TEST: Opera Mini for iPhone

TEST: Opera Mini for iPhoneDet har ikke vært noen hemmelighet at norske Opera har jobbet med en iPhone-utgave av deres populære nettleser. Få trodde derimot at Apple ville godkjenne Opera Mini i App Store, men i natt kom meldingen fra Apple - Opera mini er i App Store.

Vi har tatt den norske nettleseren ut på en prøvetur. Kan den hamle opp med Apples Safari?

Norske Opera har lenge vært kjent for å produsere raske nettlesere og med introduksjonen av Opera mini for et par år siden ble selskapet også store på mobilnettlesere. Mange mobiltelefoner har hatt Opera mini på sine telefoner og nettleseren har vært svært populær, både blant forbrukere og mobilprodusenter.

På Apples iPhone har derimot Safari vært 100% enerådende. Safari er en veldig god nettleser, men hovedårsaken til at Safari har vært så enerådende er nok heller at det ikke har eksistert noen reelle valgmuligheter. Det finnes flere alternative nettlesere, deriblant Incognito, Shaking Web og iBrowse2. Felles for disse er at de alle benytter Apples WebKit for visning av nettsider og dermed er stort sett ganske like Safari. Ingen av disse nettleserne har greid å utfordre Safari sin dominans på iPhone.

Opera Mini er dermed den første nettleseren som ikke bruker Apples WebKit til å vise nettsidene på iPhone. Opera hevder at Opera Mini for iPhone er opptil 6 ganger raskere enn Apples egen Safari og grunnlaget for hastigheten ligger, ifølge Opera, i at de komprimerer nettsidene med opptil 90% i forhold før de sendes til mobiltelefonen for visning.

Opera Mini Opera Mini

Brukergrensesnitt

Når du starter Opera mini på iPhone presenteres du med en velkomstskjerm hvor du kan velge mellom 9 forhåndsdefinerte nettsider. Nettsidene presenteres med ikoner og Opera hadde på forhånd lagt inn MyOpera, VG, Facebook, Dagbladet og Finn. Det er enkelt å legge inn nye nettsider selv og denne måten å presentere dine favorittnettsider fungerer godt.

Brukergrensesnittet er vi derimot langt fra like fornøyd med. Opera har laget en nettleser som i våre øyne ikke passer inn på Apples telefon og de ser ikke ut til å ha brydd seg særlig om Apples Human Interface Guidelines - Apples retningslinjer for hvordan brukergrensesnitt bør utvikles på iPhonen. Opera har blant annet plassert en rød stripe med deres merkevare helt øverst på skjermen, en stripe som ikke har noen god funksjon og fyller alt for mange piksler. Denne kan heldigvis slås av ved å velge fullskjerm i innstillingene.

Videre har Opera heller ikke valgt å benytte Apples vanlige utseende for knapper og verken zoom eller multi-touch pinch gir samme opplevelse som i Apple sin programvare. Det eksisterer faktisk bare to nivåer med zoom, enten helt ut eller helt inn. Grensesnittet og brukeropplevelsen har med andre ord en god del mangler.

Funksjonalitet

Når du taster inn en URL i Opera mini for iPhone, er det Opera sine servere her i Norge som besøker nettsiden, komprimerer innholdet med opptil 90% og sender dette videre til din telefon. Alt i løpet av få sekunder. Denne teknologien gjør at nettleseren føles vesentlig raskere enn Safari. Vi testet flere av de store norske nettsidene som VG, Dagbladet og Aftenposten og vi opplevde Opera mini som raskere i alle tilfellene, kanskje spesielt når vi kun var koblet opp mot 3G eller Edge-nettet. På Wifi-føltes forskjellen mindre. Vi opplevde at et par nettsider ikke ble presentert korrekt og hadde problemer med visning. Nettsider med mye bruk av JavaScript ser heller ikke ut til å være veldig fornøyd med Opera mini. Allikevel synes vi at visningen av nettsider i Opera mini alt i alt fungerer veldig godt. Hastigheten imponerer oss!

Opera Mini Opera Mini

I Opera mini sine innstillinger har du muligheten til å slå på det Opera kaller for "Mobilvisning". Nettleseren stripper da enda mer innhold og design fra nettsidene du ønsker å vise og hastigheten går opp enda et par hakk. En del nettsider blir dog litt vanskelige å navigere, men dette er en kjekk funksjon.

Vi liker også muligheten til å slå på fullskjermvisning i Opera mini og dette er noe vi gjerne skulle ha sett i Safari. Fullskjermmodus gir oss et mange piksler ekstra både oppe og nede og opplevelsen av å surfe blir mye bedre.

Opera sin video

Konklusjon

Vi er veldig fornøyde med at Opera mini har fått plass i App Store og at Apple ikke blokkerte den. Selv om vi måtte vente i 20 dager før Apple fikk godkjent applikasjonen er den verdt å vente på. Ikke nødvendigvis fordi nettleseren er fantastisk, men fordi Apple faktisk har godkjent den og Opera nå virkelig kan sette inn arbeid med å forbedre denne nettleseren.

Opera mini er en rask nettleser, kanskje spesielt hendig når man befinner seg i områder hvor mobildekningen er dårlig eller kostnadene ved å laste ned store og datatunge nettsider blir høy. Opera mini er med andre ord en god reisekamerat når man er i utlandet og ikke vil komme hjem med skyhøye mobilregninger. Vi liker også fullskjermmodus som gir oss mest mulig ut av iPhonens noe begrensede skjermstørrelse.

Opera mini til iPhone har også åpenbare mangler og grensesnittet finner vi til tider direkte dårlig. Her bør Opera sørge for å lese gjennom Apples Human Interface Guidelines for å lære en ting eller to om hvordan iPhone apps bør se ut og fungere. At vi kun kan zoome i to nivåer og at zoomingen er alt annet enn presis er ingen opplevelse som får oss til å legge vekk Safari. Det er også verdt å merke seg at Opera mini ikke er brukbar på krypterte nettsider (HTTPS) da all kommunikasjonen går gjennom Opera sine servere først. Dette bør man også ta med i betraktningen når det gjelder personvern.

Opera mini er tilgjengelig som en gratis nedlasting i App Store.

Positivt

  • Veldig rask
  • Fullskjermmodus
  • Kan spare deg penger

Negativt

  • Dårlig grensesnitt
  • Dårlig zoom funksjonalitet
  • Ikke brukbar på krypterte nettsider (HTTPS)
  • Føles ikke som en iPhone-applikasjon
Tags:

palelnan

Enig i hvert bidige ord.

petrus764

Jeg vil ikke kalle det et dårlig grensesnitt, da det er likt for både iPhoneOS og Android. Jeg synes det er flott med andre design og knapper for en gangs skyld, da iPhone-grensesnittet kan til tider bli kjedelig. Når det heller ikke har noen åpenbare mangler, blir dette en rimelig subjektiv mening. Førsteprioritet hos opera bør være å implementere skikkelig multitouch-zoom.

Forøvrig vitner det om en god applikasjonen når 2 av 4 negative kommentarer går på "dårlig grensesnitt" og "føles ikke som en iPhone-applikasjon". Hva er egentlig forskjellen?

God jobb av Opera!

Personlig liker jeg dette grensesnittet mye bedre enn Safari.
Det hadde jo heller ikke skadet om dere tok med Opera Links-funksjonen, som lar deg synkronisere bokmerker, customsøk (!!!) etc mellom alle opera-klienter.

Ved å logge inn fikk jeg plutselig alle bokmerkene mine, søkene mine osv. rett på mobilen!

ArneArts

Opera Mini for iPhone er intet mindre enn imponerende ubrukelig. Nettsidene lastes inn raskt, men brukeropplevelsen er katastrofal.

TheRealChristoffer

Hvem er "vi" "oss" "våre"? som hele tiden nevnes i artikkelen?:)

jeg er skuffa over opera. hjemme vil jeg bruke safari:) men på farten opera pga hastighet og datatrafikken

DanTheMan

Veldig glad for at Apple aksepterte appen!
Hvis ikke hadde mange sett på Apple som kresne!

Syntes appen var litt stygg, kommer til å prøve den senere i dag ;)
Har brukt Opera på Desktop litt... syntes Safari er raskere!

Jeg postet en artikkel i morges, hvorfor kom den ikke igjennom!!! Jeg kom jo med nyheten med én gang den kom! xD

Er Opera fortsatt Norsk??? Eller har de solgt?

iNordli18

De har også en egen Copy/paste, liker ikke!

eirikdh

Andre enn meg som har problemer med å endre eller slette de 9 linkene som dukker opp når du starter Opera? Gikk ut i fra at jeg bare skulle holde nede fingeren på en av dem slik at en meny ville dukke opp (noe det også gjorde), men når jeg prøver å velge "Tøm" eller "Endre" så forsvinner menyen.

petrus764

Dan: Opera er fremdeles norsk ja.

Internaut

Føltes som å ha gått fra Mac til Windows igjen.

Ingen, gjentar; ingen, god følelse.

joonh

Genialt! Safari for WLAN og Opera for GPRS/3G (Har ikke datatrafikk i abonnementet mitt) :-)

Andera

Bytter nok ikke fra Safari til Opera etter bare dette nei. Føltes som Opera Mini på jalla touchversjoner av iPhone (e.g. Nokia).

ZiPLe

Om man er i fullskjerm-modus, fungerer det ikke å trykke på klokken for å gå til toppen av siden. I "vanlig" modus, virker det nesten som om man må trykke på den røde baren i stedet for klokken for å gå til toppen.

En god start, men jeg håper Opera er villig til å gå litt bort fra at alle Opera mini installasjonene skal være like uavhengig av plattform. Man går da glipp av en god del av funksjonaliteten man kan få på iPhone (feks zoom).

WillieG

Zoom funksjonen skuffet nok mest, her er Safari totalt sjef. Og i Safari kan man faktisk lese det meste uten å zoome inn, mens i Opera er det bare streker.

Men flott at den kom, og blir nok brukt der jeg bare har Edge dekning osv.

mattisaas

Fin anmeldelse, men noe jeg ikke er like enig i. Blant annet zoom-funksjonaliteten kan man endre på selv, man kan konfigurere Opera Mini ved å skrive
config:
i adressefeltet.

I tillegg vil jeg ikke si at det med at den ikke ligner på en vanlig iPhone-app er noe negativt. En eller annen gang er noen nødt til å bryte grensene og designe annerledes. Dette synes jeg er litt friskt og dessuten lover jo Opera Mini at programmet deres skal være likt på alle håndholdte enheter.

Knall at den er kommet inn i AppStore og er lynrask, nå er det bare å høre på feedback og forbedre og forbedre. :)

ole r

Synes denne er en god førsteversjon. Skjønner godt at de ikke har gjort finpoleringer før de visste om den ville bli godkjent for appstore. Har forresten lest at multitouch-zoom kommer i oppdatering. Liker godt startskjermen.

Marasmus

Jeg tror faktisk Opera Mini er et perfekt eksempel på hvorfor Apple har endret vilkårene for utviklere, for denne typen applikasjoner som ikke tilpasser seg plattformen bør være applikasjoner Apple ikke vil ha.

Jeg kommer nok til å bruke den selv på grunn av farten, men jeg kommer garantert til å irritere meg grønn på den dårlige brukeropplevelsen.

Nafoni

Skjønner ikke hvorfor dere synes brukervennligheten er så dårlig.
Greit, den har kanskje et lite hakk mer "avansert" menysystem enn vanlige iPhone applikasjoner inkl. Safari, men den er da utrolig lett å bruke uansett?

Enig i at de kan bytte ut noen småting som er annerledes i Safari og andre iPhone apps som f.eks. noen knapper på feil side og "Håndter" isteden for "Endre," men ellers fungerer den da supert! Og spesielt farten! Liker nok denne nettleseren bedre enn Safari på stort sett alle punkt.

TheRealChristoffer

Brukervennligheten suger. ELENDIG zoom, tekst er utydelig og du må somregel zome inn.

Nafoni

Jaja, hver sin smak :P

DrBlake

Opera mini gjorde meg klar over hva jeg liker med Safari.

..men lover å prøve igjen på neste versjon.

iRabb

syntes opera mini virket velding interessant, men må si jeg ble skuffet. det var enkelte "ting" som jeg gjerne ville hatt i safari, men sett over ett, så vil jeg si safari knuser opera (foreløpig)

Andrew Wiggin

Design kan være smal og behag, men mange av sidene som ser helt fine ut I Safari, ser forferdelige ut i Opera. Og lokalavisen kan jeg ikke lese i Opera. Får beskjed om at siden ikke kan vises. I Safari fungerer siden bra.
Det er fint å ha alternativer, men merkelig at Opera ikke har gjort en bedre jobb. Virker som en alfa versjon.

Iril

Åh, jeg synes Opera Mini var helt fantastisk! Helt nydelig rett og slett! 8-)

Men er det noen av dere som vet om man kan fjerne sider var den der hurtigstartsiden og i så fall hvordan?

Nafoni

Hold fingeren inne på siden, slipp den (IKKE dra) og trykk på tøm.

Vil du legge til, trykker du på en av firkantene med en + inni seg, og skriver inn addresse eller velger nettside.

Bra at det er flere som liker applikasjonen :D
Safari har forsvunnet på sistesiden av springboard :D

LarsFillingsnes

Prøver facebook på applikasjonen i skrivende stund... Greit nok at de komprimerer innholdet og at det går en smule fortere, men det ser jo helt jævlig ut, og det er meget lite funksjonabelt i mine øyne...

Hvordan zoomer man, egentlig?

TheRealChristoffer

1 klikk eller som på safari. men er kun 1 zoom

bambini

Ble frustrert over ett-klikk greia :( Dessuten virker den litt motstrøms i forhold til andre apps, dermed blir det litt tungvindt det hele. Men de finner vel ut at de ikke kan ha det sånn selv etter hvert, det er jo kunder man vil ha :)

BazookaAce

Helt enig med testen. Zoomen er katastrofalt dårlig, designet er ikke fantastisk og hva skjer med fonten? Hvorfor bruker de en egen font? Og som noen nevner så bruker de sin egen copy-paste-funksjon.

Den er utrolig rask og fin, men det føles feil. Safari er jo rene himmelen i forhold. Opera Mini blir nok ikke min nye standard nettleser; ikke for øyeblikket. De har en del jobbing igjen.

Men jeg er ekstremt glad for at Opera Mini ble godkjent av Apple, og dette viser at Apple kanskje løser opp slipset et par hakk fra nå av. Dette er ikke bare en gledens dag for Opera, men det er også det for oss brukere. Hvem vet, kanskje Apple vil tillate flere direkte konkurrenter inn i App Store i nærmeste fremtid!

Hadde ikke det vært for at Apple og Google har en liten krig på gang, så kunne jo Google prøvd å få Google Voice godkjent igjen. Ikke at det er sjans i helvete at det skjer nå, men hadde det ikke vært for "krigen", så kunne det jo ha hendt at Apple ville godkjent den nå.

Nafoni

Tviler på at det åpner seg noe særlig for Google, men hvem vet.

Nå som vi har fått vite om OS 4, som jeg syntes virker litt mer "åpent," synes jeg det er bra at Apple godkjenner noen slike applikasjoner.

Kan ikke vente før jeg får høre alle historiene om hører på Spotify mens de gjør alt annet tull på iPhonen.

Og var det ikke noe slik om
at Opera ville at Opera Mini skulle se likt ut på alle mobiler?

svano

Fullskjern, schmullskjerm. Hadde det ikke vært for at de har valgt å fylle skjermen med en rød linje med Opera-logoen kunne de spart seg dette. Ellers er appen veldig skuffende og det at nettsider er uleselige når de er zoomet ut gjør at jeg ga den opp.

BazookaAce

Det er mulig. Kan ikke huske jeg har lest noe om det, men det stemmer helt sikkert. Men designet plager meg ikke like mye som zoomingen. At den kun har ett steg inn og ut er svært merkelig i mine øyne. Det virker som om de har portet Opera Mini direkte fra Android til iPhone uten å bry seg om iPhones måte å gjøre ting på.

Opera holder seg nok i skyggen til Safari på min iPhone, og den vil bli der til Opera forbedrer det vi klager over.

gnukke

Det er også verdt å merke seg at Opera mini ikke er brukbar på krypterte nettsider (HTTPS) da all kommunikasjonen går gjennom Opera sine servere først.
Ser ingen grunn til hvorfor den ikke skal kunne brukes til HTTPS-sider. Det er bare et spørsmål om man stoler på Opera eller ikke, det.

Iril

[quote="Nafoni"]Hold fingeren inne på siden, slipp den (IKKE dra) og trykk på tøm.

Ah, takk. Det var jo egentlig ganske åpenbart når du sier det, men falt meg ikke inn å prøve det.. :rolls eyes:

Jeg har aldri likt Safari på iPhone, synes den er treig, tung og stygg. Har derfor blitt lite surfing på iPhonen, noe som i grunnen er dumt. Med Opera Mini ser jeg at dette har tatt seg opp en god del bare på dette døgnet jeg har tatt den.

Men folk er jo forskjellige, jeg synes zoomen er det beste med hele greia. Sidene tilpasses jo så i hvert fall jeg ikke trenger mer enn dette. Den røde linja plager meg ikke litt engang, synes den er fin, jeg. Og det er jo enkelt å få den vekk.

oyvindbs

Ser veldig mange er misfornøyd med mini. Opplever dette som litt rart. Opera mini er jo (som den heter) en mini, ikke vanlig opera. Den er ment for å gi en lik opplevelse for nesten alle mulige telefoner enten det er en nokia s40 modell eller en iphone. Dermed er den ikke ment, og vil ikke av meg brukes som, en erstatning for all bruk av safari, men derimot en nettleser som gjør det den gjør godt. Grunnen til at den også blei godkjent av apple var jo dette, at den ikke var en nettleser som safari. Så lenge apple nekter å tillate applikasjoner som er identiske safari vil ikke opera kunne levere sin opera mobile (en mer fullblods nettleser til iphone).

Da jeg kjøpte 3gsen var nettopp mangelen på mini en av de mer negative tingene. For de som ikke bruker så mye datatrafikk ellers (og har dårlige abonnementer) er det ekstrem forskjell på å bruke opera mini og safari, og jeg synes ikke brukeropplevelsen er så dårlig på mini.

Akkurat nå er jeg i sørøst-asia på langtur og selv på wifi er det ekstrem forskjell på norske nettsider. Forumet på Ipod1 var nesten umulig å laste (i hvert fall uten ordentlige tabs og med dårlig tålmodighet), men nå går det raskere enn i Norge. 

Når det er sagt er det tydelig at dette er første inkarnasjon på iphone. Ett-trykkszoom har jeg egentlig allerede vent meg til. Når det kommer til et stykke er det teksten jeg vil lese, og det føles som dette går raskere med ett-trykksvarianten. 

Når opera er i fullskjerm virker der som jeg ikke kan komme raskt til toppen og fanene er vanskelige å nå. Når jeg er i vanlig modus stjeler kantene mye plass (særlig horisontalt).

Til slutt virker det som om stavekontrollen ikke funker. Det er ekstremt hvor mye skrivefeil jeg har på tastaturet, må nesten øve litt..

Opera mini vinner veldig på fart og kostnad (hvis ikke på wifi). Jeg er spent på hvilke forbedringer som vil komme etter hvert og jeg håper opera tar kritikken fra iphone-brukerne på alvor. Konkurransen er mye hardere fra safari på iphone enn fra for eksempel fra nokias leser på 5800. Det er jo også når det kommer til et stykke gjennom å være annerledes opera kan konkurrere. Hadde mini vært identisk med safari ville det ikke ha noe for seg å bytte.

Jeg sleit med å få posta dette i minien (måtte over i safari). Merka dessverre med en gang hvor mye saktere alt går..

Missy TommeN

Jeg ble skuffa over Opera.
Kommer nok bare til å bruke det hvis jeg MÅ surfe når jeg er i utlandet.

Jeg har fri datatrafikk, og er ikke så kresen på tiden det tar å laste en nettside over 3G. Kanskje hvis det er en stor side, og jeg bare har dårlig EDGE dekning så kommer opera inn i bildet.

Men for all del! Dette er steget i riktig retning.
Nesten alt jeg er missfornøyd med kan de fikse med oppdateringer.

Men et fullverdig bytte kommer jeg nok aldri til å gå for.

gnukke

[quote="Andrew Wiggin"]Og lokalavisen kan jeg ikke lese i Opera. Får beskjed om at siden ikke kan vises.
Det er vel strengt tatt avisens egen feil hvis den blokkerer Opera?

[quote="BazookaAce"]Helt enig med testen. Zoomen er katastrofalt dårlig, designet er ikke fantastisk
Zoomen er jo lekende enkel (slipper å knote med å fininnstille), og designet er mye friksere og mer gjennomført enn andre programmer.

moskito

er det bare på min iphone den er treig? Jeg brukte først safari så gikk det raskt. så brukte jeg opera og det var kjempe treigt? Men alt annet er kjempe bra :D

BazookaAce

"Opera Mini bruker en server til å preprosessere nettsidene før de blir sendt til mobiltelefonen. I stedet for å laste ned hele siden blir innholdet komprimert for å redusere dataen som blir sendt, noe som gjør nettleseren både raskere og billigere."

Det er der problemet ligger. Vent til alle har lagt seg, hehe :P

Magnusmags

Var veldig spent på dette, men det er ikke nok til å gå over fra safari. Det er veldig dumt at det er akkuratt samme utsende som på android. Jeg synest de burde gjort litt forandringer iallefall. Foreksempel same måte å kopiere tekst på! Men safari laget jo til safari som passet til windows i safari 4 så det kan vere håp! Ganske bra at opera er kommet på app store (veldig bra) men ligrer for lite på brukergrensesnittet til iPhone!

Marasmus

[quote="gnukke"]
Det er vel strengt tatt avisens egen feil hvis den blokkerer Opera?
Det er avisens feil, men Operas problem, for det er brukeren som får en dårligere surfeopplevelse når haugevis med nettsider ikke fungerer eller fungerer dårlig. Er ikke mange som er så dumme at de bruker et produkt fordi det ikke er produsentens feil at det fungerer dårlig?

[quote="gnukke"]
Zoomen er jo lekende enkel (slipper å knote med å fininnstille), og designet er mye friksere og mer gjennomført enn andre programmer.
Det er rett som du sier, zoomen er lekende enkel. Faktisk FOR enkel til å være brukervennlig. I Safari fininnstiller jeg omtrent aldri fordi det bare handler om å dobbelttrykke på rett sted. I Opera måtte jeg fininstille kontinuerlig etter at jeg hadde zoomet inn og eventuelt scrolle horisontalt for å lese tekst fordi Opera ikke zoomer til kolonnebredden. Dersom kolonnen i Safari er for bred til å leses i portrettmodus, snur du telefonen, så tilpasses kolonnen perfekt til landskapsmodus. Nada horisontal scrolling.

At designet er friskere og mer gjennomført enn i andre programmer tror jeg du må være nesten alene om å mene.

Nafoni

Tenk om det skjer noe med serverne til Opera :P

OkKo

Unødvendig, safari er mye bedre !

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om Apple iPad

Følg oss på Twitter!

Følg i1 på Twitter

Nettradio i iTunes
100 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai.