TEST: Første titt på WiMP for iPhone

Wimp iPhone

Aspiro sendte forrige mandag inn den ferdige iPhone-klienten for WiMP til godkjenning til App Store. Den nye applikasjonen gir deg tilgang til hele musikkbiblioteket slik du er vant med fra WiMP, og vi har fått teste programmet.

WiMP er en musikkstreamingtjeneste som i Norge leveres av Aspiro og Platekompaniet i samarbeid med Telenor. WiMP er allerede tilgjengelig for PC, Mac, Linux og Android-baserte mobiltelefoner, og og gir brukerne ubegrenset tilgang til musikk for 99 kroner i måneden.

WiMP

Programmet har vært til godkjenning i over ei uke, og dersom Apple ikke finner noen feil burde WiMP bli tilgjengelig om ikke mange dagene.

Etter det vi erfarer er gjennomsnittlig behandlingstid hos Apple et par uker. Vi mener vi har fulgt alle retningslinjene for App Store, så vi håper at klienten dermed kan være tilgjengelig for kundene våre om ikke så lenge

sier Per Einar Dybvik, sjef for Aspiro Music.

Raske fakta om WiMP for iPhone

  • Stream millioner av låter via 3G eller WLAN
  • Spill offline album og spillelister uten tilgang til nettverk
  • Alltid oppdatert musikk fra WiMP sin store katalog
  • Få WiMP sine anbefalinger og nyheter direkte i applikasjonen
  • Hør på dine egne spillelister
  • Få tilgang til og administrer dine egne favorittartister og -album
  • Søk på artister, låter eller album

WiMP

Det er umulig å snakke om WiMP uten å nevne og sammenligne med Spotify. Så lenge Spotify er godt etablert, og gjør sine ting så bra som de gjør, skal det mye til for at WiMP skal kunne gjøre sine ting uten at man med en gang sjekker hvordan Spotify gjør det.

Mens dette programmet ble testet, har den samme versjonen vært sendt inn til Apple til godkjenning, og Spotify kom ut med en oppdatering av sitt program.

Kort sagt fungerer WiMP veldig bra på iPhone. Det er et bra program som i denne versjonen sliter mest med et par småting som alene kun er til irritasjon. Responsen er fin, og du har en enorm katalog med musikk å høre på.

Mer fokus på album enn enkeltsanger

WiMP gir deg ikke den samme friheten til å enkelt plukke ut enkeltsanger å høre på slik flere er vant med i Spotify og iTunes/iPod. Dersom man ikke velger en ferdigsatt spilleliste, er det en litt knotete jobb å ofte måtte styre rundt i appen for å velge den neste sangen man vil høre på dersom man ikke har interesse av albumet i sin helhet. Det er nemlig ikke mulig å lage egne spillelister rett i appen.

Her må man lage spillelistene på Macen eller PCen, velge en ferdiglaget eller forholde seg kun til album. Dette fokuset er kanskje mer en forretningsbeslutning enn en funksjonsbeslutning. Mye av gleden som brukere får av streamingstjenester er nettopp muligheten til å plukke ut sanger fra den enorme tilgjengelige katalogen.

Effektivt å laste ned album

Offline albums og Offline playlists fungerer så bra som man hadde håpet. Når man er i et album, er man kun ett lite tastetrykk unna å få hele albumet lagret på telefonen.

WiMP
Setter man programmet i Offline mode endres menyen nedenfor til å kun inkludere de seksjonene som fungerer

Har man flere album lagret, kan man velge å sette hele appen i Offline mode slik at den aldri bruker bruker noe trafikk. Da tar appen en rask omstart for å aktivere eller deaktivere nettopp dette, og det fungerer smertefritt.

Det en uting å ikke kunne lagre enkeltsanger, og igjen er det her fokus på fullstendige album. Under innstillinger er det mulig å stille inn om det skal være mulig å lagre musikken lokalt når man ikke er koblet til via EDGE eller 3G. Har man ikke et abonnement med stor eller fri bruk er dette en velkommen funksjon. Nedlastingen av album skjer pent og pyntelig i bakgrunnen mens man fint kan høre på sangene samtidig.

Istedenfor muligheten til å lage egne spillelister, har WiMP en funksjon som lar deg markere favoritter i form av en stjerne ved siden av albumet. Listen over dine favoritter er lett tilgjengelig med en egen knapp i bunnmenyen. Dette fungerer bra, helt til man går ut av programmet. Hver eneste gang vi avsluttet programmet og gikk inn igjen, var alle favorittene borte. Dette regner vi med at fikses i første oppdatering.

Søk er viktig i enorme kataloger

Søk er litt tungvint organisert ved at man må scrolle nedover for å finne resultatene for artist, album, sang og så videre. Et eksempel er hvis du er ute etter sangen «Dum Dum Boys» av Iggy Pop, så må du scrolle deg forbi alle treffene på gruppen «DumDum Boys» i tillegg til alle albumene før du kommer ned til Tracks. Kom over dette problemet noen ganger om dagen, og du blir fort lei.

WiMP

Noen vil kanskje like hvordan WiMP fortsetter på samme sangen du var på hvis du gikk ut av programmet mens den spilte en sang, andre vil muligens irritere seg veldig over det. Dette er absolutt en funksjon som burde være et valg, eventuelt ikke i det hele tatt. Det holder at programmet åpner med sangen på skjermen, den trenger ikke begynne å spille den automatisk.

Tanken er selvfølgelig god. En av begrensningene som tredjeparts programmer på iPhone på forholde seg til er at de ikke kan kjøres i bakgrunnen. Hører du på en sang i WiMP og får en telefon, mail eller SMS, må du ut av appen. iPod-programmet har den fordelen at den kan pause seg selv, og så fortsette med en gang du er ferdig med telefonsamtalen. Løsningen som WiMP har valgt for å simulere denne funksjonen, kan som sagt være et irritasjonsmoment i de tilfellene du går inn i appen etter å ha lukket den.

Kronglete navigasjon

Navigasjon i WiMP kan være vanskelig til tider. Hvis man velger et album å høre på via for eksempel Featured-seksjonen, for så å søke etter andre artister mens man hører på nettopp dette albumet, må man trykke seg tilbake til Featured-seksjonen for å kunne se mer av albumet eller artisten man hører på. Det føles med andre ord ut som at de forskjellige seksjonene i appen ikke henger godt nok sammen. Slikt er vanskelig å beskrive med ord, og oppdages kun når man bruker et produkt aktivt nok.

WiMP

For å illustrere frustrasjonen rundt dette: Hvis du hører på «The Strokes», og WiMP skulle uheldigvis krasje, vil den sangen du hørte på starte automatisk når du starter programmet igjen – på nytt – og fra skjermbildet du kommer til er det ingen måte for deg å finne mer om albumet eller «The Strokes». Da må du enten søke etter gruppen på nytt, eller finne dem fra spillelister eller Featured. Det selv om du allerede er i sangen.

Hvor er killer-funksjonene?

WiMP på Mac og PC har enkelte funksjoner som skiller den ut fra andre streamingtjenester. Artist- og albuminformasjon, scrobbling via Last.fm, anmeldelser og annet redaksjonelt innhold har vært noen av de avgjørende faktorene for å velge WiMP fremfor for eksempel Spotify. iPhone-versjonen av WiMP mangler desverre mye av dette.

Er du allerede en WiMP-bruker er dette et program du absolutt bør ha på din iPhone. Men har du i dag Spotify, så tilbyr ikke den første versjonen av WiMP deg noe mer enn litt større utvalg av norsk musikk.

Nå gjenstår det bare å se om programmet blir godkjent, eller om de får muligheten til å finpusse litt mer før den første versjonen når ut til brukerne. Vi ser fram til å se WiMP utvikle seg til å bli en god tjeneste også på iPhone-plattformen.

Er det noe mer dere vil vi skal skrive om? Legg igjen en kommentar og vi svarer enten der eller skriver mer i artikkelen.

insimy

Holder meg til Spotify jeg, dette imponerte ikke akkurat...

leifers96

Logoen var syyyyyykt lik Google Wave sin logo !! Burde ikke være lov, etter min mening...

Mvh, Leif-Erik :)

insimy

Helt enig, leifers96

Doffy

Endelig! Herlig.

foffster

Bortsett fra at WiMP har eksistert lenger med samme logo enn Google Wave?

Andreas S. Frølich

"Navigasjon i WiMP kan være vanskelig til tider."

"Søk er litt tungvint organisert ved at man må scrolle nedover for å finne resultatene for artist, album, sang og så videre."

"Det en uting å ikke kunne lagre enkeltsanger, og igjen er det her fokus på fullstendige album."

"WiMP gir deg ikke den samme friheten til å enkelt plukke ut enkeltsanger å høre på slik flere er vant med i Spotify og iTunes/iPod."

OOOObjection. Overruled. Move to dismiss? THWACK! I rest my case.

iscariot

Etter å ha brukt Spotify i lang tid, testet jeg Wimp en måned. Jeg må si at jeg liker Wimp veldig mye bedre enn Spotify. Bare en sånn enkel ting som at man kan lage en liste over favorittartister. Burde vært i Spotify fra dag en.
Å lage en playlist med alle låtene til en artist er ikke det samme. Den vil ikke oppdatere seg når det kommer et nytt album.
Spotify er som artikkelen sier veldig rettet mot enkeltlåter, og ikke mot artister og album. Wimp er helt klart en bedre løsning for de som er interessert i musikk, ikke bare hitlåter.

FireFox

HELT UTROLIG LESING!!!

Mindre objektiv artikkel har eg ikke lest på enda så lenge....til og med til Norsk standard å regne!!
Quote:
"Så lenge Spotify er godt etablert, og gjør sine ting så bra som de gjør, skal det mye til for at WiMP skal kunne gjøre sine ting uten at man med en gang sjekker hvordan Spotify gjør det".

Vil bare si dette...
Jeg fikk ved en tilfeldighet tilgang til Wimp helt i starten da den kom i AdobeAir (for testing, noen år tilbake). Hadde brukt Sportify en del, men byttet med en gang...slettet Sportify og tilhørende konto, og har aldri sett meg tilbake!!!
Wimp slå det meste.
...men selv om jeg har skjønt det(!) og kjører Mac, så er det mange sauer der ute som fremdeles kjører Windows... ;)

FireFox

PS...WIPM hadde denne logoen lenge før Google Wave kom!!!

kolby

@FireFox

Var det sarkasme angående objektivitet? Det er litt vanskelig å forstå med så mange utropstegn. Denne testen tar for seg WiMP for iPhone, og ikke PC og Mac. Hvordan de forskjellige tjeneste er på andre plattformen er ikke så avgjørende for hvor bra iPhone-versjonene er. Vi skrev en test av WiMP for Mac for et år siden.

Men som jeg konkluderer med er det avgjørende for hva du kommer til å velge. Er du fornøyd med WiMP ellers, vil du ikke bli såpass skuffet over iPhone-versjonen at du vurderer å bytte til Spotify. Både WiMP og Spotify er veldig bra på iPhone. Derfor er ingen av programmene noen avgjørende faktor for hva du skal velge.

Likevel holder jeg en knapp på Spotify da jeg føler de har mer forståelse for hvordan programmer burde være på iPhone. I tillegg kommer jeg aldri til å røre WiMP på Mac nettopp på grunn av den forferdelige plattformen Adobe Air er.

FireFox

Jeg reagerer på måten du skriver settningene...veldig førende. Noe som er mere og mere vanlig i media-norge.
Når det er sagt vil jeg legge meg helt flat... Vet jeg ikke hvorfor, men jeg har nok tenkt (snudd tankene) mere på Wimp / Sportify på pc, og ikke iPhone.

For meg er Sportify blitt som Windows på Pc(!).

kolby

Det er litt vanskelig å skrive en test uten å være litt ledende. En test uten meninger og konklusjoner er litt kjedelig. Hva man selv mener får man finne ut av selv, basert på egne erfaringer eller hva andre skriver.

Angående logoen, så kom Google Wave i mai 2009, og WiMP fikk sin nye logo rundt desember i 2009 hvis jeg ikke tar helt feil.

Mishkin

Støtter meg til brukeren "Firefox" her angående Kolbys skrivestil.

Ofte så leder det til mild hoderysten å lese artikler her på ipod/mac1 nettverket, og svært svært ofte er disse signert Kolby.

Det er kjempefint at denne karen med kallenavn Kolby tar seg tid til å skrive artikler, og jeg ser at han gjør seg stor flid med det han gjør. Det er herlig å se at en ekte entusiasme for Apple ligger bak. Likevel, det er noe nedverdigende og useriøst bak det å alltid se den "ledende" måten Kolby skriver på, og hans så og si urokkelige støtte for Apple i alt han kommenterer eller skriver om.

Helt ærlig blir jeg litt kvalm, og jeg tror flere reagerer på dette. Litt som en fan-boy som under en kappe av seriøsitet prøver litt for hardt å vri alt til å bli en slags tildyrkelse av Apple.

Ser man tilbake i historikken på hva Kolby har skrevet, så vil man oppdage at det alltid, er for å forsvare Apples synspunkt.

Det hele er egentlig ganske trist, for Kolby er slik en flink fyr til å skrive, han har gode poenger og gode observasjoner, det blir bare en slags unødvendig sur ettersmak av lesningen fordi man må ta alt med en klype salt, og selv gjøre en mer "balansert" vurdering.

Er det ikke fantastisk nok å følge Apple på en objektiv måte? Er man redd for at noen skal si noe negativt om apple? Etter min mening blir ting mer genuint og verdifullt når man kan se ting for hva det egentlig er, og ikke forsvarer det for enhver pris.

Er sikker på at flere har lagt merke til Kolbys stil, og jeg håper at han ikke slutter å skrive her, fordi han har tydelig engasjement og talent, og et oppmerksomt blikk for ting av betydning, håper Kolby kan bruke disse talentene på en måte som ikke gjør denne siden til å være noe mindre enn den fortjener å være for mac fans.

:)

kolby

@Mishkin

Jeg kommer til å fortsette å skrive meninger, synspunkter og observasjoner enten du liker det eller ikke. Skal vi kjøre tester som kun ramser opp funksjoner kan vi like gjerne kun legge ut pressemeldingene fra selskapene, eller du kan lese programbeskrivelsene på iTunes.

Jeg vet ikke helt hva denne testen om WiMP har med Apple å gjøre, men er det noe du savner kan du gjerne si ifra, så skal jeg få svart på det.

Denne personen som kaller seg Kolby er Magnus Kolstad, og du finner meg blant annet på http://twitter.com/mrkolby

prudent

Jeg reagerer på måten testen er gjort, og at testerens unøytrale og kroniske lidelse til å favorisere Spotify fremfor WiMP er besnærende. Når du, som en utvalgt får lov til å teste wimp før alle andre, bør du kunne vise skjønn og kunne teste appen fra et mer nøytralt perspektiv.

Kan egentlig ikke skjønne hvorfor de lot deg av alle mulige teste.

La meg ta noen eksempler på hva jeg mener du kunne omtalt annerledes:

Album vs Singel fokus:
"WiMP gir deg ikke den samme friheten til å enkelt plukke ut enkeltsanger å høre på slik flere er vant med i Spotify og iTunes/iPod."

Selv om du liker singler og er opptatt av hits, er det mange som er genuint musikkinteresserte (meg selv) som er opptatt av å oppdage artister og deres album. Ikke hittene. Da hadde jeg heller hørt på greatest hits ditt og datt.
Flere artister lager konsept-album som krever at man hører hele albumet og ikke kun radio hittene.

Selv om noen favoriserer album, og andre favoriserer singler, betyr det ikke at den ene har feil eller rett. Og som tester bør du forstå det.

Søk:
Spotify krever at du må først velge hva du skal søke i, ett ekstra klikk, er ikke kronglete? Neiveil. Som spotify og wimp bruker, er dette noe som jeg frustreres over.
Anyday, ville jeg heller søkt på noe og scrollet.

Og igjen, som tester bør du kunne utvise fordeler og ulemper med begges måte å strukturere søke-resultatet på.

Killer features:
Du sier at wimp ikke har killer features, men hva har da spotify? Kun muligheten til å synke spillelister. Hvordan synker du album i spotify? Åh, du må legge det i en spilleliste og så synke. Jamen, det var da utrolig enkelt og brukervennlig. Men joda, du liker jo kun singler.

I wimp slik du beskriver får man disse killer featurene i tillegg:

- favoritter, sett kryss ved den artisten eller albumet du liker for å høre albumet/artisten senere
- oversikt over nyeste album og singler
- anbefalte album og singler

Ofte skulle jeg ønske at web 2.0 "revolusjonen" kunne dra dit peppern gror. Alle disse inkompetente testene og hverdagslige synsekopper kan man spare seg for.

Måtte få irritasjonen over å ha lest denne testen. Og jeg som egentlig gleder meg til å teste om wimp iphone versjonen er like bra som mac versjonen. For spotify versjonen på iphone er ikke noe å skryte av.

Mishkin

Godt å se at jeg ikke er alene om å irritere meg over stilen til artikkelforfatteren her.

Dette selektive og partiske fokuset som skinner mellom linjene er meget irriterende å lese.

Når Kolby forsvarer seg med at hans meninger er det som gjør det verdt å lese utover å lese en liste med features, så må jeg si meg helt uenig i det.

God journalistikk er evnen til å kunne se andres perspektiver, lufte for og imot, være saklig, ta med ting selv om de ikke passer med ens egen "agenda" eller personlige mening.

Virker som noen har kjøpt en del aksjer i visse produkter, og da mener jeg aksjer relatert til selvfølelsen sin, og forsvarer disse ukritisk.

Nå prøvde jeg å opprette en debatt omkring ønske om en mer saklig, nyansert, mindre selektiv skrivestil på mac1-nettverket. Denne debatten ble slettet før noen en gang rakk å lese den eller svare, med begrunnelse om at slike ting kunne jeg ta opp med skribentene direkte.

Dette er litt skremmende, og jeg ser for meg at mac1-nettverket kan råtne og bli mye mindre enn det kunne ha blitt, om slike holdninger råder.

Nå synes jeg det lett kan bli litt personlig rettet aggresjon her, noe jeg for all del ikke ønsker, men det generelle problemet med disse selektive , unyanserte og tildels useriøse artiklene må opp til diskusjon på forumnivå etter min mening.

Mac1 må ta et valg om hva slags nettsted det ønsker å være. Å slette kritiske innlegg er ikke veien å gå.

Det jeg ønsker meg er -saklighet
-et sunt engasjement og en sunn entusiasme for apples produkter og apple som firma
-evne til å se andres perspektiv
-ikke KUN artikkelforfatterens personlige følelser og meninger om produkter, men en saklig vurdering hvor disse samme følelsene og meningene og erfaringene er en DEL av bildet, men ikke farger hele artikkelen og fører til denne selektive og useriøse suppa som til tider minner mer om en tenåringsblogg enn en seriøs side.

kolby

@prudent

Jeg ser hva du sier angående enkeltsanger og album, men å ikke ha muligheten til å kunne styre musikken du skal høre på mer etter enkeltsanger enn det WiMP tillater er faktisk en ganske negativ ting.

At det finnes mennesker som liker å høre på hele album har jeg full forståelse for, og jeg er en av disse selv om du kanskje velger å ikke tro det. Det meste av bra musikk burde høres på i sitt fulle gjennom album. Du sier jeg liker singler og er opptatt av hits, en konklusjon du trekker fordi det passer med din oppfatning.

Men å ha muligheten til å faktisk kunne plukke ut enkeltsanger og spille disse slik man selv ønsker, er da et valg man selv kan ta, og er langt ifra å ødelegge opplevelsen for alle de som ikke ønsker det i like stor grad.

Angående søket så mener jeg at det er upraktisk å vise et snevert resultat av et søk, og kreve at jeg må scrolle meg tre-fire ganger ned for å kunne velge at jeg faktisk søker etter en sang. Dersom artisten, albumet eller sangen ikke vises i det begrensete søket, må man uansett gjøre et trykk til for å se det fulle resultatet. Anyday, ville jeg trykket en gang på starten for å slippe å scrolle for så å trykke uansett.

Jeg har ikke noe krav å trekke fram fordeler og ulemper med begges måte å strukturere det på, ettersom jeg ikke skriver en artikkel om WiMP vs. Spotify. Grunnen til at jeg trekker inn Spotify er fordi det er titusenvis av Spotify-brukere i Norge som har det som preferanse å sammenligne med når WiMP kommer med en slik applikasjon.

Angående killer-funksjoner så gjelder det samme igjen, jeg har ingen grunn til å si hva som ikke fungerer med Spotify.

Og de funksjonene du trekker fram, så fungerer ikke favoritter uansett. Men det gjør kanskje ikke noe, for jeg liker kun singler.

Edit:
Etter litt sjekking har jeg kommet fram til at du jobber som «Business Manager» for spill og musikk hos Telenor. Da har jeg grunn til å tro at du er direkte involvert i WiMP, gjennom Telenor Djuice som har interesser i WiMP sammen med Aspiro og Platekompaniet. Du får si ifra hvis dette er feil, så skal jeg beklage dypt.

Mishkin

Jeg føler jeg har vært litt negativ i det siste i mine innlegg. Dessverre hadde jeg behov for å ventilere ut en del frustrasjon, og det mener jeg fortsatt er med rette.

For å ikke virke som en bitter grinete fyr, vil jeg trekke fram testen av iPad som en meget positiv overraskelse fra mac1-nettverket. Den var saklig, engasjert, og velskrevet. Og lang! Veldig lang! Men aldri kjedelig, for oss som liker macprodukter.

Jeg tror jeg har vært litt for negativ med tanke på mac1-nettverkets fremtid, når jeg ser slike artikler smiler jeg fra øre til øre!

Og jeg fikk lyst på iPad! Ikke fordi prøvde å overbevise meg om at dette er guds gave fra Apple til menneskeheten, men fordi de var saklige, tok fram fordeler og ulemper, beskrev sine egne synspunkter og egenerfaringer, følelser og meninger på en saklig måte.

Vil jeg kun lese en persons personlige agenda og følelser om ting, så leser jeg heller en teit blogg.

:)

thomasb

Husk at hvis dere ønsker å bidra til felleskapet med kvalitetsartikler, så er det bare å skrive og sende inn artikler via lenken Skriv artikkel som dere ser øverst på siden.

prudent

Kolby:
Du tar feil i å tro at jeg jobber i Telenor djuice, og hvordan kan du påstå noe slikt i et slikt fora?

kolby

@prudent

Du påstår ganske mye selv, og det er kanskje den eneste veien å gå.

Jeg har egentlig ikke lyst til å gå denne veien, men hvis det skulle stemme at du faktisk jobber for Telenor og/eller Aspiro/WiMP, må jeg si det er ganske spesielt at du skulle finne på å skrive flere anonyme innlegg i forskjellige fora der du favoriserer WiMP og Telenor.

Du har brukt det samme brukernavnet ditt på flere nettsider, og det er lett å se likhetene og skjønne at det er samme person. Du linker blant annet flere steder til http://folk.ntnu.no/thangman, og derfra kan man finne flere innkommende linker fra blant annet iPod og diskusjon.no. Pluss veldig mange andre som alle handler om Telenor eller WiMP.

For eksempel dette innlegget på Diskusjon.no der du linker til betasiden til WiMP på online.no, for så å gå til iPod1.no og skrive nesten akkurat det samme den samme dagen.

Et Google-søk på studentnavnet pluss NTNU viser en gammel link til før studentsider på NTNU ble til folk.ntnu.no. Dette samme treffet gir også et tips om faget TTK4850, et fag som heter «Eksperter i Team». Noe som kan forklare videoene som ligger på folk.ntnu.no/thangman. Det eneste navnet som er fornuftig å koble opp mot «thangman» i alle disse dokumentene om faget er «***** **** ****». Som i 2004 var kontaktperson for faget, og ansvarlig for gjennomføring av årets «Eksperter i team» i 2004. Det er også mange dokumenter som bekrefter sammenhengen: Dokument 1, Dokument 2, Dokument 3, Dokument 4.

Denne ***** **** **** har i tillegg utviklet Android-programmer. I dette tilfelle her er det til Telenor Online og navnet på programfilen er com.aspiro.tnm_spill. Aspiro er som kjent selskapet som utvikler WiMP for Platekompaniet og da Telenor.

Nå, det kan selvfølgelig være at alt dette er tilfeldig. Er faktisk thangman@ntnu.no den samme ***** **** **** som jeg linker til i alle dokumentene fra NTNU, eller er det tilfeldigvis en annen på NTNU som har lignende navn så brukernavnet blir såpass likt? I så fall er det et veldig stort tilfelle at begge disse to skal være så fryktelig glad i Telenor og WiMP.

Et søk på LinkedIn viser at ***** **** **** gikk på NTNU, og jobber nå hos Telenor. Etter at Telenor og Aspiro nå jobber sammen om WiMP, kan det selvfølgelig være slik at han tilbringer mesteparten av tiden sin med Aspiro. Da med å lage ting som Android-programmet linket til tidligere, og WiMP – spesielt for Android og iPhone. Han er tross alt sivilingeniør innen telekommunikasjon.

At ***** **** **** jobber med WiMP er ingen hemmelighet. Det står om han i Nettavisen, Østlands-Posten og Teknofil for å nevne noen få.

I denne artikkelen på Teknofil får vi et bilde av ***** **** **** som jobber med WiMP, og han ligner veldig på ***** **** ****, sivilingeniør i Elektronikk og Telekommunikasjon på NTNU.

Jeg er selvfølgelig ikke 100% sikker at prudent her er den samme ***** **** ****.

Er alt det jeg sier her feil, så legger jeg meg selvfølgelig flat. Det har jeg ikke noe imot. Men du vet hvem jeg er. Jeg skjuler det ikke på noen måter. Kom gjerne fram med hvem du er. Du kaller meg unøytral og at jeg har en kronisk lidelse. Vis at du er mer nøytral i det du skriver enn det jeg er.

Den siste lille kruspersillen blir dette innlegget på Diskusjon.no der prudent siterer ***** **** ****. Enten synes han det er gøy å sitere seg selv, eller så ble han veldig fascinert over at noen har det samme navnet som ham.

EDIT: Endret fullt navn til stjerner den 1. juni, 2010.

Nicon

Takk for en fin test Magnus.
Denne, og testen av iPad, var meget omfattende og dermed spennende å lese.
Ser at noen klager på negativiteten i testen, men i markedet om musikk-kunder bør man kunne forvente mye. Det er mange om beinet og WiMP er en ny, men spennende aktør.

Ser frem til flere slike artikler!

(Spent på svaret på den siste her...)

lasalle

Sjelden jeg legger inn kommentarer her på mac1/ipod1, men denne gang ble det for fristende.

Synes det er merkelig at folk reagerer på at en tester fremlegger sine meninger om produktet som blir testet. I Mine øyne er det nettopp det en tester skal gjøre - akkurat som musikk- og filmanmeldere. Det er helt umulig å teste et produkt uten at egne preferanser skinner gjennom.

Når det er sagt bør også de svake sidene til produktet som testes belyses, men igjen vil forskjellige mennesker se på en egenskap med forskjellige øyne og dermed vurdere og vektlegge denne egenskapen forskjellig.

Jeg liker å lese slike tester som i denne artikkelen - selv om jeg ikke er enig i alle konklusjonene underveis. Pressemeldingene kan jeg selv finne, men andres erfaringer sier ikke Wimp eller Spotify så mye om.

TopDog

Jeg synes det var en reflektert og bra test.

Måten man hører på musikk er personlig og varierer fra person til person, så det er nærmest en umulig oppgave å skrive en 100% objektiv test av en slik applikasjon.

Jeg har også [url=http://www.mobizmag.no/2010/03/30/test-wimp-endelig-pa-mobilen/]skrevet en omtale av WiMP på mobilen, dog rettet mot Android.

Det er to store konkurrenter på dette området, WiMP og Spotify. Derfor blir det naturlig å gjøre visse sammenligninger når man tester den ene.

WiMP er i mine øyne et godt alternativ på PC/Mac, men er litt for full av bugs til å være verdt kronene på mobiltelefon. På mobiltelefon er brukernes tålmodighet ovenfor bugs og treheter MYE mindre enn på PC/Mac, derfor er det veldig viktig for leverandøren (Aspiro i dette tilfellet) og ha en 100% solid klient når de først skal ta betalt for tjenesten.

Jeg holder meg derfor til Spotify en stund til, da jeg hører mest på musikk på mobiltelefon.

prudent

Kolby,

Ja, det stemmer at jeg er spill og musikkansvarlig i Telenor og i den forbindelse har jobbet tett med de som har laget WiMP. Jeg jobber ikke i Telenor djuice, men det er kun snakk om semantikk :)

Derfor benektet jeg det.

Som du sikkert skjønte, er vi som jobber tett med wimp, veldig stolte av tjenesten. Det kom vel klart frem gjennom mitt tidligere innlegg :)

På den annen side så er wimp helt i startfasen, og selv om jeg mener produktet på mange måter har kommet veldig langt, kan wimp bli bedre som du påpeker.

Ta f. eks navigasjonen.

Når man er på ett nivå i appen etter å ha bladd seg litt innover i hierarkiet, bør man også kunne navigere seg tilbake. Du trakk frem når man f. eks var i featured-seksjonen, da burde man enkelt gå til et valgt album eller artist, men man må ha mulighet til å gå tilbake. Dette er jeg helt enig med deg om.

Killer funksjoner

Jeg er også enig med deg på killer funksjonene, at mye av det som gjør wimp unik på mac dessverre ikke har kommet med. Som scrobbling til last.fm, muligheten til å lese anmeldelser osv.

Siden jeg er så stolt av tjenesten, burde jeg heller tatt i mot med åpne armer de tilbakemeldingene du ga, i stedet for å kritisere deg. Dette beklager jeg, og derfor oppfordrer jeg alle til å komme med forbedringsforslag i den videre diskusjonen.

eivind-f

Jeg må si at jeg oppfatter dette som noe spesiellt. Jeg har ofte sett personer fra selskaper delta i diskusjonen om deres produkter, men god nettskikk da er å tilkjennegi sin tilknytning til selskapet. Uten at jeg har gått prudent sin aktivitet i sømmene, er jeg av den umiddelbare oppfatning av at dette ikke er gjort.

Jeg synes det er rimelig graverende av en representant for WIMP (som man faktisk er når man jobber med det) å drive en slik aktiv kritikk av tester som legges ut, samt å "mene" veldig mye om hvordan denne tjenesten er sammenlignet med konkurrenter som feks. Spotify i forskjellige nettfora. Jeg mener at mye med WIMP er bra (jeg har ikke prøvd iPhone appen), men man må være åpen for kritikk samt at den sammenlignes med Spotify.

Siste innlegg virker mer som en "oi, jeg ble tatt med hånda i honningkrukken men prøver å se uskyldig ut" enn noe annet. Dette oppleves som veldig uproffesjonellt, og jeg håper Telenors representant tar dette til etteretning og heretter tilkjennegir sin tilknytning i nettfora.

(Å først benekte for at man jobber for Telenor Djuice, for deretter å si at man jobbet visst for Telenor men i en annen avdeling virker som en dårlig løgn.......Det normale her ville vel vært å presisere, ikke å fornekte for å deretter si "oi, det var riktig allikevel".)

ak

Problemet er ikke at du må bli bedre til å ta til deg kritikken av produktet.

Problemet er at du handler på en lite etisk måte, og så lyver du når du blir konfrontert med interessekonflikten. Når du så blir stilt til veggs så rettferdiggjør du det med semantikk og stolthet. Da tror jeg ikke du har skjønt det.

Det forundrer meg at et konsern som Telenor ikke har retningslinjer for slikt, spesielt når deler av det foregår i arbeidstiden.

froskenfredrik

Dette er faktisk en ganske alvorlig sak. Jeg jobber selv som frilansjournalist og driver blant annet med tester av bærbare for HjemmePC og er ikke ukjent med kritikk, men den er og skal være åpen og ærlig. Om en representant for en produsent hadde kritisert en av mine tester skjul av anonymitet på nett ville det blitt STOR sak.

Dette er langt over grensen for hva som er etisk riktig og jeg håper og forventer at ***** **** ****, alias prudent, får irettesettelse fra sine overordnede.

Hadde han bare skrevet det som stod i det siste innlegget hadde alt vært i orden. Det var åpent, konstruktivt og fornuftig.

andershusa

Owned...

kolby

@prudent

Det er veldig fint at du valgte å bli med på en diskusjon fremfor å kun undertrykke det jeg skrev i testen.

Denne testen handler som sagt kun om iPhone-versjonen av WiMP. Jeg valgte å ikke ta noen test eller anmeldelse av WiMP som en tjeneste, da jeg antok at de menneskene som er interessert i iPhone-appen allerede er bekjent med tjenesten.

Som du sier er det enkelte ting som gjør WiMP unik sammenlignet med andre lignende tjenester. Det redaksjonelle innholdet er virkelig avgjørende for mange. At dette ikke er med i iPhone-appen er dumt, men selvfølgelig noe alle regner med at kommer i senere versjoner. Og det forstår man. Et sted må man starte. Ingen er sure. Likevel er dette noe som burde nevnes i en test av et program som ikke alle i dag har muligheten til å prøve.

Det var aldri meningen å si at WiMP for iPhone er et dårlig program, hvis det var slik du oppfattet det hele. Men siden det finnes lignende tjenester som er fullverdige alternativer til WiMP, mener jeg det er nødvendig å peke på ting som kanskje oppleves som flisespikkeri for en som er involvert i produktet.

Mange bruker trolig Spotify i dag nettopp på grunn av at deres iPhone-app har vært tilgjengelig. Kanskje synes de WiMP for PC og Mac gir dem noe mer enn det Spotify gjør, men at de vil så gjerne har dette tilgjengelig på sin iPhone at de velger å bruke en konkurrerende tjeneste. Derfor vil jeg tro at mange av disse brukerne er interessert i å høre om akkurat disse tingene er tilgjengelig. Noe de altså ikke er.

Konklusjonen min står fremdeles. Jeg føler at hvis du allerede er fornøyd med Spotify på din iPhone, og allerede betaler for dette, tilbyr ikke denne første versjonen av WiMP noe spesielt nytt som vil få mange til å bytte tjeneste. Med mindre du er mer interessert i norsk musikk selvsagt, og vil ha mest mulig av dette tilgjengelig. Katalogen til den appen antar jeg er den samme som for de andre tilgjengelige versjonene av tjenesten.

De andre tingene jeg nevner i testen er inntrykk og det jeg opplevde mens jeg brukte appen. Jeg ønsker alltid å få tilbakemelding på akkurat dette nettopp fordi det er vanskelig å vite hva leserne ser etter når de skal lese tester. Nå er dette et litt annerledes tilfelle enn de fleste andre tester, fordi det er et program som enda ikke er tilgjengelig, og når den først blir det, kan alle laste den ned gratis og se selv om de liker det. Mye av det jeg kunne ha fokusert på er ting alle kan oppdage selv den samme dagen appen blir tilgjengelig i App Store.

Men det denne artikkelen og tråden kunne ha blitt, var en diskusjon mellom våre medlemmer og WiMP-brukere som spør om forskjellige ting med appen fram til den blir gjort tilgjengelig. Dette kunne utviklerne av appen lese og lære av. Hva er det folk ønsker? Er det noe som mangler? Det hadde selvfølgelig vært interessant å ha en fin diskusjon om ting som fungerer og ikke fungerer i appen, for tilbakemeldinger fra en gruppe som virkelig benytter seg av programmer på sin iPhone må være verdt mye for alle utviklere.

Men dette har du mest sannsynlig klart å ta livet av. Jeg vil tro at de fleste har forståelse for at jeg i det minste har mistet mye av lysten til å ha denne diskusjonen nå.

--------------------------------------------

Når det er sagt, må jeg nesten fokusere litt på hva som faktisk skjedde her.

Mens jeg gjorde «litt» research for å virkelig forsikre meg om at du var den jeg trodde du var, fant jeg diverse ting. (Det må nevnes at jeg gjorde en grundig undersøkelse for å være sikker på det jeg skulle skrive, for å nevne navn og peke ut feil personer var noe jeg absolutt ville unngå. Personuthengig er stygt, eller hva?)

Jeg skal prøve å være presis og konkret:

Man kan se at prudent har trollet i WiMP sitt eget forum. Det som er skrevet er ikke noe å henge seg opp i, selv om schizofrenien fortsetter også her. Mye annet har jeg allerede linket til, men man får vel aldri nok. At du har hjulpet mange med oppsett av iPhone med Telenor er kjempefint, men det hjelper lite når du i tillegg spør om invitasjon til WiMP når du faktisk jobber med det selv. Ekstra idiotisk blir det når du en halv måned tidligere anbefalte WiMP fremfor Spotify. At du velger å være tilstedet på nettet og hjelpe folk, er kjempefint. Mange selskap burde gjøre nettopp dette. Finn kundene dine, og hjelp dem der de uttrykker sine problemer eller spørsmål. Men ikke hjelp dem når du åpenbart har en annen hensikt enn for hjelpens skyld. Spesielt når du fraker opp alt og ender opp slik som nå.

Jeg vil tro at ting plutselig ble hektisk for enkelte personer da jeg faktisk tok tiden til å se bløffen. Vi kan nå se at det kom som et virkelig sjokk ettersom brukernavn på andre fora endres. Kanskje for å skjule sine spor? Men for hvem? Sjefen? Fremtidige sjefer?

På Diskusjon.no for eksempel er det ikke lenger «prudent», men heller «fossegrenda». Uheldigvis for deg, kan du ikke endre alle innleggene der folk har sitert deg, så sporene du prøver å fjerne vil nok ligge der i lang, lang .... lang, lang, lang stund. Plutselig har de innleggene som før var så mye verdt i reklame og markedsføring, blitt dine fiender.

Å skrive alle de lange svarene jeg har gjort i går og i dag tok litt tid. Ikke bare det å finne all informasjonen og faktisk skrive det, men å finne ut av om jeg følte det var verdt bryet. Så kom jeg på hva som faktisk hadde blitt skrevet, sånn bortsett fra rollespillet.

«Jeg reagerer på måten testen er gjort, og at testerens unøytrale og kroniske lidelse til å favorisere Spotify fremfor WiMP er besnærende.»

«Selv om du liker singler og er opptatt av hits, er det mange som er genuint musikkinteresserte (meg selv) som er opptatt av å oppdage artister og deres album.»

«Åh, du må legge det i en spilleliste og så synke. Jamen, det var da utrolig enkelt og brukervennlig. Men joda, du liker jo kun singler.»

Det var en del ting rettet mot meg direkte. Da tok jeg valget, og følte jeg ikke lenger trengte å holde igjen noe selv.

Ting starter gjerne med en enkelt tweet, for så å spre seg som en invitasjon til en ny og lukket Google-tjeneste helt til man virkelig har mistet mye av oversikten. Hvor mange tweets det har blitt kan man lure på. Man slutter som oftest å telle når man runder et par hundre.

Vil man få med seg en liten del av reaksjonene på dette, kan man følge med på #wimpgate på Twitter og søk på «wimp».

Det er ikke gøy å gå for langt og å henge ut mennesker. Men dette ser jeg på som å ta igjen. Jeg kommer uten tvil til å ha denne hendelsen i tankene neste gangen jeg leser et intervju eller pressemelding der navnet ditt følger med. Det kommer helt sikkert flere andre nettsider til å ha også.

Drøye greier. Hilsen @mrkolby.

supereirik

Noen lærer sent, andre lærer aldri.

BazookaAce

Dette er en fascinerende tråd. Jeg er rett og slett imponert over Kolby. Fin test er det også. Stå på:)

GeirAasen

herlig test og pwning av første klasse :-D

FireFox

Godt å se det kom en fin diskusjon her. Jeg må si meg enig med "Mishkin".
For meg er det oppbygningen av setningene som irriterer meg.

...men så bruker jeg da mac1.no mindre og mindre. Da hele siden har mistet sin troverdighet, i mine øyne(!).

Syntest dette var den beste mac siden når jeg gikk å lurte på om jeg skulle kjøpe meg mac (i flere år)....var like begeistret da jeg hadde fått min første mac....og siden "ombyggingen" av siden har jeg bare vært innom sporadisk for nyheter(?!?).

@Kolby: Keep up the work....tenk bare gjennom hvordan du bygger dine settninger...

Hilsen oppgitt over utviklingen...

FireFox

Det er ikke informasjon, det er en hel del påstander....

rec0n

Fyrst eit lenkjetips: Som det vert nevnt i testen har Spotify kome med oppdatert versjon av sin iPhone applikasjon. Denne er ei stor forbetring frå den fyrste versjonen i mine auger. Sjå på Sptify sine sider: http://www.spotify.com/no/blog/archives/2010/03/31/iphone-v4/ , for informasjon om nye programfunksjonar.

@kolby
Bra de legger ut testar. Det er viktig for ein slik nettstad. Og ein test må innehalde eigne meiningar for at lesaren skal få eit anna intrykk enn det folkene som står bak programma seier sjølve. Eg vil seie at det er greitt å fyrst gje eit sterilt bilete av kva applikasjon gjev, og deretter kome med ein diskusjon om kva den manglar, kva funksjonane som finnes gjer bra og dårleg og så ei samanlikning med tilgjengeleg alternativ i marknaden. Desse elementa er omlag dekka. Men, eg vil sei at det er meir interessant og gje ein samanlikningstest mellom det som er tilgjengeleg i dag. Spotify og WiMP spesielt, men kanskje det er andre som også?

prudent

Hvis ikke det kom klart fram i mitt siste innlegg, så beklager jeg sterkt min egen oppførsel her i forumet. Dette er ikke slik jeg burde opptrådt, og det er heller ikke i tråd med Telenors retningslinjer. Thang

andershusa

Beklager du også at du har drevet på slik i alle de andre forum og nettdebattene som mrkolby linket til? Siden du er i gang og endrer brukernavn for å skjule spor virker det ikke som du har planer om å endre din markedsføringsstrategi med det første.

kolby

Ettersom både Thang og @wimp har kommentert saken, velger vi å stenge tråden for videre diskusjon. Vi lar selvfølgelig hele tråden og diskusjonen bli liggende åpent som et eksempel på hvor dårlig ting kan gå.

Jeg anbefaler alle å gå gjennom «Sosiale Retningslinjer For NetCom» på SlideShare. Merk dere spesielt punkt 2 på slide 3.

Dersom folk har mer å si angående dette tilfelle spesielt, andre lignende hendelser og problemstillingen generelt, er det mulig lese seg gjennom reaksjonene på #wimpgate på Twitter, og gjerne bruke hashtagen hvis man skulle ønske det.

Jeg har sagt mitt i denne tråden nå.

Bircoff den andre

God test og pwning. kolby skriver fornuftige ting i her i 1-verden.

Alltid morsomt når folk skal bruke informasjonsteknologien for å fremme nye produkter på en ny og spennende måte. Vår venn Prudent her, viser hvor interessert platekompaniet er i å få tilbakemeldinger på deres produkter, og ikke minst hvor seriøst de tar pro-brukere.

lol