Tidenes kamp om musikken

Kampen om hvem som skal selge morgendagens musikk hardner seg til. I dag annonserte Roxio at de vil lansere Napster 2.0 ved juletider. Apples Music Store har tydeligvis skapt store bevegelser i markedet. Vi tar en nærmer kikk på fremtiden til Apples Musikk Store. Siden Apples lansering av iTunes Music Store i april har konkurrentene stått i kø. For 2 uker siden ble BuyMusic.com lansert, en webtjeneste som selger musikk online i Microsoft formatet Windows Media 9. Sangene kan kjøpes individuelt til en pris mellom 0.99$ og 0.75$ og album til 9.99$ og 7.95$. Altså billigere enn Apples 0.99$ per sang. BuyMusic.com har kopiert grensesnittet til Apple og til og med kopiert Apples reklamer.

I tillegg til denne konkurrenten har det dukket flere mektige konkurrenter opp i horisonten. Som nevnt annonserte Roxio i dag deres Napster 2.0, et forsøk på å selge musikk online. Format, pris og begrensinger er foreløpig ukjent. Microsoft har også i den senere tid sagt at de planlegger å integrere salg av musikk i deres Windows Media Player. Gjør de det får Apple en veldig sterk motstander som ikke går av veiene for å bruke skitne triks.

Apple har sagt at en Windows versjon av iTunes vil komme ut i løpet av dette året. Mange analytikere mener at dette allerede er "too litle too late", men redaksjonen her hos Mac1 er mer positive. Apple har et unikt utgangspunkt som ingen av de andre aktørene har. De har den mest populære og stilige MP3 spilleren på markedet, de har full integrering mellom iPod og iTunes og de har en meget liberal avtale med plateselskapene. Du kan bruke musikken du kjøper slik du ønsker.

Vi tror at summen av disse fordelene vil gi Apple en unik mulighet til å ta en sentral rolle i distribusjonen av musikken i fremtiden. Hvis Microsoft velger å konkurrere vil de være en sterk motstander som kan bli hard å slå. Microsoft har tidligere utnyttet sitt tilnærmede monopol på PC platformen til å presse gjennom sine programmer og standarder. Vi håper ikke at dette skjer denne gangen, og at Apple for en gangs skyld greier å se hvilke konkurrenter de står opp mot.

Vi gleder oss til iTunes kommer til Windows slik at flere kan få øynene opp for hvor flinke Apple faktisk er.

Tags: