Mye nytt i iPhone OS 4.0

iPhone OS 4.0

Apples presentasjon av iPhone OS 4.0 er akkurat blitt ferdig og Apple ser ikke ut til å skuffe med versjon 4.0 av deres mobil-OS. Det blir multitasking av programmer, bedre organisering av applikasjoner, forbedret Mail, iBooks, spillnettverk og mye mer.

Det var knyttet store forventninger til Apples forhåndstitt på den neste store oppdateringen av operativsystemet som kjøres på iPhone og iPad. I dag kunne Steve Jobs, Scott Forstall og resten av iPhone-teamet i Apple endelig ta teppet av en oppdatering som alle iPhone-brukere vil få til sommer.

Allerede i dag får utviklere tilgang til iPhone OS 4 beta som inkluderer en oppdatert SDK med over 1500 nye APIer og over 100 nye funksjoner som vil være tilgjengelig til iPhone og iPod touch-brukere i sommer. Blant de nye funksjonene finner vi
multitasking for tredjeparts applikasjoner, mapper for å organisere og få tilgang til applikasjoner, forbedret e-post med en samlet innboks, forbedret Enterprise-støtte med enda bedre beskyttelse av data, en ny annonseplattformen på iPhone med navn iAd, og iBooks - ebok-leseren som ble introdusert i iPaden.

iPhone OS 4 er den fjerde store lanseringen av verdens mest avanserte mobile operativsystem. Vi leverer over 100 nye funksjoner, blant annet multitasking, mapper, en felles innboks, bedre Enterprise-støtte, og en iPhone-versjon av vår iBooks leseren og online iBookstore

uttalte Steve Jobs i en pressemelding.

Multitasking

Apple har lenge fått kritikk for å ikke ha kommet med støtte for multitasking på iPhone. Dette er en av de største nyhetene vi får se i iPhone OS 4. Noe av grunnen til at støtte for multitasking har tatt så lang tid for Apple å utvikle, er at Apple nærmest aldri implementerer nye funksjoner før de er 100% fornøyd.

Som Steve Jobs også har sagt flere ganger tidligere i andre sammenhenger.

Now we weren't the first to this party, but we're gonna be the best. Just like cut and paste.

iPhone 3G er ifølge Apple for treg til å gjøre multitasking med den kvaliteten de ønsker, så det vil kreve iPhone 3GS eller bedre.

It's easy to do this in a way that drains battery life, and a way that reduces performance of the foreground app. If you don't do it right, your phone will feel sluggish.

sier Steve Jobs.

Apple har blant annet ved hjelp av nye multitasking-APIer klart å gjøre multitasking svært effektivt og lite ressurskrevende for utviklere å implementere støtte for.

Multitasking

Måten de har løst det på er ved å implementere syv ulike APIer (tjenester) som gjør det mulig å kjøre følgende funksjoner i bakgrunnen.

  • Background audio (f.eks. Pandora)
  • Voice over IP (f.eks. Skype)
  • Background location (f.eks. turn-by-turn apps som TomTom)
  • Push notifications
  • Local notifications
  • Task completion (f.eks. bildeopplasting til Flickr)
  • Fast app switching (pause/lagre og kom tilbake akkurat der du var)

Alle disse tjenestene er bygget opp spesielt med tanke på å spare ressurser.

Ved å dobbeltklikke på home-knappen når man er i et program, så kommer docken frem som viser alle programmene som kjører. Det er litt uklart hvor mange programmer som kan kjøre samtidig, men man skulle tro det var en begrensning.

iBooks

Apple gjorde det også klart at deres bokbutikk og ebok-leser iBooks vil finne veien til iPhone OS 4.0. Applikasjonen vil være identisk som på iPad og vil gjøre det mulig å både kjøpe og lese bøker rett på iPhone.

iBooks

iBooks vil synkroniseres mellom iPad og iPhone slik at du alltid vet hvor langt du har kommet i din bok. Dine bokmerker synkroniseres også på tvers av enhetene. Om iBooks blir tilgjengelig i Norge vites ikke, men per dags dato er ikke iBooks tilgjengelig for iPad utenfor USA.

Mail og bedriftsmarkedet

Med iPhone OS 4 vil Mail få støtte for en samlet inbox (der du kan velge å vise mail fra alle e-postkontoer), rask inbox-bytting, trådet visning av e-post, og åpning av vedlegg i andre apps.

Mail og bedriftsmarkedet

For de som bruker iPhone i bedriftsmarkedet, kan man glede seg over enda bedre databeskyttelse, enklere administering av telefonene i bedriften, støtte for flere Exchange-kontoer, støtte for Exchange 2010, og støtte for SSL VPN.

iAd

Er du lei av at alle applikasjoner er dyre? Da kan kanskje introduksjonen av iAd, Apples nye mobile annonseplattform være interessant. Apple har gjennom oppkjøpet av Quattro Wireless sikret seg teknologi for en annonseplattform på iPhone og med denne teknologien introduserer de en annonseplattform direkte inn i systemet. iAd skal gjøre det mulig for utviklere å gi bort sin programvare gratis i bytte mot annonser fra Apples annonsenettverk. Annonsører på sin side kan kjøpe annonseplass hos Apple og få svært avanserte og «rike» annonsemuligheter direkte i applikasjoner. Utvikleren av applikasjonen får 60% av alle annonseinntektene, Apple beholder 40%. Annonsene skal baseres utelukkende på HTML5 og kan dermed levere både videoer og animasjoner.

iAd

Apple skal selge annonseplassene direkte til annonsører og har som mål å bringe en annonseopplevelse som ligner TV-annonser til iPhonen. Dermed håper Jobs & Co å ta en bit av et enormt verdensomspennende marked, men greier de å få utviklet annonser som fungerer både for brukere og annonsører? Foreløpig er vi skeptiske, men bidrar det til billigere eller gratis applikasjoner kan det bli spennende, både for Apple og oss som forbrukere.

Game Center

Apple brukte også anledningen til å annonsere et offisielt spillnettverk for iPhone. Game Center skal konkurrere med lignende systemer som OpenFeint og Ngmocos Plus+ og dermed gi alle spillutviklere muligheten til å gi sine spill et sosial aspekt.

Game Center

Med over 50 000 spill i App Store sin katalog er det på tide at Apple gjør noe med spillmarkedet også. Når Microsoft har gjort Xbox Live til et av fokusområdene i Windows Phone 7 Series, er det ikke helt overraskende at Apple også prøver å gjøre noe i dette markedet.

Mapper

Sist, men ikke minst, har Apple introdusert mapper - en ny måte å organisere applikasjonene på. At Apple ikke har introdusert en enklere og mer oversiktlig måte å organisere applikasjoner på har vært mye omtalt. Etterhvert som vi har installert flere og flere applikasjoner på våre iPhones, har begrensningene i dagens måte å organisere (eller ikke organisere) applikasjoner begynt å vise seg.

Apple forsøker å løse dette med å introdusere mapper. Mappene opprettes ved å dra en applikasjon oppå en annen. Navnet på mappen blir kategorien til applikasjonene, men dette kan du også sette selv.

St Anders

Da var vel stort sett alt på plass på iPhone, og kan jo virke som multitasking kommer for iPad til høsten. Dette kan bli et bra år.

DanTheMan

Multitasking kommer til iPad til høsten ja, det er bekreftet på konferansen ;) Gleder meg til neste iPhone!!!!!!!!!!!

fersking

iphone_os_4_beta__iphone_3gs__8a230m.dmg pluss SDK lastes ned nå

DanTheMan

Ikke minst til oppdateringen kommer til iPad! :D

Borgen

Synd ikke multitasking virker på 3g. Jaja bare vente på neste generasjon iphone da :D

flybaba

forstår ikke at noen ikke spurte om en ny iphone modell på question & answers delen? er dette et spørsmål hvor man uansett får et svar som "ingen kommentar" eller noe lignende? eller er bare alle journalistene dumme som stokker hele gjengen? :P

Miranda

Multitasking <3

herm

Hvor var dere (mac1) under denne presentasjonen? Dårlig med oppdatering og live etc.

Men fornøyd med OSet!

Litt kjipt det ikke ble noe oppdatering på Hardware og MacBook!

TheRealChristoffer

Multitask, bakgrunn og folders er de beste nyhetene

iPodToucher

endelig kan vi ha bakgrunner på homescreen! Folders!!! :-) ;) :-D :-P 8-)

Dumt at multitasking ikke fungerer på iphone 3g og ipod touch 2g :-/ :-( :-[

Teekej

Hmm. Er det bare meg eller er NOEN av disse nyhetene ubrukelige for de som har jailbreak og cydia? Categories, backgrounds/Themes osv. :-( Ikke altfor mye nytt, gleder meg uansett til en ny iphone engang seinere i år. :-D

quadra800

[url=http://bildr.no/view/623797]

Gleder meg til sommeren!

sebbee

Betyr dette at det bare skal poppe opp reklame nå? Jippi.....

SimonChen

Noen som vet når keynoten kommer på nett? Fikk den ikke med meg i kveld :-(

jakobmartinr

Hva er multitasking?

TheRealChristoffer

kjøre flere program samtidig

jakobmartinr

Kult!

Mishkin

Lei av at alle applikasjoner er dyre? Apple lanserer iApp!

Den tar kaka i ukritisk (tør jeg si? "ryggslikking") dekning av apple...

Tenk å klare å få noe så irriterende som reklame, til å høres så fint ut:)

Man kan nesten være sikker på at KOLBY har hatt en finger på tastaturet her i denne artikkelen, arrester meg gjerne om jeg tar feil. Jeg vil gjerne ta feil der:)

flybaba

@iChenny,
den skal visstnok komme ut kun et par timer etter selve keynoten, så den burde sikkert være ute senere i kveld! Om den ikke allerede er ute da, har ikke sjekket selv.

svar

Teekej: Mindre grunn til å Jailbreake nå.

andreasbk

Litt kjedelig for oss som fortsatt bruker iPhone 2G..

TheRealChristoffer

[youtube]<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/c9zDv8BivYw&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&hl=en_US&feature=player_embedded&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowScriptAccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/c9zDv8BivYw&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&hl=en_US&feature=player_embedded&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="385"></embed></object>[/youtube]

Ariston

Får ikke multitasking til iPod 2g? :( Men uansett .. Game Center :D

taG

Som nevnt på [url=http://www.apple.com/iphone/preview-iphone-os/]denne siden hos Apple er iphone 2G out of luck. Kun 3G og 3GS som er inne i varmen (men 3G uten multitasking).

lanekassen

Sa de noe om ukevisning i kalenderen? Helt håpløst at det ikke er med enda.

Henry9

Er det noen developers her som gir bort invite? Husk at de som er developere kan invitere 100 stk som da får OS 4.0 Beta 1

aleksander_89

Noen steder man kan se eventen? fikk ikke den med meg i dag.

CiASpook

De fikk ikke med noe radioapp denne gangen heller. Rart siden hardwaren er der allerede :)

espran

Kun nytt OS, ingen ny iPhone?

TheRealChristoffer

stemmer, var aldri planen det

StickyIcky

ny iphone i juni :)

aleksander_89

prøver igjen. noe steder eventen kan sees?

TheRealChristoffer

apple.com snart.

aleksander_89

ok. takk.

jeez

det synes jeg var dårlig, multitasking greit nok.

men satser på at de knocks our socks off til sommern :-! :-! P-D

cafoto

Synes det er mye bra. Har nettopp fått lagt inn. Og med mange muligheter som på Ipad, synes jeg dette ikke var så dårlig. HTML5 støtte i Safari, Bookmark link i Safari ut på Homescreen. Endre bakgrunn.

Liker også multitasking, men merkelig at det ikke fungerte med Spotify enn så lenge..:/

Crotti

Mye bra som kommer i OS 4.0, men er faktisk skuffet over at Iphone 3G er "faset" ut allerede. For dårlig for multitasking? Det har jo fungert bra med jailbreak helt siden den kom ut!

Ble faktisk litt irritert over at jeg må kjøpe en ny telefon som er under 2 år gammel, for å kunne høre på musikken min på spotify når jeg holder på med noe annet. Min gamle NOKIA fra 2005 hadde til og med multitasking, og klarte såvidt å kjøre Snake III. Ehm, noe som ikke stemmer?

Greit at jeg kan jailbreake telefonen, men for oss som ikke gjør dette og faktisk bruker appstore, samt at vi støtter apple og de som lager applikasjoner, nei, vi må kjøpe ny telefon! Apple suuuuger penger ut av oss som kjøper deres produkter. GREIT at jeg kommer til å kjøpe ny Iphone, for jeg synes det er viktig med multitasking og jeg digger Iphone. Men jeg ble rett og slett skuffet over nyheten i dag, selv om jeg egentlig innerst inne viste det kom til å skje!

- Crotti

vlekanger

@cafoto: Ikke så veldig merkelig, egentlig. SDK-en ble lansert i dag. Utviklerne hos Spotify må først lage en ny versjon av Spotify som benytter seg av de nye multitasking API-ene.
Dette er ikke "ekte" multitasking, slik man f.eks. kan få i en jailbreaket iPhone.

jakobmartinr

Sånn jeg forsto det rett, så kommer det ingen ny iPhone til sommeren?

macelsk

Jeg er 99,9% sikker på at apple kommer med ny iPhone til sommeren :)
2-3 måneder til hvis ikke jeg regner feil! :)

thomas_norge

Men er det noen som vet NÅR i sommer OS 4 kommer? Og evt. hvor mye det vil koste...

Wackhy

Nei. Gratis oppdatering for iPhone, tipper rundt 50-lappen for iPod Touch.

Kashmar

And the wail from a million fanboys was heard all over the world as millions of iPhone became "obsolete". Har en 3G selv, og har ikke hastverk med å bytte til ny modell. Virker opplagt at Apple prøver å "tvinge" folk til å oppgradere til nyere modeller når de sier "vil ikke fungere med [modell]".

svar

VEll, jeg har en følelse av at Apple sin multitasking vil være snillere mot batteri ol enn det en jailbraket verson er.
Ihvertfall hadde jeg "problemer" med at batteriet ble fortere tomt med JB, av div grunner.

andhans1

Hva med Flash? Er det kommet noe mer info om hvorfor ikke Flash støttes?

Jeg har _egentlig_ aldri hatt behov for multitasking så 3G'en min lever godt den en stund til :)

... Men at alle applikasjoner går tilbake til "siste tilstand" er nyttig.

macelsk

Ja, infoen er at apple ikke skal ha det !
Dem velger deg bort..

Flash blir mer og mer bytta ut med html5 som apple velger å bruke !

johnny Bravo

iPhone 2G og 3G vil få mye nytt i OS4, bare ikke multitasking. Big deal.

haakon40

Er det noen som har en liste med alle nye ting som er kommet i OS 4.0? Og er det bare mutitasking som ikke 3G har?.

johnny Bravo

iAd er en giftig sak. Jeg tror dette vil bli en stor pille som vil må svelge alle sammen. Utviklere vil kanskje heller bygge inn annonseplass enn å ta seg betalt for appen fordi de vil tjene langt mer på annonsene. Ergo vil flere programmer være gratis, men da med annonser innbygget. Og Apple vil tjene store summer på det hele.

Jeg ser at Apple blir mer og mer den Big Brother som de utga seg for å gjøre opprør mot en gang på 80-tallet. Nok en gang spiser revolusjonen sine egne barn. Men vi liker jo å bli spist så det er kanskje ikke så farlig.

TheRealChristoffer

[quote="haakon40"]Er det noen som har en liste med alle nye ting som er kommet i OS 4.0? Og er det bare mutitasking som ikke 3G har?.
Sms teler og skru av datatrafikk er en av de:D