Metronome TS er en metronom – et verktøy som angir et gitt tempo etter BPM (slag i minuttet). Det finnes utallige metronomer ute på appstore, og det finnes gode gratisalternativer til denne appen; men ingen i nærheten så gode. Metronome TS gir deg alt du trenger fra en metronom.

Metronome Metronome

Du kan enkelt angi tempoet ved å snurre hjulet til venstre, og deretter angi hvilken rytmiske slag den skal markere, og hvor mange slag det skal være i takten (les; taktart). Et eksempel hvor dette lønner seg, er hvis du sliter med å eksempelvis underdele et tempo. I Metronome TS kan du enkelt velge at den skal markere for eksempel åttendeler i stedet for firedeler, slik at du klarer å holde et stødig tempo. Det finnes utallige valgmuligheter når det kommer til rytmisk tyngdepunkt i denne aplikasjonen. Grensesnittet er enkelt og utseendet er oversiktlig og greit. Det mest geniale med Metronome TS, er ”tap tempo”-funksjonen. La oss si at du skal lære deg Lady Gagas Pokerface på piano. Etter en viss tid med øving, må man finne et tempo. I Metronome TS er dette lekende lett; sett på lydklippet og slå tempoet med fingeren på firkanten i midten av skjermen. Etter 4 slag vil den angi tempoet i BPM – Genialt! Til slutt er det verdt å nevne at du kan lagre angitte tempoer, noe som kan være kjekt hvis du snubler over en note hvor tempoet er angitt ved bokstaver og ikke tall (”Allegro” for eksempel, som tilsvarer 120BPM).

Metronome TS er alt i alt et avansert verktøy, som er lett å bruke og er definitivt verdt de 21 kronene programmet koster i App Store!

Pianist (21,- NOK)

Pianist er en applikasjon utgitt og utviklet av MooCowMusic, og er som navnet tilsier et virtuelt piano med 88 toner, med et spenn på 7 og en halv oktav. I Pianist kan du ikke bare spille piano, men også komponere egen musikk, ta opp, og høre på tidligere truddelutter.

Pianist

Pianist

Du kan enkelt og greit zoome inn og ut på pianoet, og skjermen dekker akkurat to oktaver på det meste. Du kan velge om du ville spille med eller uten ”sustain” (pedal av/på), og du kan styre hvor kraftig anslaget på tangentene skal være. Applikasjonen ser veldig bra ut, og grensesnittet er prikkfritt. Vi sier ikke at piano er et instrument som egner seg for iPhone, men Pianist kan brukes til mye mer. Om du hører en tone, og lurer på hvilken det er, er det superraskt å snappe opp telefonen og slenge ut en tone. Om du har en musikalsk idé på få toner, er det lettvint å lagre den til senere bruk.

Alt i alt en fin applikasjon som anbefales, ikke bare til pianister, men til alle musikere og musikalske. Programmet koster NOK 21,- i App Store.

iHarmony (6,- NOK)

iHarmony er utviklet av Albeto De Bortoll, og er nyttig redskap i musikkens verden. iHarmony er den eneste på appstore i sitt slag, og viser nok en gang at iPhone/iPod touch er et must for en musiker. Applikasjonen er en komplett samling av alle skalaer, akkorder og harmonier som finnes.

iHarmony iHarmony

iHarmony hjelper en stakars musiker i å holde styr på alle toneartene og akkordene. Appen har et nokså kjedelig utseende, men det gjør at grensesnittet og vennligheten er god. I bunnen er det fire kategorier; ”scales”, ”chords”, ”harms” og ”notes”. Når du trykker på for eksempel durskala, så får du opp en fargerik plansje som forklarer oppbygningen og hvilken tone den består av, for alle heltonene fra C til H. iHarmony hjelper noen til å lære, og noen til rett og slett å huske. En enkel og grei applikasjon med mye nyttig teoretisk informasjon.

iHarmony koster NOK 6,- i App Store.

Karajan (85,- NOK/gratisutgave)

Til slutt, men ikke minst; Karajan. Karajan er utviklet av musikere, for musikere. Holger Meyer har utviklet applikasjonen, og virkelig tilrettelagt hørelære på en ny måte. For mange som driver med musikk, er det å kunne spille ting uten at det er noter, viktig. Her kommer gehør og hørelære inn (to ord som forøvrig svir i øynene på mange musikkstudenter). Karajan er en enkel og morsom måte å trene opp gehøret på.

Karajan Karajan

Du kan velge nivå; enkelt, middels, vanskelig, eller lage ditt eget opplegg for hvordan du vil ha ”undervisningen”. Karajan er en quiz-lignenede applikasjon, som inneholder oppgaver innen intervaller (avstand mellom toner), akkordgjenkjenning, toneartsgjennkjenning, fortegn, pitch, tempo og mer. Med Karajan er det ingen unnskyldninger for å ikke trene opp det musikalske øret, og når man først setter i gang et det faktisk en overraskende høy underholdningsverdi i det hele. Utseendet er lekkert, og brukergrensenittet enkelt.

Man velger oppgaver, trykker på startknappen og får så høre et intervall eller en akkord (ettersom hva du velger, selvsagt). Deretter får du opp en rekke alternativer, og får feil eller korrekt på oppgaven. Applikasjonen går videre av seg selv, og alt du trenger å gjøre er å høre godt etter! Som om ikke dette var nok, kan du i hovedmenyen se en oversikt over hva du er dårligst/flinkest på. Karajan foreslår derfor i blant at du trener på de tingene du ikke får til like bra. En rett ut sagt genial applikasjon, med et supert formål, og en super utforming.

Karajan finnes koster NOK 85,- i App Store, men finnes også i en begrenset gratisutgave.

Tags:

SgtAlexx

Bra artikkel, mer av dette!

Men kammertonen er vel strengt tatt 440hz :)

SgtAlexx
www.molotow.no

olemarius2

442 blir mer og mer vanlig. spesielt i orkestersammenheng.

Evvrom

På displayet over hjulet, ser du hvor mange hertz du er over/under den gitte tonen.
Vil tro du mener cent? Siden avstanden i hertz mellom halvtoner ikke er konstant, brukes vanligvi cent (100-dels halvtone) for å angi avvik på tunere.

kjellfjell

Takk for ein god artikkel. Eg er sjølv musikar og brukar følgande program relativt ofte:
- iStrobosoft - iPhone-versjon av den mest nøyaktige gitarstemmeren (strobe tuner)
- Guitar Toolkit - ein kjempekjekk applikasjon med gitarstemmar, metronom og akkordoversikt. Alt du treng til eigenøving.
- Setlist Metronome og Tempo- to praktiske metronomar med settlistefunksjon. Skal du vera kapellmester (orkesterleiar), er det kjekt å ha ein metronom med settlistefunksjon. Setlist Metronome har òg vibrering i tillegg til lys- og lyssignal.

palelnan

Cleartune er bra, kan bekrefte det. Ellers bruker jeg gratis piano ("Virtuoso"), gratis metronom ("Metronome"), og gratis tempomåler ("BPM"), funker bra nok for meg.

Miranda

Cleartune er glimrende! Jeg er cellist, og har testet ut flere ulike tuner-apps. Cleartune er den jeg har endt opp med å bruke daglig. Den er faktisk bedre enn den "ordentlige" tuneren min. Dessuten har jeg den jo med meg overalt! Min favoritt-app :-)

HenrikWL

Flott! Når alt av denne typen hjelpemidler skal være så vanvittig tilgjengelig som dette, så har jeg snart ikke flere unnskyldninger for ikke å plukke opp gitaren min og øve. :-/

trymvalebjorg

Når det kommer til kammertonen, så varierer den mer enn du aner. Eksempelvis orkestre kan finne på å stemme i 438 når de skal fremføre for eksempel noen ting av Mozart. Som det blir sagt, så er 442 mer og mer vanlig, og Cleartune tar utgangspunkt i en 442 A (se bildet). Om det er det "riktige", kan diskuteres. Er ikke veldig unormalt med pianoer stemt i både 440 og 442.

Mente selvfølgelig cent, men tenkte at hertz blir en fin fellesnevner i artikkelen, og at om du vil være picky, så kan du se for deg at du kan ta 1/100 av mine hertzforhold mellom tonene ;) Kan godt tenke partialer, også, men er ikke like forståelig.

- Trym.

Evvrom

Ikke meningen å være kverulant, tenkte bare å bidra til å få alle fakta riktige i en ellers fin artikkel. :-)

trymvalebjorg

Ser nå at jeg tok feil ang. cleartune; den står jo i 440! Fint med feedback, forsåvidt, så fortsett som dere gjør ;)

Evvrom

Men den støtter 442 også?

djhalleu

Super artikkel! Takk at dere fokuserer på musikere.

Miranda

Cleartune har a=440 Hz som default (det er fortsatt mest vanlig i USA), men du kan stille inn på akkurat det du vil. Som jeg sa: Glimrende! :-D

mbu

Veldig fin artikkel. En av mine favoritter er Numpad, som er en perfekt utvidelse av tastaturet når man jobber med Sibelius eller Finale på laptop.

Oppfordrer til en lignende guide for lettere musikerer-rettet programvare til Mac.

m4rius

Kanskje det hadde vært greit å få med noen av de beste også ( for gitarister ) som GuitarToolKit og TabToolKit ( GuitarToolKit inneholder både tuner og metronom. med mer. )

SgtAlexx

Det var ikke meningen å kverulere på kammertonen altså, men rett skal jo være rett (ettersom programmet bruker 440hz) :)

Bruker iStroboStomp selv. Det koster litt, men er den desidert mest nøyaktige tuneren der ute. Jeg har jo pedalversjonen av den også.

Forøvrig burde alle som tar opp ideer på telefonen nå og da laste ned FourTrack. Genial firespors opptaker!

SgtAlexx
www.molotow.no