TEST: iPad 16GB med WiFi

Test av iPad

iPad har blitt lansert i USA, og selv om en norsk lanseringsdato fortsatt er i det blå så har vi i de siste dagene fått testet Apples nyeste produkt. Omtalen og hypen har vært enorm i forkant, og iPaden kan vanskelig leve opp til forventningene som har blitt satt – men det er ikke langt fra. Er dette faktisk framtidens datamaskinplattform?

Innholdsfortegnelse

Design, spesifikasjoner og funksjonalitet

iPad har blitt lansert i to forskjellige varianter: En med bare WiFi og en med både WiFi og 3G. Vi har testet 16GB-versjonen med WiFi, da 3G-varianten ikke er tilgjengelig i hverken USA eller Norge per dags dato.

Prisen for 16GB WiFi iPad er $499, knappe 3 000 kroner med dagens kurs. Norsk pris vites foreløpig ikke, men vi har vært i kontakt med kilder som hevder at prisen vil begynne på 3 750 kroner. Apple og Apple-forhandlerne vil hverken bekrefte dette eller et lanseringstidspunkt her til lands.

Eirik Helland Urke / Gigapix
Foto: Eirik Helland Urke / Gigapix (http://gigapix.no)

iPad leveres med en USB-kabel som lar deg koble den opp mot din Mac eller PC for synkronisering og opplading. Det følger i tillegg med en egen strømadapter som benytter samme USB-kabel. Apple har videreført sin 30-pins dock-connector, noe som betyr at du kan bruke samme kabel som på din iPod eller iPhone for å koble iPad til en datamaskin. Noe ekstrautstyr som benytter dock-connectoren bør også være kompatibelt med iPad, men størrelsesforskjeller gjør dette nesten mer upraktisk enn nyttig.

iPadDet overrasker oss at Apple ikke har lagt med noen av sine høretelefoner, da iPad har mange de samme bruksområder som iPhone og iPod. Kostnaden ved å inkludere hodetelefoner med hver iPad bør ikke være særlig stor, spesielt ikke med tanke på hvor dårlige nettopp disse faktisk er.

Når det er sagt, så skal det sies at iPad har en innebygd mono-høyttaler som hverken imponerer eller er forferdelig. Den gir bra lyd, men ikke forvent en Hifi-opplevelse. Apple har også inkludert en mikrofon som er lokalisert på toppen av enheten. Mikrofonen kan kvalitetmessig sammenlignes med mikrofonen du finner på din Mac, og fungerer fint til for eksempel Skype. Du kan også bruke ditt iPhone-headset med mikrofon for en bedre opplevelse.

iPad er 24,2 centimeter høy, 18,9 centimeter bred og kun 1,27 centimeter tykk. Det føles omtrent ut som å holde et litt lite magasin/blad i hånden. Den veier kanskje litt mer enn man skulle tro utifra førsteinntrykket, men den veier 680 gram og kan raskt oppleves litt tung å holde med bare én hånd. Skjermen er en 9,7 tommer IPS-skjerm som er LED-belyst med en oppløsning på 1024x768.

Kvaliteten på skjermen er svært god. Gjengivelsen av farger, innsynsvinklen, hastigheten og touchfølsomheten er akkurat så god som den må være på en slik enhet for at du skal føle at skjermen, iPaden og opplevelsen smelter sammen. Utendørs gir skjermen noe gjenskinn på grunn av sin glossy skjerm, men dette er ikke et større problem enn på iPhone.

iPad støtter også de samme multitouch-bevegelsene som vi har vendt oss til på iPhone, men det er mye, mye, mye morsommere på en iPad. Mye morsommere. Det er rett og slett en fryd å benytte touchskjermen.

Skjermen har på samme måte som iPhone en glassoverflate, og denne er behandlet med et filter som skal gjøre det vanskelig for fingeravtrykk og annen smuss å virkelig sette seg. I praksis virker det ikke helt så godt og skjermen oppleves ofte som en magnet for fettede fingre. Det er meget lett å fjerne, men vi savner et pusseskinn fra Apple!

Nytt på iPad sammenlignet med iPhone, er at lydløs-knappen har gått ut til fordel for en Screenlock-funksjonalitet som lar deg låse skjermen i en posisjon slik at den ikke automatisk forandres. Veldig praktisk for lesing i senga. Når får vi noe slikt på iPhone?

iPad

Rundt skjermen finner vi en 3 centimeter bred ramme som med første øyekast virker litt bred, men etter et par minutter med bruk skjønner man at den må være denne bredden for at opplevelsen skal være god. Hadde den vært mindre, ville fingrene du holder iPad med vært inne på skjermen kontinuerlig.

Teknologien på innsiden

iPad er til forveksling lik iPhone og iPod touch på innsiden og de største forskjellene ligger egentlig i en raskere prosessor og WiFi-brikker – som nå støtter 802.11a/b/g og n-nettverk i stedet for bare eldre 802.11b/g. Apple har vært relativt smarte hva gjelder WiFi-antennene og plassert hovedantennen under Apple-logoen på baksiden av iPaden. Denne logoen er, i motsetning til resten av baksiden, i plast og sikrer god dekning. iPaden har også en WiFi-antenne bak glasset på forsiden. Mens vi har brukt WiFien har vi ikke oppdaget noe til de omtalte problemene, og alt i alt mener vi at dekningen er relativt lik som på iPhone og iPod touch.

Apple har også, noe overraskende, inkludert med samme digitale kompasset som vi finner på iPhone 3GS. Dette kompasset får du opp i Google Maps, men Apple har ikke inkludert kompassapplikasjonen som finnes på iPhone. Kompasset fungerer omtrent like dårlig som på iPhone og advarselen om magnetiske forstyrrelser dukker opp svært ofte innendørs. Utendørs fungerer det betraktelig bedre.

Hele iPaden kjøres av en prosessor som Apple har utviklet selv og som de kaller A4. Dette er en sannhet med modifikasjoner da Apple ikke har utviklet selve prosessoren selv. Prosessoren som Apple kaller for A4 er en såkalt «system on a chip» (SoC), det vil si en databrikke som inneholder mer enn bare en prosessor.

Apple har utviklet denne brikken og inne i den finner vi en ARM-prosessor. Sannsynligvis er dette en ARM Cortex 8-prosessor med en kjerne (ikke dual core) på 1GHz, men Apple vil ikke bekreftet dette. Til sammenligning så har iPod touch og iPhone 3GS en 800MHz ARM-prosessor som er klokket ned til 600MHz.

Apples A4 prosessor i iPad

I tillegg til å inneholde en ARM-prosessor, inneholder Apples A4 også iPadens RAM fra Samsung, (som ifølge iFixit skal være på 256MB), Bluetooth, WiFi-brikke fra Broadcom og en rekke touch- og skjermrelaterte brikker fra Texas Instruments og LG. Til sammen utgjør dette Apples A4-brikke. Ingen revolusjon med andre ord, men et nyttig og effektivt design som sannsynligvis er en av årsakene til et svært lavt strømforbruk og bedre enn forventet ytelse.

Hva gjelder ytelse er det vanskelig å sammenligne dette opp mot iPhone og iPod touch, men vi har gjort flere forskjellige forsøk for å vise hvor mye raskere iPad er sine brødre. Vi har kjørt den velkjente JavaScript SunSpider-testen for å sammenligne JavaScript-ytelsen i Safari. Disse testene gjennomførte iPad på 10629 millisekunder, mens iPhone 3GS brukte 15813 millisekunder. Dette er en betydelig forskjell på disse testene.

iPad Sunspider

Googles Nexus One som vi omtalte i episode #11 av vår podcast ping gjennomførte samme test på 14401 millisekunder og måtte også se seg slått av Apples iPad selv om Nexus One har en 1GHz Snapdragon-prosessor fra Qualcom.

Utviklerne av den populære Twitter-klienten Twitterfic har også satt sammen en benchmarking-applikasjon for iPhone og iPad som tester en rekke forskjellige aspekter. Også i disse testene var iPad raskere enn iPhone 3GS, og gjennomførte testene 1,5 til 3,9 ganger raskere.

iPadFoto: eduMac Centro de Artes Digitales

Batteriet har blitt særdeles større enn på iPhone. iPad-batteriet har faktisk 5,5 ganger den fysiske kapasiteten til iPhone, og det er to separate batteripakker som er koblet sammen. Totalt gir dette en kapasitet på 24,8 watt-timer. Til sammenligning har iPhone 3GS en batterikapasitet på 4,51 watt-timer og MacBook Air 40 watt-timer.

Størrelsen på batteriet, kombinert med at iPaden i gjennomsnitt kun benytter 2,5 watt gir oss en svært lang batterilevetid. Når Apple lovet oss 10 timer var det mange som tvilte, men i våre egne tester greide vi å få både 11 og 12 timer ut av iPaden før den døde. Batterilevetiden er med andre ord svært god, og et virkelig pluss på en enhet som iPad.

Å gå tilbake å jobbe på en MacBook Air som kun holder knappe to timer er ingen god opplevelse når man først har vendt seg til å glemme strøm og batteri.

Den største hardwaremangelen på iPad er i våre øyne utvilsomt et kamera. Ikke et kamera til å ta bilder med som på iPhonen, men nemlig et kamera på forsiden for videokonferanse. iPad er perfekt til videokonferanse, og vi hadde håpet å se en iChat-app introdusert av Apple, som kunne gjøre det mulig å chatte over video samt gjøre APIene tilgjengelig for utviklere. Hvilke muligheter! Å ha en videosamtale over Skype med iPad er foreløpig en fjern drøm.

Tastatur

Som på iPhone er tastaturet 100% touchbasert. Tastaturet er identisk, men selvsagt større enn på iPhone. Dette gir en mye bedre skriveopplevelse, og med iPad i liggende modus er knappene store nok til at du kan skrive ganske så raskt og effektivt.

Deler av denne testen er faktisk skrevet i Pages på iPad, der den største utfordringen etter at vi ble vant til tastaturet var de norske tegnene ÆØÅ som foreløpig kun dukker opp ved å holde A og O nede. De norske tegnene regner vi med at er på plass når den norske utgaven dukker opp.

Tastatur

Likevel ville vi ikke skrevet en lengre novelle på iPad med dagens tastatur. Den manglende feedbacken gjør at det ikke flyter like enkelt og fort når man skal skrive langt. Det føles også litt slitsomt å ikke helt kunne slippe blikket fra tastene når man skriver.

Apple har også forutsett at folk ønsker å skrive litt lengre, og har heldigvis gjort det relativt enkelt å koble til et eksternt Bluetooth-tastatur. Vi testet med Apples nyeste tastatur, og prosessen er helt smertefri. Det eneste problemet vi opplevde var igjen at de norske tegnene ikke fungerte. Vi antar igjen at dette blir rettet til den norske utgaven dukker opp.

Det var også svært irriterende at piltastene ikke fungerer for å scrolle opp og ned i nettsider, mens det i dokumenter i Pages fungerte. Tastaturkommandoer som Command-Z,-X, -C, og -V fungerer derimot som forventet og det er enkelt å kopiere, lime og velge alt kun med tastaturet. Knappene for lysstyrke, volum, play/pause og fram og tilbake fungerer også med Apples Bluetooth-tastatur.

Oppsumert så vil vi si at tastaturet er mye bedre enn på iPhone, og det er lettere å skrive lengre på iPad. Likevel vil vi ikke anbefale touchskjermen til å skrive lengre noveller eller andre tekstdokumenter. Uten feedback er det vansklig å få samme flyt som man får med et fysisk tastatur. Kobler man på et eksternt tastatur kan man løse noe av dette, men da er plutselig iPad ikke like bærbar.

Medfølgende programvare

Vi har valgt å titte på de fleste av programmene som følger med – inkludert iBooks som må lastes ned – men har utelatt Maps og iTunes da disse er veldig like som på iPhone og ikke bringer mye nytt utover den forbedrede brukervennligheten en større skjerm gir.

Safari

Da iPhone kom var Safari en av programmene som virkelig var revolusjonerende sammenlignet med konkurrentene. Safari ga oss endelig ordentlige nettsider i lomma og nettleseren er fortsatt en killer applikasjon på iPhone. Safari på iPad skiller seg ikke i stor grad fra iPhone, men den er mye raskere og opplevelsen av å surfe på nettet på en 9,7 tommer multi-touchskjerm er svært god. Så god at vi faktisk tar oss i å velge den fremfor Macen som står siden av.

Safari

Det er ingen store nye funksjoner i Safari for iPad, men programmet har fått et par forbedringer på grensesnittet. Vi liker særlig måten Safari kan ha flere vinduer åpne samtidig, og med et kort trykk på en knapp i menyen får du opp en Expose-lignende skjerm med alle dine åpne vinduer.

Apple har ikke introdusert tabs som i Safari på Mac og PC, men denne funksjonen erstatter relativt greit tabs for de som er avhengig av det.

Safari på iPad

Vi har surfet rundt på stort sett alt av store norske nettsider, og Safari har oppført seg smertefritt hva gjelder visningen av disse sidene. Det største problemet er mangelen på Flash og Java - to teknologier som brukes relativt flittig på noen sider.

Manglen av Flash gjør at vi ikke kan spille av en del videoinnhold på nettet. Heldigvis finnes det gode alternativer, og i USA har de fleste store videotjenestene allerede byttet over til den nye og mer moderne standarden HTML5. Surfer du innom sider som Vimeo, YouTube, CNN, Reuters, New York Times, Flickr og mange flere, får du servert video selv uten Flash-plugin.

Vi tror medieeiere også i Norge vil benytte HTML5 til iPad og iPhone-brukere, og Flash-problematikken blir i all hovedsak gjeldende for spill og animasjoner på et fåtall virkelig populære nettsider.

Et større problem er umiddelbart den manglende Java-støtten. Java benyttes ikke like flittig som Flash, men Java er sentral i blant annet BankID. De fleste norske banker benytter seg av BankID og noen har utelukkende et loginsystem som baserer seg på dette. Per dags dato fungerer ikke BankID på iPad, og dermed kan du ikke logge inn på nettbanker som utelukkende benytter denne tjenesten.

Mange banker har ofte en alternativ login, men dette er et problem som potensielt vil kunne ramme mange. Hvis man i tillegg tar i betraktning at banknæringen sjeldent ligger først i den teknologiske utviklingen kan det potensielt ta lang tid før BankID støttes av iPad.

Safari på iPad

Ikke mye er endret i Safari for iPad sammenlignet med iPhone, men opplevelsen av å surfe på iPad er noe helt annet. Den krystallklare skjermen kombinert med svært presis multi-touch gjør det til en fryd å lese aviser og bruke webapplikasjoner. Mangelen på Flash og BankID har ikke vært et stort problem hva gjelder vår bruk, men dette er noe du absolutt må ta med i betraktningen.

Ingen av disse teknologiene vil trolig finne veien til iPad og klarer du deg ikke uten er kanskje ikke iPad noe for deg?

YouTube

YouTube-applikasjonen er ikke en applikasjon vi har brukt veldig ofte på iPhon. Det er sjeldent en god opplevelse å se filmklipp på en så liten skjerm, men på iPad blir dette noe helt annet.

Holder du iPad vertikalt er skjermen delt inn i øvre og nedre halvdeler, med toppen av skjermen for video og bunnen av skjermen for tekst, relaterte videoer, flere videoer fra samme produsent og kommentarer. I landskapsmodus endrer dette på seg, men samme informasjon presenteres oversiktlig og enkelt. Mye bedre enn både iPhone-varianten og YouTubes egne nettsider!

Youtube på iPad

Du kan trykke på en knapp for å få videoen i fullskjerm. Videoen går også i fullskjermmodus ved å rotere den fra vertikal til landskap.

Youtube på iPad

Den største forbedringen til YouTube på iPad er muligheten til å vise HD-innhold fra YouTube. I fjor gjorde YouTube det mulig for brukere å laste opp HD-video og dette støtter nå YouTube-applikasjonen. Videoene kan maks ha en oppløsning på 720p, men formatet på skjermen gjør at det titt og ofte kommer svarte streker på topp og bunn av skjermen.

Youtube på iPad

YouTube-applikasjonen er behagelig å bruke og når Apple gir oss ekstrautstyr som lar oss koble YouTube opp mot en større TV-skjerm forestiller vi oss at den kan bli enda bedre. Fortsatt er det lite innhold i HD og kvaliteten på videoene er dermed ganske laber, men dette vil bedres etterhvert som video lastes opp i høyere oppløsning. Det er verdt å merke seg at YouTube også fungerer i Safari hvis man foretrekker nettversjonen.

Kalender og notater

Funksjonsmessig har hverken kalender eller notatapplikasjonene endret seg nevneverdig fra iPhone-varianten, men utseendet og brukergrensesnittet har fått en solid oppdatering.

Kalender-applikasjonen har lånt mye fra iCal på Mac og har fått et oversiktlig utseende som kan vise måneder, uker eller enkelt dager. Kalenderne kan fortsatt synkroniseres med Macen hjemme, MobileMe eller Microsoft Exchange.

Kalender på iPad

Den store skjermen gjør det oversiktlig og enkelt å redigere kalenderen og spesielt det å legge til nye og redigere hendelser har blitt lett. Apple har også lagt til en fin «tidslinje» i bunnen som raskt lar deg bla framover eller bakover i tid. Vil du se januar måned? Ett klikk og du er i januar. Mye lettere enn tidligere, og en funksjon vi gjerne ser implementert i iCal på Mac også.

Kalender på iPad

iPaden kan lett bli vår favoritt hva gjelder notater i møter, presentasjoner og annet. Den store skjermen gjør den i motsetning til iPhone ideell til å ta notater.

Apple har lånt litt inspirasjon fra fysiske notatblokker og har gjort et nytt grensesnitt som vi synes passer fint inn på iPad. Vi er derimot ikke særlig begeistret for at Apple fortsatt tviholder på den forferdelige fonten «Marker Felt» i Notes. Hva gjør denne fonten så fantastisk Apple? Hvorfor kan vi ikke bytte font? Comic Sans for eksempel? Eller ikke ...

Notater på iPad

Apple kunne også ta Notes til et nytt nivå ved å muliggjøre kategorier, tags eller annen måte å kunne kategorisere notatene. Er man en ivrig bruker av programmet får man fort mange hundre notater, og da duger det rett og slett ikke å bare ha et enkelt søk som i dag. Vi synes også integrasjonen av notater mot Mail.app på Macen er tynn og dette har ikke blitt forandret nå som iPad kommer.

Notes-applikasjonen vil sannsynligvis også få flere sterke konkurrenter i App Store i løpet av kort tid.

Photos

Bilder-applikasjonen har på iPhone aldri vært noe spesielt, men på iPad har Apple gitt oss en helt ny applikasjon. Fotoalbumene vises som små bildebunker, og trykker du på en bunke, åpnes hele albumet.

Her kan du bla gjennom miniatyrbildene, men hvis du bruker multi-touch bevegelsen knipe kan du forhåndsvise alle bildene i hele albumet enkelt. En funksjon som er både smart og imponerer dine venner, to ting på én gang!

iPad photos

Behandlingen av album er likevel ikke den beste oppdateringen Apple har gjort av Bilde-applikasjonen. iPad fungerer nemlig nå sømløst med Faces og Places i iPhoto for Mac, og du kan nå vise bilder kun av spesifikke steder eller ansiktene til de som er i bildene.

Hvis du for eksempel bare vil vise bilder av deg selv, trykker du rett og slett på ditt ansikt i ansiktsvisningen og det åpnes da et album kun med bilder av deg selv. Samme funksjon har du på steder og du kan veldig enkelt kun vise bilder fra for eksempel Oslo.

Det er nå også mulig å importere bilder direkte til iPad fra ditt kamera, men denne funksjonen har vi ikke fått testet da Apples Camera Adapter foreløpig ikke er tilgjengelig for kjøp.

Nytt er også muligheten til å bruke iPad som en – litt dyr – bilderamme. iPaden kan ta bildene fra dine album og vise disse i et slideshow. Hvis du har en dock fungerer dette godt.

Videos

Videos-applikasjoen lar deg spille av filmer og TV-serier som synkroniseres fra iTunes på Mac´og PC eller kjøpes direkte fra iTunes-applikasjonen på iPaden. Utseendemessig er er det ingen revolusjon i denne applikasjonen, men Apple har gjort både noen smarte og mindre smarte valg hva gjelder videoavspilling.

iPad video

For første gang er det mulig å spille av HD-video i en oppløsning på 720p, og dette betyr at alt innhold som man eventuelt kjøper fra iTunes vil kunne brukes på iPad. Dette gjelder også podcaster som er formatert riktig, og iPad spiser video i størrelsene 320x240 og opptil 720p.

På formatsiden er det ikke mye nytt og det er fortsatt H.264 og MPEG-4-videoer som foretrekkes, men Apple har gjort det mulig å også spille av Motion JPEG-videoer i AVI-format - et videoformat som ofte brukes av digitale kameraer. Det betyr at du fortsatt må konvertere video hvis du har lastet ned video i andre formater, og vår erfaring tilsier at det lønner seg å konvertere video med samme innstillinger som til Apple TV 720p.

iPad video

Så over til det mindre bra hva gjelder video på iPaden. Apple har valgt en skjerm som er i 4:3 formatet (1024x768), og det er i våre øyne egentlig et steg tilbake nå som verden begynner å flytte seg til 16:9. Resultatet er at du får se store svarte stolper oppe og nede når du ser på film. Dette er selvsagt ingen krise, men det reduserer absolutt den opplevde kvaliteten av iPaden som en dedikert videospiller og må rekke ned.

Valget av 4:3 er muligens på grunn av den store forskjellen 16:9 ville gitt av plass for programmer. Selve formen til iPad ville blitt mer avlang, og vi kan se for oss at Jonathan Ive og teamet satt med modeller av begge og oppfattet at 4:3 var et bedre format å holde og designe programmer for.

iPad video

Grensesnittet til Videos-applikasjonen er vi derimot veldig fornøyde med. Her gir Apple oss en god beskrivelse av filmen, skuespillerne og presenterer dette sammen med coverart i et pent grensesnitt.

Dette avhenger selvsagt av at informasjonen er korrekt i iTunes, men hvis du er flink med å holde styr på dine metadata fungerer dette godt. Alt i alt er iPad en god videoavspiller og den lange batterilevetiden gjør den spesielt god på reise.

iPod

iPod-applikasjonen på iPad er applikasjonen som lar deg spille av musikk, lydbøker og podcaster. I motsetning til iPhone spiller ikke iPod-applikasjonen av film og ligner egentlig mer på en mini-utgave av iTunes til Mac og PC. Beskrivelsen iPod er nesten ikke passende lenger, da programmet ikke har noen av de karakteristiske iPod-brukergrensesnittene.

iPod på iTunes

Hvis du er kjent med iTunes vil du lett kjenne deg igjen i iPod-applikasjonen på iPad. Programmet er delt i to og på høyre side finner du de forskjellige innholdstypene musikk, podcasts og lydbøker. I tillegg vises Genius Mixes og dine spillelister i samme sidemeny. Med andre ord, helt likt iTunes på skrivebordet og lett gjenkjennelig.

iPod på iTunes

Du kan sortere biblioteket ditt på sanger, artister, album og komponister og du har en søkefunksjon. Vi er ikke 100% sikre på om vi liker dette iTunes-grensesnittet, men det er mulig det er en vanesak. Vi synes Apple har beveget seg litt langt vekk fra iPod-konseptet og nå som iPod-applikasjonen ligner på iTunes på skrivebordet er det kanskje ikke nødvendig å ha en egen iTunes-applikasjon på iPaden? Eller kanskje omvendt.

iBooks

En av de store funksjonene mange har sett på som svært interessante på iPaden er iBooks. iBooks er en applikasjon fra Apple som ikke følger med, men som må lastes ned separat fra App Store. Applikasjonen lar deg kjøpe og lese bøker og iPad dermed en formidabel konkurrent til Amazons Kindle og andre eboklesere.

iBooks leser det populære og åpne ePub-formatet og du kan dermed enkelt legge inn bøker i dette formatet på iPad gjennom iTunes. Du kan dermed kjøpe bøker i alle butikker som selger bøker i ePub-formatet og få disse inn i iBooks applikasjonen.´

Bøker du kjøper i iBooks-butikken er også i ePub-formatet, men Apple benytter sin FairPlay DRM på disse bøkene slik at disse ikke kan kopieres og deles. Dette betyr også at bøkene er «låst» til Apple, iPad og iTunes, og dette er noe man utvilsomt må ta i betraktning når man kjøper bøker hos Apple. Apple skal roses for å ha benyttet det åpne ePub-formatet i iBooks, men samtidig hadde vi kanskje håpet vi hadde kommet lengre hva gjelder DRM? Kanskje har Apple den samme utfordringene med bokforlagene som de har hatt med plateselskapene, og vi vil forhåpenligvis se bøker uten DRM i en nær og kjær framtid.

Har du brukt App Store eller iTunes Store vil du raskt kjenne deg igjen i iBooks Store. Butikken har en god søkefunksjon som lar deg finne nøyaktig den boken du ønsker, men som i App Store og iTunes Store er det kanskje ikke alltid like lett å navigere seg fram gjennom kategorier for å finne noe fornuftig. Selv med kun 60 000 bøker er det til tider uoverskuelig og vanskelig å finne nye bøker hvis du ikke vet nøyaktig hva du er på utkikk etter.

iBooks

Når du har funnet en bok du ønsker å kjøpe eller vite mer om, trykker du enkelt og greit på boken, og du tas til en ny oversiktsside som igjen ligner App Store. Her kan du lese mer om boken, finne et sammendrag og selvsagt også brukeranmeldelser av boken. Du har også mulighet til å lese et utdrag av boken. Disse utdragene er ofte overraskende lange og gode. Et stort pluss for kjøpsopplevelsen!

iBooks

Som i App Store lar Apple deg laste ned bøker du har slettet på nytt uten kostnad og prisen for en bok ligger et sted mellom $9.99 og $12.99 for de fleste vanlige bøker og bestselgere. Spesielle fagbøker og andre bøker kan ha høyere priser og vi fant ingen klar prisstruktur å forholde oss til.

I skrivende stund finnes det 60 000 bøker i Apples iBooks-butikk, og disse er fordelt på 14 forskjellige kategorier. Utvalget av bøker er med andre ord ikke like stort som på Amazons Kindle som kan skryte av et bibliotek på hele 475 000 ebøker, men nå har også Amazon holdt på med dette i to år lengre enn Apple.

iBooks

Å kjøpe bøker på Apples iBooks-butikk er like enkelt som å kjøpe en applikasjon eller en sang gjennom App Store eller iTunes. Du trykker enkelt og greit på kjøpeknappen, oppgir ditt passord (du må ha en iTunes-konto) og kun sekunder etterpå flyttes boken til din «virtuelle bokhylle» som ligner til forveksling på Mac-programmet Delicious Library.

Det hele er svært lekkert og det er lagt mye arbeid ned i detaljene, men vi er litt bekymret for hvor godt bokhylla «skalerer» - hvor lett er det å navigere seg gjennom for eksempel 200 bøker på denne måten? Apple har en alternativ listevisning, men også denne vil bli begrensende hvis du har mange bøker inne på din iPad samtidig.

iBooks

Å lese bøker med iBooks er heller ikke vanskelig. Med ett enkelt trykk på boken i din bokhylle åpnes denne og du er klar til å begynne å lese. Det er ingen overraskelser i lesemodus og Apple har utelukkende fokusert på det som er viktig, nemlig innholdet. Det Apple lar oss gjøre i lesemodus er å skifte skriftstørrelse, skrifttype, se innholdsfortegnelsen og søke.

Apple lar oss velge mellom 5 forskjellige skrifttyper og skriftstørrelser - noe som bør gjøre det enkelt å tilpasse leseopplevelsen slik du vil. Heldigvis er det også muligheter for å innstille lysstyrken på skjermen direkte fra iBooks, noe som er svært nyttig hvis du for eksempel leser i mørket.

Til motsetning fra de fleste andre ebok-lesere, som for eksempel Amazon Kindle, har iPad en helt vanlig bakgrunnsbelyst LCD-skjerm, og det kan dermed være fordelaktig å skru ned lysstyrken på skjermen hvis du skal lese i mange timer. Opplevelsen av å lese på iPad er svært god, men å lese i timesvis med sterk bakgrunnsbelysning på skjermen er ikke alltid like behagelig for øynene.

Amazons Kindle med sin eblekk-skjerm har ikke bakgrunnsbelyst skjerm og har dermed et fortrinn, men iPad kjører på sin side ringer rundt Kindle hva gjelder muligheten til å vise illustrasjoner, fargebilder og interaktivt innhold i bøkene. Her vil vi få se noen utrolige bøker fremover. Mulighetene er enorme!

iBooks

Etter et par timer med lesing slo det oss hvor bra iPad faktisk er til å lese bøker. Vi har brukt Kindle i snart ett år, men brukeropplevelsen er faktisk god på iPad. På Amazons Kindle har vi fysiske knapper å forholde oss til, men på iPaden glir vi bare fingeren over skjermen for å snu siden virtuelt.

Touch-opplevelsen gjør at vi føler oss mye nærmere et ordentlig bokformat på iPaden enn på Kindle, men bakgrunnsbelysningen kan være en stor dealbreaker for noen sammenlignet med Kindle. Vi stusser også over at Apple ikke lar oss lese bøker i iTunes på Mac eller PC, ei heller kjøpe bøker i iBooks Store. Alt må skje gjennom iPaden, og iTunes på Macen blir dermed bare en dum «synkroniseringsstasjon» for backup.

For oss nordmenn er det også en annen stor hake, iBooks er foreløpig kun tilgjengelig for det amerikanske markedet og du må ha en amerikansk iTunes-konto for å benytte deg av tilbudet. Du får ikke en gang lastet ned iBooks uten en amerikansk iTunes-konto. Denne situasjonen virker meget kjent. Det er hardt å være nordmann.

iPadFoto: Jose del Corral

Alt håp om å bruke iPad som ebok-leser er derimot ikke helt ute. Hvis du er en Kindle-bruker kan du nemlig laste ned Amazons Kindle-applikasjon og dermed lese dine Kindle-bøker på iPad. Amazon sitt Kindle-tilbud er tilgjengelig for oss nordmenn og Amazon sin Kindle-app på iPad er omtrent like god som Apples iBooks. Anbefales.

App Store + Apps

iPadI likhet med da iPhone ble introdusert, er det ikke selve iPad og dens spesifikasjoner som kommer til å avgjøre om den blir en suksess eller ikke.

Det er ikke den som bestemmer om folk vil elske eller hate sin iPad. Det er iPadens App Store og plattformen som bygger seg rundt enheten som vil avgjøre nettopp dette. Allerede i skrivende stund er det over 3 000 applikasjoner til iPad, og det er disse programmene som vil være avgjørende.

Greier Apple og utviklerne å lage programmer som fungerer godt på en 9.7 tommer stor skjerm? Vil det finnes en «killer applikasjonen» som ene alene gjør iPaden verdt å eie og i så fall hvilken? Dette er spørsmål vi ikke kan svare på i dag, men som i stor grad vil avgjøre om iPad kan følge i sin lillebrors fotspor.

App Store

Heldigvis (for Apple og iPhone-utviklere) er det lett å flytte applikasjoner fra iPhone til iPad, og iPaden støtter allerede alle iPhone-applikasjoner som noensinne er utviklet. Og dette er mange.

iPhone-applikasjonene kjører i et lite vindu, men kan fylle hele skjermen ved å trykke på et 2x-symbol i hjørnet. iPaden skalerer da opp iPhone-programmet, men i våre øyne er dette ikke særlig imponerende. Programmene blir, ikke helt overraskende, svært pikselerte og lite fine å se på.

Funksjonsmessig er de like, men brukervennligheten er langt fra like god ettersom symboler, grafikk og knapper blir utydelige. Likevel, dette er en smart løsning for å gjøre brukeropplevelsen mest mulig sømløs for brukerne, mens utviklere for tid til å kunne tilby sine programmer på begge enhetene.

Apple har gjort det mulig for utviklere å lage programmer som er Universal Binaries, det vil si programmer som både inkluderer iPhone og iPad-varianter. Disse programmene er merket med et plusstegn i App Store. Dessverre virker det som mange utviklere har blitt litt grådige og lager helt nye versjoner av sine eksisterende iPhone-applikasjoner.

Dette medfører igjen at du som bruker må kjøpe en applikasjon to ganger, både til iPhone og iPad. Neppe en utvikling som er bra for App Store og dens brukere. Dersom du vil ha samme program på Macen, iPhonen og iPaden kan det fort bli dyrt og komplisert. Forhåpenglivs ser vi heller at trenden blir en lettere, generell prisøkning og flere programmer som er Universal, slik at vi slipper å forholde oss til så mange versjoner av samme program.

App Store

Selve App Store byr ikke på de store overraskelsene, men sørger effektivt for at vi ikke blander sammen iPad- og iPhone-applikasjoner. Skillet er tydelig, og man installerer ikke en iPhone-applikasjon på en iPad uten om at man vet det. Det er like lett å installere og kjøpe programmer på App Store til iPad som på iPhone.

Multitasking

Den største softwaremangelen på iPaden er absolutt mulittasking. iPaden kjører iPhone OS 3.2 og kan som iPhonen ikke ha flere programmer kjørende samtidig. Mail og iPod kjøres fortsatt i bakgrunnen, men du kan ikke for eksempel ha en lynmeldingsklient åpen samtidig som du bruker Safari. På iPhone er ikke dette et like stort problem, men på iPad er det ofte svært irriterende.

iPadens størrelse gjør den perfekt for mye forskjellig type arbeid og muligheten til å kunne kjøre flere programmer samtidig er nesten påkrevd.

Push-notifications har heller ikke blitt noe spesielt bedre og denne biten er fortsatt det svakeste leddet på Apples iPad.

Video

Du kan se noen av våre foreløpige favorittprogrammer i bruk i den 15. episoden av vår teknologi podcast ping.

Du kan også se video fra deler av vår live-dekning av iPad-introduksjonen på mandag. Forvent mer om iPad i ping!

Konklusjon

Etter å ha brukt iPad kontinuerlig over de siste dagene sitter vi igjen med en ganske klar konklusjon:

Dette er et fantastisk bra produkt, men passer kanskje ikke alle like godt som det iPhone har gjort. Kommer iPad til å erstatte din bærbare Mac eller PC? Det kommer veldig an på bruken.

Er du en avansert bruker som benytter datamaskinene dine til å skape innhold, vil iPad ikke kunne erstatte din bærbare datamaskin. Bruker du derimot din bærbare i hovedsak til å surfe på nettet, underholdning, lese mail og gjøre litt lett arbeid, så kan iPad absolutt erstatte denne.

iPad er særdeles god på å konsumere innhold, enten i form av nettsider, artikler, video, musikk eller spill.

Vi vil også anta at mange vil droppe sin bærbare spesielt når de er ute på reiser, og når 3G-versjonen blir gjort tilgjengelig vil den være et smart valg for folk på farta.

iPad er langt fra perfekt, og det er mange ting vi kan peke på som bør endres (blant annet mer multitasking, kamera og synkronisering av filer). Likevel er iPad et utrolig godt produkt. Spesialt for å være den første generasjonen av noe så grunnleggende nytt. Apple har igjen greid å gjemme teknologien fra overflaten og gjøre et avansert produkt enkelt, selv for de uten spesielt gode datakunnskaper. Du kan trygt gi iPad til dine foreldre og besteforeldre uten å forvente å bli oppringt daglig for å hjelpe.

Hvis utviklingen videre for iPad går like godt som på iPhon, har vi et produkt som utvilsomt kommer til å forandre måten vi tenker oss en datamaskin skal være. Og det, det er kjempespennende.

Positivt

  • Svært, svært god skjerm
  • Godt design
  • iPaden oppleves lynrask
  • Lang batterilevetid
  • Svært brukervennlig

Negativt

  • Manglende kamera
  • iPhone-programmer skalerer dårlig
  • Ingen multitasking
  • Manglende Java og Flash kan være avgjørende for mange

Svar på spørsmål

Dersom du har et direkte spørsmål som vi kan svare på ved å sjekke ut og teste på våre iPads, legg igjen en kommentar under og vi skal svare på disse så godt vi kan. De mest relevante spørsmålene fyller vi ut her i bunnen av testen.

Er det mulig å bruke iPhone-laderen på iPad?
Det følger med en egen lader til iPad som benytter 10W istedenfor 5W slik iPhone-laderen gjør. Dette er fordi iPad har større batteri og det krever mer for å lade denne. Dersom du bruker laderen til iPhone vil det ta veldig lang tid å lade en iPad
Er det mulig å bruke iPhone som modem/tethering over Bluetooth
Nei, dette er ikke mulig. iPad tilbys også med innebygd 3G
Hvordan er beskyttelsesmappa til Apple?
Den fungerer greit og muligheten til å legge iPaden i vinkel er veldig bra når du skal skrive. Den er ikke i skinn, men føles som god kvalitet.
Fungerer Google Docs i Safari?
Foreløpig tar Google oss automatisk til iPhone-varianten av Google Docs som bare er lesing, ikke redigering. Dette blir nok endret relativt raskt.
Hvor langt ned det er mulig å skru baklyset?
Dette kan skrus ned like langt som på iPhone. På lavest nivå ser du omtrent ikke skjermen.

TheRealChristoffer

Har ikke rekket å lest hele men konklusjonen. etter alt innhold her er jeg VELDIG innponert over innsatsen her:D skal lese hele senere i dag

echo

Hei!

Flott test. Det er i midlertid kun ett spørsmål som gjenstår; kan WiFi-versjonen snakke med et bluetooth-modem, f.eks min Nokia N95?

Jeg reiser en del, og iPad ser ut til å passe mye bedre enn netbooken drar med nå. Allikevel er det svært viktig for meg at jeg kan koble iPaden på nett for å sjekke mail etc uten å måtte få tar i et WiFi-nett.

Mulig jeg kan opprette et WiFi-nett på mobilen, og koble iPaden til det, men jeg syntes ikke det høres ut som noen god løsning.

Vet dere noe om dette?

TheRealChristoffer

går ikke. kan ikke bruke mobil som modem via kabel eller bluetooth;)

hvordan er beskyttelsesmappa til apple? god beskyttelse? er den plagsom å ha på?

Mac Lovin

imponerende review.
For min del er dette et kjempekult produkt.
Dette savner jeg virkelig, for at den skal kunne erstatte det meste av mine mobile bruksenheter.

-Multitasking
-Kamera for skype
-videoavspiller program som er litt mer fleksibel med formater samt støtte for srt filer osv. VLC for ipad f.eks hadde vært genialt.
-printing
-en allokert mappe(som downloads mappa i OSX) som du kan putte ting du laster ned og ha full tilgang til i alle program som har noen form for filbehandling.
-USB inngang.

Tror noe av dette blir fikset etter hvert. ihvertfall print og multitasking. da begynner det å likne på noe :)

Oasys

Bra review

Er det mulig å koble iPad'en til internet via bluetooth og iphone , slik som man kan med en MAC? Såkalt internet deling, eller tethering?

haakon40

Meget god og grundig test av iPaden.

Masse skryt til dere, meget bra!

macelsk

USB'en du bruker for å laste inn bilder fra kamera..
kan den brukes til andre ting også evt. ?

TheRealChristoffer

[quote="Oasys"]Bra review

Er det mulig å koble iPad'en til internet via bluetooth og iphone , slik som man kan med en MAC? Såkalt internet deling, eller tethering?

les svaret mit 2 inlegg over nei du kan ikke. selfølgelig

kovacs

Takk for en solid omtale av iPad.

Jeg lurer på hvor langt ned det er mulig å skru baklyset?

På absolutt laveste nivå er min iPhone 3G fortsatt sterkere enn konas 1. gen iPhone, og det er nok til at det blir slitsom å lese i mørkt rom (feks om natta).

Håper iPad kan skru baklyset svært langt ned.

ovek

Flott artikkel, grundig og nyansert.

Mitt spørsmål: har dere testet Google Docs i Safari? Fungerer det, i så fall, hvor godt?

John Gruber har jo kritisert iWork-programmene for tungvint sync-støtte, mtp svak eksportering mot iwork.com.

Sparhawk

Fakta om iPod touch/iPhone 3GS nevnt som sammenlikningsgrunnlag for iPaden er feil. Begge disse har samme prosessor, nemlig Cortex-A8 833MHz som er underklokket til 600MHz. (tenk batteribesparelse)
http://en.wikipedia.org/wiki/IPod_Touch

admin

Svart på en del av spørsmålene.

@sparhawk
Takk. Faktafeilen er rettet.

NyZeta

Synes i første omgang at denne saken virker ganske artig, men har noen spørsmål:

1. Er skjermen press-sensitiv? Altså at den har følsomhet for hvor hard du trykker (mtp tegneprogrammer osv)

2. Apples eget MobileME system: Hvordan fungerer dette på en iPad? Har du feks funksjonen back to my mac? Dette kan jo være kjempemessig for de som har koblet usbdisker til airport/tc hjemme.

3. En ting til jeg kom på som jeg ikke har funnet svar på: Er det mulig å koble til ekstern skjerm (feks prosjektor osv)

DanTheMan

Kjempegod test! Herlig å lese!

TheRealChristoffer

1: er som iphone reagerer med en gang du trykker da den ikke er trykksensetiv

ernie

appleAndre

Bra test.
Men dere sier ofte at programmene er liker iPhone. Jeg synes de ser mer ut som de gjør på mac. Noen ser bedre ut også :)

Laplace

Man kan da låse skjermen på iPhone i landskapsmodus selv om telefonen holdes i portrettmodus:

1. Hold først telefonen i landskapsmodus.
2. Roter telefonen 180 grader (skjermen skal selvsagt vendes mot deg hele tiden).
3. Roter 90 grader tilbake umiddelbart og du vil nå kunne lese i landskapsmods selv om telefonen står "rett opp og ned".

Dette "trikset" funker fint i safari og sms og mulig andre programmer

TheRealChristoffer

triks? apple har lagt det inn slik at den ikke går opp ned

stigove

Liten faktafeil; det er faktisk stereo-høytalere på den.

http://www.theipadguide.com/content/did-apple-fail-mention-ipad-stereo-speakers/7171197

mcmurphy

16 gb er vel i minste laget eller hva?

TheRealChristoffer

kommer ann på om du skal ha alt på den hele tiden eller kun det du skal bruke

NyZeta

@mcmurphy
Tror også at 16g blir litt i minste laget. Jeg har fylt opp min 16g iPhone ganske greit. Ser for meg at det fort blir fullt med et par filmer og litt musikk. Hvis man i tillegg har camera connection kit, så er jo gjerne kameraet i seg selv 2-4g. Og da er det ikke mange "filmene" man kan fylle over før det blir et skår i feriegleden :)

Laplace

@Cosmo Kramer

Daaah, selvsagt er dette laget av apple. Ellers ville det ikkje skjedd... G sensoren oppdager hva som er opp/ned uansett hvilken vei man holder den. Derav "trikset" skrevet med "".

Poenget mitt var at det er svært mange som ikke vet om dette og dermed irriterer seg over at de ikke kan lese når man ligger på siden. Synes det er et poeng å bruke slike kommentarfelt til tips og triks i stedet for å bare slenge crap om ting man leser gratis (uten henvisning til deg!)

BazookaAce

Her har Admin jaggu meg gjort litt av en innsats! Kudos!

mrPicatta

FIn omtale, fikk faktisk lyst på en for første gang, og jeg har aldri sett nytteverdien i iPad for mitt bruk...

Min iPhone 3G fikk 43461.6ms i sunspider testen, ikke dårlig det nei... Bare noen prosent andel unna 3GS og iPad... :p

Takker for grundig test.

Et spm.. går det an å synce iCal både mot Exchange og MobileMe samtidig? Hadde vært interessant å kunne synce både private avtaler samt jobbavtaler på samme "pad". :)

dfhalvor

Bank ID

Nordea har egen app for bank ID, så trenger ikke noe java der...Den fungerer forresten utmerket!

Traktor

Jeg for rett og slett ikke til dette med å låse skjermen, kan noen gi en "bedre" forklaring? Hvet den som er gitt er ganske grei og enkel, men det funker ikke! Skal man virkelig bare snu på telefonen i den angitte rekkefølgen?

Mishkin

Flott artikkel gutter!!

Laplace

@Traktor

Hold iPhonen i landskapsmodus og hjem knappen til høyre. Vipp så telefonen mot klokken slik at hjem knappen nå er opp. Stort sett så holder dette men av og til må man vri den mot klokken 180 grader og så 90 tilbake for at det virker. Vrir du telefonen andre vei dvs men hjem knappen ned vil skjermbildet skifte til portrettmodus.

WhiteCrow

Anmeldelsen er til tider grundig, men jeg klarer virkelig ikke å sette pris på artikkelen. Språket er dårlig, fullt av gjentakelser, det er overbruk av anglofiserte ord og flust med skrivefeil.

Ønsker meg korrekturlesing og et litt kritisk blikk hos forfatter i fremtiden. Synes ikke følelsen og inntrykket jeg sitter igjen med om at dere ikke bryr dere om den litterære kvaliteten på artiklene deres er helt heldig.

Traktor

Dette funker da ikke i det hle tatt! Skal man bare snu på dingsen i en bestemt rekkefølge og så skal den liksom låse skjermodusen, for det funker absolut ikke hos meg. Har en iPhone 3G S, kan det ha noe å si?

Taalesan

Hei,

Jeg har forsøkt å synke ipad'en (kjøpt i USA før helgen) med iTunes på PC'en - etter å ha autorisert den - men det går ikke. Får beskjed om at PC'en ikke er autorisert, autoriserer igjen, men samme resultat.

Får heller ikke lastet ned noe som helst direkte fra appstore til ipad'en.

Noen som har vært borti dette?

TheRealChristoffer

[quote="Traktor"]Dette funker da ikke i det hle tatt! Skal man bare snu på dingsen i en bestemt rekkefølge og så skal den liksom låse skjermodusen, for det funker absolut ikke hos meg. Har en iPhone 3G S, kan det ha noe å si?
Trenger ikke noen spesiell metode i safari:)
Bare passe på at høytaleren (toppen av tlf) peker ned så holder den seg på landscape

vidina

Dere burde kanskje oppdatere testen hva multitasking angår. Dette er jo som kjent inkludert i iPhone OS 4.0, og skal lanseres for i Pad iløpet av høsten.

Ellers bra artikkel, med meget få skrivefeiler. (En av de er for eksempel "iPhon")

maaze

Spørsmål - klarer iPad å dele internet fra f.eks. iPhone (når tethering er slått på på iPhone) ?

TheRealChristoffer

Nei, ikke mulig orginalt

ssk96

Hei, går det ann å kjøre tv2sumo og videoer fra vglive og tv2sporten på ipaden???